Geçtiğimiz hafta Şehrivan’ın gündeme getirdiği Van Balığı’nın göç yolunda katliama uğraması ile ilgili haberden sonra Van TSO’dan duyarlılık için önemli bir adım geldi. Göçün en güzel şeklide izlenebildiği Erciş Bendimahi Çayı’nda görüntülenen balık ölmümlerinin olduğu alana gazetecilerle birlikte çıkarma yapan Van TSO başkanı ve beraberindeki isimler Van Balığı (İnci Kefali) konusunda duyarlılık yapmak için hem gözü izledi hem çağrıda bulundu. Gazeteciler yaptı konuşmada balığın göçünün kutsal bir göç olduğuna vurgu yapan Başkan Necdet Takva, “Van balığını koruyalım, güzelliğini paylaşalım” sloganıyla Van balığına sahip çıkılması çağrısında bulundu.

 

Van Gölü’nün endemik canlısı Vangölü balığının göçünün en güzel izlendiği Erciş ilçesindeki balık bendine gelen çok sayıda ziyaretçi, balığın yolculuğuna tanıklık ediyor. Kentteki gazetecilerde balık bendinde kutsal göçü gözlemledi. Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) öncülüğünde kentteki gazeteciler de inci kefalinin yolculuğunda avlanmaması için mesaj verdi.

 

 

TAKVA: EN MUHTEŞEM OLAYI İZLİYORUZ

Göç gözlemi sonrası açıklamalarda bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva ilk olarak şunları söyledi: “Bugün dünyanın en muhteşem doğa olayını izlemek ve insanların dikkatini buraya çekmek üzere buraya geldik. Bu kavram basite indirgenecek bir durum değil. Bugün dünya da eşi benzeri olamayan bir doğa olayına tanıklık ediyoruz. Aşağı yukarı mayısın sonuna doğru başlayarak haziran ayının 20’sine kadar Van Balığını izleme olanağımız var. Dünya da eşi benzeri olmayan bu doğa olayına bütün insanlığın dikkatini çekmek ve Van Balığının tatlı sulara göçünü izliyoruz.”

 

 

“KUTSAL YOLCULUĞA SAYGI GÖSTERELİM”

Açıklamasında bir çağrıda bulunan Takva “Bütün insanların, üremek için büyük mücadele veren Van Balığını görmesi gerekiyor. Tüm insanları burada göçü izlemeye davet ediyoruz. Ayrıca balığın göçüne dikkat çekilmesini istiyoruz. Ben katkılarınız için size çok teşekkür ediyorum. Van Balığının avlanma yasağının olduğu dönemde bu kutsal yolculuğa saygı gösterelim. Bu inanılmaz doğa güzelliğine katkı sağlamak üzere bütün halkın bu balığı avlamadan onun kutsal yolculuğuna saygı göstermesini ve üreme dönemini sağlıklı bir şekilde geçirmesi için dikkatli adımlarla hareket edilmeli. Bizde bu çağrıyı dikkat çekmek için yapıyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 

 

TAKVA: BİZE BAHŞEDİLEN BİR HAZİNEDİR

Başkan Takva son olarak şunlar söyledi: “Bu tanırının bize bahşettiği bir hazinedir. Bir doğal güzelliktir. Dolayısıyla ben inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda milyonlarca insan bu üreme göçü döneminde bu muhteşem doğa olayını izlemek için buraya geleceklerdir. Dolayısıyla bu bizim için önemli bir meseledir. Bizler bu emanete sahip çıkmak, korunmasına sahip çıkmak ve gelecek yıllara gidecek bir akla ihtiyacımız var. İnşallah bu yolculuğa en iyi şekilde sahip çıkarız.”

 

 

ORUÇ: KAMUOYU SAHİP ÇIKMALI

Balıkların göçünü izleyen Kerem Oruç ise, “Van gölü balığının kutsal yolculuğuna şahitlik yapmak için geldik Bu kadar muhteşem bir doğa olayı var Allah’ın bizlere sunmuş olduğu muhteşem olaylardan biridir. Van Gölü’nde endemik olarak yaşayan inci kefali balığının üreme dönemi nedeniyle yumurtaları akarsular bırakmak için kutsal bir yolculuğa çıkıyor. Bugün bu muhteşem olaya şahitlik ettik. Burada olduğumuz içinde çok mutluyuz. Bu bölgede yaşanan en önemli olaylardan biridir. Bu kutsal yolculuğu da kamuoyunun sahip çıkması gerekiyor. Üreme döneminin olduğu bu ayda avlanılmaması Van Balığının sahip çıkılması gerekiyor. Bu konuda vatandaşların duyarlı olması gerekir.” Dedi.

