ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKİM İNALGÖZ

İş insanı Ayşen Zamanpur, Van Ticaret ve Sanayi Odası İş Dünyası’nın (VATSO) davetiyle Van’a gelerek öğrencilerle buluştu. 25 Mayıs Çarşamba günü saat 14:30’da Van YYÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, VATSO yönetim kurulu üyeleri, çok sayıda akademisyen, insanı ve öğrenci katıldı.

KANDAŞOĞLU: VAN’A DEĞER KATMAK İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ

‘Nasıl Marka Olunur, Marka Nasıl Kalınır’ adlı girişimcilik konferansında konuşan VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, kadın girişimcilerin artması için çaba sarf ettiklerine dikkat çekti. Kandaşoğlu, VATSO olarak kent için çalıştıklarını belirterek, “Biz VATSO olarak 7 bin yıllık tarihi olan Van’ımızı çok seviyoruz. Van’ımıza ne gibi değer katabiliriz diye gece gündüz ciddi şekilde çalışıyoruz. Van bizim için her şeyden çok önemli ve kıymetlidir. Olmasa olmazımızdır. Bölgenin cazibe merkezi olan Van’ımız ne yazık ki hak ettiği yerde değildir. Ülkemizin en fazla genç nüfusuna sahip bir ilin gençlerini burada tutacak hiçbir marka ve tesisi olmaması bizleri çok üzmektedir. Onun için bugün bu salonda marka ve kaliteyi konuşacağız” dedi.

“İŞLETMELERE KADIN ELİ DEĞDİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Bu tür programları sık sık yapacaklarını dile getiren Kandaşoğlu, “Bir dünya markasının kurucusu olan Ayşen Zamanpur’u dinlemenin mutluluğunu yaşayacağız. Davetimizi kabul edip Van’a gelen Ayşen Zamanpur’a ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Bizler VATSO olarak öncekini bu bölgede özellikle kadın girişimci sayısını çoğaltmak, her sektörde kadın girişimci yaratmak, üretime ve tüm işletmelere kadın eli değdirmek için çalışıyoruz ve çalışacağız. 2004’te tüm Doğu ve Güneydoğu’da ticaret ve sanayi odasına ilk kadın meclis üyelerini seçmek bizlere nasip olmuştur. Bizler vizyona çok önem veren bir ekibiz. Bu konferanslar ve programlar devam edecek. Van’a en az 2 ayda bir alanında başarılı olmuş, yurtiçi ve yurtdışından ünlü iş insanlarını getireceğiz. Birçok isimle konuştuk ve söz aldık” şeklinde konuştu.

ZAMANPUR: VAN BENİ ÇOK ETKİLEDİ

VATSO’nun davetiyle Van’a gelerek YYÜ’lü öğrenciler, akademisyenler ve iş insanlarıyla bir araya gelen Silk and Cashmere markasının kurucusu Ayşen Zamanpur, markasını nasıl kurduğunu, iş hayatında yaşadığı başarıları ve başarısızlıklarını, tavsiyelerini paylaştı. Van’ın kendisini çok etkilediğini vurgulayan Zamanpur, sözlerine Yaşar Kemal’in Van Gölü için kullandığı cümlelerle başlayarak şunları sözledi: “Van beni çok etkiledi. Yaşar Kemal’in dediği gibi, “Dünyada hiçbir göl, hiçbir deniz, hiçbir su Van Gölü’nün maviliğinde olamaz. Masmavi… Deli eden bir mavilik. Ne gökyüzünde vardır öyle bir mavi, ne de başka bir yerde. Bir tek mavi uyar bu maviye: Diyarbakır ovasındaki çiçeklerin mavisi gibi. Bir de camı kırıp kesitine bakın, işte o mavi. Öyle bir mavi ki bir tek mavi uyar bu maviye.” Ben bunu yazarın heyecanı olduğunu düşünmüştüm ama Van Gölü’nü görünce öyle olmadığını gördüm.”

“HAYATIM DİRENMEKLE GEÇTİ”

Deneyimlerini de konferansa katılanlarla paylaşan Zamanpur, “Hatalar, yanlışlar, başarısızlıklar oluyor ama sonra tutkuyla heyecanla bir ekiple iş yaptığınızda ortaya çıkan şey güzel bir şey oluyor. Her şey güzel bir fikir. Önce güzel bir düş sonra o düşü güzel bir fikre dönüştürmek, projelendirmek ve o projenizi gerçekleştirmek için çaba göstermeye bağlı. Hayatım direnmekle geçti. Hayatta en çok ne yaptınız deseniz direndim derim. Sürekli direndim, ayakta kalma savaşı verdim. Başımıza gelmeyen herhangi bir şey kalmadı iş dünyasında ama ben bu markaya hep inandım. Sorunların moralimizi bozmasına izin vermedik. Fikir çok önemli. Her şeyin özü fikir. Doğru bir fikir bulmanın yolu da, yüzlerce saçma fikir bulmak. Devamlı fikir üreten bir beyin sonradan alışıyor. Her şeyi bir olanak, fırsat olarak görüyorsunuz” diye aktardı.

AYŞEN ZAMANPUR KİMDİR?

İş Kadını, Girişimci, Silk and Cashmere markasının kurucusu, anı yazarı. Robert Kolejini bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesinden mezun oldu. Türkiye Şişecam’da planlama uzmanı olarak çalıştıktan sonra Galleria’da Benetton bayisi açtı. Evli ve 2 çocuk annesi başarılı bir kadın. 1922’de İç Moğolistan’a yaptığı yolculuktan sonra kaşmirin ana vatanını tanıdı ve Silk and Cashmere markasını yarattı. Ardından aynı yıl içerisinde Zürih’te ilk mağazasının açılışını yaptı. Girişimcilik alanında çok başarılı olan Zamanpur, yıllar içinde markasını 26 ülkede 200’e yakın satış noktasına ulaştırdı. Marka; oldukça başarılı ürünler içeriyor. Kaşmirden yapılmış kadın ve erkek kıyafetleri, aksesuarları, ev tekstili ve kişisel bakım ürünlerini içeriyor. İnternet sitesinden online alışveriş de yapılıyor. Silk and Cashmere denilince ismi kalite ile anılıyor. Ayşen Zamanpur’u yurt dışında ”Dünyayı fetheden kaşmirci” olarak tanıyorlar. Silk and Cashmere markasının elde ettiği başarı sekiz bilimsel kitaba konu olmuş, hakkında on iki ayrı defa yüksek lisans bir kere ise doktora tezi hazırlanmış. Şimdilerde ise üniversitede vaka çalışması olarak okutuluyormuş. İçindeki başarılı girişimci ruhunu durduramayan Zamanpur, turizm sektörüne el atmayı da planlıyor. İstanbul ve Gökçeada’da kaşmirin otelini yapmayı planlıyor. Konuşmalarında başarıları risk almasına ve kafasına koyduğu işi yapmaya bağlıyor ve teorik bilgilerden çok insanın gerçek hayatta çalışarak öğrendiğini söylüyor. Girişimcilik ve markalaşma adı altında onlarca ödül aldı, son olarak ABD’nin ‘Mükemmel Girişimcilik’ ödülünü kazandı. Silk and Cashmere’de bayrak değişimi yaşandı. Ayşen Zamanpur, Silk and Cashmere’i çocuklarına devretti. Ferhat Zamanpur, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren şirketin CEO’su olarak göreve başladı. Yasemin Zamanpur ise 1 Ocak 2020'den itibaren Kreatif Direktör görevini üstlendi. Ayşe Zamanpur, 2012 yılında bu yola nasıl çıktığı, başarıları ve markalaşma öyküsü Kaşmir Yolu adında 270 sayfalık bir kitapta anlattı.

Editör: TE Bilisim