Van Gölü civarındaki yerleşim alanlarında 1995’ten bu yana 1655 olarak korunan göl civarındaki afete maruz alanlar Ak Parti Van Milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk’ün girişimleriyle istenilen düzeye çekildi. Van’ın göl civarında on binlerce vatandaşı etkileyen kot düzeyi 1652’ye çekildi. Karar dün bakanlar kurulu onayı ile resmi gazetede yayınlandı.

 

Van Gölü civarındaki tüm yerleşim yerleri özellikle yerleşimin yoğun bir şekilde dağılım gösterdiği Tuşba İlçesi için büyük bir sorun olan ve Şehrivan’ın da daha önce defalarca dile getirdiğimiz 1655 kodu için müjdeli haber geldi. Van Gölü civarındaki afete maruz bölgelerdeki 1655 kotun 1652’ye düşürülmesi için tüm bakanların ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlar kurulu tarafından imzalandı. Dün itibariyle resmi gazetede yayınlana kararla ilgili gazetemize özel değerlendirmelerde bulunan Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk kotun düşürülmesinin 6 aylık bir çalışma neticesinde hayata geçtiğini söyledi. Kotun düşürülmesi ile ilgili yazılı açıklama yapan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ise, “Van’ın uzun yıllardır çözüm bekleyen kot seviyesi sorunu çözüldü, Resmi Gazete de yayımlandı. Van halkına ve Van gölü çevresinde bulunan belediyelerimize hayırlı olsun” ifadelerine yer verdi.

 

GÜÇBİRLİĞİ PLATFORMU’NDA DA KONUŞULDU

Van’ın ve Vangölü etrafında bulunan ilçelerin merakla beklediği sorun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda çözüme kavuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapılan toplantı neticesinde 1995 yılında 1655 koduna çekilerek afet kapsamına alınan Van Gölü havzasının afet kodunun 1652 - 1653 bandına çekilmesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Van Gölü çevresindeki 1652,00 metre kotu altında kalan alanlar afete maruz bölge sayılacak. Kararda, 1652,00-1653,00 metre kotları arasında kalan mevcut yapıların muhafaza edilerek yeni iskân verilmeyeceği belirtildi. Ayrıca 1653,00 metre kotu üzerinde inşa edilecek yapılarda ise taban kotu ile bina ve otopark gibi giriş kotlarının 1653,00 metrenin 1,00 metre üzerinde olacak şekilde planlandığı kaydedildi. Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyon Başkanı Ak Parti Van Milletvekili Prof.Dr. Beşir Atalay’ın Van’da oluşturduğu Güç Birliği Platformu’nda Van’ın çözüm bekleyen sorunları kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle görüşülerek ilgili bakanlıklara ulaştırılıyor.

 

ATALAY YAZILI AÇIKLAMA İLE MÜJDEYİ VERDİ

Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ile birlikte bu sorunları bakanlıklarda takip ettiklerini ve çözüme ulaştırılması konusunda yoğun gayret sarf ettiklerini söyledi. Atalay, son olarak bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla birlikte Van Gölü çevresinde başta Van olmak üzere kıyı bandında yer alan ilçe belediyelerinin ve vatandaşların büyük mağduriyet yaşadığı kot seviyesi sorununu çözdüklerini söyledi.

 

ATALAY: BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞATTI

Atalay yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Van Gölü havzası 1995 yılında gölün yükselmesi sonucu afet kapsamına alınmıştı. Yaklaşık 20 yıldır bölgemiz 1655 metre koduyla afet bölgesi olarak ilan edilmişti. Zaman içerisinde göl çekildi, ancak afet kodumuz 1655 olarak sabit kaldı. Bu kodun 1655 olarak sabit kalması birçok vatandaşımızın yapı ve ikamet izni alamamasından kaynaklı bir mağduriyete sebep oluyordu. İlgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan teknik çalışmalar ve belediyelerimizden gelen talepler doğrultusunda kot seviyesinin 1655 metreden 1652-1653 seviyelerine çekilmesi noktasında görüş birliğine varıldı.”

 

“ANKARA’DA YOĞUN TRAFİK BAŞLADI”

Daha önce tayin edilen seviye ile vatandaşların ruhsat almasının zorlaştığı ve bu seviyenin altında kalan alanların yeşil alan içinde kalmasının büyük bir sıkıntı olduğunu vurgulayan Atalay, “Deprem döneminde 1655 metre kot seviyesi altında kalan tüm yerler rekreasyon alanı ve yeşil alan olarak belirlenince haliyle birçok mahalle ve ev bir anda yok sayılmış oldu. Takip eden süreçte DSİ, ilçe belediyeleri ve Van’da oluşturduğumuz Güç Birliği bileşenleri ortak bir paydada buluştu, ortaya çıkan verilerle bakanlıklarda yoğun bir görüşme trafiği başlattık.” Şeklinde konuştu.

