Vali atamalarına ilişkin kararname gece yarısı yayımlandı. Flaş kararnamede tam 41 ilin Valisi değişti. Çıkan kararnamede Van Valisi de değişen valiler arasında yer aldı.

 

Uzun süredir beklenen Valiler Kararnamesi çıktı! Resmi Gazete'de yayımlanan kararnameye göre; aralarında Van, Diyarbakır, Sakarya ve Karaman'ın olduğu 41 ilin valisi değişti. Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Samsun Valisi İbrahim Şahin ve Karaman Valisi Süleyman Tapsız'ın da aralarında bulunduğu toplam 19 ilin valisi merkeze alındı. Uzun süredir konuşulan Van Valisi ile ilgili de flaş bir değişiklik yaşandı. Van Valisi İbrahim Taşyapan merkeze alınırken, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu ise Van Valisi olarak atandı. Taşyapan’la birlikte Van’ın son 2 valisi merkeze alındı.

 

VAN VALİLERİ MERKEZE ALINIYOR

41 ile birlikte Valisi değişen iller arasında Van da yer aldı. Van Valisi İbrahim Taşyapan birçok Vali ile birlikte merkeze çekilen valiler arasında yer aldı. Vali Taşyapan'ın başka bir ile vali olarak ataması beklenirken flaş bir şekilde Merkez Valiliği'ne ataması gerçekleşti. Taşyapan'ın yerine ise Van Valiliğine daha önce Elazığ Valisi olarak görev yapan Murat Zorluoğlu atandı. Son 2 valiler kararnamesinde Van valileri merkeze alındı. Taşyapan gibi dönemin Valisi Aydın Nezih Doğan’da çıkarılan kararname ile merkeze alınmıştı.

 

VAN’IN İLK VALİSİ AYDIN NEZİH DOĞAN

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevinden 11 Haziran 2009 tarihinde Van iline Vali olarak atanan Münir Karaloğlu Van’da 4 yıl görev yaptı. Yaptığı çalışmalar ve zaman zaman gösterdiği tepkiler ile Türkiye gündemine oturan Karaloğlu 2013 yılında Bursa Valiliği’ne atandı. Karaloğlu’nun Bursa’ya gidişi ile Van’a ilk kez daha önce valilik yapmış bir isim atandı. O isimde Aydın Nezih Doğan. 2013 yılında atandığı görevinden 2015 yılında yayınlanan kararnameye kadar göre yapan Doğan ardından merkeze alındı. 2015 yılında Van’a atanan İbrahim Taşyapan’da, Vali Doğan gibi 2 yıllık görevinin ardından merkeze alındı.

 

VALİ TAŞYAPAN’DA BİR İLK!

2015 yılında Aydın Nezih Doğan’ın merkeze alınması ile göreve gelen İbrahim Taşyapan Van’da bir ilke de imza attı. Hükümet tarafından yayınlanan KHK’lar kapsamında Van Valisi İbrahim Taşyapan Van’da ayrıca belediye başkan vekilliği görevine getirildi. Taşyapan 17 Kasım 2016 tarihinde Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı Bekir Kaya’nın tutuklanması ile birlikte belediye başkanlığına atandı. 8 aylık bir görevin ardından merkeze alınan Taşyapan, son olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Van’a ziyaretinde kıldırdığı teravih namazı ile gündeme oturmuştu.

 

SOSYAL MEDYADA AKTİF BİR İSİM

İbrahim Taşyapan’ın merkeze alınması ile birlikte Van’a Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu atandı. Elazığ’ın tanınan simalarından bir tanesi olan Zorluoğlu sosyal medyayı da aktif kullanan isimlerden bir tanesi. Aydın Nezih Doğan ve İbrahim Taşypan’ın çok fazla tercih edilmediği sosyal medya, yeni vali tarafından aktif bir şekilde kullanılıyor. Elazığ’da sevilen Vali Murat Zorluoğlu için atılan bir mesajda ne kadar sevildiğini gösteriyor. Elazığlı bir vatandaşın ağlama işareti ile “Gidisen he” paylaşımını beğenen Zorluoğlu, Elazığlıları da ‘Gakgolar’ olarak biliyor.

 

MURAT ZORLUOĞLI KİMDİR?

1971 yılında Ankara/Haymana’da doğdu. İlkokulu memleketi olan Trabzon- Çaykara-Kumlu Köyü İlkokulunda, ortaokulu Trabzon İmam Hatip Lisesinde, liseyi İstanbul- Hayrullah Kefoğlu Lisesinde ve yükseköğrenimini ise 1993 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamladı. Mülki idare amirliği mesleğine 1994 yılında Trabzon kaymakam adayı olarak başladı. Kaymakam adaylığına müteakip 1997–1999 yıllarında Mersin Gülnar Kaymakamlığı; 1999–2003 yıllarında Bingöl Genç Kaymakamlığı. 2003-2008 yıllarında Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Şube Müdürlüğü ve 2008-2012 yıllarında ise aynı yerde sırasıyla Dış İlişkiler ve Projeler Daire Başkanlığı, İnceleme ve Soruşturma Daire Başkanlığı ile Mevzuat ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı görevlerini yürüttü. 15.09.2012 tarihli ve 28412 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan müşterek kararname ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığına, Nisan 2013 tarihinden itibaren de bu Bakanlıkta müsteşar yardımcılığı görevine atandı. Bakanlar Kurulunun 16 Şubat 2015 tarihli ve 7295 sayılı Kararı ile Elazığ Valiliği görevine atandı. Son kararname ile de Van Valiliğe görevine atandığı duyuruldu.

