ŞEHRİVAN HABER- Van 2020 yılının başından bu yana son yılların en soğuk ve en kötü yıllarından birisini yaşıyor. Geçtiğimiz yıllarda yağışın, karın sebep olduğu afetlerin kendini unutturduğu kente bu yılın başından bu yana acı haberler ardı ardına geliyor. Geçtiğimiz hafta Bahçesaray’da yaşanan çığda 41 can yitirilirken hafta sonu da 13 göçmenin Çaldıran’a donarak öldüğü haberi geldi. Buz gibi havada yürekleri yakan ölümler kenti yasa boğarken kar ise şiddetini azaltmadan yağmaya devam ediyor.

KAR VAN’I ESİR ALDI!

Haftalardır yoğun bir kar yağışına maruz kalan Van’da son haftalarda acı haberlerin, ölümlerin ve kar nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin ardı arkası kesilmiyor. Yoğun yağıştan dolayı geçtiğimiz haftalarda yaşam adeta felç olurken, bu süreçte onlarca vatandaş da karın neden olduğu afetlerden dolayı hayatını kaybetti. Bahçesaray’da tam 41 canın yitirilmesine neden olan çığ felaketi tüm Türkiye’nin yüreğini yakan bir afet olarak kayıtlara geçerken, hafta sonu da 13 mülteci Çaldıran’da donarak hayatını kaybetti. Buz gibi havada umut yolculuğunda hayatını yitiren kaçak mültecilerin cesetlerine bile ulaşılamazken Van Valiliği, cesetleri bulmak için yapılan arama kurtarma çalışmalarının olumsuz hava koşulları nedeniyle gerçekleşmediğini duyurdu. Bahçesaray’daki çığ faciasının olduğu alanda da o günden bu yana çalışma için uygun koşullar sağlanamazken tüm kent genelinde okullar için iki kez tatil kararı alındı. Uçuşların iptal olduğu, hayatın durduğu yağış sonrasında ilçe ve mahallelerde kar kalınlığı metrelerce yüksekliğe ulaştı. Van-Hakkari, Van-Bitlis, Van-Ağrı gibi güzergahlarda sık sık ulaşımın kapanma noktasına geldiği süreçte Valilik sık sık vatandaşlara mümkün olmadığı müddetçe araçlarla çıkmamaları uyarısını yapıyor.

KAR ÖLÜMLERİ BAHÇESARAY’DA SONRA ÇALDIRAN’DA!

Bahçesaray’da 41 kişinin hayatını kaybettiği felaketten sonra ikinci facia Çaldıran’da gerçekleşti. Haftasonu Van’da 13 göçmen donarak öldüğü haberi gündeme bomba gibi düştü. Ölüm haberinin gelmesi sonrasında Çaldıran İlçe Jandarma Komutanlığına yurda yasa dışı yollardan giren 13 düzensiz göçmenin donarak yaşamını yitirdiği ihbarı yapıldığı öğrenildi. İhbar üzerine adli, askeri makamlar ve AFAD'a konu ile ilgili olarak bilgi verildi. Bölgede yoğun kar yağışı ve tipiden dolayı ulaşım sağlanamaması nedeniyle cesetlere ulaşılamadı.

OLAYIN HEMEN ARDINDAN VALİ BİLMEZ’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Çaldıran ilçesinde 13 kişinin donarak öldüğü ihbarı aldıklarını ancak kar yağışı dolayısıyla bir çalışma başlatamadıklarını ifade eden Bilmez, “Bölgede maalesef göçmen dramı sürekli devam ediyor geçen sene 100’e yakın baharda karların içerisinde donarak ölmüş cesede ulaştık. Dün İran, Almanya, Diyarbakır ve oradan bize ulaşan bir ihbar. Çaldıran bölgesinde sınırı geçerken 13 kişinin donarak öldüğü, karın altında olduğuna dair bir bilgi var. Çaldıran o bölgeye ulaşımda sıkıntı var. Bölgeye gidilmesi halinde de çalışma imkanı yok. Ciddi bir tipi fırtına var. Göz gözü görmüyor şartlar uygun olduğu zaman AFAD ve jandarma ekipleri bölgede tarama çalışması yapacak. Şu anda bir çalışmamız yok” şeklinde konuştu.

CESETLERE DÜN DE ULAŞILAMADI!

