Akköprü Deresi ve Kirman Dereler her yıl olduğu gibi bu yılda çirkin görüntüleriyle çevre sorunu olmaya devam ediyor. Derelerin ıslahını yapmakla yükümlü yetkili kurumlar ise topu birbirlerine atıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan DTK Ekoloji Komisyonu Sözcüsü Fatih Şahin ve Çev-Der Başkanı Ali Kalçık yetkilileri duyarlılığa çağırdı. DSİ yetkilileri ise önümüzdeki günlerde bu derelerle ilgili çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

 

Akköprü Mahallesi'nden geçerek Van Gölü'ne akan Akköprü ve Kirman Dereleri, çevrede yaşayan vatandaşın döktüğü ve kanalizasyon atıklarıyla çöplüğü andırıyor. Kış mevsiminde şehir merkezinde biriken karların döküldüğü dere yatakları, çöp yığınıyla birlikte adeta kaybolmuş vaziyette. Sünger yataktan plastik kasalara, araba lastiklerinden poşete kadar tonlarca katı atık karların erimesi ile birlikte ilerleyen günlerde Van Gölü'nü döküleceği endişesi ise vatandaşların tepkisine neden oluyor. Yaz aylarına doğru dere içerisinde bulunan çöplerin görüntü kirliliği ile birlikte kokuya da neden olduğunu dile getiren vatandaşlar, çöplerin temizlenmesi için belediye yetkililerine çağrıda bulundu.

 

ŞAHİN: DERELERİN AKITTIĞI ÇÖP VAN GÖLÜ’NÜ KİRLETİYOR

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Ekoloji Komisyonu Sözcüsü Fatih Şahin, Van merkezde geçen Kirman, Şamran ve Akköprü Derelerinin içinde bulunduğu durumun ‘Vahim’ olduğunu belirtti. Şahin, “Derelerde saniyede 5 yüz litreden fazla su akıyorsa buraların temizliğinden, bakımından Devlet Su İşleri (DSİ) sorumludur. Çöp hariç tüm çalışmaları Devlet Su İşleri yürütmek zorundadır. Zaten bu topraklar sistematik olarak kirletiliyor. Yasalar bir tarafa bırakılıp el birliği ile bu alanlar çöpten temizlenmeli. Bununla beraber bu derelerin içindeki pislikte Van Gölü’nü kirletiyor. Doğayı kirletiyor, hastalık saçıyor. İnsanlara bin bir çeşit mikrop saçıyor. Gölden beslenen canlıların yaşamını olumsuz etkiliyor. Ve o çevrede bulunan ve kıyıdaki ağaçların ömrünü kısaltıyor.” İfadelerini kullandı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Ekoloji Komisyonu olarak üzerinde durulması gereken önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Şahin, “Yerellerle birlikte bu konuya el atmamız ve burayı temizleyip ıslah etmemiz şart.” Dedi.

 

KALÇIK: ŞEHRİN ORTASINDA ÇÖP UCUBESİ

Derelerin ıslah edilmemesinden dolayı oluşan çevre ve doğa katliamına tepki gösteren Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, yeşil Van örneğini vererek, Akköprü Deresi’nin şehrin ortasında olan bir çöp ucubesi olduğunu belirtti. Kaçlık, “Bundan 10 yıl önceye kadar buralar ağaçlardan geçilmiyordu. Böylesi güzel bir yer, böylesi doğal bir yer bugün tamamen çarpık kentleşmeye ve çok kötü bir dere yatağına dönüşmüş. Yani o kadar çok kirlilik oluşmuş ki tanımlanmayacak ölçülerdedir. Daha önce yetkililer 3 derede akan sudan toplanan çöpün 100 ton olduğunu söylediler. Ve bu söylemlerin ardından tedbir alınmadığından dolayı bu 3 derede 100 ton çöp Van Gölü’ne akıtılıyor. Van Gölü’nün bugün ölüyor olmasının önemli sebeplerinden bir tanesi budur. Derelerden göle akan kirliliktir.” Şeklinde konuştu.

 

KALÇIK: İSLAH ŞART

Sorunun çözümü konusunda ne yapılması gerektiği noktasında hem Şamran Kanalı hem Kirman Deresi hem de Akköprü Deresi’nin ıslah edilmesinin şart olduğunun altını çizen Kalçık, “Özellikle bu 2 dereye bu yakın tarihte Devlet Su İşleri tarafından istinat duvarları yapıldı. Yapıldıktan sonra bu derelerde zaman zaman sular akmayınca dere yatakları çöple doluyor. Tam bir vahşet ve mikrop yuvasına dönüyor. Kokudan geçilmiyor çoğu zaman. Bazı mahallerde kanalizasyon olmadığından direk kanalizasyon atıklarını o derelere akıtan vatandaşlar var.” İfadelerine yer verdi.

 

“TOPU BİRBİRLERİNE ATIYORLAR”

Buradaki teknik sorunun kimin temizlemesi gerektiği konusuna açıklık getiren Kalçık, “Saniyede 500 litreden fazla suyun aktığı yerlerde DSİ sorumludur. Ancak belediyenin de burada ne kadar müdahil olduğu konusu da önemlidir. Bir diğer doğru, belediyenin sorumluluğunda olan çöplerin temizlenmemesi başlı başına büyük bir sorundur. Ortada topu bir birine atma gibi bir durum söz konusu.” Dedi.  

 

“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”

Çevrecilerin doğayı paylaşan insanlar olarak bu kadar canlının yaşam alanı olan bitki örtüsünün ve güzelliğin katledilmemesi adına mutlaka tedbir alması gerektiğini vurgulayan Kalçık, “Yarın adım atmak için çok geç olabilir. Suyun olduğu her yerde yaşam vardır. Diğer gezegenlerde su olsaydı insanlar oralarda yaşamak isterdi. Suyun bu kadar çok olduğu ilimizin değerini bilmemiz gerekiyor. Bu durumun daha fazla rezalete dönüştürülmemesi için bu ilin yetkili mercilerini insaniyet namına görevlerini yapmaya çağırıyoruz. Bu duruma sessiz kalmak doğa katliamına destek vermektir. Çok geç olmadan, gölümüz, yaşadığımız çevre daha fazla katledilmeden ilgililerin buna el atması gerekiyor. Çok kısa sürede çözüme kavuşturulması gerekiyor. Çevre ile ilgili sorunlar yarına bekletilecek sorunlar değildir. Çok acil ve birinci öncelikli çözümün bulunması gereken bir durumdur.” Şeklinde konuştu.

 

“ÇEVRE EYLEM PLANI YAPACAĞIZ”

Sorunun çözümü konusunda Devlet Su İşlerine ve Büyükşehir Belediyesini sorumlu davranmaya çağıran Kalçık, “Biz Demokratik Toplum Kongresi Ekoloji bileşenleri olarak yaptığımız toplantılarla değerlendirmeler yapıp çalışmalar yürütüyoruz. Çevreciler olarak çevre eylem planı yapacağız. Bu çevre eylem planı içerisinde öncelikli olarak Van Gölü, evsel atıklar ve derelerimiz var. 20-25 tane konu başlığımız var. Özellikle bunların çözümü çok elzem ve acildir. Yapacağımız eylem planı içerisindeki tüm ilgili birimlere bilgilendirme yaptıktan sonra bunların hayata geçirilmesi noktasında baskı unsuru olacağız. Yaptırım gücüne sahip olmadığımız için sadece kamuoyu oluşturup, sorunun çözümü konusunda çaba sarf edeceğiz. Bir diğer sorun da halkımızın bu sorunlar karşısında duyarlı olması gerekiyor. Bu hepimizin yaşadığı bir sorundur ve havasında, suyunda, toprağında bütün canlılar gibi bu doğayı paylaşıyoruz. Doğayı katleden insanların daha fazla duyarlı olması gerekiyor.” Diyerek duyarlı olmaya çağırdı.  

 

DSİ: HAFTAYA BAŞLIYORUZ

Konu ile ilgili telefonla ulaştığımız Devlet Su İşleri (DSİ) 171’nci şube müdürü Nizamettin Pazarbaşı, bu alanlarla ilgili çalışmalarına en kısa sürede başlayacaklarını ifade ederek, önümüzdeki hafta içerisinden itibaren her yıl yapılan rutin çalışmalara başlayacaklarını belirtti. 


ŞEHRİVAN ÖZEL – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim