6-9 Nisan tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilere açan Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı hedefine ulaştı. 50 bin ziyaretçi hedefini önüne koyan fuar yetkilileri bu hedefin çok üstüne ulaşırken Tarım ve Hayvancılığın Van’daki yeri bu fuar ile bir kez daha tescillenmiş oldu. Fuar bir çok sıradan fuarı geride bırakarak katılanı da, ziyaretçisini da memnun etti.

 

Şehrivan Gazetesi olarak her yıl yapılan fuarlar sonrası aldığımız fuar değerlendirmelerini, geçtiğimiz günlerde kapılarını açan ve dün akşam sona eren Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nda (DATAF) da devam ettirdik. Fuara katılan firmalar ile yaptığımız değerlendirmelerde, firma yetkililerin fuar çok yoğun ve ilginin büyük olduğunu söyledi. Gazetemize konuşan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, hedefledikleri 50 bin ziyaretçi ve 100 milyon liralık hedefe ulaştıklarını söyledi. Güler her geçen gün fuarlarının büyüdüğünü dile getirdi.

 

 

GÜLER: HEDEFİMİZE ULAŞTIK

Fuarla ilgili gazetemize konuşan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ilk olarak şunları söyledi: “İlginizden dolayı teşekkür ediyorum.  Hedeflerimizi aştık diyebilirim, ziyaretçi hedefimizi 50 bin olarak belirlemiştik çok şükür bu hedefi aştık.  Açılışta da söylemiştim son 10-15 yıldır Van’da özellikle ekonomi alanında istikrarı devam eden en güzel şey fuarlardır. Biz deprem de ve sonrasında bile fuarlara hiç ara vermedik. Çünkü biz bu potansiyelin olduğunu biliyorduk. İlk fuarımızı 21 firma ve 700 ziyaretçiyle kapatmıştık. Bugün bu fuarda 119 firma var bizim hedefimiz 100 firmaydı bu hedefimizi de gerçekleştirdik ve aştık. Birçok traktör firmamız dünden beri kotalarını doldurduğu için satış yapamıyor bunlar hep sevindirici gelişmeler.”

 

 

“TÜRKİYE’DE ŞU AN İLK 5’TEYİZ”

Hedeflerinin Van’da düzenlenen fuarları uluslararası fuarlar yapmak olduğunu söyleyen Güler, “Hedefimiz artık bu fuarı uluslararası fuar yapmak. Gelecek sene büyük firmaları da işin içine katarak bu fuarı uluslararası yaparak sahneye çıkmak. İnşallah süreç güzel devam eder, insanlar rahat gördükçe kalıbından çıkıyor, alışveriş yapıyor, özgüveni yerine geliyor. Türkiye’de şu an ilk 5’teyiz amacımız inşallah ilk 3’e girmek. Bizim fuarımız bittikten sonra diğer fuarları gördükten sonra ancak bir karşılaştırabiliriz ama şu anda Türkiye’nin ölçeğine göre en verimli fuarı diyebiliriz. Belki Konya ile yarışamayız, Diyarbakır fuarı da hala yapılmadı (iki yıldır yapılmıyor) oradaki tabloyu da göreceğiz ama diğer illerle hiç kıyaslanmayacak kadar artık Allaha şükür öndeyiz. Örneğin: Traktör satışları genelde belirliyor fuarları. Başka illerdeki fuarlarda traktör satışları 5’i ya geçer ya geçmez ama bizim fuarda tahminen traktör satışında 20’nin altına düşen firmamız yok. Ben Diyarbakır’ı da geçeceğimizi temenni ediyorum. Gaziantep’ten bile öndeyiz diyebilirim.” Dedi.

 

 

GÜLER: TURİZMİN ANLATMASI GEREKİYOR

Yapacakları turizm fuarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Güler şöyle devam etti: “Bu sene turizm fuarını yapıyoruz. Amacımız bu fuarı uluslararası statüye sokmak bir de turizm fuarı ile birlikte uluslararası kongre yapacağız. Biz bu kongreyi çok önemsiyoruz çünkü Türkiye’de turizm alanında çok kongre yapılmıyor çünkü çok zor bir iş. İzmir bu kongreyi 2 yıldır yapıyor, bu işlerin başkenti olan İstanbul’da 2-3 yılda bir yapılıyor. Biz bu kongreyi Van’da yapıp oturtmak istiyoruz. Çünkü biz tarıma güvendik ve bir potansiyel var dedik şu an göğsümüzü gere gere fuarımız iyi durumdadır diyebiliyorsak biz turizm içinde inşallah güzel şeyler yapacağız. Turizm açısından ise bazı şeyleri anlatamadığımızı düşünüyorum. Bu işin duayenleri, uzmanları gelip burada Van’da turizmin anlatması gerekiyor. Biz yaklaşık 8 ya da 10 ülkeden dünya turizminde söz sahibi insanları burada onların ağzından kendi potansiyelimizi anlatmaya çalışacağız. Çünkü bizim turizm de büyük bir potansiyelimiz var ama biz bunun ne yazık ki çok farkında değiliz. YYÜ ile birlikte bir turizm kongresi de yapıyoruz.”

 

 

“2018 İÇİN PROJELERİMİZ VAR”

2018 yılı fuar projeleri hakkında da konuşan Güler, “2018’de yeni fuar hedeflerimiz var. Tabi bu hedeflerimiz üzerinde ayrıntılı çalışıyoruz. Biliyorsunuz fuarların her biri bir projedir başladıktan sonra 3 yıl 4 yıl fuarı denersiniz. Analiz yaparsınız ondan sonra fuarın tutup tutmayacağını görürsünüz, anlarsınız. 2018 için düşüncelerimiz var özellikle enerji ve tekstil üzerine düşüncemiz var. Bir iki tane de farklı özellikle el işi kendi becerileriyle yaptıkları ürünlerinin sergilenip, pazara kazandırılması noktasında da bir çalışma yapıyoruz. Üretim gücü olmayan kendi imkânlarıyla, becerileriyle yaptığı değerli ürünleri de ekonomiye kazandırma hesabını yapıyoruz. Belediyelerin bünyesinde çalışan, halk eğitimlerin bünyesinde çalışan insanların sergiledikleri şeyleri pazarlama düşüncemiz var.” Şeklinde konuştu.

 

 

GÜLER: VAN ARTIK POZİSYONU ÇOK FARKLI

Van’ın artık fuarlar ile anıldığını söyleyen Güler şunları dile getirdi: “Bölgenin potansiyelini, hem bölgeye hem ülkeye hem de dış pazara ulaştırma konusunda 1-2 spesifik düşüncemiz var. Arkadaşlarımız bunun üzerinde çalışıyor bu düşünce hayata geçer mi geçmez mi? Verimli olur mu bunları düşünüyoruz, tartışıyoruz. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Van artık fuarlarda adı geçen bir il oldu, söz sahibi oldu. Nasıl ki her sektörde rekabet varsa bu sektörde de rekabet var aynı zamanda iller, bölgeler ve ülkeler arasında da rekabet var. Biz şimdi bölgenin zor şartlarıyla mücadele ediyoruz. Biliyorsunuz Tarım Gıda ve Hayvancılık fuarı yapmışız ama baktığınızda belki bu ismi geçen dallarda çok büyük üretimimiz yok. Profesyonelleşmiş, kurumsallaşmış firmalarımız yok ama biz buna rağmen Van’da bunu oturttuk ve Türkiye’de dikkat çekecek bir fuar haline getirdik. Van denince, fuar denince Van’ın pozisyonu çok farklı artık. İnsanların, güvendiği bildiği bir nokta haline geldi. Bu da Van’ın tanıtımına çok büyük bir ivme kazandırıyor. Biz fuar açılışında 100 milyon civarlarında ekonomiye katkı sunacak demiştik ve o hedefin o hedefin önümüzdeki yıllarda artık daha büyümesi gerektiğini inanıyoruz.”

 

 

“FUARLAR KENT OLARAK DESTEKLENMELİDİR”

Yapılan fuarlara kent olarak destek verilmesi gerektiğini söyleyen Güler, “Burada bir fuar şirketinin yapabileceği her şeyi yapıyoruz. Bugüne kadar biz kendi imkânlarımızı elimizden geleni yapıyoruz. Bundan sonrasında önemli ola şey ise Van bu fuarlara ne kadar sahip çıkacak. Bundan sonra bu fuarların büyüyüp, büyüyememesi ilin tutumuyla ilgili. İl sahiplenirse bu fuarlar Antep’i de geçer, Konya’ya da yaklaşır, sanayi ve Pazar ağı bununla beraber gelişir. İlin sahipleri bu fuarları sahiplenmezse bizim yapabileceğimiz budur. Allah izin verirse biz daha güzel işler yapacağız, tabi burada Van’a, Vanlıya büyük işler düşüyor, bizim desteğe ihtiyacımız var. Bizim bu fuarımızın uluslararası arenada çok iyi tanıtılması lazım biz fuardan sonra ilgili insanlarla bir araya gelip nasıl bu fuarı daha iyi sunabiliriz istişaresi yapacağız. Önümüzdeki yıllarda Van’ın fuar merkezi olduğunu hep beraber göreceğiz.” İfade etti.

 

 

AGRO’NUN YENİ PROJELERİ VAR

Gazete olarak görüştüğümüz Argo Van Sera Yetkilisi Şefik Ensari fuarla ilgili şunları söyledi: “Fuar çok güzel geçti. Van halkı bizim markamızı çok iyi sahiplendiler. Agro Van Sera fuarda ilgi odağı oldu. Tamamen kaliteyi burada biz ön plana çıkardık ve insanlar da bizi çok iyi hem sahiplendiler hem de sevdiler. Agro Van hem Türkiye piyasasında hem de uluslararası piyasada kendini kabul ettirdi. Agro Van 1 yıllık bir işletme üretimimiz 7 ay oldu. 7 ay içerisinde Van’da zaten piyasamız vardı. Şimdi ise iç piyasaya açıldık. Türkiye’de birçok ile gönderiyoruz. Ancak Van’da talep artınca iç pazarı biraz durdurduk şu anda Van’a çalışıyoruz.”

 

 

ENSAR: ÇALDIRAN’A GELMELERİNİ BEKLİYORUZ

-40 derecede domates ürettiklerini ve bunu herkesin de yapabileceğini söyleyen Ensari, “Üretimimizde farklı yöntemlerle çalışmalarımıza devam edeceğiz ve bu anlamda yine Argo Van olarak domates üreteceğiz. Bunun dışında jeotermal projelerimizde olacak. Çaldıran’da üretim yapıyoruz. Çaldıran bölgesel olarak bakir bir bölgedir. Bizim buradan çağrımız yatırımcılarımızın kendi bölgelerinde yatırım yapmalarıdır. Özellikle Çaldıranlı yatırımcıların Çaldıran’a gelmelerini bekliyoruz. -40 derece böyle bir yatırım yapılıyorsa, ben yapamıyorum, edemiyorum gibi mazeretler ortadan kalktı artık. Bu sene ilk kez fuara katıldık. Bundan sonra da katılmaya devam edeceğiz.” Dedi.

 

 

YILDIZ: RAĞBET ÇOK YÜKSEK

Mikrom Enerji Yetkilisi Kenan Yıldız fuara büyük iğinin olduğunu söyledi. Yıldız şöyle konuştu: “Ben bu sene ilk defa fuara katıldık. Genel anlamda rağbet çok yüksek. Çok memnunuz. Firmamızın ürünlerine de çok ciddi talep var. Fuarın zenginleştirilmesi gerekiyor. Tarımla ilgili de birçok firmanın bence bu tür fuarlara katılması gerekiyor. Hem çiftçinin istediğini burada bulabilmesi hem de iç bağlantılar için bunlar gereklidir. Üreticilerin daha çok bu tür fuarlar ile daha fazla firmaya ulaşması gerekiyor.”

 

 

“AROMATİK BİTKİ YAĞLARI ÜRETİYORUZ”

Yaptıkları üretimle ilgili de bilgiler veren Yıldız, “Bana göre gün sayısı az. 4 gün olması bana göre az bu daha fazla olabilirdi. Akşam 6’da fuarın kapılarını kapatması da bana göre bir dezavantajdır. İnsanların çoğu 6’dan sonra fuara gelebiliyor. Buraya gelen insanları hepsi çiftçi değil. Seneye tekrar firma olarak fuara katılmayı düşünüyoruz. Bir aksilik olmazsa ve fuar düzenlenirse seneye yine buradayız. Firmamız meyve, sebze kurutma üzerine hizmet veren bir firmayız. Ayrıca tıbbi aromatik bitki yağları üretiyoruz. Bitkileri çiftçiler ile sözleşmeli üretim modeliyle bitkiler üretiyoruz ya da fideleri çiftçilere verip onlarda hasat alıyoruz. Bu sektörün gelişmesi adına henüz deneme sürecindeyiz. Birçok bitki adapte oldu. Bu ürünlerin tamamını inşallah gelecek dönemlerde daha geniş arazilere yayacağız. Yörede var olan meyve ve sebzeleri işliyoruz. Bunun yanı sıra başka yeni türleri de deniyoruz. İnşallah yakın bir zamanda bölgeye de bu anlamada büyük katkılarımız olacak.” Şeklinde konuştu.

 

 

SAYIN: SENEYE YİNE MUHAKAK KATILACAĞIM

Glint Bitkisel Çözücü Firma Yetkilisi Veli Sayın ise şu ifadelere yer verdi: “Bizim kullandığımız ürün tamamen bitkisel bir üründür. Her türlü lekelerde etkili olan ve hızlı bir şekilde çözüme kavuşturan bir özelliğe sahiptir. Ürünün kullanım alanı çok geniştir. Buda en büyük özelliklerinden bir tanesidir. Halıda, koltukta, duvar lekelerinde, araç tavanlarında ve koltuklarda, fabrikalarda, makinelerde, motor yağı temizleme gibi tüm alanlarda bu ürünü kullanabilirsiniz. Bir önceki fuara göre bu fuar daha hareketli ve daha heyecanlıydı. İnsanlar daha fazla ilgililer. Bizde bu ilgiden gayet memnun kaldık. Seneye yine muhakkak fuara katılacağım. Reklama daha fazla ilgi verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Örnek olarak hem burada üniversite var ancak üniversiteden ciddi bir katılım olmadığını görüyoruz. Daha fazla reklam yapılması tanıtım ve fuara katılım anlamında çok daha etkili olacaktır.”

 

 

SARI: VAN’IMIZA LEZZET KATMAYA GELDİK

Gazetemize fuar değerlendirmesi yapan Öz Aytat Kuruyemiş Yetkilisi Rıdvan Sarı ise, “Öz Aytat Kuruyemiş olarak sektörde yenisiyiz. Daha önce bu işin tedarikçiliğini yaptık. Artık Van’ımıza lezzet katmaya geldik. Bazı kuruyemişleri biz kendimi üretimlerini yapıyoruz. Bazın ürünlerin işletmesini yine bizler yapıyoruz. Yurtdışına da ithalat ve ihracat yapıyoruz. Fabrikamızda toplamda 50 istidam yapıyoruz. Biz burada lezzetli bir üretim ve ürün ortaya çıkıyoruz. Kısmet olursa Doğu ve Güneydoğu’ya güzel bir kuruyemiş sergileyeceğiz.” İfadelerini kullandı.

 

 

“FUARLAR TANITIMDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİR”

Van’ın güzel bir şehir olduğunu söyleyen Sarı şöyle devam etti: “Van gibi bir şehre bu tür fuarlar şarttır. Yurt içinden, yurtdışından gelen firmaların ürünlerini tanıtması, firmalar adına önemli fuarlardır. Bu tür fuarlar dediğim gibi, tanıtımlar adına şarttır. Çok güzel ve canlı bir fuar geçirdik. Burada emeği geçenlere de çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu tür fuarlar devam eder. Eksiklikler var mı? Bu her yer olduğu gibi olabilir. Ancak hep birlikte kol kola vererek bu fuarları daha güzel bir hale getireceğiz. İlk kez firma olarak bir fuara katıldık. İnsanlar firmamızın ismini belki de daha önce bilmiyordu. Ancak fuar ile birlikte artık kendimizi daha iyi tanıttık ve insanlar bizi öğrenmiş oldular. İnşallah bu bölgede 20’ye temsilcilik açmayı düşünüyoruz. Van’da yapılan bu fuar dışında Türkiye’de birçok ilde yapılan fuarlara da firma olarak katılacağız. Biz firma olarak ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda fuarlarda da yer alacağız.”

 

 

TEKİN: FUAR VAN’A DEĞER KATIYOR

Fuar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Memleketim Van Dergisi Yetkilisi Yılmaz Tekin, “Van’ımız da fuarlar yapıldıkça kentin kalkınmasın bir katkı sunuyor. Bunu net olarak görebiliyoruz. Fuar üstüne fuar demek Van’ın ekonomisine değer katması anlamına gelmektedir. Bir fuar düzenlediğin zaman Van’a dışardan çok sayıda firma geliyor. Bunun lokantalara, otellere ciddi katkıları oluyor. Bunun dışında Van’ı tanıtımına da ciddi katkılar sunuyor. İşin ekonomik boyutu bir yana sosyal anlamda da Van’la ilgili insanların görüşleri değişiyor. Bu açıdan düzenlenen her fuar Van için önemli ve değerlidir.”

 

 

“NEREYE GİDERSEK BİZİM İÇİN VAN OLACAK”

Fuarla ilgilide değerlendirmelerde bulunan Tekin şunları dile getirdi: “Protokolün fuara katılması renk kattı. İlk gün ve hafta sonunda ciddi bir yoğunluk oluştu. Tarım fuarı ama insanlarımız adı fuar olduğu zaman insanlar gelmek istiyor. Adı her ne kadar tarım, inşaat, turizm fuarı, ne olursa olsun. İnsanlarımız yan stantlarında olduğunu bildiği için fuara geliyor. İlgi var bu ilginin daha da arttırılması gerekiyor. Dışarda Van ile ilgili yapılacak olan fuar ve etkinliklere katılmak isteriz. İstanbul’da bir Van günleri olursa katılmayı isteriz. Antalya, Ankara, Adana, İzmir gibi şehirlerde Van adına düzenlenen tüm programlarda yer almak isteriz. Bu fuar olur, tanıtım günleri, dayanışma günler olur. Çünkü memleketimiz Van dedik. Bu yüzden de nereye gidersek bizim için Van olacak.”

 

 

BAHÇECİ: ÇOK BÜYÜK BİR İLGİ OLDU

Memleketim Van Dergisi Yetkililerinden Berfin Bahçeci ise fuarlar ilgili, “4 gün boyunca fuar çok güzel ve yoğun geçti. Çok büyük bir ilgi oldu. Fuarı düzenleyenler çok ilgili ve alakalıydı. Bunun haricinde il dışından gelen firmalar oldu. Bizleri de ziyaret ettiler. Herkes çok memnundu. Çünkü firmalar umduklarından çok daha fazlasını gördüler. Kendi adımıza da söyleyebilirim. Bu bizim adımıza çok güzel bir fırsatı. Fuara ilk kez katıldık. Allah nasip ederse fuarlara katılmaya devam edeceğiz.” Değerlendirmesinde bulundu.

 

 

TUĞRUL: GENİŞ ÇAPLI BİR FUAR OLDU

Fuarı ailesi ile birlikte gezen Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Emin Tuğrul ise fuarlar ilgi şunları kaydetti: “Fuar bu yıl katılım çok fazla, fuar çok renkli geçiyor, çok hareketli geçiyor. İnşallah bu fuarların yakın zamanda tekrarları olur yılda bir kere değil de 1-2 kere olması gerekiyor. Birde sürenin 3 gün değil de 5-6 gün olması lazım. Büyükşehir belediyesinin ulaşım konusunda halka daha ilgili daha alakalı durması gerekiyor. Bizim vatandaşlarımızın fuar alanına çok rahat gelebilmesi lazım. İnsanlara tanıtımı çok iyi yapmamız gerekiyor. Tarım, Gıda ve Hayvancılık dendiği zaman vatandaş tarım ve zirai aletler var zannediyor ama gerçekten çok güzel çok geniş çaplı bir fuar. Ben bu kadar güzel bir fuar olacağını zannetmiyordum. Emeği geçen herkese, katkıda bulunan bütün firmalara teşekkür ediyoruz.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ - ÖZEL

Editör: TE Bilisim