ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını tahribatlarını sürdürürken, aşı çalışmaları da hızla devam ediyor. Ülke genelinde hızlı bir aşılama yapılmasına rağmen Van bu aşılama sürecinin gerisinde kalmaya devam ediyor. Aşılamada yavaş kalıp vaka sayısını artıran kent için çağrılar ardı ardına geliyor. Kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcileri, yetkililer ve vatandaşlardan aşılanma oranının düşüklüğüne tepki gösterilirken, sosyal medya üzerinden aşı olun çağrıları geldi.

Daha birkaç hafta öncesine kadar vaka sayısı en düşük illerden birisi olan Van’da normalleşmeye geçiş sürecinde bu iyi gidişat adeta tersine döndü. Düğünler ve benzeri toplu etkinliklerin artması, kısıtlamaların kalkması ile birlikte vaka sayısı her hafta biraz daha arttı. Bir dönem her 100 bin nüfusa denk gelen vaka sayısı 10’lara kadar inen kentte son açıklanan rakamlarda bu sayı 60’ın üzerine çıkarken birçok ilde sayı düşerken Van’da ciddi bir artış oldu. Türkiye’de vaka sayısı en yüksek 18’inci il olan Van’da aşılama sayısı da beklenilenin altında kalırken bu durum vaka artışında önemli sebeplerden biri oldu. 81 il arasında en az aşılama yapan 10 ilden birisi olan kentte bu duruma yönelik adımlar ve çağrılar artmaya başlarken Van Valiliği, Sağlık Müdürlüğü gibi kurumların ortak açıklamasından sonra kentteki birçok kurum, kuruluş, STK temsilcisi ve önemli isimler “Aşı olun” çağrılarına destek oldu.

VALİ’NİN AÇIKLAMASIYLA BAŞLAYAN SÜRECİ BİRÇOK KESİM DAHİL OLDU

Türkiye’de olduğu gibi Van’da da son haftalarda aşı kampanyası genç yaş gruplarına doğru hızla genişlerken, aşılanma oranının da hızla ilerlemesi için çalışmalar devam ediyor. Gerek yetkililer, gerek uzmanlar, kanaat önderleri, sanatçılar haklı aşı olmaya davet ediyorlar. Bu çağrı her dört vatandaştan üçünde karşılık buluyor. Pandemiyle mücadelede başta sağlık çalışanları büyük zorluklar yaşarken, ilgili kurumlarda büyük çaba gösterdi. Geçtiğimiz günlerde Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Vaka sayısı azlığı bakımından Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Van’ın aşılamada ise 81 il içerisinde 71’inci sırada olduğunu açıklarken, aşı olmayanlar için yeni kısıtlamaların gündemde olduğunu duyurmuştu. Türkiye'de yapılan toplam korona virüs aşılama sayısı 50 milyonu geçerken, 1 milyon 149 bin nüfusa sahip Van'da ise uygulanan toplam aşı sayısı 376 bin oldu. Kentin nüfusuna oranla bu sayıyı düşük bulan sivil toplum kuruluşları (STK), siyasi parti temsilcileri, yetkililer ve vatandaşlar sosyal medya üzerinden tek kurtuluşun aşı olduğuna dikkat çekerek, toplumu korumak için vatandaşları aşı olmaya çağırdı.

SOSYAL MEDAYADA VAN İÇİN AŞI ÇAĞRISI ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Siyasi parti, STK ve meslek odalarını üyeleriyle birlikte aşı olmaya çağıran Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Geçtiğimiz günlerde basınla bir araya gelerek Van’daki son durum hakkında bilgiler vermişti. Aşının kent ve insan için önemine bir kez daha değinen Vali Bilmez, “Ekonomik ve sosyal hayatımızın normale dönebilmesi için; İlimizde faaliyette bulunan Siyasi Parti, STK ve Meslek Odalarımızın üyelerini aşı olmaya davet etmelerini bekliyoruz. Şırınga Aşımızı yaptıralım. Dur işaretiAşı'nın salgına son darbeyi vuracağını unutmayalım. #BirlikteBaşaracağız” paylaşımını yaptı.

MİLLETVEKİLİ ARVAS VE MDK ÜYESİ SOĞAN’DADAN AŞI PAYLAŞIMI

Normal hayata dönmek için aşının önemli olduğuna vurgu yapan Ak Parti Van Milletvekili Abdullahat Arvas, “Hepimiz birbirimize karşı sorumluyuz. Normal hayata dönmek istiyorsak, aşı olmazsa olmazımızdır. Cümlelerini kullanırken, AK Parti Merkez Disiplin Kurulu (MDK) üyesi Avukat Zahir Soğanda ise “Van vaka sayısın da artış yaşıyor. Van ili olarak yine vaka sayılarımız artmaktadır. Aşı oranımız düşük olduğu halde, tedbir de almıyoruz. Tedbir ve AŞI şart. Lütfen AŞI olalım!” paylaşımında bulundu.

ERCİŞ KAYMAKAMI MEHMETBEYOĞLU, “AŞI OLALIM HAYAT KURTARALIM” DEDİ

Erciş Kaymakamı, Erciş Belediye Başkan Vekili Dr. Nuri Mehmetbeyoğlu, “Bu zamana kadar #Van’da aşı yapan kişi sayısı 363.001 kişi, #Erciş’te ise an itibariyle, 1. doz 32 bin 300, 2. doz 11 bin 980, toplam 44 bin 280 kişiye aşı yapıldı. Korona virüs ile gerekli mücadelenin etkin bir şekilde verilebilmesi amacıyla daha hızlı bir şekilde aşılanma yapılması gerekmekte. Bu kapsamda tüm Ercişli hemşehrilerimi randevulu bir şekilde İlçemizde bulunan aşı merkezlerinde aşı olmaya davet ediyorum. Unutmayalım ne kadar hızlı şekilde aşı olursak o kadar kısa sürede normal hayatımıza geri dönebiliriz. Aşı olalım hayat kurtaralım!” ifadelerini kullandı.

VAN TSO: TEKRAR EVLERİMİZE KAPANMAYALIM

Sosyal ve ekonomik hayatımızın normale dönmesi için lütfen ailemiz ve çalışanlarımızla birlikte #aşı olalım paylaşımında bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası, “Salgın henüz bitmedi, yani bir dalga ile karşılaşmamak ve tekrar evlerimize kapanmamak için; yaş sınırlaması olmaksızın tüm sigortalı çalışanlara devlet hastaneleri ve aile sağlığı merkezlerinde aşı yapılmaktadır.” Duyurusunda bulundu.

BİR ÇAĞRI DA TUŞBA BELEDİYE BAŞKANI AKMAN’DAN GELDİ 

Van’ın Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, korona virüs aşısının 3. dozunu yaptırarak, salgını yenmenin en etkili yollarından bir tanesinin de aşı olmaktan geçtiğini ve herkese ‘aşı olun’ çağrısında bulundu. Başkan Akman, “Sağlık çalışanlarına bu süreçte gösterdikleri gayret ve çabalarından dolayı teşekkür ediyorum. Vaka sayıların azaldığı ve kısıtlamaların kademeli olarak kalktığı bugünlerde, Van’da da vaka sayısının yükselmemesinin temizlik, maske, mesafe kuralı ile birlikte aşı yaptırmakla mümkün olacaktır. Herhangi bir sebepten dolayı henüz aşı yaptırmayan herkesi gönül rahatlığıyla aşı olmaları için aşı merkezlerimize davet ediyorum. Randevulu veya randevusuz 18 yaş ve üzeri tüm vatandaşlarımız, şehir merkezi ile tüm ilçe hastanelerinde, toplum sağlığı merkezlerinde, aile hekimliklerinde, otogar, tren ve havalimanlarında kurulan mobil aşı stantlarında ücretsiz olarak korona virüs aşılarını yaptırabilirler.” İfadelerini kullandı.

DR. SARIKAYA: AŞI KURTULUŞUMUZ

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Remzi Sarıkaya, “Aşı çalışmalarımız hızla devam ediyor. Van Eğitim ve Araştırma hastanesine muayene olmak için veya refakatçi olarak geldiyseniz ana bina girişinde randevusuz aşı yaptırabilirsiniz. Aşı kurtuluşumuz.” Dedi.

VAN YYÜ DR. ÖĞRETİM ÜYESİ ÇELİK: AŞI YAPIN! KENDİNİZ VE SEVDİKLERİNİZ İÇİN

Herkesin aşı olması için çağrıda bulunan Van YYÜ Dr. Öğretim Üyesi Şehnaz Nigar Çelik, “#Biontech aşısının 2. Dozunu oldum. İlaçlara karşı hassas, alerjik bir bünyem olmasına rağmen herhangi bir sağlık problemi yaşamadım. Ama covid döneminde kayıplar yaşadım, insanların son anlarına şahitlik ettim. Aşı yapın! Kendiniz ve sevdikleriniz için.” Paylaşımına yer verdi.

VATANDAŞLARDAN AŞI ÇAĞRISI!

Sosyal medyadan Türkiye’deki aşı haritasını paylaşan vatandaşlardan Emre Küçükgökçe, Van’ın aşılanma oranının düşük olmasından tepki göstererek, şunları paylaştı, “İki senedir evlerde sıkışıp kaldık, normal hayatı neredeyse unuttuk. Salgın bu kadar uzun sürede yok olamıyorsa bunun tek çaresi aşıdır. Diğer bütün ülkeler aşı oranlarında neredeyse yüzde yüze ulaştılar. Kent ve ülke olarak ne yazık ki en düşük aşılama oranına sahibiz. Vatandaşların duyarsız olmaları vaka sayılarını artırıyor. Biride çıkıp demiyor ki Van halkı aşı ol.” Şeklinde tepkilerini dile getirdi.

“SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN AŞI OLMAYA”

Vatandaşlardan Gökhan Demir ise, “Van’da olan can kayıpları için kimseyi suçlamanın bir anlamı yok. Sizde aşı olun. Çünkü aşı hayat kurtarır. Salgından kurtulmak istiyorsak aşıya karşı duyarlı olmamız lazım. Daha güzel bir hayat ve eski günler için aşı şart. Zorla insanlara aşı yaptıramazsınız ama insanlarında tek kurtuluşun bu olduğunu öğrenmeli. En azından ön yargılarını kırmalı. Biz vaka sayısında bir zamanlar en iyi kent konumundaydık. Bunu aşılama oranında da başarabiliriz. Hadi sağlık çalışanları ve sağlıklı bir yaşam için aşı olmaya.” Dedi.  

Editör: TE Bilisim