 

 

SÖNMEZ: CİDDİ ÖNLEMLER ALINMALI

Balık göçü ve korunması ile ilgili konuşan gazetecilerden Yılmaz Sönmez şunları söyledi: “Balık göçünün yaşandığı bu dönemde Van Gölü balığına sahip çıkılması bakımından bir mesaj vermek istiyoruz. Van gölü balığının korunması açısından ciddi önlemler alınması gerektiğini düşünüyorum. Burada gazeteci arkadaşlarla birleşerek kentimizin turizm değerlerinden biri olan İnci kefali yolcuğu konusunda mesaj vermek istedik. Kent merkezinde gördüğümüz balıkçılarda Van balığı satışının devam ettiğini görüyoruz. Bu da balıkların kaçak olarak avlanıyor. Bu yönde gerekli olan toplumumuzu bilinçlendirmemiz gerekir. Yasak dönemde yapılıyor. Buda biz gazetecilerin sahip çıkma duygusunu ortaya çıkarıyor.”

 

 

KARAKAŞ: BASIN DA ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI

İnci Kefali’nin göçünü izlemek için balık bendine geldiklerini söyleyen gazetecilerden Arif Karakaş, “Bu göç nisan ayında başlayıp haziran ayının son günlerine kadar devam ediyor. Bu sadece bir balık göçü değil ayrıca bir yaşam mücadelesidir. Buna sahip çıkmamız gerekiyor. Bu göç Van’ın önemli değerlerinden bir tanesidir. Daha sürdürülebilir olması için farklı projelerin de yapılması gerekiyor. Van halkının da bu bilince gelmesi ve buraya dikkat çekmemiz gerekiyor. Basın mensupları olarak bizimde burada tanıtımlar yapmamız gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

 

“BALIĞI KORUYALIM GÜZELLİKLERİ PAYLAŞALIM”

Karakaş son olarak balığın korunması için şu mesajı verdi: “Bu balık türü neredeyse yılın 10 ayı tüketebileceğimiz bir balık türü. 2 ay yenilmemesi çok uzun bir süre değil. Avlanma yasağı konusunda halkın bilinçlendirilmesi ve tanıtımların olması gerekiyor. Bu konuda daha iyi bir farkındalık oluşturulmalı. Halk bu konuda duyarlı olması ve en yakınına dur demesi gerekiyor. Bu göçün çok önemi olduğunu insanlara göstermemiz gerekiyor. Bu farkındalığı herkese anlatmamız gerekiyor. Tedbirler elbette ki önlemler alınır ancak bizim kafada bu bilinci oluşturmamız gerekiyor. Van balığını koruyalım güzellikleri paylaşalım. Bu göç sadece bir günlük değil göçün geleceğe gitmesi için elimizden geleni yapmamız gerekiyor.”

 

 

YAZLIK: SAHİP ÇIKAMIYORUZ

Gazeteci Ayhan Yazlık da, balık göçünün Van'ın tanıtımı noktasında çok önemli bir unsur olduğunu ifade ederek, "Bizlerin halk dilinde Van balığı dediğimiz ve asıl ismi inci kefali olan balığımızın akıntının tersine göç ettiğine şahit oluyoruz. Dünyada uçan balıklar iki yerde görülmektedir. Ne yazık ki bizler bu değerimize sahip çıkamıyoruz. İnci kefalinin bu kutsal göçünü dünyaya duyuramıyoruz.” Dedi. Ağrı’nın Patnos ilçesinden geldiğini anlatan Özlem Anıl ise, ailece balık göçünü izlemeye geldiklerini belirterek, “Van balığının göçünü duyduk. Ailece gezmek için geldik. Gerçekten buradaki manzara muhteşem bir görüntü var. Herkesin gelip buraları görmesini isterim. Buraların daha da güzelleştirilerek insanların gelmelerinin sağlanması gerekir" Diye konuştu.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

FOTOĞRAF: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim