ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ- UĞURCAN DEMİR

Geçtiğimiz yıllarda günlük 20’ye yakın uçağın iniş kalkış yaptığı, her gün onlarca otobüsün girip-çıktığı kentte yaşanan büyük sirkülasyona rağmen bilet fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Önce uçak sayısı kademeli olarak düşen, ardından da pandemi nedeniyle fiyatların ikiye katlandığı Van’da bu durum sadece kentte yaşayanları değil ziyaretçileri ve turist ziyaretlerini de etkiliyor. Pandeminin ilk yıllarında Türkiye genelinde uygulanmaya başlayan yüzde 50 koltuk kapasiteli seferlerde iyice tavan fiyatlar normalleşmeye rağmen artışını sürdürdü. Eylül ayında okul ve üniversitelerin başlamasıyla kente akın eden öğrenciler, hareketlilik getirirken, yüksek fiyatlar gelen herkesin durumdan şikayet etmesine sebep oldu. Özellikle 1 Temmuz’dan sonra yüzde 50 olan koltuk sayısının kalkmasından sonra biletlerde yüksek fiyat düşüşe geçmezken, otobüs ve uçak firmalarının bilet fiyatlarını aynı yükseklikte satışa sunmaya devam ettiği görülürken durum kent genelinde büyük sıkıntı yarattı. Yüksek bilet fiyatları devam ederken, vatandaşlar ve üniversite öğrencileri de Şehrivan’a dert yandı. Öte yandan özellikle turizmcilerin sık sık yakındığı aşırı yüksek bilet fiyatlarında ise şimdiye kadar yapılan çağrılara rağmen çözüm gelmezken, Van’ın uçak sayısındaki düşüş ise bir türlü artırılmadı.

 

UÇAK VE OTOBÜS FİYATLARI VATANDAŞIN CEBİNİ ZORLUYOR

Yüksek bilet fiyatlarına büyük tepki gösteren iş insanı Berk Hatipoğlu, Şehrivan’a değerlendirmelerde bulundu. Özellikle otobüs bileti fiyatlarının abartılmış olmasını kınayan Hatipoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Çok eskiden uçak biletleri otobüs biletlerinden pahalıydı zamanla uçak biletleri otobüs biletlerinden daha ucuz olmaya başladı, kampanyalar indirimler sayesinde. Şimdi ise yani günümüzde otobüs biletleri de uçak biletleri de neredeyse eşit fiyatlarda ve iki seçenek de çok pahalı. Mesleğim gereği sürekli seyahat yapmak zorunda olan biri olarak söyleyebilirim ki aynı işleri hemen hemen aynı ücretler karşılığında yapmış olmama rağmen özellikle son 1 senedir masrafım ikiye hatta üçe katlanmış oldu.”

VATANDAŞ “BİLET FİYATLARI YENİDEN DÜZENLENMELİ” DİYOR

Cümlelerini sürdüren Hatipoğlu, devamında şunları kaydetti: “Bu nedenle ben de yaptığım işe zam getirmek zorundayım, ben yaptığım işe zam getirince doğal olarak müşterilerim de kendi yaptıkları işlere zam getirmek zorunda kalacak ve bu şekilde hızla yükselen bir enflasyonun içinde bulacağız kendimizi. Alım gücümüz zaten düşükken her şeyin birim fiyatının bu kadar fazla olması büyük bir sorun. Kesinlikle bilet fiyatları yeniden düzenlenmeli ya da devlet bu konuda yaptırımlar uygulamalı.”

VATANDAŞ ÇOĞU ZAMAN SEYAHATİNİ ERTELİYOR

Yüksek bilet fiyatlarından dolayı seyahatlerini ertelemek zorunda kalan Erhan Taş adlı vatandaş ise, “Yükselen enflasyona göre konuşacak olursam giderler artarken gelirin sabit kalması her zaman insanlar için dezavantaj yaratır. İnsanların maddi yetersizlikleri olduğu için insanlar seyahatini erteleme veya kısıtlamaya gidebilir. Ben şahsen baksam bilet fiyatları çok aşırı yüksek ve bütçemi aşıyor, seyahatimi erteleme ya da gerektiğinde iptal edebilirim. Çünkü maddiyatın az olması durumunda bana öncelikli lazım olan uçak bileti değil, yeme içme gibi temel gereksinimlerimdir.” Şeklinde konuştu.

“BİLET FİYATLARI DUDAK UÇUKLATIYOR”

Bilet fiyatlarından dert yanan Mehmet Bayır isimli vatandaş, Van’da bilet fiyatların çok pahalı olduğunun altını çizerek şunları kaydetti: “Daha önce hem gidiş hem de geliş için ayırdığım bütçe, şimdi sadece gidişe yetiyor. Van, bilet konusunda her zaman diğer illerden pahalı olmuştur. Ancak pandemi sürecinde bütün otobüs firmalarının birleşip tek fiyat tarifelerinde bulunması kabul edilebilir bir durum değil. Buna bağlı olarak da uçak fiyatları da gün geçtikçe pahalanıyor. Vatandaş seyahat etmek zorunda kaldığı için bilet alıyor. Çünkü herkesin farklı bir işi var. Şimdi de okullar açıldı. Üniversite öğrencileri, kazandıkları üniversitelere gitmek zorunda. Ancak bilet fiyatlarına da baktığınız zaman dudak uçuklatıyor.”

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ DE YÜKSEK BİLET FİYATLARINDAN DERTLİ!

Üniversite öğrencisi Mehdi Bedirhanoğlu, Van’daki bilet fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyledi. Bedirhanoğlu, öğrenci olduklarından dolayı maddi durumlarının yetersiz olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: “Uçak biletleri zaten çok pahalıydı, şimdi de buna otobüs biletleri eklendi. Bütün otobüs firmaları birbirleriyle anlaşmalı olduğundan dolayı fiyatlar çok pahalı. Korona virüs salgınında fiyatlarda ciddi anlamda bir artış oldu. Daha sonra normal hayat seyrinde devam etse de biletlerde bir düşüş yaşanmadı. Kimse keyfinden seyahat etmiyor. Ondan dolayı da halkı yüksek fiyat uçak ve otobüs biletlerine mecbur bırakıyorlar. Bütün firmaların aynı ücretle taşımacılık yapmaları öğrencileri zora sokuyor. Yeni dönemde okul açıldı ve fiyatlar da yükselmeye başladı. Biz buradan mağduriyetimizi dile getiriyoruz. Buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz.”

“EN ÇOK MAĞDURİYETİ ÖĞRENCİLER YAŞIYOR”

Bir başka üniversite öğrencisi Emrah Alp ise, fiyatların öğrenci bütçesini zorladığını vurgulayarak şunları belirtti: “Van’da bildim bileli fiyatlar hep yüksek. 4 yıldır burada üniversite okuyorum. Her geliş ve gidişimde de çok yüksek fiyatlara bilet alıyorum. Buradan İstanbul’a gitmek için uçak ücretleri 450 TL’den başlıyor. Otobüs fiyatları da firma anlaşmalı olduğundan dolayı 300 TL. Bunun üstüne birde sosyal tesislerdeki pahalı yemekler gelince uçakla hemen hemen aynı fiyata denk geliyor. Bu durumdan vatandaşlar etkilense de en çok mağduriyeti öğrenciler yaşıyor. Hele ki uzak bir yerden Van’a geliyorsa eğer, çok ciddi miktarda para ödemek zorunda kalıyor.”

UÇAK SAYISI AZ BİLETLER FAHİŞ!

Birkaç yıl önce dünya genelinde yaşanan Airbus uçak krizinin hemen akabinde uçak sayılarında düzenleme yapan THY’de en büyük azaltma Van’da yaşanırken geçen süreçte yapılan çağrılara rağmen Van’da uçak sayısı bir türlü artırılmadı. Günlük 20’ye varan sefer sayısı düşüşlerle birlikte yarı yarıya düşerken kente olan ilgi ve uçuşlara rağbete rağmen bu konuda olumlu bir adım atılmadı. Bu anlamda ilgili mercilere yapılan girişimler de cevapsız kalırken Van sahip olduğu ulaşım kolaylığını büyük ölçüde yitirmiş oldu. Öte yandan bilet fiyatlarında da diğer illere göre çok yüksek rakamların görüldüğü Van’da bu durumla ilgili de çözüm üretilmezken Van son yıllarda Türkiye’de en yüksek bilet fiyatlarına sahip illerin başında gelmeye başladı. Van-İstanbul, Van-Ankara uçuşlarındaki fiyatların 700-800 TL’yi gördüğü dönemlerin de olduğu süreçlere rağmen bu konuda yapılan hiçbir girişim de sonuç vermedi.

Editör: TE Bilisim