Yaklaşık iki senedir devam eden korona virüs salgını tahribatlarını sürdürüyor. Van, vaka artışlarıyla gündeme gelirken, aşı oranındaki azlığıyla da dikkat çekmeye devam ediyor. Kentteki iş insanları, STK’lar, siyasi parti liderleri gibi birçok yerden aşı çağrıları devam ederken, sağlık emekçileri de canla başla çalışmalarını yürütüyor. Salgına karşı mücadele sürerken, son birkaç aydır süren yükseliş ise inişli çıkışlı bir seyir göstermeye devam ediyor. Son iki aylık süreçte rekor düzeyde vaka sayısına ulaşan son olarak geçtiğimiz hafta az da olsa düşüşün olduğu Van’da aşılamada ise geçtiğimiz hafta itibariyle yüzde 65 oranına varıldı. Haritada sarı olan ve mavi renkli iller arasına girmesi için mücadele verilen Van için Türkiye genelinde alınması beklenen tedbir kararı ise Valilikten geldi. Kente dair yeni önlemler alan Van Valiliği, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı karar neticesinde 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan vatandaşlara birçok kısıtlama getirdi.

HES KODUNA AŞI DA EKLENİYOR

Aşı olmayanlara yönelik kısıtlama kararı alan Van Valiliği, şu açıklamalara yer verdi: “Covid-19 ile mücadelede geniş tabanlı aşılama çalışmalar yürütülecektir. 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan vatandaşlarımızın, konser, sinema ve tiyatro gibi toplu etkinliklere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilecektir. İşletmeciler, organizatörler tarafından etkinliklere girişte HES kodu üzerinden aşağıdaki hususlar sorgulanacaktır.”

AŞISIZLARA YOLCULUK YASAKLANDI

Açıklamanın devamında şunlar yer aldı: “Kişilerin aşı yaptırıp yaptırmadığı, Hastalığı geçirip geçirmediği, (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) Negatif sonuçlu PCR testinin azami 48 saat önce yapılıp yapılmadığı, Covid-19 hastalığı geçirmemiş, aşılı veya negatif PCR testi olmayan kişilerin etkinliğe katılmasına müsaade edilmeyecektir. 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren şehirlerarası ulaşımda aşısız veya (Covid-19) hastalığı geçirmemiş kişiler, özel araç hariç olmak üzere uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için negatif sonuçlu PCR testi istenecektir.”

SALGINLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Son olarak da açıklama da şunlar sıralandı: “Seyahat firmalarınca yolcunun toplu taşıma aracına kabulü aşamasında HES kodu üzerinden aşağıdaki hususlar sorgulanacaktır. Kişilerin aşı yaptırıp yaptırmadığı, Hastalığı geçirip geçirmediği (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre), Negatif sonuçlu PCR testinin azami 48 saat önce yapılıp yapılmadığı, kişi hastalığı geçirmemiş, aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise bu kişilerin seyahatine müsaade edilmeyecektir. İlçelerde etkinlikler veya faaliyetlerden faydalanacak hastalığı geçirmemiş veya aşısız kişiler için İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla HES kodu üzerinden PCR test kontrolü zorunluluğu getirebilecektir. Salgınla mücadele sürecinde salgının yayılımını artıran tokalaşma veya sarılma gibi faaliyetlerden bir müddet daha uzak durulmasının önemi vatandaşlarımıza hatırlatılmasına yönelik çalışmalar sürdürülecektir.”

Editör: TE Bilisim