 

VAN ESKİ VALİSİ ESKİŞEHİR’E ATANDI

Vali atamalarına ilişkin kararname gece yarısı yayımlandı. Flaş kararnamede tam 41 ilin Valisi değişti. Çıkan kararnamede Van Valisi de değişen Valiler arasında yer aldı. Kararname de ayrıca Van'da daha önce görev yapan bir validen Eskişehir'e atandı. 2007 ile 2009 yılları arasında Van'da görev yapan Özdemir Çakacak'ın da görevi değiştirildi. 2009 yılına kadar 2 yıl boyunca Van'da valilik yapan Çakacak, Mersin Valiliği'nden, Eskişehir Valiliği'ne atandı. 2009 yılında Van'da ayrılan Çakacak, 2009-2013 yılları arasında Uşak, 2012-2014 tarihleri arasında Kırşehir, 2014-2017 yılları arasında ise Mersin'de görev yaptı. Çakacak'ın yeni yeri ise Eskişehir oldu.

 

İŞTE MERKEZE ALINAN VALİLER

İçişleri Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk, Ağrı Valisi Musa Işın, Amasya Valisi İbrahim Özefe, Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, Çankırı Valisi Mesut Köse, Denizli Valisi Ahmet Altıparmak, Eskişehir Valisi Azmi Çelik, Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman, Karaman Valisi Süleyman Tapsız. Malatya Valisi Mustafa Toprak, Muğla Valisi Amir Çiçek, Niğde Valisi Etcan Peynircioğlu, Osmaniye Valisi Kerem Al, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Tokat Valisi Cevdet Can, Uşak Valisi Ahmet Okur ve Van Valisi İbrahim Taşyapan, merkez valiliğine çekildi.

 

41 İLİN VALİSİ DEĞİŞTİ

Kilis Valisi İsmail Çataklı İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığına, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz Afyonkarahisar Valiliğine, Bilecik Valisi Süleyman Elban Ağrı Valiliğine, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger Aydın Valiliğine, Bayburt Valisi İsmail Ustaoğlu Bitlis Valiliğine, Giresun Valisi Hasan Karahan Denizli Valiliğine, Kocaeli Valisi Hasan Bahri Güzeloğlu Diyarbakır Valiliğine. Mersin Valisi Özdemir Çakacak Eskişehir Valiliğine, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy Kocaeli Valiliğine, Zonguldak Valisi Ali Kaban Malatya Valiliğine, Şırnak Valisi Ali İhsan Su Mersin Valiliğine, Kırklareli Valisi Esengül Civelek Muğla Valiliğine, Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım Muş Valiliğine. Muş Valisi Seddar Yavuz Ordu Valiliğine, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu Sakarya Valiliğine, Tunceli Valisi Osman Kaymak Samsun Valiliğine. Adıyaman Valisi Abdullah Erin Şanlıurfa Valiliğine, Karabük Valisi Mehmet Aktaş Şırnak Valiliğine, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu Van Valiliğine, Bitlis Valisi Ahmet Çınar Zonguldak Valiliğine, Merkez Valisi Mehmet Tekinarslan Kilis Valiliğine atanırken İstanbul Valiliği Vali Yardımcısı Nurullah Naci Kalkancı Adıyaman Valiliğine. Tavas Kaymakamı Osman Varol Amasya Valiliğine, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Bilmez Ardahan Valiliğine, İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan Bayburt Valiliğine, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın Bilecik Valiliğine. Mamak Kaymakamı Ali Mantı Bingöl Valiliğine, Akdeniz Kaymakamı Hamdi Bilge Aktaş Çankırı Valiliğine, Hukuk Müşaviri Çetin Oktay Kaldırım Elazığ Valiliğine, Nizip Kaymakamı Harun Sarıfakıoğlulları Giresun Valiliğine, Osmangazi Kaymakamı Enver Ünlü Iğdır Valiliğine, Mülkiye Başmüfettişi Kemal Çeber Karabük Valiliğine. İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı Fahir Meral Karaman Valiliğine, Gaziosmanpaşa Kaymakamı Yaşar Karadeniz Kastamonu Valiliğine, Bağcılar Kaymakamı Orhan Çiftçi Kırklareli Valiliğine, Pendik Kaymakamı Yılmaz Şimşek Niğde Valiliğine, Mülkiye Başmüfettişi Ömer Faruk Coşkun Osmaniye Valiliğine. Ezine Kaymakamı Ali Fuat Atik Siirt Valiliğine, İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Ömer Toraman Tokat Valiliğine, Kadıköy Kaymakamı Tuncay Sonel Tunceli Valiliğine ve Sincan Kaymakamı Salim Demir Uşak Valiliğine atandı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim