Van’ın tarihi ve turistik mekanlarının tanıtılması için TRT ile Vanlı sanatçılardan oluşan ekibin seslendirdiği Van türkülerinin klip çalışmaları sona ererken, klibin 13 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirilecek olan gala gecesinde tanıtılacağı belirtildi.

 

Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu çalışma kapsamında 7 Van türküsünün seslendirildiği klip çalışmaları tamamlandı. Van’ın tarihi ve turistik mekanlarıyla birlikte tanıtımına büyük bir katkı sunacağı beklenen klibin, 13 Aralık’ta gala gecesi yapılacak. TRT ve Van müzik camiasından 85 kişinin görev aldığı ‘Van İçin Çal’ çalışmasında TRT’nin 5 ünlü sanatçısı da büyük destek sundu. ‘Bizim eller ne güzel eller, Ali Paşa ağıdı, İskele’den çıktı devenin ucu (Uzun hava), Yeni hamamın üstüyem, Ay dilberê (Kürtçe), Kalkın durnam kalkın Van’dan sökülün (Uzun hava), Giderem Van’a doğri’ türküleri seslendirilirken, 83 ayrı mekanda 4 ayrı mevsimde çekimleri gerçekleştirildi.

Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, “Projenin bir ayağı Van türkülerini seslendirmekse, diğer ayağı Van’ın görsel unsurlarının bir bütünlük içinde ve akıcı bir biçimde sunmaktı. Bu bağlamda Van’ın özelliklerini taşıyan 83 ayrı mekânda çekimler yapıldı. Van’ın tanıtımında başka bir yöntem ortaya konması hedeflenmişti. Bu çalışma yürütülürken, Van ile ilgili bir gerçek de ortaya çıktı. 83 ayrı kare çekilmesine rağmen bir o kadar karenin de eksik kaldığı gerçeğiydi. Bu da Van’ın tüm değerleri ile ne kadar zengin bir şehir olduğunun göstergesidir. Klibimizde, TRT sanatçılarından Emel Taşçıoğlu, Türk Sanat Müziği’nin değerli seslerinden Melahat Gürses, yine TRT’nin sanat müziği konusunda öne çıkan değerlerinden Mehmet Özkaya, Kadir Adıgüzel ve kabak kemanede usta yorumcu TRT sanatçısı İhsan Mendeş gibi sanatçılarımız da yer alarak, Van’ımıza büyük katkı sundular. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Bu çalışma, Van’ın ne kadar zengin değerlere sahip bir il olduğunu ortaya koyması açısından gurur vericidir. Projede görev alan 85 sanatçı, Van’daki müzik ortamlarının tümünden temsilci bulunduracak şekilde seçildi. Müzik eğitimi veren bölümlerde okuyan öğrencilerden amatör müzisyenlere, müzik öğretmenlerinden musiki derneklerine, mahalli sanatçılardan profesyonel sanatçılara kadar her camiadan ses ve saz sanatçıları görev almıştır. Bu kadar kişinin karşılıksız biçimde emeklerini ve birikimlerini ortaya koyduğu bu projenin yakın ve uzak faydaları olacaktır. Yakın zamanda Van’ı ulusal gündeme taşıyacak olması ve Van’ın bugününün bir anlamda belgelenmesi özelliği taşıması, bu projeyi daha özel bir noktaya taşımaktadır. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak böyle güzel bir çalışmada bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yaklaşık bir yıldır süren çalışmaların sonunda seslendirilen türkülerden oluşan klibimiz şu an hazır.

 

13 Aralık 2015 tarihinde YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde düzenleyeceğimiz ‘Bizim Eller Van Türküleri’ klibimizin gala gecesini yapacağız. Tüm halkımızı da bu geceye davet ediyoruz. Bu klipteki amacımız hem Van’ı hem de Van türkülerinin her yönüyle tanıtımını yapabilmek, bu kilimizi bundan sonra her ortamda kullanmak istiyoruz. Müzik kanallarına göndermek istiyoruz. Bütün üniversitelerin müzik bölümlerine, konservatuarlara göndermek istiyoruz. Van’ın tanıtımına her konuda destek veren, yardımlarını esirgemeyen Valimiz Sayın İbrahim Taşyapan başta olmak üzere TRT sanatçılarımıza, proje koordinatörü ve yürütücüsü M. Murat Oto’ya ve proje teknik sorumlusu ve yönetmeni Cahit Engin’e, ayrıca emeklerini bizden esirgemeyen, projemizin her aşamasında yardımcı olan herkese gönülden teşekkür ederim. Van’ımızın kültürel güzelliklerinin bir arada bulunduğu klibimizin tanıtımından sonra da başta basın mensuplarımız olmak üzere herkesin bu kültürel değerlerimizin geniş kitlelere ulaşmasından sunacağı desteğe olan inancım tamdır” dedi. 

Editör: TE Bilisim