Bölgenin en önemli kentlerinden birisi olan Van’da, uçuş sorunu katlanarak artmaya devam ediyor. Her yıl 1 milyonun üstünde yolcu gidiş-gelişinin gerçekleştiği Ferit Melen Havalimanı yıllardır büyük sorunlarla anılıyor. Yıllarca tadilat, pist yenileme gibi sıkıntılarla uçuşları aksayan Van’da, şu sıralar da azalan uçak sayısı ve fiyatlar nedeniyle büyük sorunlar yaşanıyor. Boeing firmasının yaşadığı uçak krizi sürecinde 20’nin üzerinde olan uçak seferleri azalan o dönemden beri de 10 ve altında uçağın iniş-kalkış yaptığı Van’da o dönemden beri eksik uçuşlar gerçekleşiyor. Akaryakıt krizi sonrası bilet fiyatlarının iyice arttığı, otobüse, uçağa binmenin büyük bir külfet haline geldiği süreçte Türkiye’nin en pahalı biletleri de Van’da satılıyor. Bu fiyatlara rağmen uçakların full dolu kalkıp indiği Van’da haftalar sonrasına bilet bulunmuyor. Bu kriz devam ederken Vanlılar günlerdir ‘Van Uçamıyor’ başlığı ile sorunun çözülmesi için ses yükseltiyor.

VANLILAR HEP BİR AĞIZDAN “UÇAMIYORUZ” DEMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili bir kampanya başlatan Vanlılar, ilgili sıkıntılarla ilgili twitter aracılığı ile sorunun çözümü için talepler iletti. Sosyal medyada örgütlenen Vanlılar ‘Van Uçamıyor’ başlığı ile yaşanan soruna dikkat çekti. Kampanyaya saatler içerisinde büyük bir destek verilirken yazılan onbinlerce mesaj sonrası Van’ın uçak sorunu Türkiye’nin en önemli konusu haline geldi. Siyasetçiler, bürokratlar, işadamları, STK temsilcileri, sektör temsilcileri ve vatandaşların dahil olduğu uçak sorunu ile ilgili kampanya bir gün sonra da Van milletvekili Murat Sarısaç tarafından meclise taşındı.

KRİZ SÜRERKEN KANDAŞOĞLU’NDAN FLAŞ ÇIKIŞ

Geçtiğimiz günlerden beri devam eden uçak tartışmaları sürerken İş insanı ve Van TSO eski başkanı Zahir Kandaşoğlu’ndan flaş bir çıkış geldi. Van’ın uçak meselesini çözmeye çalıştığı şu günlerde sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapan Kandaşoğlu, Van’da bir şirket kuracakları ile ilgili ifadeler kullandı. Kandaşoğlu, kentin yaşadığı uçak sıkıntısına dikkat çekerek; “Van'a uçak seferlerinin az ve bilet fiyatlarının yüksek olması ulusal bir krize döndü. Bugün uluslararası uçak kiralama işi yapan insanların görüşünü aldık. Dediler ki, Van için birkaç sabit uçuş izni alabilirseniz, bir şirket kurun, uçak kiralama işini biz hallederiz.” Dedi.

“VAN’A UÇAK ŞİRKETİ KURACAĞIZ”

Ardından Van’da bir uçak şirketi kuracakları ile ilgili mesaj paylaşan Kandaşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığımda inşallah Van'a bir uçak şirketi kazandıracağız. Şirket çok ortaklı olacak. İsteyen herkes hissedar olabilecek. Şirket sayesinde diğer uçak şirketlerinin keyfi uygulamalara son vereceğiz. Van bu işi yapacak güçte. Başaracağız.”


 

DAHA ÖNCE DE KURULMUŞTU

Van’da daha önce de böyle bir şirket kurulması ile ilgili çalışma yapılmış Vanlı işadamı Aslan Bayram, Van Way adıyla bir şirket kurmuştu. O dönem Borajet adlı firmadan uçaklar kiralayan işadamı Aslan, Van’ın ilk havayolu şirketini kuran isim olarak dikkat çekmişti. Diğer uçuşlarla birlikte Van’ın alternatif uçuşlarını gerçekleştiren firma o dönem yaptığı büyük yatırımı devam ettirememiş bir süre sonra yeterli yolcuya ulaşılmadığı için uçuş seferlerini durdurmuştu.

ŞİMDİ TAM VAKTİ!

Öte yandan geçmişte Van-İran, Van-Ermenistan, Van-Irak gibi uçuşların da sıkça konuşulduğu dönemler yaşanmış bu ülkeler ile başlatılan karşılıklı özel seferler ya bürokratik ya da ticari sebepler nedeniyle devamlı olmamıştı. O dönemlerdeki yolcu sayısının 4-5 katına ulaşan Van’da şu sıralar hem yurt içi, hem de söz konusu ülkelerle uçuş talebi olmasına rağmen uçuşlar gerçekleştirmezken şu ana kadar yapılan hiçbir çağrı da karşılık bulmadı. Özellikle siyasiler ve kentin temsilcilerine konuyla ilgili yapılan çağrıya rağmen cevap alınamazken Erzurum gibi bölge illerinde Van’ın 2-3 katı uçuş gerçekleşmeye devam ediyor. Van ile birlikte uçuş sayıları azaltılan Diyarbakır gibi illerde uçuşlar normale dönmesine rağmen Van’da yıllardır eksik uçuşla süreç devam ediyor.

Editör: TE Bilisim