MERAL YILDIZ – ŞEHRİVAN ÖZEL

Doğası, tarihi ve kültürel güzellikleriyle ülkenin önce gelen şehirlerinde olan Van için güzel adımlar atılmaya devam ediyor. Özellikle doğal güzellikleriyle turistlerin en uğrak noktası olan Van’da tarihi ve doğal güzellikleriyle de görenleri mest ediyor. Van’ın güzellikleri görenleri büyülemeye devam ederken, dün Resmi Gazetede yayımlanan karar ile Van’ı sevindiren bir gelime yaşandı. Resmi Gazetede yayımlanan karar ile Van'ın Çaldıran ve Muradiye ilçelerinde bulunan Hıdırmenteş ve Çiçekli Gölü Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan imzalı kararı ile kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi.

Son dönemlerde farklı doğal zenginlikleri, tarihi yapıları, kültürel zenginlikleri ile öne çıkan Van’a iyi haberler gelmeye devam ediyor. Birçok doğal ve kültürel zenginliği koruma altına alınan Van’da hassas koruma alanı ilan edilen mekan ve alanların dışında, birçok alanda kesin korunacak alanlar arasına alınmaya devam ediyor.

VAN’IN DEĞERLERİ KORUMA ALTINDA

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı, "Van İli, Çaldıran ve Muradiye İlçeleri Sınırları İçerisinde Bulunan Hıdırmenteş ve Çiçekli Gölü besleme havzası potansiyel doğal sit alanının koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucunda, bazı alanların kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesi hakkında karar" Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, Van'ın Çaldıran ve Muradiye ilçelerindeki Hıdırmenteş ve Çiçekli Gölü Besleme Havzası potansiyel doğal sit alanının koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucu, krokisi ile sınır ve koordinatları gösterilen alanlar kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi.

ÖZEL: DOĞAMIZ YOK OLMAKLA KARŞI KALDI

Şehrivan Gazetesine özel açıklamalarda bulunan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Resmi Gazetede yayımlanan kararı sevinçle karşıladıklarını ifade etti. Özel, “Van'ın Çaldıran ve Muradiye ilçeleri arasında bulunan Hıdırmenteş ve Çiçekli Gölü Besleme Havzası kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesi bizleri oldukça memnun etmiştir. Bu alanlarda özellikle kuş türleri ve bitki örtüsü çeşitliliği ile önemli bir yaşam alanını oluşturuyor. Günden güne yaşanan kuraklık tehlikesi ile özellikle canlı türleri ve doğamız yok olmakla karşı karşıya kalmıştır.” şeklinde konuştu.

KARAR VAN’DA SEVİNÇLE KARŞILANDI

Bu kararla hem canlı yaşamı hem de Van doğasının koruma altına alınarak geleceğe taşınması için önemli bir adım atıldığına dikkat çeken Özel, “Van'da tarihi ve doğal güzellikleri ile birçok önemli yerlerimiz bulunmaktadır. Bu alanlar için de koruma sağlanması en büyük arzumuzdur. Bunun için ilgili kamu kurum ve kuruluşların birlikte hareket ederek mirasımız olan bu tür zenginliklerimizin tümüne bir çalışma yapmasını öneriyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.” Dedi.

KARAR İLÇEMİZE HAYIRLI OLSUN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan “Van İli Çaldıran İlçesi sınırları içerisinde bulunan Çaldıran Ovası potansiyel doğal sit alanının koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucunda kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesi” ilçede sevinçle karşılandı. Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari, alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Çaldıran ilçesi sınırları içerisinde bulunan Çaldıran Ovası potansiyel doğal sit alanının koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucunda kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesi’ kararı, ilçemize hayırlı olsun. Bu kararda emeği geçen Cumhurbaşkanımız Erdoğan başta olmak üzere herkese teşekkür ederiz” dedi.

KESİN KORUNACAK ALAN NEDİR

Kesin korunacak hassas alanlar veya nitelikli doğal koruma alanlarını etkileyen, bu koruma bölgeleri ile bütünlük gösteren, korumaya katkı sağlayacak, doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler, turizm ve yerleşimlere izin veren alanlardır.

Editör: TE Bilisim