ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- SERCAN CANSIZ

Son dönemlerde yapılan atamalara rağmen Türkiye’de öğretmen açığı artmaya devam ederken Van’da binlerce, Türkiye genelinde yüz binlerce öğretmen atama bekliyor. TÜİK’in 2019 verilerine göre Van’da öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilkokulda 16, ortaokulda 15, lisede 13 olarak verilse de kentteki okul yoğunluğuna rağmen sınıfların mevcutları ortalama 40-50 civarında seyrediyor. Eğitim-Sen Van Şubesi’nin paylaştığı verilere göre kentte 19 bin 204 kadrolu öğretmen olması gerekirken bu rakam kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerle 16 bin 576 civarında duruyor. 2 bin 500’ün civarında bir öğretmen açığı olmasına rağmen kentte de sayısı azımsanmayacak kadar çok öğretmen atanmayı beklerken, fakülte mezunu binlerce genç bu süreçte işsiz, güçsüz bir şeklide kaderlerinin şekillenmesini bekliyor. Genç nüfus sayısı en fazla olan kentte, işsizlik de bu anlamda ciddi anlamda yüksek rakamlarda seyrederken öğretmenler ise bu süreçte hem maddi hem de psikolojik olarak zor günlerden geçiyor.

ÖĞRETMEN İHTİYACI ÇOK

Eğitim-Sen Van Şubesi 2020-2021 yılları arasındaki ücretli, kadrolu ve olması gereken öğretmenler verilerini paylaştı. Van’da kadrolu öğretmen sayısının 9 bin 732 kişi olarak açıklayan Eğitim Sen Van Şubesi, sözleşmeli olarak görev yapan öğretmen sayısını ise 6 bin 844 kişi olarak verdi. Kentte toplam öğretmen sayısının 19 bin 204 kişi olduğu belirtilirken, 2 bin 628 kişinin ise ücretli öğretmen olduğu bilgisi verilirken bu rakamın aynı zamanda kentte ihtiyaç olan atanma sayısı olduğu ifade edildi. Sözleşmeli ve kadrolu öğretmen sayısının 16 bin 576 olduğu Van’da geriye kalan öğretmen açılığı ise ücretli öğretmenlerden karşılanırken binlerce genç de atanmayı ve işi sahibi olmayı bekliyor. Bir kısmı farklı işlerde geçimini sağlamaya çalışan, büyük bir kısmı da diğer genç işsizler gibi bekleyen aday öğretmenler, 24 Kasım Öğretmenler günü vesilesiyle yaşadıkları maddi ve psikolojik bunalımı Şehrivan aracılığı ile dile getirdi.

YA İŞSİZ KALIYORLAR YA İNŞAAT DA ÖLÜYORLAR

Son yıllarda iş bulamadığı için Batı’ya göçen ve burada iş cinayetlerine kurban giden gençlerin de sayısı hızla artarken bu nüfus arasında öğretmenler de büyük yer kaplıyor. İşsizliğin ölüme sürüklediği acı süreç devam ederken atama beklerken ölüme giden son isim geçtiğimiz günlerde Malatya’da hayatını kaybeden 23 yaşındaki genç bir öğretmen adayı oldu. KPSS'den 80,55 puan aldığı halde ataması yapılmayan beden eğitimi öğretmeni Fedai Altun, inşaata çalışırken elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirirken öğretmenin acı hikayesi yürek burktu. Son yıllarda çalışırken hayatını kaybeden Vanlı gençlerin sayısı artarken, binlerce genç ise Van’da bir iş bulma umuduyla bekleyişini sürdürüyor.

ATAMA UMUTLARI TÜKENDİ…

24 Kasım Öğretmenler gününde birçok öğretmen öğrencisiyle bugünü kutlarken Şehrivan’a konuşan öğretmen adayları ise bugün dolayısıyla içinde bulundukları durumu anlattı. Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünden mezun olan Yunus Y., okul bittikten sonra memleketi olan Van’a geri döndüğünü ve iş bulamadığını ifade etti: “Mezun olup diplomamı alalı 3 yıl oldu. Her geçen sene ben öğretmenlikten daha da uzaklaşır durumdayım. Artık atanmak konusunda bir beklentim kalmadı diyebilirim. Sadece daha iyi bir iş imkânı nasıl oluşturabilirim diye çabalıyorum.” Dedi. Öğretmen adayı “Öğretmen açığının ülke de ve Van’da bu kadar olmasına rağmen atama yerine çok çok düşük ücretle eğitimcileri ücretliye mecbur bırakıyorlar.” Dedi.

“VAN’DA YAPMADIĞIM İŞ KALMADI”

2018 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun olduğunu belirten Adnan Ö., 4 dört yıldır atama beklediğinin altını çizdi. Bu süre zarfında hem maddi hem manevi olarak çok yıprandıklarını dile getiren Ören, “Kendimizden beklentimiz ve çevrenin bizden beklentisi bizi yoruyor. Mezun olup görevimize başlama hevesi ile girdik fakülteye ama mezun olduktan sonra o heves maddi ve manevi sebeplerden dolayı gittikçe tükeniyor. Atamamızın yapılmaması için hiç bir sebep yok. Ben ve benim gibi atama bekleyen öğretmenler, atamamızın ve eğitimde reformların yapıldığı bir eğitim sistemi istiyoruz. Van’da yapmadığım iş kalmadı ve bu benim zoruma gidiyor.” Diye ekledi.

“ÖĞRETMENİZ VE ATANMAK EN DOĞAL HAKKIMIZ”

Üniversite bittikten sonra iş sıkıntısı yaşadığını belirten Ardahan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm mezunu E. Can, “2020 yılında okulumu bitirdim. KPSS sınavına girdim ve puanlar çok yüksek olduğundan dolayı atamamız olmuyor. Her sene farklı umutlarla sınavlara giriyoruz. Ancak sene puanlar biraz daha yükseliyor ve atanmak zor hale geliyor. Umut ve beklentim öğretmen atamalarının artması, bende kendi mesleğimi yapmak istiyorum. Van’ın her hangi bir okulunda düşük ücretlerle ücretli öğretmenlik yapmaktan sıkıldım. Öğretmen açıklığının olduğunu herkes biliyor ama bir türlü atamalar yapılmıyor. Biz de öğretmeniz ve atanmak en doğal hakkımız.” Şeklinde konuştu.

ATAMAYI BEKLEYEN ÖĞRETMENLER EKONOMİK SORUNLAR YAŞIYOR

Van Yüzüncü Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm mezunu Cemil A., şunları kaydetti: “Van’da okulu okudum bitirdim ancak 2 yıldır atamayı bekliyorum. Bu iki yıl içerisinde çok zorluklar yaşadım, bunların başında tabi ki de iş hayatı geliyor. Mesleğim olmadığı halde bir sürü işte çalışmak zorunda kaldım ve bu işlerde katlanmak zorunda olmadığım birçok şeye katlanmak zorunda kaldım. KPSS süreci içerisine girmek istedik ama ekonomik sıkıntılar buna el vermedi, mecburen yılın 7 ayını çalışarak geriye kalan 5 ayı da sınava hazırlanarak geçirmek zorunda kaldım. Ancak bu süre yetmediği için şuanda atanmamış ve öğretmenlik dışında bir işte çalışmak zorunda kalıyorum.”

“BİZE KALAN TEK İŞ İNŞAAT”

Her sene atanmak için büyük çapa sarf ettiğini dile getiren Mustafa A. B.: “Van’da ücretli öğretmenlik yapıyorum ve sınavdan da umudumu kestim. Artık sınava da hazırlanmayı bıraktım. Çünkü okul bittikten sonra düzenli olarak çalışmama rağmen öğretmen alımları olmuyor. Kendi görev yaptığım okuldan biliyorum çok ciddi öğretmen açığı var. 18 öğretmenin 10 tanesi sözleşmeli öğretmenden oluşuyor. Maddi açıdan gelir elde edemeyen öğretmen öğrencilere ne aktarabilir ki? Düşük ücretlerle çalışıyoruz ve öğretmen adayı olmamızdan ötürü bunları hak etmediğimizi düşünüyorum. Bize kalan tek iş inşaat, 20 yıl okul oku ve sonunda hiç sevmediğin ve yapmak zorunda kaldığın bir iş yap. Daha fazla atama bekliyoruz. Gerçekten ülkenin her yanında da öğretmenlere ihtiyaç var. Başta Van olmak üzere doğudaki tüm illerin daha çok ihtiyacı var.” İfadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim