Van TSO’nun Türkiye’nin 4 dev yatırımcısını konuk ettiği Aile Şirketleri Zirvesi’nde Van’ın iş dünyasındaki gururu olan Fettah Tamince, Van’a dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Her fırsatta ‘Van’a yatırım yapmıyor’ şeklindeki eleştirilerin hedefi olan Fettah Tamince, hem Van’ın yatırımda geri kalmasını eleştirirken hem de yatırım yapmamasının sebebini de dolaylı olarak da ortaya koymuş oldu… Tamince Van’dan başlayan başarı hikayesini anlatırken tüm katılımcıların ilgiyle dinlediği isim olurken, anlattıkları ile de Van’ın kıramadığı kabuğu ile ilgili büyük bir yaraya da parmak basmış oldu.

 

Türkiye’nin önemli ekonomi dergileri Capital ve Ekonomist dergileri iş birliğiyle Aile Şirketleri 2023 zirvesi düzenlendi. Bürokrasiden uzak yapılan ve büyük ilginin gösterildiği toplantıda dev işadamları Van’daki aile şirketlerine önemli katkılar sunacak paylaşımlar yaparken 4 önemli isim de ilgiyle izlendi. Özelikle Vanlı Fettah Tamince dikkat çeken söylemler yer verirken, Van TSO önemli bir buluşmanın daha ev sahipliğini yaparak takdir kazandı.

 

YOĞUN İLGİ İLE İZLENDİ

Ticaret ve Sanayi Odası’nda (VAN TSO) düzenlenen vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği zirveye konuşmacı olarak Rixos Otelcilik CEO’su Fettah Tamince, Doğtaş Mobilya ve Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Helvacızade Gıda CEO’su Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil ve Ernst&Young Vergi Hizmetleri Lideri Erdal Çalıkoğlu katıldı. Şirket yöneticileri ve aile şirketlerine ait püf noktaların paylaşıldığı zirvede ayrıca genç girişimcilere de önemli bilgi sunuldu. Bölgede yoğun olan aile şirketleri için önemli bir eğitim niteliğinde olan zirvede konuşan Türkiye’nin önemli iş adamları, başarılı olmanın yollarını ve özellikle aile şirketlerinde olması gereken kurallara değindi.

 

VAN TSO’YA ÖVGÜ

Zirvede ilk olarak konuşan ve zirvenin yapılmasında emeği geçen Capital Dergisi Yayın Direktörü (Sorumlu) Rauf Ateş şu ifadelere yer verdi: “Sayın Van TSO Başkanı Necdet Takva ve Tolga Yüksel ile birlikte böyle bir toplantı yapmayı geçen yıl planlamıştık. Ancak araya belli bir zaman girdi ve ancak bugüne kısmet oldu. Sizlerle buluşturmak istediğimiz çok değerli dostlarımız var aramızda. Ana olarak Aile Şirketleri 2023 dedik ama genelinde iş insanlar sizlerle deneyimlerini paylaşacaklar. Aile şirketlerimiz var burada ama hepsinden önemlisi herkesin sizlerle paylaşacakları deneyimleri var. Umarız çok güzel deneyimlerle burada bir arada olacağız. Bu anlamda emeği geçen başta başkanımıza ve Tolga’ya teşekkür ediyorum.”

 

TAKVA: VAN GEÇMİŞİNDEN UZAK BİR GÖRÜNTÜDEDİR

Ardından ev sahibi olarak bir konuşma yapan Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Bugün sadece ülkemizin değil uluslararası arenada ün kazanmış, iş dünyasında başarıları ile bizleri gururlandıran 4 kıymetli misafire ev sahipliği yapmanın onurunu yaşıyoruz. Bu onuru yaşamamıza aracılık eden ülkemizin seçkin yayın kuruluşları Kapital ve Ekonomist dergilerine şükranlarımı sunuyorum. Van şehri Dünya'nın en kadim geçmişine sahip şehirlerinden biri olmasına rağmen, bugün ne yazık ki geçmişinin ihtişamından uzak bir görüntüdedir. Bizler burada yaşayan geçmişte daha İstanbul ve Ankara başkent değilken, Truva, Hattuşa ile beraber Anadolu'nun üç önemli merkezinden biri olan Tuşba’nın çocukları olarak binlerce yıldır insanlık için önemli bir yerleşke olan Van şehrini eski ihtişamına kavuşturmak için çalışıyoruz. Bu gayretimize nefes olmak, ses olmak için şehrimizi onurlandıran değerli iş adamlarımıza ve ekonomi Dünyasının seçkin yayın kuruluşlarına müteşekkiriz.” Dedi.

