ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM- Van’da son dönem başlayan caddelerin yeni çalışmasına vatandaş tam destek veriyor ama caddelerin artık kentin yükünü kaldırmadığı hususu her defasında öne çıkıyor. Belli başlı birkaç caddeye sıkışıp kalan kentte yenileme çalışmalarına rağmen yoğunluk, trafik sıkışıklığı, park sorunu çalışmaları gölgede bırakırken vatandaş son olarak başlayan Kazım Karabekir Caddesi’ndeki yenileme çalışmasını desteklese de mevcut sıkışıklık sorunu için bazı radikal düzenlemeler olması gerektiğini vurguluyor.

Korona Virüs salgını sürecinde önlemlerle birlikte kentin geleceği adına çalışmaları da ara vermeden sürdüren Van Büyükşehir Belediyesi Van’da önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Son dönemlerde Van’ın caddelerini prestij caddelerine dönüştürme çabası içinde olan Van Büyükşehir Belediyesi önceki dönem tamamlanan İkinisan, İskele Caddeleri’nden sonra bu dönem de iki birçok yeni cadde için benzer çalışmaların startını verdi. Özelikle Van’ın önemli ve büyük caddelerinde yenileme çalışmalarını başlatan büyükşehir Belediyesinin Cumhuriyet Caddesi’nin devamı niteliğindeki Sebze Hali’ne kadar olan yolun yeniden yapılması çalışmalarının başlaması sonrası yeni rotası Van’ın en kalabalık caddesi olan Maraş Caddesi oldu. Caddede yenileme çalışmalarının startı verilip çalışmalar devam ederken, Şehrivan Gazetesi olarak vatandaşa caddede nasıl bir çalışma yapılması gerektiği konusunu sorduk.

Özellikle sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu dönemlerde gerek mevcut sorunların giderilmesi gerek yeni projelerin hayata geçirilmesi noktasında çalışmaların hazırlığını yapan Büyükşehir Belediyesi, Van’da ikinci bir değişim-dönüşüm dönemi olacak çalışmaların startını verdi. Önceki dönemlerde yapılan İkinisan ve İskele Caddelerinin prestij caddesi olarak düzenlenmesinden sonra Cumhuriyet Caddesi’nin devamı olan, Soydan Kavşağı ile Sebze Hali Kavşağı arasındaki 2 buçuk kilometrelik alanı prestij caddesi yapacak projenin ihalesini yapıp çalışmalara başladı. Bu çalışmalara ek olarak Van’ın en kalabalık ve yoğun caddesi olan Maraş Caddesinde yenileme çalışmalarını başlattı. Caddede çalışmalar devam ederken, vatandaş mevcut çalışmayı ve olması gerekenleri Şehrivan Gazetesi aracılığı ile değerlendirdi. Vatandaşın geneli caddedeki kalabalıktan, sıkışıklıktan, park sorunundan yana dert yanarken, caddede yapılacak yeni çalışmada yolun daraltılıp kaldırımların genişletilmesi talebinde bulundu. Bazı vatandaşlar da alternatif cadde ve sokakların şart olduğunu söyledi.

“SADECE DÜZENLEME İLE BİTMİYOR”

Şehrivan’a konuşan vatandaşlardan Armağan Destina, Maraş Caddesinde yapılacak yeni düzenlemenin herkese faydasının olacağını ifade ederek, “Düzenli bir cadde olması herkes için daha faydalı olacak. Maraş caddesinde madem düzenleme yapılıyor, o zaman eğlence yerleri yapılmalı. Bu şekilde çok dağınık ve durgun duruyor. Giyimcilerin yerleri ayrı, ayakkabıcıların yerleri ayrı olmalı diye düşünüyorum. İş sadece yol yapmakla düzenlemeye girmez. Sadece cadde değil, Van’ın tamamı baştan düzeltilmeli.” Şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK DERTLERDEN BİRİ PARK SORUNU!

Van’ın bir tane kent meydanına ihtiyacı olduğuna vurgu yapan esnaflardan Murat Aksoy, “Eski Vali Murat Zorluoğlu zamanında Maraş caddesinde bir tane kent meydanı yapılacaktı. Ama yapılmadı.  Düzenleme için yolların öncelikle genişletilmesi lazım. Park sorununa çözüm bulmaları gerekir. Maraş caddesine bir tane otopark şart.” İfadelerini kullandı.

“Tek şerit yollar yapılsın.” Dedi.

VATANDAŞ TEK ŞERİT YOL İSTİYOR

Yayalar için kaldırımların daha geniş olmasına dikkat çeken Berzan Hangül, “Van için Maraş caddesi çok önemli bir konumdur. Trafik ışıklarına daha fazla önem verilmeli. Park alanlarının düzeltilmesi için otopark yapılmalı. Tek şerit yollar yapılsın. Şu an çok dağınık bir cadde görünümüme sahip düzeltilmeli.” Dedi.   

“HER 500 METREDE BİR OTOPARK YAPILMALI”

Şehrivan’a konuşa Yusuf Sırma isimli vatandaş, Maraş Caddesinin İki Nisan Caddesiyle eş değer olduğuna dikkat çekerek, “İki Nisan caddesi gibi düzenleme yapılabilir. Kaldırımlar genişletilerek bisiklet yolu yapılabilir. Her 500 metrede bir otopark yapılmalı. Cadde yeşillikten yoksun. Cadde ağaçlandırılmalı ve düz kaldırımlar yerine farklı desenli kaldırımlar olsa fena olmaz.

“MARAŞ CADDESİ İZMİR VE ANTALYA'NIN CADDELERİNE DE BENZETİLEBİLİR”

Mazlum Adiloğlu isimli vatandaş ise şunları anlattı: “Van eskiden beri bir tarihi öneme sahip. Madem caddeleri düzenlemeye giriyor. O zaman Van'ın kültürüne has bir düzenleme yapılmalı. Misal kaldırımlar veya dükkân önleri, tarihi yapıları andıracak bir görünüme sahip olmalı. Ondan sonra süs ağaçlarına ve ışıklandırmalarına önem verilmeli. Sadece asfalt dökmekle düzenleme olmaz.” Doğan Arazi: kaldırımların kenarları ışıklandırılmalı. Süs ağaçları konularak yeşillik sağlanmalı. Hatta Maraş Caddesi İzmir ve Antalya'nın caddelerine de benzetilebilir.”

KENT MEYDANI KANAYAN YARA…

Mert Kasap isimli esnaf Maraş Caddesinde başlatılan çalışmanın gereksiz olduğunu belirterek geçtiğimiz dönem start alması beklenen Kent Meydanı çalışmasını hatırlattı: “Çünkü bu süreçte düzenleme adına sadece asfalt dökülmesi çok yanlış. Maraş caddesini düzenlemeye koyacaklarına belediye çarşısının olduğu alana kent meydanı yapsınlar.” Dedi.

YENİ CADDELER ŞART!

Vatandaşların son dönemlerdeki en büyük taleplerinden birisi ise yeni cadde ve sokakların açılması yönünde oluyor. Yeni yapılan çalışmalar ile kent yeni bir yüze ve vizyona kavuşsa da kentin yoğunluğu bir türlü bitmezken her geçen gün artan yoğunluk kentin nefessiz kalmasına neden olmaya devam ediyor. Son dönemlerde başlatılan yeni sokak açma çalışmalarına rağmen yeni caddelerin açılmaması kentteki yoğunluğu, trafik sıkışıklığını, park sorunu devam ettirirken kentin büyümesi ve modernleşmesi anlamında yeni caddelerin şart olduğu her fırsatta vurgulanıyor.

PRESTİJ CADDELERİ RENK KATTI AMA ÇİLE BİTMEDİ

Bilindiği gibi geçtiğimiz dönem iki caddeyi yenileyen Van Büyükşehir Belediyesi bu sene de Maraş ile Sebze Hali’ne kadar olan Cumhuriyet Caddesi’nin devamında yenileme başlattı. Bu caddelerden önce yapılan diğer yenilemeler de kentin tamamından tam destek alsa da yoğunluk ve trafik çilesi konusunda herhangi bir azalma olmadı. Bu yenilemeler sonrası İskele ve İkinisan caddeleri de hemen tam doluluğa ulaşırken park ve benzeri sorunlar da aralıksız devam etti.

MARAŞ CADDESİ’NDE NELER YAPILACAK?

Öte yandan Van Büyükşehir Belediyesi, Maraş Caddesi’nde (Kazım Karabekir) yenileme çalışmalarına başladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte, ticari potansiyeli yüksek olan caddelerde başlatılan yenileme ve dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından başlatılan prestij cadde çalışmalarının yanı sıra özellikle kış aylarında yaya ve sürücülere sıkıntı yaşatan Maraş Caddesinde asfalt yenileme, kaldırım ve peyzaj çalışmaları yapılıyor.

CADDE YENİ BİR GÖRÜNÜME KAVUŞACAK

Soydan Kavşağında başlayan çalışmalarda önce yol güvenliğini sağlayan ekipler, daha sonra asfalt sökümüne başladı. Yaklaşık 2.5 kilometrelik alanda asfalt sökme çalışmalarından sonra kaldırımlara da mevsim şartlarına uygun andezit taşlar döşenecek. Caddenin görselliğine de önem verilen çalışmada ayrıca peysaj düzenlemesi de gerçekleştirilecek. Yaklaşık olarak 2 ay sürecek olan çalışmalarla Soydan Kavşağı ile Eski Emniyet Kavşağı arasındaki alan yenilenerek cadde, yeni bir görünüme kavuşacak.

Editör: TE Bilisim