ŞEHRİVAN HABER: Türkiye’de milli ırk olarak tescillenen ve ünü sınırları aşıp dünyaca bilinen Van kedisi, Helsinki Üniversitesi'nin 26 farklı kedi ırkı üzerinde yaptığı araştırma sonucunda en saldırgan türü olarak gösterildi. Üniversitenin kedilerin karakterleri ve davranışları üzerinde yaptığı araştırmada ‘en saldırgan türün Van kedisi’ olarak gösterilmesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma Merkezince reddedildi. Daha önce de farklı çalışmalarda farklı özellikler gösterdiği belirtilen Van Kedisi’nin araştırmadaki bu özelliği kabul görmezken Van YYÜ’lü akademisyenler aksi yönde bir açıklama yaptı. Cana yakınlığı, beyaz, ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, tilki kuyruğuna benzeyen uzun ve kabarık kuyruğu, değişik göz renkleri ve suya düşkünlüğüyle kentin en önemli değerlerinden olan Van kedilerine verilen ‘saldırgan tür’ unvanı kabul edilmedi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, Van Kedisini ‘en saldırgan’ ırk olarak tarif ediyorsunuz bu doğru bir yaklaşım tarzı olmadığını belirterek araştırmayı kabul etmediklerini söyledi.

FİNLANDİYA KEDİMİZ İÇİN “HIRÇIN” DEDİ!

Van kedileri üzerinde 20 yıldır araştırma yapan Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, yapılan araştırmayı yetersiz buldu. Van kedisinin karakter yapısını bilmeden ‘en saldırgan’ ırk olarak anılmasının doğru bir yaklaşım olmadığını savunan Prof. Dr. Kaya, “Dünyanın her yerinde yapılan bir araştırmaya saygı duymak gerekiyor. Helsinki Üniversitesinde çok kapsamlı bir araştırma yapıldığı söyleniyor. Helsinki’de kaç tane Van kedisi var? Kapsamlı denilince kaç Van kedisi üzerinde araştırma yapıldı ve neler üzerinde yapıldı. Araştırmayı okudum. Van kedisinin karakter yapısını bilmeden alıp başka bir ırkla karşılaştırdığınız zaman bu ırkın ‘en saldırgan’ ırk olarak tarif ediyorsunuz bu doğru bir yaklaşım tarzı değildir. Bizler bunu kabul etmiyoruz” dedi.

VAN YYÜ ARAŞTIRMAYA İTİRAZ ETTİ

Van kedisi sahibiyle kurduğu duygusal bağ nedeniyle sahibini kimseyle paylaşmak istemeyen bir hayvan olduğuna dikkat çeken Kaya, “Van kedileri, hiç tanımadığı biriyle de bir anda yakınlık gösterip hiçbir şey olmamış gibi bağ kuramayan bir hayvandır. Bu özelliğinden dolayı bu saldırgan bir kedidir, ‘niye tanımadığı kişide durmuyor’ şeklinde değerlendirirseniz bu yanlış olur. Dünyada en fazla orijinal Van kedisi barındıran Van Kedisi Araştırma Merkezidir. Bizim niye bu araştırmadan haberimiz yok. Biz niye buna paydaş değiliz” diye konuştu.

KAYA: VAN KEDİSİ BU UNVANI HAK ETMİYOR!

Van kedisinin asla dünyanın ‘en saldırgan’ kedisi unvanını hak etmediğini savunan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öyle de değildir. Bunun tersini de ispatlamaya hazırız. Van kedisi duygusal ve sahibiyle bağ kurabilen uysal bir hayvandır. Bağımsızlıkçı olduğu doğrudur. Diğer kediler gibi de sabahtan akşama kadar yatan bir hayvan değildir. Ancak oyuncudur, zekidir, sahibiyle duygusal bağ kurar ve uysal bir hayvandır.”

İŞTE KEDİNİN GERÇEK ÖZELLİKLERİ

Van kedisi dış görünüşü küçük bir aslanı andırır. Kuyruğu bol tüylüdür. Yürürken kuyruğunu dik tutarak yürür. Dış görünüşü itibari ile çok asildir. Van kedisi ismini aldığı Van şehrinde bulunan, Van denizi vadisinden ülkeye yayılmıştır. Van kedisinin özellikleri ise; çift renkli gözleri ile oldukça dikkat çekicidir. Bir gözü mavi, bir gözü kehribar olabilir. Oyuncu, meraklı ve sosyaldir. Tüy rengi genel olarak beyazdır. Orta büyüklükte bir kedidir. Kürkü uzun tüylerden oluşur. Uzun bir kuyruk yapısına sahiptir. Oldukça iyi bir yüzücüdür. Van kedisi karakter özellikleri arasında en dikkat çekici özelliği sıcakkanlı ve dost canlısı olmasıdır. İnsanlarla arası gayet iyidir. Bu tüylü dostumuzun en belirgin karakteristik özelliği sahibine bağlılığıdır. Özellikle yavru olarak sahiplenildiğinde ise içine girdiği aileyi benimser ve bütün sevgisini aile ile paylaşır. Van kedisi duygusal bir kedidir. Hisleri çok güçlüdür. Aile fertleri ile teker teker ilgilenir. Kim mutlu, kim mutsuz sezer. Mutsuz aile fertlerini fare ettiği an, onlara yakın ilgi gösterir. Van kedisi; diğer kedi cinslerine nazaran su ile oynamayı çok sever. Küçük su birikintisi dahi olsa içine atlar ve oyun oynamaya başlar. Bu nedenle çok geniş sulukları tercih etmemelisiniz. Orta boy kedi sulukları daha rahat olacaktır. Çok ses çıkaran bir cins değildir. Sahibine bir şey anlatmak istediği zaman, miyavlamayı tercih eder. Sosyal bir kedi cinsi olduğu için, diğer evcil hayvanlar ile de iyi anlaşır.

Editör: TE Bilisim