ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Geçmiş yıllarda kar yağışı nedeniyle ulaşımın durma noktasına geldiği Van'da, son dönemin en kurak kışı yaşanıyor. Normal şartlarda yılın bu zamanlarında rekor düşük sıcaklığın kaydedildiği kentte bu yıl yeterli kar yağışının olmaması, kayakçılar ve kayak merkezindeki işletmeciler için problem olmayı sürdürüyor. Gevaş ilçesinde bulunan ve Türkiye'deki önemli kayak merkezleri arasında yer edinen Abalı Kayak Tesisi, kar yağışının yetersiz olması nedeniyle sezonu açamadı.

GEÇTİĞİMİZ YIL ÇOK HAREKETLİ BİR SEZON GEÇİRMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl ocak ayında yüzlerce kayakseveri ağırlayan tesisin bazı yerlerinde hiç kar yokken, bazı yerlerinde ise sadece birkaç santim kar bulunuyor. Tesis hakkında Şehrivan’a bilgi veren Abalı Kayak Merkezi İşletmecisi Mehmet Kasım Ertürk, kar kalınlığın 8 santimetre olduğunu ve maddi anlamda sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Turizmci Murat Beyaz ise, kış turizmi veya kayak turizmiyle ilgilenen insanların ihtiyaçlarını karşılayamadıkları bir dönem yaşadıklarını vurguladı.

OCAK AYINI YARILADIK, VAN’DA KAYAK SEZONU AÇILAMADI!

Abalı Kayak Merkezi İşletmecisi Mehmet Kasım Ertürk, kar yağmadığından dolayı bu durumdan olumsuz etkilendiklerini dile getirerek, “Kış aylarının gelmesiyle birlikte hızla düşen hava sıcakları nedeniyle yurt genelinde soğuk havalar etkisini göstermeye başladı. Kış aylarının en heyecan verici olayı olan kar yağışları ise bazı illerde kendini gösterdi. Kış sporu tutkunları ise kayak merkezlerinin yolunu tutmaya başlarken, bizde yeteri kar yağışı olmadığından dolayı kayak tesisimiz henüz açılmadı. Abalı kayak merkezinde 8 santimetre kar bulunuyor. Yeteri kar yağışı olmadan sezonun açılamayacağını da herkes biliyor ve bu kar kalınlığıyla da sezon açılmıyor.

“ŞU AN KARIN YAĞMASINI BEKLİYORUZ”

Kayak merkezinde kimsenin olmaması maddi olumsuzluklara neden olduğu belirten Ertürk, cümlelerini şöyle tamamladı: “Sporcularımız bu durumdan olumsuz etkileniyor. Öğrencilerimizi başka illere gönderdik. Oralarda suni karlama var. Herkesi etkiliyor, sadece bizi değil. Bizi maddi olarak etkiliyor ama birçok sporcu da spor yapamamış oluyor. Bazı yıllar çok fazla yağıyor bazı yıllarda ise çok az yağıyor. Biz de şu an karın yağmasını bekliyoruz. Birde yapay karlama çalışmalarının yapılması için önce altyapısının hazır olması gerekiyor ve yaz aylarında temellerinin yapılması lazım. Öyle sanıldığı kadar kolay bir işlem gibi gözükebilir ama çok zor çalışmalardan geçiyor.”

BEYAZ: BİRÇOK YERDE YAPAY KAR ELDE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Kuraklığın çok büyük bir sorun olduğunu hatırlatan Turizmci Murat Beyaz ise şunları söyledi: “Özellikle yağışların olmaması, şu an kar yağışının burada olmaması çok büyük bir sorun. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde şu an kar olması gerekirken kar yok. Diğer bölgelerde yağmur yok. Bu bizim önümüzdeki yaz mevsimini olumsuz etkileyecek bir durum. Tabi bunun turizm boyutu da var. İki gün önce Sarıkamış'ta kar olmadığı için yapay kar elde edilmeye çalışıldı ve kayakseverler o şekilde çekilmeye çalışıldı. Ülkenin diğer bölgelerinde de bu var. Kayak yapılamıyor. Dolayısıyla kış turizmi bundan olumsuz etkilendi. Herkes bir sorunla karşı karşıya kalıyor.”

“TURİZMİN BİR BACAĞININ KRİZ İÇERİSİNDE”

Beyaz, “Şehrimizde kayak turizmi yapan firmaların yanında bir de kayakçılar var. Bunu spor olarak yapan kişiler ve sporcular var. Bunlar da çeşitli yarışmalara katılmak isteyen, bu anlamda kendilerini geliştirmek isteyenlerdir. Bu sene böyle bir imkana kavuşamadılar. Burada elle tutulur tek yer Abalı Kayak Merkezi olunca ve şu an orada da kar olmayınca bir aktivite gerçekleştirilemedi. Türkiye'nin dağlarında şu an tam kapasite çalışan bir yerin olduğunu duymadım. Kış turizmi veya kayak turizmiyle ilgilenen insanların bu ihtiyaçlarını karşılayamadıkları bir dönem yaşıyoruz. Bu da aslında bir krizdir. Turizmin bir bacağının kriz içinde olması demektir. Çünkü çeşitli yatırımlar var bu anlamda. Bazı yerlerde ciddi konaklama yatırımları var.” şeklinde konuştu.

“TESİS SIKINTISI YAŞIYORUZ”

Van'da tesis sıkıntısı olduğunu kaydeden Beyaz, “Bizim Abalı Kayak Merkezimiz tam bir kayak tesisi değil. Günübirlikçilerin gittiği, özellikle bölge halkına hitap eden bir yer. Dolayısıyla yeri, konumu yıllardır tartışılan bir yer. Kar tutmayan bir yer. Bu sene de kar yağışı olmayınca tesis de açılamadı. Bu anlamda orada vakit geçirmek isteyenlerin beklentisini karşılayamayan bir yer oldu. Sadece kış turizmi için değil yaz turizmi, deniz turizmi için de bir tesisleşme sıkıntımız var. Bunu aşacak bir iradeye de henüz kavuşmuş değiliz.”

KAYAK TESİSLERİNİ TANITILMALI…

“Abalı Kayak Tesisini bir kayak tesisi olarak adlandırmak doğru mu bilmiyorum. Her kayağın yapıldığı, her teleferiğin olduğu yer bir kayak merkezi veya tesisi sayılmamalı. Abalı Kayak Merkezi, bir kayak merkezi değil de günübirlik bir tesis diyebileceğimiz yer. Çünkü bir konaklama tesisi yok. Yeme-içme hizmeti verilen bir yer yok. Çok büyük bir WC problemi var. Bu kayak merkezi kış turizmi tanıtımında kullanabileceğimiz bir yer haline getirilmeli. Biz turizmciler olarak kayak merkezini herhangi bir programa alıp orayı tanıtamıyoruz. Böyle bir alt yapısı yok.”

“EN DÜŞÜK SEZONLARINDAN BİRİNİ YAŞIYORUZ”

Beyaz, son olarak cümlelerini şöyle tamamladı: “Turizm içinde en düşük sezonlarından birini yaşıyoruz. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında turizm hareketliliğin en az olduğu zamanlardır. Geçen sene biraz hareketli geçmişti. Bu yıl ise İran’da yaşanılan olaylar bu hareketliği çok fazla etkiledi. Yine de Van kış turizmine çok daha iyi çalışmalı. Turizm vagonlu bir trenin olması artık şarttır. Bu tren ise yataklı vagonlu olup haftanın yedi günü çalışmalıdır. Yoksa önümüzdeki yılları da sönük geçireceğiz. Bunları yapınca turist sayımızı iki katına çıkabiliriz.”

AÇILALI YILLAR OLDU AMA TARTIŞMA BİTMEDİ

Öte yandan kurulmasının üzerinden 10 yılı aşkın zaman geçmesine rağmen Abalı ile ilgili tartışmalar da bitmedi. Geçen zamanın büyük bölümünü beklenildiği gibi bir tesis olamadan geçiren Abalı’nın konumu, bu bölgede yapılması ile ilgili tartışmaları sürerken kentteki önemli toplantılarda aynı konu gündeme gelmeye devam etti. Kentin kayak turizminde merkez olmasını sağlayacak daha elverişli alanlar bulunduğu ile ilgili görüşler artırken kayak tesisi son 4-5 yılı aynı zamanda kuraklık nedeniyle de kullanamadı. Yağış oranı geçmiş yıllara nazaran iyiced üşen Van’da, bu tesisisin kullanılmasını bekleyen ciddi bir kitle olmasına rağmen kar yağışının yeterli seviyelere gelmemesi bu tesisin daha aktif kullanılmasının önüne geçti.

Editör: TE Bilisim