ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- ŞABAN BEYAZSAÇ

Van’da tarım ve hayvancılığa yönelik destek ve çalışmalar yürütülmeye devam ediyor. Türkiye’de küçükbaş hayvan varlığıyla birinci sırada yer alan Van’da hem hayvancılık sektörüne hem de çiftçiye destekler sürüyor. Van'da üretimde durgunluğun yaşanmaması amacıyla başlatılan "Van Arpa Üretiyor" projesi kapsamında, kentteki 569 çiftçiye yüzde 75 hibeyle 802 ton sertifikalı arpa tohumu desteği verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Van Tarım Kredi Kooperatifinde tohum dağıtım programı düzenlendi Programda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, tarım ve hayvancılık sektörünü önemsediklerini belirterek, çiftçilerin her zaman yanında olduklarını söyledi. Tohum dağıtımı gerçekleştirildiği programa AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, Abdullahat Arvas, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Tuşba Tarım ve Orman Müdürü Bülent Veziroğlu ve çiftçiler katıldı.

ÇİFTÇİYE YÖNELİK DESTEKLER SÜRÜYOR!

Programda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, proje için 10 milyon 30 bin 625 TL bütçe ayrıldığını belirtti. Van'ın tarım ve hayvancılık şehri olduğunu ifade eden Vali Balcı, “Her zaman çiftçiye, üreticiye, tarıma dost bir idareci vali olarak çiftçilerimizi zenginleştirmek bizim en büyük idealimiz. Burası zaten tarım memleketi. Tarım, özel olarak ilgilendiğimiz alan. Çiftçilerin dertleriyle dertleniyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçiye sertifikalı tohum dağıtabilmek için 50 milyon TL ayarladık. Buğday dağıttık, arpayı dağıtıyoruz. İnşallah ilkbaharda korunga, yonca ve silajlık mısır gibi ürünleri de dağıtacağız. Her zaman çiftçinin yanındayız. Desteklerimizi devam ettireceğiz ve tohum dağıtımı da yüzde 25 verim artışı ve ürün kalitesi demektir. O yüzden tohum dağıtımı çok önemli bir iştir.” Dedi.

“HERKES KOYUN KREDİSİNDEN YARARLANABİLİR”

Koyun kredisini bir daha hatırlatan Balcı, “1 yıl ödemesiz, 5 yıl vadeli sıfır faizli koyun kredisine kafa yormanızı istiyorum. Ufak tefek aksaklıklar çıkabilir ama pes etmeden bu işe devam etmenizi istiyorum. Hedefimiz mevcut ölçeği 100’e tamamlamak. Yani adamın 50 ve 70 koyunu varsa onu 100’e tamamlasın. Bunun yanında zaten veterinerlik hizmetini de biz veriyoruz. Burada zengin fakir ayrımı da yok herkes bu krediden yararlanabilir. Ayrıca geçen tarım bakanımız buraya geldi ve 19 tane gölettin projesi yapıldı. Bunları da desteklerle yapacağız. Göletleri yaparsak tarımsal sulamada yapacağız. Yani yılda bir yonca biçiyorsanız bu tarımsal sulamayla birlikte 3 veya 4 defa biçilebilecek. Buda çiftçinin girdi maliyetini düşürecek. Biz çiftçiyi sahipsiz bırakmıyoruz.” Şeklinde konuştu.

“VAN’IN HER TARAFINA MEYVE AĞACI DİKECEĞİZ”

Van’ın her tarafına meyve ağacı dikeceklerini söyleyen Vali Balcı, Tarım İl Müdürlüğüne görev verdiğini belirtti. Balcı, devamında şunları anlattı: “Yani meyvenin yetiştiği güzel yerlere meyve fidanlarını dikeceğiz. Son baharda 100 bine yakın fidan dikeceğiz ama tabi bu sayı bize yetmez daha çok dikmemiz lazım. Bu meyvecilik sektörüne de tam destek vermenizi rica ediyorum. Mera ıslahımız var ve onları da sıkı takip ediyoruz. Arıcılık ve cevizciliğe de tam destek veriyoruz. Yine jeotermal seramız var. DAKA ve belediye iş birliğiyle oralarda çalışmalarımız devam ediyor. Çiftçi ve tarıma ilişkin yapılacak bir sürü iş var. Çiftçinin yanındayız, çiftçinin destekçisiyiz ve onların yaşamlarını kolaylaştırmak için her zaman desteğimizi tam vereceğiz. Van’da tarım ve hayvancılığı ayağa kaldırmamız lazım. Bu çerçevede birçok proje gibi eski sulama kanallarını da tekrardan kullanıma açacağız. Modern sulama tekniklerini kullanacağız.”

ARVAS: VAN’I GELİŞTİRECEĞİZ

Törende konuşan AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, 1990’lı yıllarda 8 milyon küçükbaş hayvan varlığıyla Türkiye’de birinci sırada yer aldıklarını anımsattı. Arvas, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Bununla birlikte birçok fabrikamız yer vardı. Yaylaların yasak olması ve olaylar yüzünden birçok fabrikamız kapatıldı. Şu anda sadece 3,5 milyona yakın küçükbaş hayvanımız, 600’e yakın yaylamız var. Bunların tümü çiftçilerimizin kullanımına açıldı. İnşallah çok güzel günleri tekrar yakalayacağız. Tarımla ilgili de eken bir toplum idik ve geri plana döştük. Ancak AK Parti iktidarıyla birlikte çiftçilerin yanında olduk. Çiftçilerimiz sadece eksin biz hep yanlarındayız. 30 yıldır ihracatla ilgili çalışmalar yoktu ama 50 bine yakın hayvan ihracatı Van’dan Katar’a yaptık. 3 vekil olarak hem tarım hem de hayvancılık konusunda kent için ciddi çalışmalar yürüttük ve meyvesini aldık. Van’ı geliştireceğiz ve insanlarımızın hayatlarına dokunmaya devam edeceğiz”

GÜLAÇAR: ÇİFTÇİLERE CİDDİ BİR DESTEK SÖZ KONUSUDUR

Çiftçilerle ilgili yapılan projelerden söz eden AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, “Her aileye 100 koyun desteğini takip ediyoruz ve çok güzel gittiğini de belirtmek istiyorum. Van ve çiftçiler adına bu kıymetli projeyi çok önemsiyoruz. Bununda yanında yapılan yüzde 75 hibeli tohum dağıtımında da çiftçilerimizin elini rahatlatıyoruz. Ülke genelinde çiftçilere ciddi bir destek söz konusudur ve Van’da buradan nasibini alıyor. 2002 yılından bu yana AK Parti her kesime el atmıştır ve her kesimi ayağa kalkındırmıştır.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim