ŞEHRİVAN HABER

Türkiye’de korona virüs vaka artış oranıyla en iyi şehir olan Van, ikinci doz aşı oranıyla da turuncu kategoride yer alıyor. Korona virüs tedbirleri kapsamında salgının başından bu yana büyük başarı gösteren Van, vaka oranıyla her zaman en iyi 5 şehir arasında yer aldı. Vakada oranlarıyla örnek il olan Van, ilk doz aşıda mavi kategoriye en geç giren şehirlerarasında yer alırken, Sağlık Bakanlığı tarafından illere göre 100 bin kişide görülen haftalık vaka haritasında da en az vakanın olduğu il 41,50 oranıyla Van oldu. Yetkililerin aldığı tedbirler doğrultusunda en düşük vaka oranını yakalayan Van’da, ikinci doz aşı konusunda da kısa sürede mavi kategoriye dönmek için yoğun bir çalışma başlatıldı. Mevcut durumunla ilgili açıklama yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Türkiye’de vaka oranına göre oldukça iyi konumda olan Van’ın aşı konusunda özlenen noktaya gelmediğini söyledi.

VALİ BİLMEZ’DEN AŞI VE VAKA SAYISINDAKİ MEVCUT DURUMU ANLATTI

Kentteki aşı ve vaka sayılarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, alınan tedbirler sayesinde şu an vaka sayısı bakımında oldukça iyi bir konumda olduklarını belirtti. Ancak ikinci ve üçüncü doz aşı oranlarının yetersiz olduğunu ifade eden Vali Bilmez, “Çok az yatak ayrılmasına rağmen hastane servisinde doluluk oranı yüzde 13, yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 22 civarındadır. Maalesef aşıda hala özlediğimiz noktada değiliz. Vanlılardan ikinci ve üçüncü doz aşı sırası gelenlerin aşı olmasını istiyoruz.” Dedi.

BİLMEZ: PANDEMİ TEDBİRLERİNE UYALIM

Vali Bilmez, çocuğu lisede okuyan velilerin de çocuklarını aşı yaptırmasını beklediklerini vurgulayarak şöyle devam etti: “Bir buçuk yıldır okuldan kısmen uzak olan çocuklarımızın ciddi eksiklikleri oluştu. Hem normal hem de telafi eğitimlerini vermemiz gerekiyor. Hem sağlık emekçilerine olan saygımız için hem çocuklarımızın eğitiminin aksamaması için hem de zor dönemden geçen esnafımız için pandemi tedbirlerine uyalım. Diğer taraftan maske, mesafe ve hijyen konusunda titiz davranalım. Mutlaka aşı olalım ve çevremizdeki insanların aşı olmalarına teşvik edelim”

SÜNNETÇİOĞLU: AŞI ORANINDA İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİLİZ

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu ise Van’ın Türkiye’de vaka sayısı bakımında en iyi durumda olduğunu, ancak aşılama konusunda ise yetersiz olduğunu belirtti. Sünnetçioğlu, devamında şunları kaydetti: “Çünkü bizim ikinci dozlarda iyi bir oran yakalamamız gerekiyor. Birinci dozda yüzde 80 civarındayken, ikinci dozda yüzde 61’lerdeyiz. Ancak biz bunu yeterli görmüyoruz. İkinci ve gelecek üçüncü dozları yapıp iyi bir orana ulaşıp ondan sonra rahat hareket edebiliriz. Şu an zamanı değil ve tedbirler konusunda gevşeme olmaması gerekiyor. Çünkü aşı oranında istenilen düzeyde değiliz. İkinci dozda yüzde 75’in üzerine çıkmamız gerekiyor. Bu vesileyle herkesin aşı olmasını ve tedbirlere uymasını istiyorum”

“HER ZAMAN VATANDAŞLARIMIZIN EMRİNDEYİZ

Cümlelerini sürdüren Sünnetçioğlu, “Aşılamaya hız verirken bir yandan da vatandaşımızın maske kullanımına ve el dezenfeksiyonuna çok dikkat etmesi, toplu etkinliklerden uzak durması gerekiyor. İyi bir bağışıklık oranı yakaladıktan sonra normalleşmeye gidebiliriz. Tüm vatandaşlarımızı aşı yapmaya davet ediyoruz. İyi bir aşı oranı yakalarsak başarılı oluruz. Önümüzde kış sezonu var. İnfluenza vaka sayıları da artabilir. Onun için, influenza ile Kovid-19 vakalarının karışmaması için iyi bir aşı oranına ulaşmamız gerekiyor. Sağlık personelleri olarak her zaman vatandaşlarımızın emrindeyiz." İfadelerini kullandı.

“VATANDAŞLARIN DAHA ÇOK DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR”

Van'ın, vaka sayısının en az görüldüğü iller arasında ilk sırada yer almasının rehavete yol açmaması gerektiğini vurgulayan Sünnetçioğlu, "İkinci doz aşılamada istediğimiz orana daha ulaşmadık. İkinci doz ve gelecek üçüncü doz aşılamaları yapıp iyi bir orana ulaştıktan sonra rahat hareket edebiliriz. Şu an gevşemenin olmaması, vatandaşların daha çok dikkat etmesi gerekiyor. İkinci doz aşılamada yüzde 75 ve üstüne çıkmamız gerekiyor. Vatandaşlarımızın Kovid-19 kurallarına uymalarını özellikle tavsiye ediyorum." Şeklinde konuştu. (ŞEHRİVAN/AA/İHA)

Editör: TE Bilisim