 

ATALAY: TÜM HALKIMIZA HAYIRLI OLSUN

Atalay açıklamasında şunları söyledi: “Bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla birlikte Van Gölü etrafında bu sorundan muzdarip olan başta Van olmak üzere birçok belediye derin bir nefes alacak. Van Gölü 1700 rakımda bize bahşedilen en büyük armağan ve ortak değerimizdir.  Van’ın bir sahil kenti olarak anılması en çok arzu ettiğimiz konudur. Kot seviyesinin yeniden düzenlenmesi ile beraber yüzbinlerce dönüm arazi yeniden kazanılmış olacak, sahil bandında çirkin bir görüntü oluşturan moloz ve hafriyat yığınları gibi tablolar tekrar yaşanmayacak. En önemlisi yeniden yapılanma, inşa ve imar süreciyle beraber hem ruhsat sorunları çözülecek hem de ilin ekonomisi canlanacak. Tüm bunları göz önüne aldığımızda bu kararın Van ilimiz ve Van Gölü Havzası için ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Güç Birliği Platformu Van’ın ortak aklı ve en büyük istişare platformudur. Bu platform Van’ın daha birçok sorununu inşallah çözecektir. Kot seviyesi ile ilgili alınan bu karar için Başbakanımız başta olmak üzere ilgili Bakanlık ve kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Tüm halkımıza hayırlı olsun”

 

KAYATÜRK: 6 AYLIK BİR ÇALIŞMA

Çalışmanın 6 aylık bir süreçte tamamlandığını ifade eden Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, gazetemize yaptığı özel açıklamada, “Van’dan Fevzi Özgökçe, Ahlat, Tatvan ve Adilcevaz belediye başkanlarının katıldığı toplantılar yapıldı. Yaklaşık 6 aylık çalışmanın neticesinde ve Beşir Hoca’nın büyük katkılarıyla bu çalışma yapıldı. Burada Beşir Hocamızın büyük bir katkısı var. Beşir Hoca bu konuya bire bir öncülük etti. Çevre Bakanlığında bakan yardımcısı ile birlikte toplantılar yaptık. Daha sonra da bu toplantılar neticesinde AFAD’tan, Çevre Bakanlığı’ndan, Orman Su İşleri Bakanlığı’ndan ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan heyetler ile tekrar bir araya gelindi. Bu bir araya gelmeler neticesinde 1653 kotu ortaya çıktı.” Dedi.

 

“VAN İÇİN BÜYÜK BİR ÖNEM TAŞIYOR”

 Kotun düşürülmesinde Beşir Atalay’ın ciddi girişimlerinin olduğunu ifade eden Kayatürk şöyle devam etti: “Orman ve Su İşleri Bakanlığı uzun süre boyunca kodun 1655’ten, 1653 indirilmesini uygun gördüler. Fakat bu oranı 1653’e gelmesi problemin sadece yüzde 50’sinin çözülmesine katkı sunacaktı. Yüzde 80’nin üzerinde, yüzde 100 yakın sorunların çözülmesi için de kodun 1652’ye gelmesini hep savunduk. 52-53 arasında istedikleri takdirde belediyeler tarafından düzenlemelerin yapılması konusunda bir isteğimiz oldu. Neticede burada Beşir Hoca’nın yoğun çabasıyla bu iş önemli bir yere kadar geldi. Bu Van için büyük bir önem taşıyor.”

 

KAYATÜRK: ENGELLERİ KALDIRACAK

Kotun düşürülmesiyle ilgili bir de teşekkür eden Kayatürk, “İnşat yapılanmasının önündeki bütün engelleri kaldıracaktır. Bundan önce birçok yer ve özellikle Tuşba ilçesi İskele Mahallesinin bir kısmı Van Gölü çevresinde inşat yapamaz haldeydi. Hatta yıkılan evlerin onarımı dahi yapılamıyordu. Buna en büyük örnekte belki yüzbinlerce insanı yetiştirmiş İskele Yatılı Okulu’nun yerine okul yapılamıyordu. Ancak bu süreçten sonra yıkılan o okulumuzun yerine belki yeni bir okul yapılabilecek. Bildiğiniz gibi bu bakanlar kurulu onayında tüm bakanlarımızın imzası yer alıyor. Ben bu anlamda başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Kotun düşürülmesinde önemli rol oynayan 4 bakanlığımıza, Çevre Bakanlığı bakan yardımcımıza çok teşekkür ediyoruz. Beşir hocaya çok teşekkür ediyoruz. Çünkü az önce de söyledim kendisi nu konuyla bire bir ilgilendi. AFAD’ta ve diğer birçok kurumun yanı sıra Cumhurbaşkanlığı ile sürekli iletişim halinde oldu ve bu konuyu takip etti.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: YUNUS EMRE AYKAÇ / ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim