ŞEHRİVAN HABER: UĞURCAN DEMİR-ERDAL ERBAŞ

Türkiye İstatistik Kurumu 2021 yılına ait Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nın bölgesel sonuçlarına açıkladı. Açıkladığı her araştırmada bölge ve Van ile ilgili yeni ve daha çok artan olumsuzluk öne çıkaran TÜİK’in gelir ve yaşam koşulları araştırmasında Van’ın ekonomik anlamdaki dezavantajlı durumu bir kez daha ortaya çıktı. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 2021 yılında 37 bin 400 TL iken, bunun en yüksek olduğu bölge 51 bin 765 TL ile İstanbul bölgesi oldu. Bu bölgeyi, 47 bin 595 TL ile İzmir bölgesi ve 46 bin 516 TL ile Ankara bölgesi izledi. En düşük yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri ise 18 bin 278 TL ile Van, Muş, Bitlis, Hakkari bölgesinde gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları’nı paylaştı. O sonuçların paylaşıldığı araştırmada ortaya çıkan çarpıcı sonuçlar ile ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: “Son yapılan araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 2021 yılında 37 bin 400 TL iken, İBBS 2. Düzey bölgeleri itibarıyla en yüksek olduğu bölge 51 bin 765 TL ile TR10 (İstanbul) bölgesi oldu. Bu bölgeyi, 47 bin 595 TL ile TR31 (İzmir) bölgesi ve 46 bin 516 TL ile TR51 (Ankara) bölgesi izledi. En düşük yıllık ortalama eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri ise 18 bin 278 TL ile TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) bölgesinde gerçekleşti.”

BÖLGE İLLERİNİN HEPSİ YOKSUL!

Araştırmada Van ile birlikte Hakkari, Ağrı, Şırnak, Muş, Bitlis gibi illerin bir çoğu Van’ın da yer aldığı en düşük iller kategorisinde yer aldığı görüldü. Ortalama gelirin yıllık 18 bin ile 24 bin 999 bandında olduğu TRB2 illerinin yanında TRC2, TRC3, TRA2 illeri de aynı kategoride yer aldı. Yoksulluğun doğudan batıya doğru gittikçe azaldığı gözlendi.

VAN DİPLERDEN KURTULAMIYOR!

Sadece yıllık hane halkı gelirinde değil son dönemlerde yapılan birçok araştırmada da diplerde yer alan Van sağlıkta, eğitimde, ekonomide, istihdamda da sonlarda yer alıyor. Kapıköy gibi önemli bir sınır kapısına sahip olmasına rağmen ihracatta Türkiye’nin 69’uncu ili olan, üretimin hala en düşük olduğu illerden biri olan Van’da tarımsal ve hayvansal üretim de potansiyelin çok altında yapılıyor. En önemli gelir kaynağı turizm olan Van’da son 2 yılda yaşanan pandemi nedeniyle büyüyen kriz son dönemlerde yeniden başlayan geçişlerle hafiflese de bir çok alandaki sıkıntılı süreç hız kesmeden devam ediyor.

Editör: TE Bilisim