ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ERDAL ERBAŞ

Van’da afet risklerinin azaltılması amacıyla, hedef ve eylemlerin görüşüldüğü Van Gölü Risk Değerlendirme programı Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlendi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ( AFAD ) ile birlikte yürütülen "Van Gölü Afet Risk Değerlendirme Programı'' kapsamında gelinen nokta yapılan toplantı da değerlendirildi. İçişleri Bakanlığı tarafından ilan edilen 2021 yılı “Türkiye Afet Eğitim Yılı” kapsamında; Van’da afet risklerini tanımlamaya ve azaltmaya yönelik hedef, strateji ve eylemleri belirlemek amacıyla bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı gerçekleşti.

Kentte güvenli bir yaşam sağlamak, olası can ve mal kayıplarını azaltmak için sunumlar yapılırken, afet sonrası çalışmalar için olası harcamaların azaltılmasını amaçlayan değerlendirmeler yapıldı. Yapılan Programa Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, AFAD İl Müdürü Ali İhsan Körpeş, Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, Kızılay Van Şube Başkanı Uğur Demiroğlu, AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, Japon Büyükelçisi Kazuhiro Suzuki ve birçok basın mensubu katıldı.


 

VALİ BİLMEZ: HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Programda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, “Başta deprem olmak üzere bölgemizde değişik doğa olayları meydana geliyor. 3 yıldır Van’da görev yapıyorum ve ölümle sonuçlanan birçok doğal olaylarımız oldu. Seller meydana geldi, Allah’a şükürler olsun ki can kaybımız olmadı ama mal kaybımız oldu. Bu anlamda da yaşanılan sel felaketlerinde tedbir olmasaydı. Can kaybımız da olacaktı. Onun için afetlere hazırlıklı olmalıyız. Buna bağlı olarak da profesyonel çalışan kurumlarımız var. Ancak Van’da halen yapı stoku bakımından yetersiz düzeydeyiz. Ciddi sorunlar var. Çalışmalar yürütsek de tepkiyle karşılaşıyoruz. Depreme veya başka doğal olaylara hazırlıklı olmamız için önce tedbirlerimizi almalıyız. Bu program depremin yıl dönümü. Bu anlamda da deprem bilincini anlamamız lazım. Doğal olayları bizden uzak dursun biz de hazırlıklı olmalıyız.” İfadelerini kullandı.

ŞEVLİ: HEP BİRLİKTE GAYRET GÖSTERMELİYİZ

Bölgenin sürekli doğal ve insani kaynaklı oluşan afetlerle karşı karşıya kaldığını belirten, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, şunları anlattı: “Afet olduktan sonra değil afet olmadan önce gerekli tehlikeleri, riskleri belirleyip bunları bir plan dahilinde uygulama aşamasına geçmiş bulunmaktayız. Yapılacak bu işlemlerin de sadece kamu kurum ve kuruluşları nezdinde değil, toplumun tamamını kapsayacak şekilde afete hazır birey, afete hazır aile, afete hazır okul, afete hazır işyerleri, afete hazır üniversite şeklinde olması için hep birlikte gayret göstermeliyiz. İlimiz geneline baktığımız zaman depremin, su baskını olaylarının, kaya düşmesinin, heyelan olaylarının meydana geldiğini sık sık görmekteyiz. İki gün önce Mollakasım Mahallesi yakınlarında 3.8 ve 4.1 büyüklüğünde iki deprem yaşadık. Öncesinde Başkale depremini, Muradiye, Çaldıran ve Van Merkez olmak üzere sel afetini yaşadık.”

“TEDBİRLİ OLMAMIZ VE DUYARLILIĞIMIZI ARTTIRMAMIZ”

Cümlelerini sürdüren Şevli, “Çığ olayını Bahçesaray ilçesinde acı bir şekilde tecrübe ettik. Geçmişte yaşadığımız bu afetlerin aslında doğa olaylarının hep var olduğunu ve tehlikeyi asla ortadan kaldıramayacağımızı gösterdi. Dolayısıyla hep birlikte afete karşı direnç göstermek için afet öncesi ve sonrası için yani afet döngüsünün her aşamasında tedbirli olmamız ve duyarlılığımızı arttırmamız gerekiyor. Özellikle afet öncesi hazırlık çalışmalarının, eğitim faaliyetlerinin, risk planlarının bu döngüde çok önemli olduğu görülüyor.” Diye ekledi.

JAPON BÜYÜKELÇİSİ SUZUKİ: TÜRKİYE VE JAPONYA ORTAK NOKTAYA SAHİPTİR

Bu yıl Büyük Doğu Japonya Depremi'nin ve Van Depremi'nin de 10. Yıldönümleri olduğu söyleyen Japon Büyükelçisi Kazuhiro Suzuki, sözlerine şöyle devam etti: “Japonya ve Türkiye sıklıkla depremlerin meydana geldiği ülkeler olmaları bakımından da ortak noktaya sahiptir. Ayrıca, bu deprem ikili bir bağlantı oluşturdu. 1999'da Türkiye'nin kuzeybatısında Gölcük Depremi'nin meydana geldiğinde 1995 yılındaki Büyük Hanshin Depremi'nden etkilenen Hyogo sakinleri tarafından yetim çocuklar için çocuk yetiştirmek için para gönderildi. Bugün de bahse konu para, Türkiye'deki çocuklara afet önleme eğitimi için kullanılmaktadır. Bundan başka 2011'de meydana gelen Büyük Doğu Japonya Depremi'nde Türkiye'den bir kurtarma ekibinin bölgeye giderek üç hafta gibi uzun bir süre boyunca kurtarma faaliyetlerini sürdürmüştü.” Dedi.

“TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEKTEYİZ”

Büyükelçi Suzuki, cümlelerini şöyle tamamladı : “Ayni zamanda, depremlere yönelik alınacak önlemlerin paylaşılmasının, ilgili afet önleme tedbirlerinin geliştirilmesine ve dolayısıyla ikili ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulunacağına inanıyoruz. Bunun çerçevesinde, 2018 yılında Türkiye ve Japonya arasında, afet riskini azaltmada kapsamlı işbirliğini sağlamak amacıyla 'Afet Risklerinin Azaltılması Alanında işbirliği Anlaşması imzalanmıştır. Türkiye ile deprem dahil olmak üzere çok çeşitli alanlarda afet risklerinin azaltılması konusunda iş birliğini geliştirmekteyiz.”

SELÇUK: DOĞAL OLAYLARDAN DERS ÇIKARILMALI

Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, "AFAD ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi ortaklaşa Van Gölü Afet Risk Değerlendirme Programı düzenlendi. 2020 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılmıştı. Biz de bölge ve Van'da olan durumları değerlendireceğiz. Bazı bölgeler doğal olaylarla karşı karşıya kalabiliyor. Van ise en fazla depremle karşı karşıya kalıyor. 2020 yılında deprem ve çığ yaşadık. 2021 yılında ise sel ve deprem felaketleri yaşadık 2011 yılında meydana gelen depremde 644 kişi hayatını kaybetti. Bundan ders çıkardık mı ya da ders çıkarıyor muyuz? Bunu düşünmemiz lazım. Geçen günlerde iki tane deprem yaşadık. Aktif faylar ve birden fazla deprem yaşanabilecek. Doğal olayları afete dönüştürüyoruz. Yanlış yerler seçildiği için zafiyetler yaşanıyor. Deprem ne zaman olacak diyeceğimize evim depreme ne kadar dayanıklı demeliyiz. Bir de toplum olarak ihtiyacınızdan fazla olan malzemeleri alıyoruz, bu konuda daha duyarlı olmalıyız.” Dedi.

AFAD ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

2011 yılında meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen AFAD İl Müdürü İhsan Körpeş, şunları söyledi: “Son zamanlarda yaşanan doğal olaylarına yönelik çalışmalar devam ediyor. Ülkemizde afete devri ve risk azaltma yönelik çalışmalarda başlatıldı. Afet yönetim sistemi için çalışmalarda neler yapılmalı ve afet anında neler yapabiliriz, Bu konuda da kurumdaki yöneticilerle durumu değerlendiriyoruz. Bu kapsamda afetteki konuları gündeme alıp değerlendiriyoruz. Çadırlar kurup eğitim veriyoruz ve bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Bu programda bir bilinçlenme ve bilgilendirme programıdır."

VAN AFET ÜSSÜ OLMA YOLUNDA

Kızılay'ın afetteki rolünün önemi sunumunu yapan Kızılay Van Şube Başkanı Uğur Demiroğlu, “Din dil ve ırk fark etmeksizin Kızılay olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Biliyorsunuz ki Van'da büyük depremler yaşadık ve çığ felaketleri yaşandı tabii burada eksiklerimiz vardı ama çalışmalarımız devam etti. Bu konuda da en büyük eksiklerimiz Kızılay deposu. Van'da herhangi bir Kızılay deposu yer almıyor. Bu konuda da Van'ın afet üssü olmasını istiyoruz. Çalışmalarımız sürüyor bölge konusunda da valimizin kapısını çalıyoruz. Çünkü afetleri ulaşıyoruz ama eksik kalıyoruz en büyük eksikliğimiz yemek. Umarım en kısa sürede afet üssü olup daha iyi çalışmalar sunarız.”

Editör: TE Bilisim