Çaldıran ilçesinin İran sınırını kaçak yolla geçen 13 düzensiz göçmen, tipiye yakalandıkları dağda donarak hayatını kaybettiği haberleri sonrası arama çalışmaları dün de devam etti. Van Valiliğinden yapılan açıklamada, “Van’ın Çaldıran ilçesinde yasa dışı yollarla yurda girerken donarak öldüğü yönünde ihbarı alınan 13 düzensiz göçmenle ilgili, sabah saatlerinde arama çalışmaları için bölgeye giden ekipler, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı. Ekipler, yarın 11.02.2020’de hava şartlarının uygun olması durumunda tekrar bölgeye gönderilecek.”

BAHÇESARAY’DAKİ ARAMA ÇALIŞMALARI DA YAPILAMIYOR!

Bahçesaray’da 41 kişinin hayatını kaybettiği bölgedeki arama kurtarma çalışmaları da günlerdir yapılamıyor. Yoğun kar ve olumsuz hava koşulları nedeniyle yapılamayan çalışmadan dolayı çığ altında olduğu düşünülen isim/isimlere de henüz ulaşılamadı. Ekiplerin sürekli olarak çalışma yapmak için beklediği bölgede durum bir türlü düzelmezken Valilik, o bölge için dün bir kez daha erteleme kararı alındığını duyararak, çalışmaların bugün yeniden başlayacağını belirtti: “Van-Bahçesaray karayolunda 4-5 Şubat tarihinde meydana gelen çığın bulunduğu bölgeye gitmek üzere yola çıkan AFAD, Jandarma ve UMKE ekipleri yoğun kar yağışı ve tipi dolayısıyla bölgeye ulaşamadı. Yol güzergahında farklı bölgelere de çığ düştüğünü değerlendiriyoruz. Ekipler 11.02.2020 (yarın) tekrar bölgeye giderek gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra, hava şartlarının uygun, yolun açık olması halinde çığ bölgesine ulaşmaya çalışacak.”

NERDEYSE BİR FALEKET DAHA YAŞANACAKTI!

Ölümlerin dinmediği şu sıralar bir felaket de ramak kalarak önlendi. Gevaş ilçesindeki Van Gölü kıyısına terk edilen yaklaşık 48 düzensiz göçmen, olumsuz hava şartları nedeniyle donma tehlikesi geçirerek hastaneye kaldırıldı. Gevaş Kaymakamlığından 112 Acil Servise yapılan ihbar üzerine sağlık ekipleri hemen harekete geçti. Van Gölü’ndeki Akdamar İskelesi'ne çok sayıda sağlık ekibi sevk edilirken, İn Mahallesi sahiline de sahil güvenlik ekipleri ve iki tekne yönlendirildi. Kimliği belirsiz kişi veya kişilerce tekneyle götürülen düzensiz göçmenler, İn Mahallesi kıyısına bırakıldı. Düzensiz göçmenler tekneyle Akdamar İskelesi'ne getirilerek İskelede sağlık, UMKE, AFAD ve jandarma ekipleri düzensiz göçmenleri buradan ambulanslarla hastaneye kaldırdı. İran’dan Türkiye’ye giriş yapan ve batı illerine gitmek isteyen 48 düzensiz göçmen, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce Gevaş ilçesine bağlı İn Mahallesi yakınlarına bırakıldı. 2 gün boyunca burada kalan ve bölgede etkili olan olumsuz hava şartları nedeniyle donma tehlikesi geçiren düzensiz göçmenler Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

KIRSALDA ÇIĞLAR DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR!

Öte yandan Bahçesaray’daki olaydan sonra çığ faleketlerinin ardı arkası kesilmedi. Ölüm ve can kaybının yaşanmadığı çığ felaketleri yoğunlukla Bahçesaray ve Çatak’ta gerçekleşmeye devam etti. Valilik tarafından yapılan açıklamada da devam eden çığlarla ilgili olarak şu bilgiler paylaşıldı: “Bölgede etkili olan kar yağışı sonrası Van-Çatak karayoluna 2 çığ, Çatak-Bahçesaray yolundaki Yapılı Mahallesi girişi ile Yukarı Narlıca Mahallesi yoluna da iki ayrı çığ düştü. Ekipler, Yapılı Mahallesi girişindeki çığı temizlerken, Yukarı Narlıca Mahallesi ile Van-Çatak karayolundaki çığların da temizlenmesi için yoğun bir çalışma yürütülüyor.”

