Van’ın son 20 yılda adından en çok söz ettiren ailelerinden birisi olan Gökçenay ailesinin kente kazandırdığı Van Mermer, sahipsizlik kurbanı oldu. 2012 yılında dünya standartlarının üstünde bir teknoloji ile donatılan ve Türkiye’nin en büyük mermer fabrikalarına ve üreticilerine rakip olan o marka ve fabrika geçen zaman içinde işlevsiz hale geldi. Gökçenay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Gökçenay’ın çabasına ve zaman zaman yaptığı yeniden canlandırma girişimlerine rağmen üretime devam edemeyen fabrika kent için de büyük bir kayba döndü. Kentin en büyük üretim üssü kepenk indirirken o fabrikaya ve kente dair önemli konuları değerlendiren Gökçenay, o fabrikanın yaşaması gerektiğini söyledi. Bu üretim üssüün sahiplenilmediğini dile getiren Gökçenay, fabrikanın şu an bile desteklenmesi halinde çalışacak halde olduğunu ifade etti. Gökçenay bunun dışında Van Çevre Yolu,

Kapıköy, kentin turizmi gibi önemli konulara da değindi.

Kentteki yatırımlara, mevcut duruma ve birçok konuya dair detaylı bir değerlendirme paylaşan Gökçenay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Gökçenay, yatırımları ve yaşadıkları sıkıntılar üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Ülkenin ve kentin içinde bulunduğu durumla başladığı değerlendirmesinde üreticilerin yaşadığı sıkıntıları da değerlendiren Gökçenay, şu ifadelere yer verdi: “2018’den süregelen ekonomik kriz ve sonrasında pandemi etkileri artarak devam etti. Bu ekonomik darboğaz ve sıkıntıların herkes gibi kendilerini de olumsuz etkiledi. İnşallah önümüzdeki yıllarda bunlar telafi edilir. Çünkü Türkiye’nin potansiyeli hem coğrafi hem fiziki hem de sosyal anlamda buna müsaittir. Türkiye gerek turizm gerek tarım açısından dünya ticaretine müsait bir ülke. Bu açıdan dolayı erken toparlanacağını düşünüyorum.”

VAN’DAKİ DİNAMİKLER İRAN KONUSUNDA KAMUOYU OLUŞTURMALI

“Her ne kadar dövizdeki artışlar ciddi bir tahribat oluştursa da başta turizm olmak üzere inşaat sektörünün, içe dönük tarımın, sanayinin ve sınır illerindeki ticaretin bir an önce hızlandırılması ve desteklenmesi gerekiyor. Nitekim İran hükümeti kendi başına aldığı bir karar doğrultusunda 15 gün süreyle kapıyı kapattı. İran sınır kapısının tekrar kapanması otelcileri, turizmcileri, esnafı ve bizleri üzdü. Bu sorun aynı zamanda uluslararası bir sorundur. İran hükümetinin aldığı bu kararı bir kamuoyu oluşturularak; Van milletvekillerinin, mülki amirlerin, iş adamlarının, STK’ların aynı baskıyı kurarak, kapının tekrar açılmasını sağlamalarını dilerim. Bunun için de her türlü kurum ve kuruluşun buna destek vermesi gerekir” dedi.

GÖKÇENAY, ÇEVRE YOLU İHALESİNİ DE DEĞERLENDİRDİ

Çevre Yolu’nun ilk ihalesi sonrasında yolun yapım işini üstlenen fakat geçtiğimiz aylarda yapılan yeni ihalede işi başka firmaya devreden Gökçenay, bu yol ile ilgili yaptığı değerlendirmede sitemlerini de dile getirmeyi ihmal etmedi. Van’da yaklaşık 11 yıldır çözülemeyen çevre yolu ile ilgili çalışmalara değinen Başkan Gökçenay, “Çevre yolu 11 yıldır adeta bir kangren haline geldi. Biz 11 yıl önce 41 kilometrelik yolun tamamının ihalesini aldık. Ancak maalesef yarısına yakınını yaparak asfalt seviyesine getirdik. Bunu Erciş tarafından Özalp yoluna kadar ciddi manada zorlu bir süreç geçirip, gece gündüz çalışarak böyle bir duruma getirdik. Fakat yapıların olduğu yerde karşımıza kamulaştırma sorunu çıktı. O dönemde kurumlardan daha çok mücadele verdim ama bir sonuç alamadık. 18. Madde uygulandı ama maalesef o da yıllarca sürüyor.”

“İHALENİN SÜRESİNİN BİTMESİNE 3 AY KALDI AMA ORTADA HALA ŞANTİYE YOK!”

“Öte yandan Edremit’ten Kurubaş geçidine kadar karayolları ile birlikte yaptık. Burada da yine karşımıza kamulaştırma sorunu çıktı. Şu anda Kurubaş’a gelene kadar yaklaşık 300’e yakın bir yapı var ve kamulaştırma sorunu çözülmediği için aşılamadı. Bunun yapılması için yeniden ihale edildi. Türkiye’nin her tarafında bu tür sorunlar, ilin örgütlülüğü ile çok rahat çözülüyor ama maalesef Van bu konuda çok ciddi manada sahipsiz kaldı ve bu ihale Elazığlı bir firmaya verildi. Yine Vanlıların yararlanamayacağı, Van’da istihdam oluşturan firmaların olmadığı Elazığlı bir firmaya verildi ve bunun 150 gün içerisinde tamamlanması istendi. Fakat 150 günde bu işin bitmesinin mümkün olmadığını ileriki zamanlarda göreceğiz. Şu anda bu 150 günün dolmasına 3 ay kalırken, mevcut firma daha şantiye bile kuramamış. Bu durum Van’ın hiçbir yerel firmasının desteklenmediği bir hale geldi. Bu da Van’a ve bize haksızlıktır. Çünkü biz tüm tesisimizi, tüm şantiyelerimizi çevre yoluna göre kurmuşuz ve büyük yatırımlar yapmışız. Sadece yaz aylarında bile oralarda 200 kişi istihdam ediliyor.”

MAALESEF HALA ÇÖZÜLMEDİ DEYİP KAMULAŞTIRMA SORUNUNA İŞARET ETTİ

“Maalesef böyle bir sorunla karşılaştık. İnşallah paralı diye bulunan bu Elazığlı firma, bir an önce yolu yapar. 150 gün değil 250 günde de yetiştirse razıyız. Fakat bunun mümkün olmadığı ileriki süreçte görülecektir. Bu çerçevede Vanlıların bu yola daha bilinçli olarak sahip çıkması gerektiğine inanıyorum. Bizler 11 yıl boyunca burada çalışanların sigortalarını yatırmışız. Tüm her şeyi karşılamışız. 11 yıldır beklediğimiz işte, uhdemizde devam eden kısmın haricinde bizim herhangi bir iş paylaşımımız yoktur. Elazığlı firmayla herhangi bir ortaklığımız yok. Biz, sadece 11 yıl önce aldığımız işi yapıyoruz. Bunu da bitirmek için önümüzde ciddi kamulaştırma engeli kaldı. Aslında bu sezon bitirmemiz gereken kısmı da bitiremedik. Çünkü birkaç kere yazılı ve sözlü ikazda bulunmamıza rağmen hatta Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez ile yaptığımız bir toplantıda kamulaştırmanın bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade ettim. Ama maalesef hala çözülmedi” diye konuştu.

VAN MERMER’E SAHİP ÇIKILMADI

Kente yaptıkları Van Mermer yatırımı konusunda da sitem eden Gökçenay, kentte bu yatırımın sahiplenilmediğini dile getirdi. “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dışında kimse Van Mermer'e sahip çıkmadı” diyen Gökçenay, 2012 yılında Van Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan ve Türkiye'nin en büyük mermer fabrikası olan Van Mermer ve Granit Fabrikasının sahiplenmediği ile ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada üçüncü, Türkiye’de ise en büyük mermer fabrikası olan Van Mermer, en modern teknoloji ile kurulup yaklaşık 400 kişinin burada yetişmesine olanak sağladı. Şu anda Türkiye’nin birçok yerinde ve yüzde 90’ı Vanlı olan insanlar, mermer sektöründe veya taş sektöründe önemli yerlere geldiler. Kimi yönetici olurken kimileri ise kendine tezgâh açtı. Bu manada Van Mermer, bir sanayi fabrikası olduğu kadar aynı zamanda bir eğitim yeriydi. Peki niçin Van mermer kapatılma durumuna geldi? Dünyanın hiçbir yerinde üçüncü dünya ülkeleri dahil, böyle büyük bir fabrikanın yeri parayla tahsis edilmemiştir. Ancak biz Van Mermerin yerini parayla satın aldık.”

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DIŞINDA KİMSE VAN MERMERE SAHİP ÇIKMADI”

“Maalesef o dönemin müteşebbis heyeti içinde yer alan ve sözde bizi temsil eden oda temsilcisinin engeli ile karşılaştık. Van OSB’de bize yer verilmedi. O dönemin ticaret odası yönetiminin isteğiyle biz Van Mermer'in yerini o tarihte 2,5 milyon TL’ye satın aldık. Oysa bu parayla yatırımlarımıza devam edebilirdik. Şimdi soruyorum. İlinde yatırım yapmak isteyen hangi sanayiciye yer tahsisi parayla satıldı. Ama ne yazık ki bize yapıldı. Gerek Van’ın sanayicisi, iş adamı, Van’da yetişmiş insanların gerekse mülki amirlerin ve yerel yönetimlerin sahip çıkmaması nedeniyle Van Mermer kapandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dışında kimse Van Mermere sahip çıkmadı. Bu konuda Cumhurbaşkanımız birçok TV kanalında destek amaçlı dile getirdi. Ama maalesef bunu Van’ın siyasetçisinde, iş adamında veya Vanlının kendisinde bulamadık. Yerel yönetimler de buna dahildir.”

Gökçenay yaşanan sıkıntılara rağmen bu yatırımdan dolayı pişmanlık duymadığını sözlerine eklerken şöyle konuştu: “Ben hiçbir zaman Van’a yatırım yaparken siyasi olarak yapmadım ve hiçbir zamanda düşünmedim. Ama maalesef biz bunu yaptığımız zaman her taraftaki siyasi partiler, bunu kendine çekmeye çalıştı ve aleyhte oldu. Biri desteklerken diğeri aleyhte oldu. Aslında destekleyen de samimi değildi ve kendi çıkarı doğrultusunda kullanmaya çalıştı. Hatta bir kurumumuz ihaleye çıkardığı işin mermerinin Ünye mermer olmasını şartnameye yazdı. Peki ben Van’da bu kadar tesisi niye kurdum? O zaman biz niçin böyle büyük bir yatırım yaptık? Van’ın resmi devlet kurumu veya yerel yönetimlerinden hiçbiri bize destek vermedi. Şimdi Vanspor’a sahip çıktığımız kadar Van Mermere de sahip çıkmalıydık. Van Mermer yaşamalıydı, ölmemeliydi.”

“VAN MERMER HALA YAŞAYACAK DURUMDA”

“Aslında Van Mermer hala yaşayacak durumda. Biz kimseden hibe para istemiyor, sadece destek talebinde bulunuyoruz. Bu fabrikanın, bu taş ocaklarının değerlendirilmesi dahi orada 400 kişinin istihdam edilmesine sebep olacak. Bu da yaklaşık 4 bin kişiye tekabül ediyor. Yaklaşık 50 milyon dolara mal olan bir tesisten bahsediyoruz. Şu an bile resmi kurumuyla, yerel yönetimiyle sahip çıkılsa Van Mermer, Van’ın en büyük ihracatçı sanayi kuruluşu olur. Bu kapsamda resmi kurumlardan veya yerel yönetimlerden talep olması halinde Van Mermeri tekrar aktif hale getirebileceğimizi dile getirmek istiyorum” dedi.

