Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Van İl Koordinatörü İbrahim Başak, IPARD programları kapsamında 177 projeye 50 milyonu hibe olmak üzere 94 milyon lira destek verileceğini, 600 civarında ise istihdam sağlanacağını söyledi. 


Açıklamalarda bulunan İbrahim Başak, IPARD-I kapsamında Van’da 2012-2015 yıllarında 40 milyonu hibe olmak üzere 80 milyon liralık yatırım ve 400 civarında istihdam sağlandığını belirtti. IPARD-II programının birinci başvuru çağrı döneminde ise şu ana kadar 45 proje sahibi ile sözleşme imzalama sürecinin başladığını ve bu yatırımların hayata geçirilmesi ile 10 milyonu hibe olmak üzere 14 milyon yatırım ve 200 civarında istihdam sağlanacağını ifade etti. IPARD kapsamında yapılan desteklerle bölgede modern tarım ve hayvancılığın yapılmasına katkı sağlandığını dile getiren Başak, “Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında desteklenen projelerle bölgede işsizliğin azalması sağlanırken, kendi işini kurmak ve geliştirmek isteyen girişimcilerin de önü açılıyor. Desteklediği projelerle bölgedeki işletmelerin daha modern ve ileri teknolojiyle tanışmasını sağlayan TKDK, hibe destekleriyle ekonominin gelişmesine katkı sunuyor” dedi.
 

“IPARD-I ile 40 milyon hibe olmak üzere 80 milyonluk yatırım”

Kurum olarak 12 Haziran 2017 tarihi itibarıyla IPARD-II ikinci başvuru çağrı ilanına çıktıklarını hatırlatan Başak, “IPARD-I programı 2015 itibarıyla tamamlandı. Bu dönemde 132 adet projeye toplam 80 milyon lira yatırım karşılığında 40 milyon lira hibe desteği ve yaklaşık 400 kişiye de istihdam olanağı sağlandı” ifadelerini kullandı.
 

“IPARD-II ile 14 milyon yatırım ve 200 kişilik istihdam hedefi”

IPARD-II programının birinci başvuru çağrı döneminde sözleşme imzalamaya hak kazanan 45 proje sahibiyle sözleşme imzalama sürecinin başladığını ifade eden Başak, bu yatırımlar hayata geçtiğinde 14 milyon 720 bin 641,97 lira yatırım karşılığında 10 milyon 801 bin 704,51 lira hibe desteğinin verileceğini ve 200 kişiye de istihdam olacağını aktardı.
 

“Babanın oğluna vermeyeceği destekler sağlıyoruz”

Van’a daha fazla proje desteği sağlamak için çaba gösterdiklerini belirten TKDK İl Koordinatörü İbrahim Başak, yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değişen hibe fırsatları sunduklarının altını çizerek, şöyle devam etti:
“Babanın oğluna vermeyeceği oranda destekler sağlıyoruz. Yüzde 50 ile yüzde 70 arasında hibelerimiz var. Bütün projelerimizin, proje bedeli üzerinden vergilerden muafiyeti söz konusudur. Bu anlamda bizler insanımıza balık tutmasını öğretiyoruz. Ayrıca işletmelerimizdeki üretim artık profesyonelce yapılıyor. Ataerkil yöntemlerden teknolojiye doğru ilimizde adım atıldı. Hedeflerimizden biri de var olan işletmelerimizi Avrupa Birliği (AB) standartlarına ulaştırmaktır.”
 

30 bin ila 3 milyon Euro arasındaki yatırımlara KDV ve vergi muafiyeti

IPARD-II çağrı ilanında tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili fiziki varlıklara yönelik yatırımların destekleneceğini de sözlerine ekleyen Başak, “Bu tedbirin içeriğinde; süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kırmızı et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kanatlı eti ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması var. Öte yandan bu kapsamda, peynir, tereyağı, yoğurt gibi süt ürünleri işleme tesislerine, et işleme, parçalama ve depolama tesislerine, su ürünleri işleme, depolama tesislerine ve meyve sebze işleme tesislerine destek verilecektir. Ayrıca 30 bin ila 3 milyon Euro arasındaki yatırım tutarlarına yüzde 50 hibe desteği, aynı zamanda da bu desteklerin KDV ve vergi muafiyeti de söz konusudur” diye konuştu.
IPART-II ikinci çağrı başvurularının 6 Eylül 2017 tarihi saat 09.00’dan itibaren il koordinatörlüğünde kabul edilmeye başlanacağını belirten Başak, online proje başvuru sisteminin 26 Eylül 2017 tarihi saat 21.00’de kapatılacağını ve başvuruların son teslim tarihinin ise 28 Eylül 2017 saat 18.00 olduğunu kaydetti.

Editör: TE Bilisim