ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ - Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van YYÜ Uzaktan Eğitim Merkezi (VAN YÜZEM)  ile ‘Pandemi ve Yerel Yönetimler’ konulu söyleşi programına katılarak kentteki salgın sürecine ilişkin önemli demeçlerde bulundu.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van YYÜ Uzaktan Eğitim Merkezi (VAN YÜZEM) ile ‘Pandemi ve Yerel Yönetimler’ konulu söyleşi programına katıldı. Programda İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulmenaf Turan’ın sorularını canlı yayında yanıtlayan Van Valisi ve Büyükşehir Başkan Vekili Bilmez, kentteki yerel yönetimler, pandemi sürecinde kentte salgının nasıl yayıldığı, vakaların hastalığı nasıl bulaştırdığı ve hâlihazırda kentte salgına dair merak edilen soruları yanıtladı. 

VAKA SAYISI 340’A YÜKSELDİ

Programda önemli demeçlerde bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentteki salgın sürecine değinerek son sürece kadar kentte iyi bir süreç yürüttükleri kaydetti. Vali Bilmez, kentte salgınla ilgili iyi giden bir sürecin İpekyolu İlçesi’ne bağlı Ortanca Mahallesi’nde vuku bulan taziyeden dolayı vaka sayısının arttığını ve sürecin sekteye uğratıldığını belirtti. Van Valisi Bilmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kent olarak iyi gidiyorduk, son olarak Ortanca Mahallesi’nde yapılan gizli kurulan bir taziye ve aynı ailenin taziyeden dolayı verdiği bir mevlit yemeğine çok sayıda kişinin katıldı ve pozitif vakalar çıkmaya başladı. Taziye ve mevlitten dolayı vaka sayımız 59 olurken, kent genelinde vaka sayımız 340’a yükseldi. Sadece 59 vakamız Ortanca Mahallesi’nde yaşanan taziyeden kaynaklanmaktadır” diye belirtti.

VALİ BİLMEZ AÇIKLADI! VAN’DA SALGIN NASIL YAYILIYOR? 

Kentte vaka sayısının yüksek olduğu diğer noktalara değinen Van Valisi Bilmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cevdet Paşa Mahallesi’nde oturan Turgut soy isimli bir ailemizin gizli şekilde taziye evi kurması ve buraya katılan hepsi de aynı aileye mensup 23 kişi salgına yakalanmasına neden oldu. Örmetaş Köyü’nde muhtar ve İstanbul’dan gelenlerin dikkatli davranmaması karantina kurallarına uymamasından dolayı da 50 vaka da orada var. İlimizde neredeyse vakalarımızın yarısı 2 taziye 1 tane de karantina kurallarına uyulmamasından kaynaklamaktadır. ‘Muhtara soruyoruz, köye İstanbul’dan gelen var mı?’ Yok, diyor. Muhtar açığa alındıktan ve soruşturma açıldıktan sonra İstanbul’dan köye 132 kişinin geldiğinin listesini bize verdi. Bağdat harap olduktan sonra getirdi, yine muhtarımıza teşekkür ediyoruz, vaka sayısı 50’de durdu, ondan sonra kendilerine dikkat etmeye başladılar. Bizim vakalarımızın büyük çoğunluğunun nedeni İstanbul’dan ilimize gelen vatandaşların kurallara uymamasından kaynaklanmaktadır. Bizim pozitif vakalarımızın çoğunluğu karantina ve izole kullarına uymaması, kendi ailesine ve yakınlarına bulaştırmasından kaynaklanmaktadır” dedi.

Editör: TE Bilisim