ŞEHRİVAN HABER: HAKAN İZGİ- ORHAN SAĞLAM

Geçtiğimiz haftalarda Van’da 1 lira 50 kuruştan satılan 210 gram ekmek, uygulanan zamla birlikte 1,80 liradan satılmaya başlarken, ekmeğe yeni bir zam haberi de gündeme bomba gibi düştü. Ülke genelinde un, yağ, şeker ve diğer hammadde fiyatlarındaki artışlardan dolayı hemen her ilde zamlanan ekmek fiyatlarının ikinci kez zam yiyeceği iddiası Van’da da büyük hareketlilik yarattı. Fırıncı esnaflar ile esnaf odaları arasında da son dönemlerdeki görüşmelere konu edilen ve esnafın ciddi zarar ettiği için uygulanmasını beklediği zam kararı ile ilgili girişimler sürerken vatandaşlar zam kararını Şehrivan’a değerlendirdi. Fırıncıların 210 gramlık ekmeğin 2 buçuk lira olmasını istediği süreç henüz nihayetlenmezken, vatandaş hâlihazırdaki süreçte ekmek almanın zaten güçleştiğini, yeni bir zam ile evlerine ekmek götüremeyecek noktaya gelecek vatandaşlar olduğunu ifade etti. Öte yandan Ekmeğin 2 lira 50 kuruştan satılması için VESOB'a talepte bulunan Van Lokantacılar Fırıncılar Esnaf Odası’nın, toplanacak olan komisyondan çıkacak kararın ardından zammı uygulayabileceği konuşuluyor.

VATANDAŞ ENDİŞELİ!

Ekmek zammı kararı sonrası beklenen yeni zamla ilgili konuşan vatandaşlar, bu anlamda endişeli bir bekleyiş sürdürüyor. “Hepimizi açlıktan öldürecekler diyen” vatandaşlardan Cevat Yılmaz, “Birinci sorun Türkiye’de üretimin çok az olmasıdır. Eğer elimizdeki imkanları değerlendirseydik birçok zammın önüne geçebilirdik. Özelikle Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri ekmeği çok tüketiyor. Gelen son zamlarda halk olarak çok feci şekilde etkilendik. Hemen her gün yeni bir zam haberiyle uyuyor ve uyanıyoruz. Yarın neye zam geleceğini tahmin edemiyoruz. Burada sadece suçlu ve suçsuz birilerini aramıyoruz. Ancak bu gidişata da bir dur demek lazım.

İnsanlar artık evlerine bir ekmek götüremeyecek duruma geldiler. Van’da da madem birilerini düşüneceksek bu en başta vatandaş olmalı. Çünkü pandemi zamanında da en mağdur olanların başında yine vatandaş geliyordu. Esnaflar, fırıncılar vb. işletmeler yine bir şekilde gelir elde etti. Asgari ve altı çalışan vatandaşlar ise büyük zorluklar yaşadılar. Şimdi de ekonomisi kötü yerlerden biri olan Van’da en temel ihtiyaç olan ekmek zammını konuşuyoruz. Bari ekmeğimize göz dikmeselerdi.” Dedi.

VATANDAŞ ARTIK EKMEK DE ALAMACAK

Ekmek zammını Şehrivan’a değerlendiren öğrencilerden Rojhat Bedir, ekmeğe yapılacak zam kararına tepkilerini şu ifadelerle dile getirdi: “Öğrenci olarak geçinemiyoruz. Okul hayatım boyunca hiç bu kadar zorluk çekmemiştim. İnsanların en temel ihtiyacı olan ekmeğe zam kararı bizleri ciddi anlamda olumsuz etkileyecektir. Eskiden aylık alışverişlerimizde kendimize yetecek eşya alıyorduk. Şimdi ise hiçbir şey alamıyoruz, sadece ekmek alabiliyorduk ve artık onu da alamayacağız. Her şeye zam geliyor, ekmeğe de zammı bekliyorduk. Bir ekmeğin 2 lira 50 kuruştan satılması, dürüm fiyatlarının da artması demektir. Bunlara bağlı olarak da diğer ekmek gruplarında daha fazla artış söz konusu olacak.”

“YAPILAN POLİTİKADAN HER HALÜKARDA HALK ETKİLENİYOR”

Yapılacak ekmek zamları hakkında konuşan Adnan Harhar, Fırıncıların haklı olarak zam talebinde bulunmaları çok doğru. Çünkü günümüzde un fiyatlarına göre bu durumu yorumluyorlar. Fırıncılarda maliyetler birbirini dengelemediği için fiyatlarda artış yaşanıyor. Halk nezdinde de baktığınız zaman ekmek makarnanın yanında bile kullanılıyor. Fiyat artışları fahiş gelebilir ama fırıncılarında zarar edemeyeceğini anlamalı. 10 kişilik bir aileye baktığınız zaman günlük 25 TL ekmek parası harcanacak. Yani aslında ay ve yıl olarak hesaplandığı zaman halk için büyük bir mevla. Ancak fırıncılarda iş, malzeme, kira ve işçi maaşlarına baktıklarında sattıkları fiyatın onları kurtarmayacağını görüyorlar. 2 lira 50 kuruş büyük ihtimalle onları kurtaracak fiyat. İleri de un ve yağa gelecek zamlarda yine ekmeğe de zam gelecek. Yapılan politikadan her halükarda halk etkileniyor.”

“VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ ARTIK HİÇ KALMADI”

Son olarak değerlendirmelerde bulunan kafe esnaflarından Serhat Işık, “Ekmeğe yapılan zamlar bizi etkiliyor. Burada yaptığım bir dostun fiyatı 10 lira iken şimdi 13-14 liraya vermek zorunda kalacağım. Buda gelen müşteriler için zorluk yaşatacak. Aslında her ürün birbirleriyle bağlantılı durumda. Çünkü herhangi bir esnafın yaptığı bir zam bütün esnafları etkiliyor ve onlarda ürünlere zam yapmak zorunda kalıyorlar. Bu da yine en çok vatandaşları mağdur ediyor. Çünkü kimse zarar etmek istemez ve en ufak bir zam kararı tüm ürünlerde uygulanıyor. Bu zamlar nereye kadar devam edecek bilmiyorum ama vatandaşın alım gücü artık hiç kalmadı.” Görüşlerine yer verdi.

FIRINCI TALEBTE BULUNDU, EKMEĞİN 2.50 OLMASINI BEKLİYOR!

Öte yandan geçtiğimiz günlerde bu iddia ile ilgili soruların yöneltildiği ve Van’da ekmeğe henüz yapılmış bir zam olmadığını belirten Van Fırıncılar Odası Başkanı Osman Tuncil, önümüzdeki günlerde gelişmelerin belli olacağını söyledi. Van’da sosyal medyada çıkan haberlerin asılsız olduğunu belirterek, Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Van Fırıncılar Odası Başkanı Osman Tuncil, “VANESOB’a Van’da ekmeğin 210 gramı 2.5 TL olması için zam talebinde bulunduk ve değerlendirme aşamasında.” Dedi.

Editör: TE Bilisim