ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Bir seneyi aşkındır tahribatlarını sürdüren Korona virüs salgını, birçok sektörü olumsuz etkilerden fuar sektörünü de sekteye uğrattı. Van’ın normalleşmesiyle birlikte Anatolia Grup tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen 'Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı' kapılarını ziyaretçilere açtı. Salgın ve kısıtlamaların engellediği fuar, uzun zaman sonra tekrar açılmasıyla stant kuranları sevindirdi. 

Van Expo Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen 'Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı' kapılarını açtı. Son dönemlerde ardı ardına önemli fuarlara ev sahipliği yapan, son olarak da 6 ay önce Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın gerçekleştiği Van uzun bir süre sonra yeniden fuarlara ‘merhaba’ dedi. Uzun bir aradan sonra kentte ilk fuar özelliği taşıyan 'Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı'na vatandaşlardan ilgi büyük olurken, farklı illerden gelip stant kuranlarda umutlu konuştu.  Fuar açılışına Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ve eşi Meral Bilmez, Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Memet Aslan ve birçok davetli katıldı. Burada fuara dair açıklamalarda bulunan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, son iki yılda kentin tam anlamıyla bir fuar merkezi olduğunu söyledi. Bilmez: “Kentimizin mavi olmasıyla birlikte tekrar fuar sezonu başladı. İnşallah bu fuarlarımızın devamı gelir. Esnaf ve vatandaşlarımızın fuara olan ilgisinden memnun olduğunu belirtmek istiyorum. Fuara gelen bütün vatandaşlarımızdan maske, mesafe ve temizlik konusunda dikkatli davranmalarını rica ediyorum.” Dedi.

FUARLARIN BÖLGE EKONOMİSİNE KATKISI BÜYÜK!

Fuar açılış konuşmasını yapan Anatolia Grup Koordinatörü Özgür Çelik, Van için sürekli ikinci memleketim diyorum. İnsan memleketinde huzur bulur. Orada ailesi ve dostları vardır. Ben Van’da bunları hissediyor ve görüyorum. Fuarların ise bölge ekonomisine çok büyük katkısı var. Dünya da ve Türkiye’de yaklaşık 100 farklı sektörü etkileyen fuarlardan bahsediyoruz. Van’da fuarlar şehri olma anlamında emin adımlarla ilerliyor.” İfadelerine yer verdi. Daha sonra fuar ve kent hakkında değerlendirmelerde bulunan Vali bilmez, Kapıköy’ün durumu ve okulları kapatılan ilçelerin akıbeti konusunda bilgiler verdi. Birçok faklı illerden gelen stant sahipleri ise Şehrivan’a fuarın ilk gününü değerlendirerek, umutlu olduklarını dile getirdi.  

VALİ BİLMEZ: SON İKİ YILDA FUAR KÜLTÜRÜ KENTİMİZDE CİDDİ ANLAMDA OTURDU

Van’da 5’incisi düzenlenen yöresel ürünler ve hediyelik eşya fuarının açılışını yapan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, fuarların kentimize kattığı artıları ve eksileri değerlendirerek şunları söyledi: “Son iki yılda fuar kültürü kentimizde ciddi anlamda oturdu. Daha da gelişmeye müsait bir potansiyeli var. Van haklı umduğumuzdan çok daha rağbet göstermeye başladı. Ama bu pandemi süreci oldukça bütün ticareti sekteye uğrattığı gibi bu fuar sürecini de kısmen sekteye uğrattı. Kentimizin mavi olmasıyla birlikte tekrar fuar sezonu başladı. İnşallah bu fuarlarımızın devamı gelir. Esnaf ve vatandaşlarımızın fuara olan ilgisinden memnun olduğunu belirtmek istiyorum. Fuara gelen bütün vatandaşlarımızdan maske, mesafe ve temizlik konusunda dikkatli davranmalarını rica ediyorum.”

KURALLAR, RENGİ MAVİYE ÇEVİRDİ

Cümlelerini sürdüren Vali Bilmez, “Fuarın da kentimize yeniden harekete geçen ticaretinin bir öncüsü olur. Temennimiz bölgemizin de mavileşmesiyle birlikte İran’da ki hastalığın seyri ile birlikte Kapıköy’ün açılmasıyla birlikte vatandaşımızın, esnafımızın yüzü bir nebze olsun gülecek. Mavi olmak önemli mavi kalabilmek daha da önem arz ediyor. Onun için hepimiz kurallara uyacağız. Özellikle taziyelerden uzak duracağız. Bizim bölgemiz için en riskli olay taziyelerdir ve ev ziyaretlerinden biraz kaçınacağız. Van halkı bu süreçte kurallara gerçekten uydu. Onların sayesinde mavi olduk. Kurallara uyan bu konuda hassas davranan bütün vatandaşlara teşekkür ediyorum.”

FUARDA ÇOK DEĞİŞİK ÜRÜNLER MEVCUT!

Fuar için Mersin’den gelen Yasemin Bülbül, “Eğitimci ve aynı zamanda yazarım kendime ait kendime ait 27 tane kitabım var. Burada da Van okurlarıyla buluşmak için geldim. Güzel bir fuar olmasını diliyorum. Umarım katılım iyi olur. Şu an için ilk gün için bir şey diyemeyeceğim ilk gün daha yerleşme aşamasındayız ama bundan sonra iyi olacağını düşünüyorum. Daha öncede vana geldim kitap fuarlarına katıldım Van okurunun kalitesini çok iyi biliyorum kitaba olan düşkünlüklerini de aynı performansı burada da göstereceklerine inanıyorum. Bu adar insan bu kadar esnaf Türkiye’nin her yerinden geldi kendileri için geldiler çok değişik ürün getirdiler, inanıyorum ki insanlarda bunu merak edip gelip görme ihtiyacı hissedecektir. Ücretsiz otobüslerimizde var ulaşım kolaylığımızda var. İnsanların da emeğe saygı duyup, duyarlı davranıp gelmelerini bekliyoruz”. Diye ekledi.

“VAN HALKINI FUARA BEKLİYORUZ”

Mehmet Erdem isimli stant sahibi ise şunları belirtti: “Diyarbakır’dan geliyoruz. Türkiye’nin 81 ilinden geliyoruz, Van halkımıza özel tahin, pekmez, karadut getirdik. Bütün Van halkını bekliyoruz. Geçen sene de gelmiştik, çok güzel geçmişti bu sefer de tüm Van halkını bekliyoruz inşallah daha güzel olur onu bekliyoruz. Maske ve mesafeye uygun bir şekilde fuar yapılıyor. Van halkı buraya gelmeyerek çok güzel şeyler kaybedeceğini belirtmek istiyorum. Fuarda ilk günümüz ve renkli bir gün daha çok zamanımız var. Bugün vatandaşlardan oldukça rağbet vardı. Tabi dediğim gibi daha ilk gün bundan sonra daha güzel olacak. Çünkü kısıtlamalardan sonra ilk fuar olduğu için milletin rağbetti daha çok olacağından eminim.”

PANDEMİYE UYGUN FUAR YAPILIYOR!

Mikro kredi şirketinden gelen Eda Tayan, şirket personeli olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Burada kadınlarımıza destek veriyoruz, kadınlarımızın yaptığı el emeklerini yaptığı el sanatlarını sergiliyoruz. Onlara destek olmaya çalışıyoruz. Fuarın ilk günü olduğu için ve hava şartlarından dolayı pek kalabalık yok şu an. Ama önümüzdeki günler için aynı şeyi düşünmüyorum. 5’incisi düzenlenen fuara daha önce de katılım sağlamıştım. Önceki yılarda daha hareketliydi. Tabi bu yılda gerek pandemi gerekse hava şartlarından dolayı biraz durgun ilerliyor. Bu fuarın ve genelde çok kalabalık oluyor. Daha çok günümüz var. Van halkının daha ok rağbet göstereceğinden eminim. Maske, mesafe ve pandemi kurallarına uygun bir şekilde fuarlarımızı gerçekleştiriyoruz. Tüm Van halkını bekleriz.”

Editör: TE Bilisim