Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerinden programa katılan gazeteciler, Yapısal ve Dijital Dönüşüm Sürecinde Yerel Gazeteler başlıklı arama konferansında yerel basının illerindeki durumuna dair tespitlerde bulundular. Arama konferansıyla birlikte “Medyada Reklamcılığın Geliştirilmesi” eğitimi gerçekleşti.

Bölgesel bir yerel basın durum analizinin ortaya konduğu program kapsamında Doç. Dr. İsmail Çağlar, İletişim Danışmanı Cihat Zafer Demirel eğitimlerinin sonunda katılımcıların sorularını da cevapladı.

BİK Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç

Arama konferansı ve eğitimlerin sonunda yaptığı konuşmada BİK Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç “Yazılı basın bütün dünyada yerini çok hızlı bir biçimde dijital medyaya terk etmeye başladı. Yeni nesil artık bütün dünyada olup biteni akıllı telefonlardan takip ediyor. Gazete işletmeleri de bu bağlamda kendilerini yenilemek zorunda. Biz kurum olarak elimizden geldiği kadar bunu hem teşvik ediyor, hem destekliyoruz. Burada düzenlediğimiz program da bunun adımlarından biri. Son bir yılda 24 ilimizde, gazetelerin 400’ü aşkın çalışan ve temsilcisine yönelik online eğitimler düzenledik. 2021 yılı sonuna kadar tüm illerimizin bu eğitimlerden istifade etmesini diliyoruz. Yerel medyada reklamcılığın geliştirilmesi, internet haberciliğinin geliştirilmesi, dijitalleşme ve sosyal medya yönetimi gibi kritik başlık ve içerikteki eğitimlerle basınımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

BİK Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç, Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş’tan programa dahil olan gazetecilere, programı organize eden Basın İlan Kurumu İnsan Kaynakları Müdürlüğüne, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na, BİK Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel ve şube personeline teşekkür etti.

Doç. Dr. İsmail Çağlar

Arama konferansı sonrasında düzenlenen “Medyada Reklamcılığın Geliştirilmesi” başlıklı eğitim kapsamında Medeniyet Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. İsmail Çağlar, başlangıcından günümüze medyada değişim ve dönüşüm süreçlerini özetledi. Türkiye’de medyanın değişim süreçlerini, dünyadan örneklerle karşılaştırmalı bir şekilde anlatan Çağlar, “Dijitalleşmeden korkmalı mıyız yoksa yeni medyayı bir fırsat olarak mı görmeliyiz?” sorusunu cevapladı. Dijital medyanın ve internet gazeteciliğinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Doç. Dr. İsmail Çağlar, kağıdın, geleneksel medyanın, gazetelerin ve gazeteciliğin ölmeyeceğini ama mecranın teknolojik değişimini daha da artan bir hızla sürdüreceğini ifade etti. Basın İlan Kurumunun böyle eğitimlere verdiği önemin de çok değerli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çağlar, programa destek veren DAKA’ya ve katılımcı gazetecilere de teşekkür etti.

İletişim Danışmanı Cihat Zafer Demirel

Doğu Anadolu Yerel Gazeteler Buluşması’nda İletişim Danışmanı Cihat Zafer Demirel, medyanın tarihi gelişim sürecini özetleyerek medyada dijitalleşmenin yerel medyayı ve gazeteleri nasıl etkilediğini anlattı. Eğitimdeki video sunumunu küresel medya araştırmaları, akademik çalışmalar ve raporlardan örneklerle destekleyen Cihat Zafer Demirel, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran’ın bu tür buluşma ve eğitimlere verdiği önemi hatırlatarak, yıl içinde de etkinliklerin online ve yüz yüze devam edeceğini vurguladı.

BİK Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel’in BİK yönetimi, DAKA ve programa katılan gazetecilere teşekkür ederek bitirdiği konuşmasının ardından BİK Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç ve katılımcılarla çekilen hatıra fotoğrafı ile Doğu Anadolu Yerel Gazeteler Buluşması sona erdi.

Editör: TE Bilisim