ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-HAKAN İZGİ

Pandemi sürecini en iyi yöneten kentlerin başında gelen Van, aynı başarıyı aşılanma oranında yakalamak için çalışmalarını sürdürürken, vatandaşların aşı olmaları konusunda da kent yöneticilerinden çağrılar devam ediyor. Son zamanlar da kentte vaka sayısında artışlar meydana gelirken, basınla bir araya gelen Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, aşı oranının düşük olması vaka sayılarını arttığını söyledi.  

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını insan yaşamı etkilemeye ve ekonomik tahribatlar oluşturmaya devam ederken, dünya da olduğu gibi Türkiye ve Van’da da aşı çalışmaları hız kazandı. Ülke genelinde 51 milyon insan aşılanırken, Van ise aşılamada geride kalan illerden birisi oldu. Pandemi sürecinde en sıkıntılı günleri de en iyi durumda olan süreci de yaşayan Van’da son zamanlardaki gidişat olumsuz bir tablo oluşturmaya başladı. Vakalar artış göstermesi, aşılamaların ise diğer illere göre düşük kalması sonrası yetkililer nezdinde geçtiğimiz günlük açıklamanın ardından ikinci kez aşı açıklaması yapıldı. Van’daki yerel ve ulusal basınla Van İl Sağlık Müdürlüğünde bir araya gelen İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, kentteki vaka sayılarını değerlendirerek, vatandaşların aşı olmaları için çağrıda bulundu. Son zamanlarda vatandaşların aşı olmaları için çağrılar devam ederken, bir çağrı da Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’den geldi. Vali Bilmez, Van İl Sağlık Müdürlüğüne 3’üncü doz aşısını olurken, bütün vatandaşları aşı olmaya davet etti.

Programa ise kurum çalışanlarının yanı sıra basın mensupları katıldı.

Programa ise Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Adem Ergioğuz, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Şebnem Kartal, Personel Hizmetleri Başkanı Yaşar Beygo, Destek Hizmetleri Başkanı Şahabettin Işık’ın yanı sıra kurum çalışanları ve basın mensupları katıldı.

SALGINI YENMENİN EN İYİ YOLU AŞI…

Programda konuşan Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, "Pandemi sürecinin başından bugüne kadar basın mensuplarının büyük bir desteğini gördük. Dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde de salgınla mücadele devam etmektedir. Pandemi ile mücadelenin en önemli yolu covit-19 aşısını yapmaktır. Salgın sürecinde sayın valimizin öncülüğünde ve diğer kurumların desteği ile pandemide büyük başarılara imza attık. Ülkemizde 81 il içinde seni illerden biriydik. Son zamanlarda vaka sayılarında artış oldu. Bunun da en önemli nedeni aşılama organımızın düşük olması. Bu aşılamada iyi bir oran yakalayabilmemiz için siz değerli basın mensuplarının ve diğer kurum ve kuruluşların yöneticilerine büyük desteklerine ihtiyacımız var.  Aşılama ile ilgili birkaç örnekle aşının ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz.” Dedi.

“SAĞLIK PERSONELİ SAHADA CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPIYOR”

Van'da sağlık personeli olarak aşı oranı yüzde 95'in üzerinde olduğunu belirten Doç. Dr. Sünnetçioğlu, çok ciddi bir başarı oranı yakaladıklarını söyleyerek şunları kaydetti: “Bugüne kadar kentte sağlık personelinde aşıdan sonra herhangi bir pozitif vakaya rastlanılmadı. Görülen vakalarda aşı yapmayanlar. Aşının ne kadar önemli olduğunu sağlık personellerinin aşı oranıyla da öğrenebilirsiniz. Ayrıca bunları örnek bazı illeri de verebiliriz. İzmir ve batıdaki illerin vaka sayıları bizden fazla iken aşılamada iyi bir oran yakaladıklarından dolayı şu an vaka sayıları daha az bir durumda. Bizim bu hastalığı yenmemizin en doğru yolu iyi ve etkin bir aşı oranını yakalamamızdan kaynaklanacaktır. Şu an sahadan çalışan 63 tane mobil ekibimiz mevcuttur. Bu ekip ise 216 kişiden oluşmaktadır. Ekip olarak sahada çok ciddi çalışmalar yapmaktır.”

SAĞLIK ORDUSU 7/24 ÇALIŞIYOR!

Vatandaşların aşı olmaları için aşı yapılan yerlere gitmeleri gerektiğinin altını çizen Sünnetçioğlu, “Bunu rahatlıkla söyleyebilirim tüm ilçe Sağlık müdürlüklerimiz de ve hastanelerimiz de aşılama yapılıyor. Hastanelerde sabah 8 akşam 24'e kadar ve ilçelerde ise sabah 8 akşam 5'e kadar aşı yapılıyor. Mobil ekiplerde ise herhangi bir saat kısıtlaması yok. Yeter ki vatandaşlarımız aşı olsun. Tüm sağlık ordusu olarak Van'daki tüm vatandaşlarımızın hizmetinde ve emrindeyiz. Vatandaşlarımızın hastanelere düşmemesini, yoğun bakımlara düşmemesini canı gönülden istiyoruz. Bu durumların olmaması için tüm vatandaşlarımızı aşı olmaya çağırıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“HER İKİ AŞININ DA ETKİNLİĞİ YÜKSEK”

Aşının yan etkilerinden söz eden Sünnetçioğlu, şunları söyledi: "Türkiye genelinde neredeyse 51 milyon insan aşılandı. Buna bağlı olarak şu ana kadar herhangi ciddi bir yan etkiye rastlanılmadı. Bazılarında kol ağrısı ufak tefek reaksiyon dışında hiçbir sorun yaşanmadı. Onun için vatandaşlarımızın bu konuda daha rahat olmalarını istiyoruz. Aşı tercihi konusunda ise istedikleri aşıyı yapabilirler. İkisinin de etkinliği yüksek. Önemli olan aşı olmak. Çünkü bu hastalıktan kurtulmanın tek yolu aşıdır. Hedefimiz 18 yaş üstünün yüzde yetmiş ve üzerine çıkmak. Eğer biz iyi bir aşılama oranı yakalarsak, ticari anlamda esnafımız rahatlıkla işini yapabilecek. Kısıtlamalar olmayacak, okullar zamanında açılacak ve salgından dolayı bir daha kapanmalar meydana gelmeyecek. Tamamen bir serbestlik istiyorsak. Aşılamada iyi bir oran yakalamak şart. Aşılamada fena değiliz ama daha iyi olabiliriz. Şu an Türkiye'de 71. sıradayız. Ancak aşılama ile ilgili hızımızı gün geçtikçe arttırıyoruz. Tekrar tekrar altını çizerek söylüyorum, bu konuda da vatandaşlardan ciddi destekler bekliyoruz. Aşı olan vatandaşların ve sağlık personellerinin daha sonra salgına yakalanma durumu olmadı.”  

VAKA ARTIŞLARININ AZALMASININ YOLU AŞI…

Varyantlar gittikçe arttığını açıklayan Sünnetçioğlu, “Şu an mevcut aşılar, varyantlara karşı etkili. Özellikle Biontech aşının çok etkili olduğunu söyleyebilirim. İyi aşı oranı yakalayan illerimizde, vaka sayıları ciddi oranda düştü. Buda aşının ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Eylül, Ekim ayı gibi aynı sıkıntılara, farklı dalgalar yaşamamak için aşıda yüzde 90’lara varmamız lazım. Dünyada birçok ülke aşı bulamazken, ülkemizde şu anda hiçbir aşı sıkıntısı yaşamıyoruz. İlimizde de aşı stokumuz yeterli düzeydedir. Aşı stokumuz yüz binin altına hiç düşmüyor. Aşıyla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz, yeter ki vatandaşlarımız gelip aşılarını yapsınlar. İlimizde genç nüfus çok fazla, Türkiye’de genç nüfusun en fazla olduğu illerinden başında geliyoruz. Bunun için genç nüfusumuzu aşılamamız gerekiyor. Bu genç nüfus biz ne kadar iyi oranda aşılarsak, bahsettiğimiz okulların kapanmaması, esnaflarımızın işini rahat yapabilmesi, ticari sıkıntıların olmaması için gençlerimizi ve diğer belli yaş grubunda olanların hepsinin aşılamasını yapmamız gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

“BİRÇOK ÜLKE AŞI BULAMAZKEN, ÜLKEMİZDE YETERİNCE AŞI VAR”

Cümlelerini sürdüren Sünnetçioğlu şöyle devam etti: “Van’da da artık gençlerimiz duyarlılar. Başta belki bir algı oluşmamıştı. Artık o algıda kırıldı ve gençlerimiz aşılarını yapıyorlar. Gençlerimiz de artık bu hastalığın ne kadar ciddi olduğunu biliyorlar. Korona virüse yakalandığında sıkıntılı durumlara yol açabileceğini, insanları yoğun bakıma, hastanelere yatırabileceğini gördükleri için, gençlerimizde de son zamanlar aşı için bir istek ve talep var. Aşı yapanlara da diyoruz. Kendi ıdır. Bu ayakınlarınızı, akrabalarınızı ve komşularınızı aşı yapmak için ikna edin. Bu hastalığı yenmenin en iyi yolu aşılanma ve elimizde de yeterince aşı var. Birçok ülke aşı bulamazken, ülkemizde yeterince aşı var. Resmi kurumlarımızın da desteğiyle aşıda iyi bir oran yakalayacağımıza inanıyorum.”

AŞININ CİDDİ YAN ETKİSİ YOK

Aşı anlamında sağlık çalışanların da iyi bir oran yakaladıklarını belirten Sünnetçioğlu, “Kendi personelimiz yüzde 95’in üzerinde aşılanmış durumda. İkinci dozlarını da yapıyorlar. 3’üncü dozlar başladı. 3’üncü dozlarda yeni başladığı için, aynı oranı yakalayacağımıza inanıyorum. Sağlık personellerimiz bu işin öncülüğünü yapıyor. Yan etkisi, bir sıkıntı olsaydı kendileri aşı olmazdı. Dünyada 2 milyarın üzerinde insan aşılandı. Böyle ciddi sıkıntılar olsa, bu insanlar aşılanmazdı. Bu işin en doğru yolu aşı yapmaktan geçiyor. Aşıyla bu savaşı kazanacağız. Burada biraz da bizlere iş düşüyor. Biz sahada etkili olacağız ve aşı oranımızı yükselteceğiz. Balıkesir ile nüfus onarımız hemen hemen birbirine çok yakın. Orada aşı oranı 1 milyonu geçti. Balıkesir’de neredeyse vaka görülmüyor. Buda aşının varyantlara, mutasyonlara karşı ne kadar etkili olduğunu gösteriyor” Cümlelerini kullandı.

“HEDEFİMİZ 15 GÜN İÇERİSİNDE YÜZDE 65-70’İ YAKALAMAK”

Sağlık personellerinin çok büyük başarılara imza attığının altını çizen Sünetçioğlu, pandemide çok güzel sonuçlar aldıklarını söyledi. Sünnetçioğlu, “Türkiye’de gerçekten de en iyi birinci il Van’dı. 6 ay birinciliği kimseye kaptırmadık. Bu bizim için onur verici. Bizim amacımız birin olmak değildi. Bizim amacımız insanlarımız hasta olmaması, yoğun bakıma düşmemesi ve koronavirüsten dolayı ölmemesiydi. Sağlık ordumuzu bunu gerçekten çok işi başardı. Aşıda da bunu hep beraber göstereceğiz. Umuyorum, 1-2 ay sonra aşıda yüzde 70’i yakalayacağız ve bunun üzerine çıkacağız. Şu an ilimizde aşı oranında yüzde 42’lere yaklaştık. Hedefimiz 15 gün içerisinde yüzde 65-70’i yakalamak.”

DELTA VARYANTLI HASTALAR NE DURUMDA?

Kentteki 8 tane Hindistan varyantı değerlendiren Sünnetçioğlu, şunları anlattı: “Şu anda 8 varyantta duruyoruz. Bilindiği gibi bu varyantı bulaştırıcı oranı çok fazla. Varyantta artış olmadı. İnşallah bir sıkıntı olmaz. Ciddi bir seyirle, seyretmiyor. Bunları yenmenin de tek yolu yine aşıdan geçiyor. Kendi sağlımız, yakınlarımızın sağlığı ve toplumun sağlığı için aşı diyoruz. 8 hastamızda şu anda taburcu olmuş durumda. Hiçbir sıkıntı yok. Biz halen iyi bir aşı oranını yakalayamadığımız için, vatandaşlarımızın kesinlikle kurallara uymasını istiyoruz. Sosyal mesafeye çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bilindiği gibi ilimizde düğünler başladı. Düğünlerde 300-400 kişinin olduğu ve tamamen maske takmadıkları bilgi bize geliyor. Bunu kendileri için istiyoruz. Ne olur sosyal mesafeyi koruyalım. Maskemizi takalım. El hijyenine dikkat edelim. Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak duralım. İyi bir aşı oranı yakaladıktan sonra bu bahsettiklerimizin hepsini yapabiliriz. Bazı ülkelerde aşıda iyi bir oran yakalandığı için maskeyi çıkarıyorlar. Bu ülkeleri kıskanıyorum. Bizimde yeterince aşımız, personelimiz var, ekipmanımız var. Bizde inşallah iyi bir oran yakalayıp, bu maskeden kurtulacağız. Sayın Bakanımızın da belirtiği gibi, ciddi bir oran yakalayıp, tamamen normalleşmeye inşallah gireceğiz.”

VAN VALİSİ BİLMEZ AŞI ÇAĞRISINI YENİLEDİ

Programdan sonra Van İl Müdürlüğüne Covid-19 aşısının 3. Dozunu yaptırmaya gelen Van Valisi ve Büyükşehir Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, vatandaşların aşı olmaları gerektiğini belirterek şunları açıkladı: “Daha önce 2 doz sinovac yaptırdım, 3’üncü dozumu ise biontech oldum. Bütün hemşerilerimizi aşı olmaya davet ediyorum. Hastanelerimizde, aile hekimlerinde, aile sağlık müdürlüklerinde gidip aşı olabilirler. Parklarda, bahçelerde, caddelerde de dolaşan gezginci ekiplerimize aşı sırası gelmiş hemşerilerimizi, aşı olmaya davet ediyorum. Son 1-1,5 yılda Türkiye’nin pandemi açısından en iyi ili konumundaydık. Aşılamada ise maalesef bunu söyleyemiyoruz. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılama oranı, Türkiye ortalamasının çok üzerinde olmasına rağmen, yaş düştükçe aşı oranımız düştü.”

“SAĞLIK ÇALIŞANLARINA OLAN SAYGIMIZDAN DOLAYI NE OLUR AŞI OLALIM”

Son olarak Bilmez, şunları söyledi: “Aşı olmayan tüm vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyoruz. Bizim kentimiz, hizmet sektörünün yoğun bir ticari kültürü var. Esnafımız çok zor durumda. Hayatın bir daha kısıtlamaya gitmemesi, hayatin bir an önce normale dönmesi için, esnafımıza olan saygımız için aşı olmalıyız. Sağlık emekçileri, aylardır çocuklarına sarılamadılar. Gece-gündüz nöbet tuttular. Yıllık izinlerini dahi kullanamadılar. Sağlık çalışanlarına olan saygımızdan dolayı ne olur aşı olalım. Aşı sıramız geldiğinde gidip aşı olduk. Bugünde 50 yaş üstü kontenjanından 3. doz aşımızı olduk. Emin olun, hiçbir acı hissetmedim. Normal zamanlarda olduğumuz iğnelerden daha hafif olduğunu söyleyebilirim. Bu arada aşıyı yapan arkadaşımıza da teşekkür ediyorum.”

Editör: TE Bilisim