“ÇATAK’IN BÜTÜN BÖLGESİNDE ÇIĞ TEHLİKESİ VAR”

Çığ tehlikesinden dolayı Çataklı vatandaşları evlerinden çıkmaması konusunda uyaran Vali Bilmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çatak'ta da özellikle mecburi olmadıkça köyden kimse çıkmasın. Çünkü Çatak’ın hemen hemen bütün bölgesi çığ açısından tehlike arz etmektedir. Hava şartları normale dönünceye kadar hemşehrilerimizin acil olmadıkça köyden çıkmamalarını tavsiye ediyoruz.” Öte yandan uyarının yapıldığı saatlerde ise Van’ın merkez İpekyolu ilçesine bağlı Karpuzalan Mahallesi’nde ahırın üzerine çığ düşmesi sonucu iki küçükbaş hayvan telef oldu. Van’da etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken İpekyolu ilçesine bağlı Karpuzalan Mahallesi’nde çığ meydana geldi. Meydana gelen çığ sonucu bir ahır yıkılırken, yıkılan ahırın içinde bulunan iki küçükbaş hayvan telef oldu.

OKULLAR İKİ GÜNDÜR AÇILMIYOR, ULAŞIM DURDU!

Van’da etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle 9 ve 10 Şubat 2020 Pazartesi günlerinde il genelinde tüm okullar tatil edildi. Hem Pazar hem de dün itibariyle iki defa açıklama yaparak yoğun kar yağışı ve olumsuz şartlardan dolayı okulların tatil ettiğini duyuran Valilik ile birlikte Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi de dün itibariyle eğitime bir gün ara verildiğini açıkladı. Öte yandan Van’da bir haftadır etkisi altına alan kar esareti çok sayıda yerleşim yeri ulaşıma kapatırken, uçak seferlerini de iptal etti. Kar yağışı uçak seferlerini de olumsuz etkiledi. Van'dan Ankara ve İstanbul'a uçak seferleri hava koşulları nedeniyle iptal edilirken, diğer illere olan uçuşlar ise rötarlı gerçekleşti.

VAN'DA 360 YERLEŞİM YERİ ULAŞIMA KAPANDI

Van'da etkili olan kar yağışı nedeniyle 360 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı.

Van'da etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Bahçesaray’da 67, Başkale’de 34, Çaldıran’da 12, Çatak’ta 96, Edremit’te 1, Erciş’te 19, Gevaş’ta 10, Gürpınar’da 56, İpekyolu’nda 3, Muradiye’de 13, Özalp’te 33, Saray’da 4 ve Tuşba ilçesinde ise 12 olmak üzere toplam 360 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Van Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri, kapalı yolları açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Van’ın Çaldıran ilçesiyle Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi arasındaki kara yolu ulaşıma kapatıldı. Van Valiliğinden yapılan açıklamada, yoğun kar yağışı ve tipi dolayısıyla görüş mesafesinin düştüğü Çaldıran-Doğubayazıt kara yolu üzerindeki Tendürek Geçidi’nin saat 10.45 itibariyle trafiğe kapatıldığı belirtildi. Açıklamada, “Ayrıca Çaldıran ilçesinde yurda yasa dışı yollarla giren 13 düzensiz göçmenin donarak hayatını kaybettiği ihbarının yapıldığı bölgede de AFAD ve jandarma ekipleri çalışma başlattı” denildi.

ÇATAK’IN DÜNYA İLE BAĞLANTISI KESİLDİ

Van-Çatak ve Çatak-Pervari kara yollarına çığ düşmesi sonucu ilçenin dünyayla bağlantısı kesildi. Çatak ilçe merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Kaçit Mahallesi yakınında Çatak-Pervari kara yoluna çığ düştü. Çatak Kaymakamı Ekrem Çeçen, Van Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı Çatak Şantiye Şefi Hüseyin Duman ve Çatak Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürü Erdoğan Babur, çığın düştüğü alana giderek incelemelerde bulundu. Şantiye Şefi Hüseyin Duman, şu anda Çatak-Pervari kara yolunun düşen çığdan dolayı kapalı olduğunu belirterek, “İkinci çığın gelme riski bulunduğu için iş makinelerimizi çalıştırmıyoruz. Çatak Kaymakamlığı, Çatak Belediye Başkanlığı ile istişare halindeyiz. Düşen çığ bölgelerinde ilk tespitlerimizi yapıyoruz” dedi. Önceki gün Van-Çatak kara yolun Elmacı bölgesinde düşen çığın temizlenmesi için Karayolları ekipleri tarafından sabah saatlerinde başlatılan çalışmalar ise aralıksız devam ediyor. İlçeye giriş çıkış yapılabilen iki kara yoluna da çığ düşmesi nedeniyle kara ulaşımı sağlanamıyor.

Editör: TE Bilisim