ŞEHRİVAN YORUM: NECMETTİN DURSUN-FATMA NUR POLATCAN

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Haziran sonu itibarıyla iç hatlarda 623 bin 914, dış hatlardan bin 265 toplamda 625 bin 179 kişi Van Ferit Melen Havalimanı’nı tercih etti. Son dönemde sefer sayılarının azlığı ve bilet fiyatlarındaki artışlarla gündeme gelen Van Ferit Melen Havalimanı buna rağmen sorunlar ve uçuşlarla anılmaya devam ediyor. Van’da uçuşlarda her yıl milyonun üzerine çıkılmasına ve büyük bir talebe rağmen Van’da ne beklenen uçuş artışı sağlanıyor ne de kent hakettiği muameleyi görüyor.

Van’da ulaşım sorunu son dönemlerde en çok gündeme gelen konulardan biri olarak öne çıkmaya devam ediyor. Karada ve havada Türkiye’nin en pahalı ulaşım bedelini ödeyen Van kentinin, Van Ferit Melen Havalimanı gibi Türkiye’de en çok uçuşun gerçekleştiği havalimanlarından birisine sahip olmasına rağmen talepleri dikkate alınmıyor. 2021 yılına göre yolcu sayısı artmasına rağmen uçuş sayısı düşen Van’da, bu oran bir önceki yıla göre yüzde 14’lük bir düşüş ile gösterilirken, yolcu sayısı ise yüzde 9 oranında artış gösterdi. Talep olmayan ve boş uçakların inip kalktığı kentlerin aksine bölgenin merkezi olması hasebiyle 1 milyonun altına düşmeyen kentte uçak bileti fiyatları, bilet tedariki, uçak seferleri gibi sıkıntılar aralıksız sürerken açıklanan veriler sonrası gözler bir kez daha kentteki yetkililere, havalimanı sorumlularına ve THY yetkililerine çevrildi. Bu kadar çok uçuş ve talebe rağmen hala büyük sorunlar yaşayan kent için konuşan turizmciler ise “Uçaklarımız elimizden alınıyor” sitemi yaptı.

VAN’IN UÇAK MESELESİ BİTMEK BİLMİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün Haziran ayı verileri, Van halkının son dönemki sitemlerini bir kez daha haklı çıkardı. Bir dönem 20 uçuşun yapıldığı kentte 10’a kadar düşen uçuşlara rağmen uçuşlara olan talep ve rekor seyahat verileri gelmeye devam ediyor. Fiyatta Türkiye’nin en pahalı biletleri Van’da satılmasına rağmen Van’ın beklenen uçuş sayısı bir türlü sağlanmazken Van halkı aylardır aynı konuyu gündeme getiriyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan sefer sayısının artacağına dair açıklamalara rağmen uçak yetersizliği, bilet sorunu ve pahalılık sürerken bu konuda çağrılar aralıksız sürüyor. Aralarında siyasi parti milletvekilleri, STK başkanları, sektör temsilcilerinde yer aldığı kişilerin yaptığı paylaşımların da yer alması ile defalarca Türkiye gündemine giren, başta Van milletvekilleri olmak üzere birçok Milletvekili Van Ferit Melen Havalimanı’ndaki sorunların çözüme kavuşması için çağrılar sürerken, havalimanı verilerin açıklanması sonrası Şehrivan’a görüş veren turizmci Murat Beyaz, “Uçaklarımızı ellerimizden alıyorlar” dedi.

UÇUŞ SAYISI YÜZDE 14 ORANINDA DÜŞTÜ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre de Van Ferit Melen Havalimanı, tercih edilen bir havalimanı. Öyle ki verilere göre, Haziran sonu itibarıyla iç hatlarda 623 bin 914, dış hatlardan bin 265 toplamda 625 bin 179 kişi Van Ferit Melen Havalimanı’nı tercih etti. Yine veriler baz alındığında Van Ferit Melen Havalimanı’nda 2021 yılına göre yolcu sayısı arttı ama uçuş sayısı ise düştü. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Van Ferit Melen Havalimanı’nda geçtiğimiz yıla göre uçuş sayısı yüzde 14 oranında düşerken, yolcu sayısı ise yüzde 9 oranında artış gösterdi.