GÖKÇENAY: YATIRIMLARIMIN TAMAMINI VAN’A YAPTIM!

Gökçenay, şirket olarak tüm yatırımlarını Van’a yaptığını hatırlatarak; “Vanlı olup dışarıda başarı gösteren iş adamlarımız var. Bende bu başarılı iş adamlarımız gibi yatırımlarımı dışarıda yapabilirdim ama yapmadım. Ben yatırımlarımın tamamını Van’a yaptım. Bu anlamda başarılarının daha da ileriye gitmesini dileyerek, onlardan isteğim Van’ı ihmal etmemeleridir. Gelsinler Van’a da yatırım yapsınlar. İstanbul, Antalya, İzmir veya Türkiye’nin her yerine yatırım yapabilirler fakat Van’ı ihmal etmemek kaydıyla. Van’a hiçbir çivi çakmayıp, Van’a çivi çakanı da ahmaklıkla suçlamaktalar. Asıl buraya çivi çakmayanları değerlendiririm. 1990’lı yılların öncesinde burada iki kişiden biri turistti. Ben bu noktada tekrar turizmin canlanması için bütün Vanlı iş adamlarından bu desteği talep ediyorum” şeklinde konuştu.

“KİMSENİN GELMEDİĞİ ZAMAN VAN’A YATIRIM YAPTIK”

Açıklamalarında Van’a yatırım yapmaktan dolayı hiçbir zaman pişman olmadığına vurgu yapan Başkan Gökçenay, sözlerine şöyle devam etti: “İstanbul’da bir tekne aldım. Tekne, eski Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy’un teknesiydi. Haluk Ulusoy bana şunu sordu. İstanbul Boğazında tur atmak varken ya da Ege, Akdeniz’de, Antalya ve Bodrum’a götürmek varken bunu neden Van’a götürüyorsun' diye sordu. Dedim ki, Van Gölü buna layıktır. Göreceksiniz ben bunu Van’a götürdükten sonra birçok Vanlı bu veya buna benzer tekneyi Van’a getirerek, deniz turizmini canlandıracaklardır. Nitekim öyle de oldu. Benim tekneyi getirdiğim tarih 2011. Şimdi o tarihten sonra onun yanına dizilen teknelere bakılsın. Bu bir teşviktir. Van Mermer kurulurken de aynı düşüncelerle kuruldu. Van’a hizmet açısından kuruldu. Van’da sanayi kültürünü geliştirmek için kuruldu.”

YAŞASAYDI VAN’IN ZENGİNLİĞİNE ZENGİNLİK KATILIRDI

Gökçenay konuyla ilgili olarak ayrıca; “Bazı rakiplerim o zamanlarda biz de mermer fabrikası açacağız diyorlardı. Ben de teşvik amacıyla kendilerine hem Ar-Ge grubunu hem de taş ocakları noktasında her türlü desteği vereceğimi dedim. Yeter ki Van’da mermer, granit, traverten gibi değerli taşlar çıkarılsın. Eskiden Ankara’dan ötesinde granit yoktur derlerdi. Ama biz granit de çıkardık. Ne kadar çok Vanlı bu alana girse o kadar çok kazancımız olurdu. Uluslararası fuarlar belki de burada düzenlenir, Van’ın zenginliğine zenginlik katılırdı.”

VANSPOR’UN İCRAYA VERİLME KONUSUNU DA KONUŞTU

Son günlerde basın ve sosyal medya üzerinden yayınlanan ‘Van’da bir firma Vanspor’u icraya verdi’ başlıklı haberlere istinaden hukuki yollara başvurulduğunu belirten Gökçenay, bir şirketin kolay yetişmediğini belirterek, bu konunun en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi. Açıklamalarına tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin bir ana evvel sona ermesi dilekleriyle son veren Gökçenay, 2022 yılına sayılı günler kala verdiği mesajıyla, “Ben bu duygu ve düşüncelerle 2022 yılının ilimize, ülkemize ve tüm insanlığa sağlık, mutluluk, huzur getirmesini diliyorum.” dedi.

Editör: TE Bilisim