Sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden kurulan “Van Yemekleri Grubu” tarafından, Van’ın kurtuluşunun 99. yılı etkinlikleri kapsamında Türkiye’nin çeşitli illerinde yapılan “2 Nisan Van Yemekleri Buluşması” etkinliği kapsamında Van’daki grup üyeleri de bir araya geldi. 


Ankara, Bursa, Balıkesir, İstanbul ve Van başta olmak üzere bir çok ilde aynı anda kutlanan etkinlik hakkında bilgi veren grup yöneticisi Dr. Mine Kılavuz, “Doğduğumuz büyüdüğümüz memleketimiz olan Van’ımızın zengin ve eşsiz kültürel değerleri hızla kayboluyor, yozlaştırılıyor. Bizde kültürümüzün önemli bir parçası olan Van yemeklerimizi orijinal tarifleriyle sofralarımızda yaşatmak, kaybolmaya yüz tutan yemek tariflerini kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi olan Facebook'ta ‘Van Yemekleri Grubu’nu kurduk. Grubumuza Vanlı kadınlarımızdan, beylerden büyük katılım oldu. Grubumuza Türkiye’nin dört bir tarafından katılan üyelerimiz var. Üyelerimiz grubumuzda unutulmuş yemek tarifleri, yemek kültürü, Van kültürü ve tarihi üzerine paylaşımlar yapmaktadır. Bizleri bir araya getiren tarihimiz kültürümüzdür. Van’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yılı nedeniyle bizde hemşehrilerimizin ve dostlarımızın bulundukları illerde bir araya gelmelerini kararlaştırdık. Bu etkinlik bu şekilde doğdu. Amacımız böylesi etkinliklerle unutulmuş kültürel değerlerimizi ortaya çıkarıp gelecek nesillere aktarmaktır. Önümüzdeki yıl 2 Nisan Van’ın kurtuluşunun 100. yılını kutlamaya hazırlanırken; katılım, kutlama ve organizasyonun daha büyük bir kitleye ulaşıp bu etkinliğimizin gelenekselleşmesini ümit ediyoruz” dedi.


“2 Nisan Van Yemekleri Buluşması” sının Van ayağı, Anadolu Kaburga ve Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği VANPAD) sponsorluğunda bir restoranda grup üyeleri ve misafirlerinin katılımı ile gerçekleşti. Misafirlere ana yemek olarak ayran aşı ve fırında Van balığı ikram edildi. Bu ikramların yanı sıra tadımlık ve sunum amaçlı olarak katılımcılar tarafından Van yöresel yemeklerinden; keledoş, Kürt köftesi, Acem köftesi, Sengeser, tandırda balık, tuzlu balık, soğan dolması, eşkili, avanit, cılbır, helise, Van kıymalısı, Van tavası, ciğer taplama, peynir tatlası, erişte pilavı, kurut aşı, erişte aşı, üzüm aşı, Van pastası, Van baklavası, kalbura bastı tatlısı, erik kızartması, umaç helvası, asude tatlısı, hedik ve kavurga getirilerek sergilendi.


Van Yemekleri Grubu temsilcisi olan Tuğba Kurtuluş’un sunumunu yaptığı programda, grup üyelerinden Nuran Demirhan hoş geldin konuşması yaparak etkinlik için katkıda bulunanlara teşekkür etti. Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İkram Kali ise etkinliğin amacını anlattı. Ayrıca İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Halk Bilimci Ümit Kayaçelebi, Van Kültür Toplum ve Sanat Derneği Başkanı Murat Oto, Bak Hele Bak Van Kahvaltısı Salonu İşletmecisi Yusuf Konak ve Sanatçı Abdullah Faruk Taşdemir konuşma yaptı. Daha sonra ise; şiir, mani okunup Van Türküleri söylenerek halaylar çekildi. Küçük skeçlerin de sergilendiği programda çay eşliğinde sohbetler yapıldı. Misafirlerin en çok ilgisi gösterdiği Yöresel Van Yemeklerinin sergilendiği sunum masasında ise bol bol fotoğraf çekildi.

Editör: TE Bilisim