YOLCU SAYISI YÜZDE 9 ARTTI

Her ne kadar Van Ferit Melen Havalimanı’ndaki sorunların çözülmesi için çağrılar ve girişimler sürse de sefer sayısında düşüş yaşanıyor. Öte yandan nüfus olarak Van’dan küçük olan illerde daha çok sefer yapılıyor. Verilere göre, nüfus oranı olarak Van’dan küçük olan Trabzon’un havalimanını Haziran sonu itibarıyla 1 milyon 269 bin 329 kişi tercih etti. Bu veri de Van’ın ne kadar geride kaldığını göz önüne seriyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren turizmci Murat Beyaz, diğer illerde uçak sefer sayısı artarken Van’da sefer sayısının her geçen gün azalmasına dikkat çekti.

BEYAZ: UÇAKLAR YÜZDE YÜZ DOLULUKLA GİDİP GELİYORLAR

Beyaz, uçak seferi az olmasına rağmen yolcu sayısının fazla olmasını değerlendirerek, “İlk 6 ayda yaklaşık 625 bin yolcunun havalimanını kullanmış olması çok büyük bir rakam. Aylardır uçağımız yok deyip duruyoruz. Eğer uçağımız olsaydı ki bu uçak eksilen sayısına göre yolcu sayısında artış var. Uçaklar yüzde yüz dolulukla gidip geliyorlar. Birçok yolcumuz da uçamıyor maalesef. Uçak olduğunda bu sayının 100 binin üzerinde yolcu kapasitesinin olacağı aşikar ama maalesef bize her ne hikmetse ihtiyacımızı karşılayacak kadar uçak verilmiyor. Var olanlar da geri çekiliyor. Van-İzmir uçağı haftada 7 günden haftada 3 güne düşürüldü. Bu uçuş sayılarına rağmen bu sayılarını yakalamamız bir başarı” dedi.

“UÇAK SAYIMIZ YETERSİZ”

Vatandaşların uçağı daha çok tercih ettiğini dile getiren Beyaz, “Sefer sayısı düşerken yolcu sayısının da düşmesi lazımdı fakat gelişen durumlar insanları daha çok uçağa yöneltmeye başladı. Yakıt fiyatlarının artmasıyla beraber otobüs biletlerindeki ciddi artışlar insanları uçağa sevk etti. Tabii uçaklarda da ekonomik şartlardan dolayı karşımıza normalin çok üzerinde bir bilet fiyatı çıkıyor. Yine de insanlar uçağı tercih ediyor ama maalesef biz uçak bulamıyoruz. Uçak sayımız yetersiz. Ülke genelinde uçak sayısı yetersiz. Ülkede gerekenden fazla havalimanı var. Bu havalimanlarına da sefer koyma zorunluluğu var. Lobisi güçsüz olan kentler de böyle olunca ellerindeki uçakları kaybediyor. Van’da o kentlerden biri” ifadelerini kullandı.

BEYAZ: UÇAKLARIMIZI ELLERİMİZDEN ALIYORLAR

Beyaz, “Bizim uçaklarımızı ellerimizden alıyorlar. Bu anlaşılır bir durum değil. Diyarbakır Havalimanının hitap ettiği nüfus ile Van Havalimanının hitap ettiği nüfus aslında benzer olsa da Van Havalimanı çok daha fazla yolcuya hitap ediyor. İranlı turistlerin varlığını örnek verebiliriz buna. Ama baktığınızda bir firma Diyarbakır-İzmir seferini günde 2 sefer yaparken, aynı firma müdürlüğü Van olmasına rağmen Van’a haftada 3 gün sefer yapıyor. Bu da bizim lobimizin ne kadar güçsüz olduğunun kanıtı. O 3 uçak da yüzde yüz dolulukla gidip geliyor” diye aktardı.

“İRANLI TURİSTLER OLMASAYDI VAN TURİZMİ İFLAS BAYRAĞINI ÇOKTAN AÇMIŞTI”

“İranlı turistler olmasa Van turizmi iflas bayrağını çoktan açmıştı” diyen Beyaz, “Van’a gelmek isteyen insanları getiremiyoruz çünkü insanlar gelemiyor. Bize erişemiyorlar. İnsanların, yolu 24 saatten uzun olan illerden karayoluyla bekleyemeyiz. Dolayısıyla uçağı tercih ediyorlar. Uçaklarda da yer olmadığı için maalesef insanlar bizim şehrimize gelemiyorlar. Bu yapılanlar Van’daki firmalara, Van turizmine ciddi bir kayıptır. İnsanlar kazanacakları parayı kazanamıyorlar, getirilecek insanları getiremiyorlar. İyi ki İran gibi pazarımız var. Yoksa gerçekten İranlı turistler olmasaydı Van turizmi iflas bayrağını çoktan açmıştı” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim