ŞEHRİVAN ÖZEL: ERDAL ERBAŞ-MENDUH ÇALIŞKAN - Daha 10 yıl öncesine kadar halı sahalarda fuar yapılan bir kent iken şimdi uluslararası fuarların yapılmaya başlandığı Van’da yepyeni bir fuar daha kapılarını açma hazırlıkları yapıyor. Bu anlamda önemli bir adım atan New İpekyolu Fuarcılık, yıllardır Türkiye’nin büyük kentlerinde yapılan Evlilik Fuarı’nı Van’da düzenlemek için kolları sıvadı. I. Evlilik ve Hediyelik Eşya Fuarı adıyla evlenecek, evini yenileyecek tüm vatandaşların evliliğe ve ev kurmaya dair tüm ürünlere yetişeceği fuar kentte de bir ilk olacak. Fuarla ilgili olarak geri sayım sürerken New İpekyolu Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Faysal İnan, seneye uluslararası olarak yapmayı düşündükleri fuarı sadece ev ve evlilik ürünlerinin yer aldığı bir fuarın ötesine taşımak istediklerini söyledi. İnan, bu fuarla birlikte kentte düğün ve konspet satma alanı açmakla birlikte, çevre ülkelerden ve kültürlerden çiftlerin düğün yapacağı bir kent algısı da oluşturmak istediklerini söyledi.

 

Kısa süre önce Van’da faaliyet göstermeye başlayan New İpekyolu Fuarcılık, flaş bir fuar organizasyonu ile kentteki organizasyon işlerine start veriyor. Bu yıl ikisi Van'da biri de Tatvan'da olmak üzere üç fuar yapmayı hedefleyen firma ilk olarak 19 - 22 Nisan 2018 tarihleri arasında Evlilik ve Hediyelik Eşya Fuar’nın kapılarını açıyor. Bu yıl Van'da ilk kez gerçekleştirilecek olan EV’lilik Fuarı evlenecek çiftlere yol gösterici olarak davetiyeden düğün salonuna, gelinlikten beyaz eşyaya, damatlıktan mobilyaya kadar yirmi beş farklı iş kolunun bir araya getirilmesi hedefleniyor.

 

BU FUARDA HER ŞEYE ULAŞMAK MÜMKÜN!

Fuar öncesi Şehrivan’ın fuarla ilgili sorularını cevaplayan İnan, fuarın amaçları ve kapsamı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İlk kez yapılacak olan fuarla ilgili bilgi veren İnan: “Türkiye’de sıkça yapılan bir fuar olan Evlilik Fuarı Van’da ilk kez yapılıyor. Biz de bunu ilk kez gerçekleştirecek olmanın heyecanını yaşıyoruz. Bunu yapma sebebimiz de şu: Evlilik insanların hayatında bir dönüm noktasıdır. Biz de bu önemli zamanda yeni çiftlerin ve evinde değişim yapmak isteyenlerin yanında olalım istedik. Halkımıza aynı anda bütün markalara ulaşabilecekleri, kıyas yapabilecekleri, istedikleri kolay ulaşabilecekleri bir platform oluşturmak istedik. Bunun için yola çıktık.”

 

 

VAN GÖLÜ HAVZASINDAKİ TÜM İLLERE HİTAP EDECEK

“Bu fuara katılacak sektörler ev kurarken, ev yenilerken ihtiyaç duyulacak tüm kesimleri kapsıyor. Beyaz eşyasından gelinliğine, zücaciyesinden damatlığına, mobilyacısından güzellik merkezine kadar her sektörden firmalar bu fuarda olacak. Bu anlamda çok iyi de bir ilgi gördük. Stantlarımızın kiralanması konusunda oldukça hızlı bir süreç geçirdik. Beklenin çok üstünde bir satış gerçekleşti. İlk olmasına rağmen insanlarımızın bize gösterdiği güveni gördük. Çünkü biz burada deneme amaçlı bir fuar yapmayacağımızın güvenini verdik. Bu fuar marka haline dönüşebilecek, ses getirecek, Van Gölü havzasındaki illere hitap edebilecek bir fuardır. Bizim amacımız da buydu. Sürdürülebilir bir fuar yapmak. Sonraki yıllarda da uluslar arası bir fuar yapmak.”

 

HERKESE FIRSATLAR SUNACAK BİR FUAR!

Bu fuarla Van esnafının ve üreticisinin de önemli kazanımlar elde edeceğine vurgu yapan İnan, konuyla ilgili olarak ise şunları söyledi: “İhtiyacı olan herkesin bu fuarı gelmesini sağlamak istiyoruz. Orada hem esnaf hem tüketici kazansın istiyoruz. İndirimlerle, çekilişlerle, fırsatlarla halka ciddi bir bütünleşme sağlanabilir. Bu anlamda esnafın da ilgi göstermesi önemli. Nihayetinde bu işin odağında esnaflar var. Çünkü fırsatları onlar sunacak. Onlar ürünlerini pazarlayacak. Ki biliyorsunuz ki son yıllarda ihracatta da Van giyim, mobilya gibi konularda öne çıkıyor. Şimdi bizim Tekstilkent gibi dev bir değerimiz var. Bence bu yatırım 3-5 yılda kentte söz sahibi olacak bir sektör olacak. Çünkü ciddi bir istihdam ve üretim potansiyeli var. Ve biz tekstilde ciddi bir ihracat yapabiliriz. Ha keza mobilya parçaları konusnda da bunu yapabiliriz. Pazar ağı da Van’ın konumu düşünüldüğünde oldukça müsait. Ben katkının bu yönde olacağına da inanıyorum.”

 

FARKLI ÜLKELERDEN GELİP VAN’DA DÜĞÜN YAPACAKLAR!

“Uluslararası olmasının önemli bir aynı da şu: İranlılar artık sürekli burada. Mesela biz gelecek için onların burada düğün yapmasını sağlayalım. Biz Ermenistan’dan insanlar getirip ha keza Akdamar’da düğün yapmalarını sağlayalım. Nasıl bugün Arap ülkelerinin İstanbul, Antalya’da şaşalı düğünlerine şahitlik ediyorsak, bölge ülkelerinin de kendi gelenekleriyle kentin turistik yerlerinde düğünlerini yapmalarını sağlayabiliriz. Bunu kent adına da bir değere dönüştürebiliriz. Yani bizim düğün salonlarımız, otellerimiz de da bu fuar sayesinde düğün satmış olacak. Dünyada artık düğün satmayı bırakın dev firmalar konsept de satıyor. Büyük bir Pazar payı oluştu. Böyle bir şeyden haberdar olunduğunda bu işin ardı akası gelecek. İşte o zaman bu fuar bir ticari girişim değil aynı zamanda markalaşma hamlesi olacak. Ardından da dev firmalar Van’a gelecek. Van’ın da kalitesi artacak. Bu kadar etkinliğin Van’da düzenlendiğini düşünsenize? İran’da, Irak’ta, Gürcistan’da, Azerbaycan’da Van ve Van fuarları konuşulacak. Nihayetinde biz cazibe merkezi olmak için uğraşan ve hükümetin de teşvik sağlamaya çalıştığı bir ildeyiz. Van buna müsait. Fuarcılıkta marka şehir olmayı bu süreç içinde başarabiliriz.”

 

DEFİLELER, GÖSTERİLER, NELER NELER!

Fuardaki etkinlikler ile ilgili de konuşan İnan: “Bu yılki fuarımızda toplu nikahlar olacak. Evlilik Okulu diye bir şey kurup onun hediye törenini yapacağız. Defileler düzenlenecek. İnsanlar bu şekilde ürünleri de görmüş olacak. Kurulacak olan ekranlarla herkes bu defileleri izleme imkanı bulacak. Makyaj şovları olacak ha keza. İpekyolu ismine uygun bir şekilde bir deve getirip dışarda etkinliklerimize dahil edeceğiz. Yani fuarın dolu dolu ve rengarenk olması için de türlü etkinliklerle zenginleştireceğiz. Ve kentte herkesin de fuardan haberder olması için de büyük bir tanıtım kampanyası yürüteceğiz. Bu fuar bizim için de rüştümüzü ıspat etmemiz ile alakalı ve bu aynı zamanda Van şehri ile alakalı bir durumdur. İnsanlar bu konularda kaliteli bir fuar yapılmasına bakar. İyi bir fuar olursa da bu kent ile anılır. Biz burada başarılı olursak Muş, Bitlis, Ağrı, Hakkari’ye de hitap ederiz. İyi fuarlarla bu bölgenin de lokomotifi oluruz. Bunun için çalışıyoruz. İnşallah başaracağız da.” Dedi.

 

AMAÇ BİNLERCE İNSANA KOLAYLIK SAĞLAMAK

İnan son olarak kentin evlilik istatistiklerini de paylaşarak: “Van’ı düşündüğümüzde ise şöyle bir rakam var. Van’da TÜİK rakamlarına göre 2016 yılında evlenen çift sayısı 9430. Biz bu insanların tamamına ulaşamayabiliriz ama en az 3’te 1’ine ulaşmak ve en uygun şartlarda alışveriş yapmasını istiyoruz. Burada 3 bin kişi ev ihtiyacını karşılarsa ciddi bir işlem hacmi de oluşur. Vatandaşımız açısından da avantaj şu: Fuar süresince en iyi markaları bir arada bulacak olan tüketiciler fiyat analizi yapabilecek, birçok ürünü aynı anda görüp beğenisine uygun olanı seçebilecek, gelişen teknolojiyle beraber ürün değişimini gözlemleyebilecek ve son modayı takip edebilecektir.” Şeklinde konuştu.

 

İKİ FUAR DA YOLDA!

İnan, yapacakları iki diğer fuara da değinerek, şu bilgileri paylaştı:

 

“1. Bölgesel Kalkınma Fuarı”

Yine Van'da 11-14 Ekim 2018 tarihleri arasında yapacağımız 1. Bölgesel Kalkınma Fuarı sadece Van'da değil Türkiye'de de ilk olma özelliğine sahiptir. Bu fuarla da amacımız bölgeler arası gelişmişlik farkını konu edinmektir. Biliyorsunuz; Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 23 il cazibe merkezi ilan edildi. Biz de bu fuarla bu bölgelere yapılacak olan yatırımları işlemek ve dev şirketlerin buraya bakış açılarını değiştirmek amacındayız.

 

“Tatvan Doğu Anadolu Fuarı”

01-10 Temmuz arasında yapacağımız Tatvan Doğu Anadolu Fuarı her yıl yapılmaktadır. Ancak bu yıl 50. yıla özel bir fuar düzenleyeceğiz. Bu fuar bir genel fuar olma hasebiyle tüm sektörleri bünyesinde barındıracaktır. Her gece konserlerin ve çeşitli etkinlilerin yapılacağı fuara Türkiye'nin çeşitli illerinden katılım sağlayacağız.

Editör: TE Bilisim