ŞEHRİVAN HABER - Son yıllarda suların iyice çekildiği Van Gölü'nden tarih ve doğal güzellikler çıkmaya devam ediyor. Suların çekilmesiyle birlikte bir çok yapı gün yüzüne çıkarken geçtiğimiz günelrde de Urartular'dan kalma tarihi bir liman bulundu. Bulunması yaygın medyada da büyük ses getiren ve müthiş bir keşif olarak görülen tarihi limanın bulunmasının üzerinden daha bir kaç gün geçmeden defineciler o alanda yaptığı kazılarla tarihi alanı harabeye çevirdi.

Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Erciş ilçesinde Urartular dönemine ait kalenin alt kısmında, göldeki suyun azalmasıyla 11 basamaklı liman ortaya çıktığı haberi gündeme bomba gibi düştü. Yaklaşık 2.700 yıl önce Urartuların, teknelerle kaleye malzeme taşıması amacıyla taşları oyarak inşa ettiği üç metre genişliğindeki liman büyük ilgi gördü. Urartular'dan kalan en büyük miraslardan birisi olarak görülen o alan ve çevresindeki 5 dönümlük alan, kısa sürede içinde definecilerin hedefi oldu.

Edinilen bilgiye göre limanın ortaya çıkmasından sonra defineciler bölgeye akın ve alanın birçok kısmında çukurlar kazıldı. Hızını alamayan defineciler ayrıca çeşitli patlayıcılar da kullandı. Alan delik deşik olurken, bazı patlayıcılar ve malzemeler su altından da görüntülendi. Tarihi limanın son halinin görüntüleri ise görenleri hayrete düşürdü.

Editör: TE Bilisim