ŞEHRİVAN HABER: MEHMET ALİ EKİNCİ-HAMİT KARAKUŞ

Son yıllarda hem yapısal hem akademik anlamda büyük bir değişim ve dönüşüm yaşayan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 40’ıncı yaşını 40 yıla yakışır etkinliklerle kutlayacağı özel yılın startını verdi. 40 yıllık tarihindeki ilk Vanlı rektörü ile önemli bir dönemden geçen Van YYÜ, 40’ıncı yılın startını muhteşem bir etkinlik ve üniversitenin 40 yıllık sürecinin emektarlarına ödüllerin verildiği Vefa Ödülleri Etkinliği ile verdi. Üçüncü nesil bir üniversite olma hedefiyle adından söz ettiren Van YYÜ’nün yeni dönem vizyonunu ortaya koyan Prof. Dr. Hamdullah Şevli öncülüğünde yapılan etkinliğe kentteki kurum, kuruluş temsilcileri ve akademisyenler katıldı. Üniversitenin 40 yılının anlatıldığı, yöne döneminin konuşulduğu, emektarların onura edildiği törende YYÜ’nün yeni vizyonu ortaya konulurken Rektör Şevli, törende Van’a YYÜ’yü sahiplenme çağrısı yaptı.

VAN ÜNİVERSİTESİ’NİN 40’INCI YAŞINI KUTLADI

Van YYÜ’nün 40’ıncı yılı için gerçekleştirilen etkinlik renkli görüntülere sahne oldu. Üniversiteden akademisyenler, idare personeller ve kentteki önemli kurum, kuruluş temsilcilerinin katıldığı toplantıda tam bir görsel ve işitsel şölen yaşandı. YYÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi öğretim elemanları ve Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Bandosu da müzik dinletisiyle renk kattı. Müzik dinletisi sonrası YYÜ’nün 40. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla üniversiteye uzun yıllar hizmet eden personele vefa plaketleri Vali Mehmet Emin Bilmez ve protokol üyeleri tarafından verildi. Programa, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, kaymakamlar, belediye başkanları, kurum müdürleri ve akademisyenler katıldı.

VALİ BİLMEZ: DARISI 100’ÜNCÜ, 400’ÜNCÜ YAŞLARA

Programda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Yıl boyunca üniversitemiz çeşitli etkinlikle hem şehrimize entegre olmuş hem bir farkındalık yaratmak üniversitemizin hem ilimizde hem ülkemizde hem uluslararası arenada bilmesi için gerekli etkinlikler, yıl boyunca düzenlenecektir. Bugün bu etkinliklerin ilki düzenlenmekte bunun için bu projede görev alan arkadaşlarımızı kutluyorum. Üniversitemizin kuruluşundan bugüne gelişine kadar emeği olan baştan rektörlerimiz akademi kadrolarımıza ve bugünün milletvekillerimizin, kanat önderlerimize STK yöneticilerimizin hepsine teşekkür ediyorum. İnşallah 100. Yılını da 400’üncü yıllını da kutlayacak bir üniversite olur. İlk kurulduğunda şehrin çok dışındaydı belki de eleştiride aldı ama bugün artık neredeyse yavaş yavaş şehrin merkezinde kalan bir üniversite ama bunu rahatlıkla söyleyebilirim ki belki Türkiye'de kampüsü ve konumu en iyi olan üniversitelerden birine sahibiz.” Şeklinde konuştu.

“YYÜ ŞEHİR KÜLTÜRÜNE VE GELİŞİME KATKI SUNUYOR”

Üniversite hocalarımızın insanlarımıza ışık olması ve rehberlik yapması en büyük temennimizdir diyen Vali Bilmez, “Bir deprem dönemli geçirdik o bölgede yaşanan güvenlik problemlerinin sebep olduğu göç verme ve göç alma konusunda kentimizin sosyolojisinde ciddi travmalar yaşadı. İşte şehir kültürün oluşumuna en çok katkı sunabilecek olan değerimiz üniversitemizdir. Bunun için biz de onun bütün birimlerini bütün fakültelerini bütün hocalarını günlük hayatın içinde şehrin gelişimi, tarımın gelişimi, turizmin, sanayinin, gastronominin gelişimi için üniversitemizi hep toplum içinde arzuluyoruz. Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde okuyan bütün çocuklarımıza hayallerini gerçekleştirilebileceği ve dünyaya entegre olmuş bir Van ve Türkiye bırakacağız. Van'da Türkiye'de inşallah bizim yaşadığımızdan kat kat daha güzel olur.” Dedi.

REKTÖR ŞEVLİ: VAN YYÜ’YÜ SAHİPLENMELİYİZ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin 40. Yıl Dönümü Vefa Ödülleri Töreni’nde konuşan Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, “Bu geçen yaklaşık yarım asırlık süreç, güneş şehri Van’ın bilimin ışığında olan bir üniversiteyle birlikte daha da aydınlandığını bizlere daha iyi göstermiştir. Bu vesileyle henüz konuşmamın başlangıcında bu üniversitenin kurulması ve büyümesinde emeği geçen herkese minnettarlığımı belirtmek isterim. 1982 yılında kurulan Üniversitemizin Kuruluşunun 40. Yıl dönümü münasebetiyle, 40 yıldır Üniversitemiz bünyesinde çalışan vefakar personellerimize ve özellikle, kuruluşundan bugüne Üniversitemize destek olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Vakfı’nın kıymetli üyelerine bizlerde vefamızı sunmak için buradayız. Diğer önemli bir amacımız da Van’ın ileri gelenleriyle bir araya gelerek üniversitemizin 40. Yılında ortak projeler üretmek, hep berber 40. Yılımızı idrak etmek ve gelecek nesillere daha güzel daha müreffeh bir üniversite bırakmaktır. Bu vesileyle sizlerden üniversiteyi Van’ın önemli bir kurumu olarak sahiplenmenizi ve kuruluş etkinliklerini sizlerle birlikte yapmayı tasarlamaktayız. Bu hususta sunacağınız her türlü projeye açık olduğumuzu ve katkı sunacak her kurum ve kişiye peşinen minnettarlığımı belirtmek isterim.” Dedi.

“VAN YYÜ’NÜN BAŞARILARI SAYMAKLA BİTMEZ”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin, Van’a ve bölgeye olan katkılarını saymakla bitiremeyiz diyen Şevli, şunları anlattı: “Bu başarı hepimizindir. Bizler de aldığımız bu bayrağı daha yükseklere çıkarmak için elimizden geleni yapmaya azmettik. Yeni misyonumuz Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni, çağın gerçeklerine de uygun olarak 3. Nesil bir Üniversite yapmaktır. 2021-2025 dönemi Stratejik Planı’nında da vurguladığımız üzere gelecek misyonumuz, ülkenin kalkınmasına, gelişmesine ve üretimine katkı sağlayacak olan araştırma projelerini ve merkezlerini çoğaltmak, eğitim-öğretim niteliğini çağdaş seviyeye taşımak, kurumsal kapasitesini artırmak ve bunları topluma faydalı olacak şekilde hayata geçirmek üzere belirlenmiştir. Daha önce de belirttiğim gibi 40 yıllık süre zarfında ulusal ve uluslararası alanlarda birçok başarı elde eden üniversitemiz, evrensel değişimlere ayak uydurarak ticarileşen bilimsel üretimi öncelikli hedefleri arasına koymuştur. Ulusal ve uluslararası ölçekteki akademik başarısını her yıl daha yüksek seviyelere çıkaran üniversitemiz, 2020 yılında URAP sıralamasında 41. sıradan 35. Sıraya; 2021 yılında da 160'a yakın üniversitenin tanımlandığı TÜBİTAK Harman Türkiye Akademik Arşiv sisteminde, 37.037 yayın sayısı ile 12. sırada yer almayı başarmıştır.”