 

“SÜREÇTEN SONRA POTANSİYELLER DAHA DA ARTACAKTIR”

Barış ve kardeşlik sürecinin nihayete ermesi ile birlikte potansiyellerinin daha anlaşılır olacağına inandıklarını dile getiren Takva şöyle devam etti: “Bu yüzden size Van şehrinin potansiyellerini anlatarak zamanınızı almayacağım. Bizleri yalnız bırakmayarak bugün buraya gelerek deneyim ve paylaşımlarını bizlerle paylaşma nezaketinde bulunan değerli konuklarımızı dinlemek bu kürsüden konuşma yapmaktan daha anlamlı ve değerli olacaktır. Bende tıpkı sizler gibi büyük bir heyecan içerisinde ülkemizin yıldızlar gibi parlayan iş adamlarımızı, iş dünyamızın muhteşem yöneticilerini dinlemek için sabırsızlanıyorum. Konuklarımızın anlatacakları, ülkemiz iş Dünyasının % 80’nini yakından ilgilendiren ve en önemli konulardan biri olan aile şirketleri hakkında olacak. Bu nedenle konuşma yapmanın çekilmez sıkıcılığını bırakıp, dinlemenin keyifli hazzını sizlerle tatmak istiyorum. Nihayetinde konuşmamı sonlandırırken tekrar büyük bir nezaket göstererek 4 yıl önce 2 yıkıcı deprem yaşayan bizlerin moral ve motivasyonuna katkı sağlamak üzere aramızda bulunan Fettah Tamince'ye, Davut Doğan'a, Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil'e, Erdal Çalıkoğlu'na, Kapital ve Ekonomist dergisine şükranlarımı sunuyor.”

 

BÜYÜKHELVACIGİL: VAN GÜNEŞ GİBİ PARLAYACAK

Başkan Takva’nın ardından ilk olarak aile şirketleri hakkında bilgiler veren ve Van’ın şirketleri için önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Helvacızade Gıda ve İlçe Kimya Sanayi Ceo’su Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, “Van 1942 ve 1976 depremlerinin ardından 2011 depremi ile bir kez daha sarsıldı. Öncelikle hayatını kaybeden insanlarımızı rahmetle anıyorum. Van’a ve bizlere büyük çöküntü yaratan depremin bir daha yaşanmamasını diliyorum. Hepinize, hepimize geçmiş olsun. Ekonomist Dergisi’nden Talat Bey beni Van’a davet ettiğinde çok heyecanlandı ve muhakkak bu toplantıya katılmam gerektiğini söyledim. Ben bir aile şirketi üyesiyim, aile şirketi üzerinden elde etmiş olduğum bilgileri sizlerle paylaşmak için bugün aranızdayım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Dünya’da aile kontrollü şirketler, kayıtlar yüzde 80’si gösterse de, gerçek rakam yüzde 90 ile yüzde 95 arasında yönetilirler. Ülkemizde de bu böyledir. Ülkemizin başarısı aile şirketlerinin geleceğe başarılı ile bağlantılıdır. Depremlerin ardından büyük bir ekonomik ve sosyal yapılanma sürecin de olacağız. Bu yapılma aile şirketlerinin güçlü olmasıyla, kurumsallaşma sürecine girmesiyle daha da hızlanacak. Tarihte güneşin şehri olarak anılan Van, büyük potansiyeli ile bugün ve yarında güneş gibi parlayacak.” Dedi.

 

“VAN’IN ŞİRKETİMİZİN HER TUĞLASINDA EMEĞİ VAR”

Bugüne gelene kadar elde etikleri tüm başarılar ve büyüyen şirketlerinde Van’ın büyük bir yere sahip olduğunu söyleyen Büyükhelvacıgil, şu ifadelere yer verdi. “Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın gelirken verilerine gelirken bakmıştım. 4 bin 500 civarında şirket bulunuyor. Bu rakamlara baktığımız zaman aile şirketlerinin çok önemli bir dağılımda yer aldığını görüyoruz. Ben Van’dan çok etkilenmiş birisiyim. Yaklaşık 40 yıllık bir ticari ilişkimiz var. Van’da çok sevdiğim ve saygı duyduğumuz abilerimiz var. Van ve Konya arasında çok ciddi bir kültür bağı var. Van ve Konya halkı bir birine çok benziyor. Gerek ahte vefaları, gerekse ticarete oldukları bağlılıklarıyla ve gerekse de borca olan sadakatleri ortadır. Babam Van’da 60 yıllık ben ise Van’da 4 yıllık ticaret yapmış birisiyim. 127 yıllık bir şirketin mensubu olarak bugün burada konuşuyorum. Şirket son 20 yılda ilk 4 arasında yer alan bir şirkettir. Bu şekilde büyüyen şirketin tuğlalarının her birinde Van’ın bir emeği var. Ben bu anlamda Van halkına teşekkür ediyorum. Ayrıca bu toplantıda emeği geçenlere, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ve Yönetim Kurulu Üyelerine çok teşekkür ediyorum. Sayın Takva’nın çok emeği oldu ve Van konusunda bizi aydınlattı.”

 

TAMİNCE HAYAT HİKAYESİNİ ANLATTI

Son olarak konuşan Rixos Otelcilik CEO’su Fettah Tamince ilk olarak hayat hikayesini anlattı. Tamince, “Eğlenerek iş yapmayı seviyorum. Küçük yaşlardan itibaren babamın manifaturacı dükkanında çalışarak tüccarlıkta neler yapılması gerektiğini öğrendim. Babamın iyi bir satış yapmasındaki artıları ve eksileri gözden geçirdim ve pozitif olan davranışları ilke edindim. Yine küçük yaşlardayken başka şehirlere gitmeyi ve yeni işler yapmayı hayal ediyordum. Almanca bilen birinden benim elime Almanca, 'Bana Almanca öğretir misiniz?' ifadesini yazmayı istedim. O da elime yazdı. Ben elimdeki ifadeyi sürekli Alman turistlere gösterdim, onların sevgisini kazandım ve onları halı dükkanlarına götürdüm. Bu yaptıklarımla satışlar arttı. Başka halı satanlardan teklifler aldım. Bir arkadaşla eski bir araca halılar yükleyerek ilk kez Almanya'ya gittik. Orada zengin bir işadamına tüm halıları ikna gücümüzle sattık. Ben orada düşündüm, 'Eğer Çaldıran'da gelip Almanya'da bu ticareti yapmışsam, dünyanın tüm ülkelerinde de iş yapabilirim.' Sonraki süreçte başka işlere de girdim. İşimi hep eğlenerek yaptım. Şimdi 43 yaşındayım. İşimi eğlenerek yapıyorum. Çeşitli programlarım yok. Elbette şirkette belli kurallar var. Ama benim toplantılarım 45 dakikayı geçmez.” Dedi.

 

“VAN BÖLGENİN HİZMET MERKEZİ OLABİLİR”

Yıllardan bu yana Van’da yatırım yapmadığı için eleştirilen ve her platformda Van’a yatırıma davet edilen işadamı Fettah Tamince, Van’ın potansiyeline rağmen halen kabuğunu kıramadığına vurgu yaptı. Van’ın bölgenin merkezi olması için altyapısının hazırlanması gerektiğine vurgu yapan Tamince, bunda öncülüğü devletin yapabileceğine değinirken Vanlıları da hep birlikte ses yükseltmeye çağırdı. Tamince, Van’ın konumunun Ortadoğu ve Orta Asya için elzem bir konum olduğunu belirtirken, yatırım yapmama ve Van’ın yatırımların ve bölgenin hizmet merkezi olmamasının nedenlerini de konuşmaları ile açığa kavuşturmuş oldu. Tamince konu ile ilgili olarak; “Türkiye’nin ihracat rakamları Ortadoğu ve Orta Asya’ya gidiyor. E peki bu bölgelere en yakın yer neresi neresi? Van tabiki. Geçen geldiğimde Vali Münir Karaloğlu ile de çok tartışmıştık. Van’da ne yapılabilir diye sorduğunda hep tartışırdık. Bir kere Van bölgenin merkezi haline gelmeli. Tabi ki bu vizyonu hükümet koymalı ve altyapıyı getirmeli. Çünkü öyle büyük bir nimet var ki. Van bir çok konuda İran, Irak ve diğer ülkelerin önünde. Bunu da zorlayıp bir şekilde gerçekleştirmek gerekiyor. Şimdi biz İran’a gitmek için İstanbul’a gidip oradan geçiyoruz. Yok böyle tezat! Devlet eğer buna sponsorluk yaparsa hatlar oturduktan sonra İran’a en büyük hizmeti verecek olan yer İran olacak. Üstelik sadece İran değil bunu tüm bölgeye sağlayacak. Ama şu an bu sağlanmış değil. Peki Van’da biz niye bunu yapmıyoruz? Bunu niye seslendirmiyoruz? Eğer biz Van’ı bölgenin hizmet merkezi yaparsak. Bir de ısrar etmek gerekiyor. Ben bazı ülkelerde yetkililerle görüşmek üzere 13 gün beklediğimi bilirim. Kendimi kabul ettirene kadar da günlerce beklerdim. Bazı şeyler için sabır gerekiyor. Çünkü bazı şeyler bir günden sabaha olmuyor.” Dedi.

 

“HİÇBİR GEREKÇE 36 MİLYONA SEBEP DEĞİL”

Van'ın tüm ihracatının 36 milyon dolar ile başarılı şirketlerin olmadığını söyleyerek şöyle devam etti: “Bu niye böyle diye sorulduğunda, ‘biz Vanlı olduğumuz için 3 bin 500 dolar da fert başına gelir var. İstanbul’dan da çok uzağız. Zaten Kürt sorunu var, çözüm süreci de şöyle oldu, millette kavga etti’ diyorlar. Bunların hepsi realite ama hiçbiri Van’ın 36 milyon dolar ihracatta kalmasına sebep değil. Van’ın ihracat rakamı bu olmamalı. Çünkü 125 milyon nüfuslu bir bölgenin merkeziysek, 400 milyon dolarlık bir bölgenin merkezi de olabilirsiniz. Mazeretlere takılıp kalmamalıyız. 'İstanbul'dan uzağız, barış süreci yeni oluştu, biz küçük bir iliz'. Hayır! Van, Irak, İran ve diğer ülkelerin birçok şehrinden beslenebilir. Bakın bugün Dubai'yi Dubai yapan İran'dır. İran Van'ın komşusu, İran'a gitmek için Vanlılar önce İstanbul'a gidiyor, oradan da İran'a. Bir şirket kurarak buradan İran'a uçuşlar gerçekleştirmek çok da zor değil. Kimse gelin Van'daki bir müteşebbisi keşfetmeye çalışmaz. Bugün ulaşım ve iletişimin kolaylığından faydalanarak çok iyi işler yapılabilir. Biz mutlaka kendi hacmimizi geliştirmek mecburiyetindeyiz. Van'da bölgedeki ülkelerin şehirlerine uçuşlar başlatırsanız, Van her alanda merkez olur. İranlıların tatil merkezi, eğlence merkezi olur. Alışveriş yapmaya, tedavi olmaya buraya gelirler. Bu, çok da zor değil.


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim