ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-MEHMET ALİ EKİNCİ

2022 YILI BASIN ÇALIŞANLARI İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANDI

Basın İlan Kurumu, resmi ilan yayınıyla alakalı süreli yayınların, 2022 yılında kadrolarında yer alan basın çalışanlarına ilişkin istatistikleri açıkladı. İstatistiklerde, 81 ilde resmi ilan yayınıyla alakalı süreli yayınların sayıları, kadrolarında yer alan fikir işçilerinin cinsiyetleri, eğitim durumları, basın kartı sahiplikleri, İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı kapsamında çalışan sayıları gibi konularla alakalı veriler kamuoyuna sunuldu.

VAN’DA GAZETELERDE ÇALIŞAN FİKİR İŞÇİSİ SAYISI 65 OLDU!

Verilere göre, Van’da resmi ilan yayınıyla alakalı gazete sayısı 2022 yılı itibarıyla 13, bu gazetelerde çalışan fikir işçisi sayısı ise 65 oldu. Bu sayının 54’ünü erkek çalışanlar, 11’ini kadın çalışanlar oluşturdu. Bu gazetelerde basın kartı sahibi olarak çalışanların sayısı ise 5.

MEZUNİYET BİLGİLERİ DE BELLİ OLDU…

Verilere göre, Van’da resmi ilan yayınıyla alakalı gazetelerde çalışan 9 fikir işçisi iletişim fakültesi mezunu. İletişimle ilgili ön lisans programlarında mezun olup, basın sektöründe çalışanlar olmazken, iletişim fakültesi dışında diğer fakülte ve lisans mezunu olanların sayısı ise 5 oldu. Resmi ilan yayınıyla alakalı süreli yayınlarda 11 ilköğretim mezunu, 31 lise mezunu, 7 ön lisans, 2 yüksek lisans bulunuyor. Doktorasını yapmış çalışan fikir işçisi sayısı ise sıfır oldu.

GAZETELERDE ÇEŞİTLİ PROGRAMLAR KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN KİŞİ SAYISI DA BELLİ OLDU

İstatistiklere göre, Van’da İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı kapsamında istihdam edilen kişi sayısı 1, KOSGEB Destek Programı kapsamında istihdam edilen kişi sayısı 1, emekli olanların sayısı 1 olurken, çalışan engelli fikir işçisi sayısı ise sıfır olarak kayıtlara geçti.

BASIN KARTI SAHİPLİĞİNDE LİDER İL İSTANBUL

Ülkemizde, resmi ilan yayınıyla alakalı gazete sayısı 2022 yılı itibarıyla 964, bu gazetelerde çalışan fikir işçisi sayısı ise 6 bin 687 oldu. Bu sayının 4 bin 319’unu erkek çalışanlar, 2 bin 368’ini kadın çalışanlar oluşturdu. Bu gazetelerde basın kartı sahibi olarak 2 bin 898 kişi çalışırken, en fazla basın kartı sahibi il bin 77 kişi ile İstanbul oldu.

ÇALIŞAN ENGELLİ SAYISI 47, EMEKLİ SAYISI İSE 848

Basın İlan Kurumu’nun hazırladığı verilere göre resmi ilan yayınıyla alakalı süreli yayınlarda çalışan engelli fikir işçisi sayısı 47, emekli olanların sayısı ise 848 olarak kayıtlara geçti.

BİN 197 KİŞİ FİKİR İŞÇİSİ ÜNİVERSİTELERİN İLETİŞİM FAKÜLTELERİNDEN MEZUN

Bin 197 kişi fikir işçisi üniversitelerin iletişim fakültelerinden mezun. Yine iletişimle ilgili ön lisans programlarından mezun olup, basın sektöründe çalışanların sayısı 177. Resmi ilan yayınıyla alakalı süreli yayınlarda 762 ilköğretim mezunu, 2 bin 564 lise mezunu, 760 ön lisans, bin 106 lisans mezunu bulunuyor. Yüksek lisans yapmış çalışan sayısı 110 olurken, doktorasını yapmış fikir işçisi sayısı ise 11 olarak istatistiklere yansıdı. İŞKUR işbaşı eğitim programları kapsamında ülke çapında 53 kişi istihdam edilmekte.

Editör: TE Bilisim