ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-MEHMET ALİ EKİNCİ

Prömiyerini Van' da gerceklestiren Aktör (Ben Feuerbach) oyun tiyatro sezonu boyunca seyirciler ile buluşmaya devam edecek. Oyun Tiyatro Persona' nın ilk yapımı olma özelliğini taşıyor. Oyunculuğu ile ülke genelinde adından söz ettirmeye başlayan sanatçılardan birisi olan Çakay, oyun sonrası Şehrivan aracılığı ile yaptığı değerlendirmede, “Bugün ilk defa seyircilerle buluşturduğumuz oyunumuz istediğimiz gibi geçti. Bundan sonra bu oyunumuz hem sahneleri hem de turneleriyle etkinliklerine devam edecek. Bunun dışında da yeni projelerimiz var. Van’da güzel bir seyirci kitlesi var.” Dedi.

Son dönemlerde özel tiyatro kuruluşları ve topluluklarının adından söz ettirmeye başladığı Van’da, yeni kurulan tiyatrolardan birisi olan Van Bölge Tiyatrosu bir önemli oyuna daha ev sahipliği yaptı. Daha önce de bir çok önemli oyunu ve sanatçıyı Vanlılar ile buluşturan Bölge Tiyatrosu, bu kez de kadrosu Vanlı isimlerden oluşan dünyaca ünlü Aktör'ün oyununun sahnelenmesine vesile oldu. Oyuna Vanlılar büyük bir ilgi gösterirken, kalabalık seyirci kitlesine sahip Ben Feuerbach adlı oyunu Şehrivan’a değerlendiren seyirciler, başrol oyuncusu olan Muhammed Çakay’ın da zor bir oyun sergilediğini belirterek keyifle izlediklerini söyledi. Tiyatro ‘Ben Feuerbach’nın Kurucusu olan Muhammed Çakay ise Van’da devlet tiyatrosunun yetiştirdiği bir kitlenin olduğuna işaret ederek, seyircilerin nabzını yüksek tutacak ve beğenisini yüksek bir noktaya çıkaracak olan yapımlar yapılmasına vurgu yaptı.

BEN FEUERBACH’NIN KURUCUSU ÇAKAY: VAN’DA GÜZEL BİR SEYİRCİ KİTLESİ VAR

Tiyatro Persona'nın Kurucusu olan Muhammed Çakay, tiyatronun ilk oyununu sahnelediklerini ifade ederek, şunları anlattı: “Alman yazar Tankred Dorst’un yazdığı ve Sema Engin'in çevirisiyle oyunuzu sahneledik. Bugün ilk defa sahnelenen oyunumuz Van' daki seyirciler ile buluşmaya devam ederken, İstanbul, Ankara, Diyarbakır gibi şehirlere de turne yapacak. Bunun dışında da yeni projelerimiz var. Van’da güzel bir seyirci kitlesi var. Bunun başlıca sebepleri de 1996 yılından beridir kurulmuş olan Devlet Tiyatrosunun yetiştirmiş olduğu kitle var. Özel tiyatroların yapımlarına da ciddi talepler var. Bize düşen de seyircilerin nabzını yüksek tutacak ve beğenisini yüksek bir noktaya çıkaracak olan yapımlar yapmak. Oyunculuk dünyanin en zor ve en keyifli mesleklerinden bir tanesidir.”

BAYAT: KALABALIK BİR KATILIM OLDU

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ)’de müzik alanında doktora yapan Siyabent Bayat, yeni bir kültür sanat platformu kurduklarını dile getirerek, şunları söyledi: “Bunların bir paydaşı da Persona topluluğudur. Muhammed Çakay’ın önderliğinde başlattık. Kendisi gayet tecrübeli ve profesyonel bir oyuncudur. Bugün burada ilk oyunumuz olan Ben Feuerbach oyununu gerçekleştirdik. Tiyatroya da baya kalabalık bir katılım oldu. Oyun aslında hayatta herkesin bir parça yaşadığı unsur taşıyor. Yaklaşık iki aydır çalışmalarımız sürüyordu. Katılan herkese de teşekkür ederiz.”

SEYİRCİ OYUNDAN KEYİF ALDI

Seyircilerden Sabri Şenol, “Van için hayırlı olmasını diliyorum. Başrol bu coğrafyanın çocuğu ve bu kentin çocuğu Hacettepe Üniversitesinde oyunculuk bölümü mezunu bir arkadaşımız. Daha sonrasında da İstanbul profesyonel tiyatrolarında epey emek vermiş bir arkadaşımız. Pandemi ile bu coğrafyalara savrulmuş yeniden ve iyi ki de savrulmuş bir arkadaşımız. Muhammet Çakay gayet keyifli bir oyun sergiledi. Çok özel bir yazar tarafından yazılan oyun, zor bir oyundur. Bir oyuncu oyundur aslında gerçekten de arkadaşımızda bunun altından gayet başarıyla kalktı. Estetik olarak da sahne plastiği olarak da çok keyif alarak izledik. Umarım ki hem tiyatronun yaşı hem de oyunun bahtı çok daha fazla açık olur ve Van seyircisi de buna sahip çıkar.” Dedi.

“OYUN VE OYUNCU MÜKEMMELDİ”

Başroldeki oyuncuyu çok beğendiğini kaydeden izleyicilerden Zeynep Alan, “Yani hiç tiyatroya gitmememe rağmen bayıldım, gerçekten oyuna bayıldım çok beğendim. Bundan sonra hep tiyatroya gitmeme sebep oldu diyebilirim. Umarım başarıların en güzeli onların olur. Van’da tiyatroya bu kadar yoğun ilgilinin olması da sevindirici. Bende ilk defa bir tiyatroya gittim ve bu kadar yoğunluğun olması beni şaşırttı. Van’da sanata önem verilmesi gerçekten çok güzel bir duygu. Oyun zor bir oyun olmasına rağmen oyuncu başarılı bir şekilde oyunu sahnelendirdi. Oyunculuk mükemmeldi ve aynı zamanda oyunun bir yansıttığı mesajlarda çok önemliydi.” Şeklinde konuştu.

VAN’DAKİ TİYATROLARA SAHİP ÇIKILMALI

Dramatik yazarlık yapan Aziz Saydut, oyun hakkındaki görüşlerini şu ifadelerle dile getirdi: “ Şimdi sevgili Muhammet’in emeğine sağlık gerçekten Van’ın yetiştirmiş olduğu tiyatro adına sanat eğitimi tamamlamış bir şahsiyetin burada bir oyunu sergilemesi ve özellikle tek başına bir sahne performansını gerçekleştirmesi mükemmel yani takdire şayan. Zaten izleyicinin vermiş olduğu tepki ve buradaki bu coşku kendini gösteriyor. Muhammet’in gerçekten eğitimini tiyatro adına yapması ve kendi ilinde bunu gerçekleştirmesi çok önemli. Bir devlet tiyatrosunun burada olması, insanlara bir şey gösterebilmesidir ve o ilgili kişilerinde burada kendilerine yol bulması bugün bu çok önemlidir. Özellikle burada bulunduğumuz bu sahne Van için çok kadar önemli bir sahne. Buradaki devlet tiyatrosunun dışında sanatla ilgilenen tiyatro ile ilgilenen kişiler çıkıp burada bunu sergileye biliyorlar. Özellikle bu gibi sanatsal faaliyetlere ciddi anlamda destek vermek gerekiyor.”

Editör: TE Bilisim