TEKNOKENT BAŞARISINA BAŞARI KATIYOR

Üçüncü nesil bir üniversite olma yolunda Girişimcilik ve Ar-Ge çalışmalarına hız verdiklerini dile getiren Rektör Şevli, şunları söyledi: “Van Teknokent’i daha aktif hale getirerek burada yapılan faaliyet sayısını günden güne arttırmayı başarmıştır. Nitekim Ar-Ge çalışması yapılmak üzere kurulan 42 ofisimizin 42’inde aktif çalışma yürütülerek ofislerimizin doluluk oranı yüzde 100’e ulaşmıştır. Bugün Van ve çevre illerdeki teknoloji tabanlı girişimciliği geliştirmek amacıyla faaliyetler yürüten Van Teknokent’te yurtiçinden ve yurt dışından birçok proje yürürlüğe girmiştir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2020 yılı Performans Endeksine göre 2018 yılında 54 Teknoloji Geliştirme Bölgesi içerisinde 42. Sırada yer aldık. Son iki yılda ise hızlı bir yükselme ile 63 Teknoloji Geliştirme Bölgesi içerisindeki genel sıralamada 31. sıraya yükselen Van Teknokent, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en iyi ‘Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ ünvanına da sahip olmuştur. Gelişmekte olan 22 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri içerisinde de 7. Sıra da yer alan Van Teknokentimiz, kısa ve orta vadede ki hedefini, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri genel sıralamasında ilk 20’ye girmek olarak belirlemiştir.”

“BÖLGE HALKINA EN İYİ SAĞLIK HİZMETİNİ SUNUYORUZ”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin olanaklarını sıralayan Rektör Şevli, “Şehre ve bölgeye sırtını dönen bir üniversite olmanın aksine bütün imkanları ve alt yapısıyla onlara yüzünü dönen bir üniversitedir. Bölge halkına en iyi sağlık hizmetini sunma misyonunu amaç edinen üniversitemizde, Tıp Fakültesi, Dursun Odabaş Tıp Merkezi ve Diş Hekimliği Fakültesi, Üniversitemizin şehre ve bölgeye bakan pencereleri olmuşlardır. İç ve Dış paydaşları azami düzeyde bir araya getirmeye çalışan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, bu yönüyle her yıl danışma kurulları marifetiyle şehrin Eğitim-Öğretim, Araştırma Geliştirme, Turizm ve Sağlık gibi konuların ele alınabilmesi için çalışmalar yürütmektedir.” İfadelerini kullandı.

PANDEMİDE VAN YYÜ BÜYÜK BAŞARI ELDE ETTİ

Pandemi dönemini de değerlendiren Şevli, “Üniversitemiz bu süreçte pandemi koşularına rağmen uzaktan eğitim modelinde büyük başarı elde etmiş, ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlemiş olduğu bilimsel toplantılarla da çok önemli çıktılar üretmeyi başarmıştır. 40. Yaşında da bu etkinliklerimiz devam edecektir. Ancak 40. Yaşın özelliğine binaen bu yılki etkinliklerimiz daha kapsamlı ve daha yaygın olacaktır. Bu anlamda da değerli hazirunun katkılarını beklemekteyiz. İnşallah gelecek nesillere daha güzel bir üniversite bırakmak ümidiyle; bizleri yalnız bırakmadığınız için hepinize teşekkür ediyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” Şeklinde konuştu. Etkinlikte kuruluştan bugüne üniversiteye katkı sağlamış akademisyenler, idari personeller vefa ödülleri ile ödüllendirilirken ödül töreninde duygusal anlar yaşandı. Ödül alan eski ve hali hazırda çalışan personeller ödül almaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ödül töreni ile birlikte etkinlikte eski fotoğraflarla hazırlanmış bir fotoğraf sergisinde geçmişten bugüne Van YYÜ’nün serüveni ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Kentin önemli isimlerinin katıldığı gece 40’ıncı yılın startının verildiği ilk etkinlik olarak gerçekleşti.

Editör: TE Bilisim