Van'da son zamanlarda ekmek fiyatlarıyla ilgili bir belirsizlik oluştu. Daha önce de benzer belirsizliklerin oluştuğu ekmek fiyatıyla ilgili son günlerde karmaşık bir fiyat uygulaması yaşanıyor.

Öyle ki Van'da ekmek fiyatının ne olduğu belli değil. 70 kuruştan satılan ekmek de var, 1.25 TL'den satılanda. Kimi bakkallarda ve fırınlarda ekmeğin fiyatı 70, 75, 80, 90 kuruş ile1 - 1.25 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. Bu durum vatandaşın da kafasını karıştırıyor. Bir fırına ya da bakkala girip 75 kuruştan ekmek alan vatandaş bir başka fırın ya da bakkala girdiğinde bu kez 1.25 TLden ekmeği alınca bu duruma anlam vermekte zorlanıyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Tuncil, "Yaşanan belirsizliğin farkındayız. En kısa zamanda bu belirsizliği ortadan kaldırmak için çalışacağız" dedi.

"REKABET ZARAR VERİYOR"

Ekmekteki fiyat karmaşasının rekabetten kaynaklandığını belirten Tuncil, bu rekabetin de zarara sebep olduğunu söyledi. Tuncil, şöyle konuştu; "Rekabete giren esnaf borçlanıyor, belli bir süre sonra kapanıyor. Böyle olunca da bu durum ilimizin ekonomisine, istihdamına büyük darbe oluyor. Örneğin, odamıza kayıtlı, sadece unlu mamüller sektöründe istihdama katkı 3 bin civarındadır. Yani her yeni açılan iş yeri olduğu zaman en az 15 kişi çalışıyor, bu da bizi sevindiriyor ama kapandığı zaman da işsizlik kervanına 15 yeni kişi ekleniyor, bu da bizi üzüyor.”

“1 EKMEĞİN MALİYETİ 1 LİRA 11 KURUŞ”

Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Tuncil, gazetemize yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Ekmek fiyatlarının değişkenlik göstermesinin tek sebebi rekabettir. Van'da ekmek için belirlenen fiyat 1.25 TL'dir. Ortada bir maliyet vardır, bu maliyetin altında satış yapan insanların para kazanması mümkün değildir. Böyle yapanlar sağa-sola borçlanıyor, sıkıntı yaşıyor ve yaşatıyor. Sıkıntıyı hem kendisi yaşamış oluyor hem de diğer meslektaşlarına sıkıntı yaşatıyor. Kimi girdi maliyetlerinde yüzde 30 - 35, 50 - 60'a varana dek bir artış olmuş. Bu artışların karşısında bizim fiyat ayarlamaları yapmamız gerekiyor. Ekmek fiyatını şimdiye kadar Esnaf Sanatkarlar Odası ile bizim odamız ortaklaşa belirliyordu ama şimdi Tarım İl Müdürlüğü, Esnaf Odaları Birliği, Ticaret Sanayi Odası İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve odamız bir komisyon kuruyor, fiyat araştırması yapılıyor, fiyat tespiti yapıldıktan sonra oya sunuluyor ve ondan sonra belirlenen rakam bakanlığın onayına gönderiliyor. Maliye bakanlığının çıkarmış olduğu veriler, bayi payına kadar hepsini hesapladıktan sonra bir ekmekte 6-7 veya 8 kuruşta üreticnin kâr hakkı ekleniyor. Mesela biz maliyet çıkardığımız zamandan bugüne kadar, yani ekmek zammından sonra elektrik ve doğalgaza, maya ve una nereden bakılırsa ortalama yüzde 30’un üzerinde zam gelmiş. Bizim o zaman çıkarmış olduğumuz maliyet 1 lira 11 kuruştu bir ekmek için. Bu süreç içerisinde saydığımız girdiler zam almış ve kârımız da yok olmuş. Durum böyle olunca fırıncılar kendi aralarında bir rekabet ortamı oluşturmuş ve maalesef kapanan iş yerleri olmuş. Bu süreçte yani 3-4 ay içinde yaklaşık 5 tane fırınımız kapandı.”

“EKMEĞİN VAN’DA SATIŞI 1 LİRA 25 KURUŞTUR”

Ekmeğin Van için belirlenen satış fiyatının 1 lira 25 kuruş olduğuna değinen Tuncil, “Ortada bir belirsizlik var. Bu belirsizliği ortadan kaldırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Esnafla istişare ediyoruz, bir araya gelip ikna etmeye çalışıyoruz. Bu rekabetten dönmelerini istiyoruz çünkü onların bir kâr oranları yok, vatandaşın da kafası karışıyor. Mesela bir örnek verelim; marka bir sigaranın fiyatı nereden alınırsa alınsın aynıdır, yerine göre değişmez. Ekmek de aynen bu şekildedir, fiyatı belirleyen kurul vardır, kimse kafasına göre fiyat veremez. Ekmeğin Van’da satışı 1 lira 25 kuruştur. Ekmek büyük bir ihtiyaçtır, bizim bölgemizde de ekmek çok tüketilyor. Ortada olan bir gerçeklik var, belirlenen bir fiyat var, bunun altında satış yapmak mümkün değil. Böyle yapanın da ayakta durması çok zor. Rekabete giren esnaf borçlanıyor, belli bir süre sonra kapanıyor. Böyle olunca da ilimizin ekonomisine, istihdamına darbe oluyor bu. Örneğin, odamıza kayıtlı, sadece unlu mamüller sektöründe istihdama katkı 3 bin civarındadır. Yani her yeni açılan iş yeri olduğu zaman en az 15 kişi çalışıyor, bu da bizi sevindiriyor ama kapandığı zaman da işsizlik kervanına 15 yeni kişi ekleniyor, bu da bizi üzüyor”ifadelerini kullandı.

“UCUZA EKMEK SATIŞINA YAPILABİLECEK BİR ŞEY YOK”

Van'da ekmek için belirlenen satış fiyatının 1 lira 25 kuruş olduğunu, bunun üstüne çıkıldığında müdahale edilmesi gibi bir haklarının olduğunu ancak altında yapılan satışa kimsenin yapabileceği bir şey olmadığını kaydeden Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Tuncil, "Mantıklı olan şeyi yapmamız gerekiyor. Ucuz ekmek satanlara karşı bizlerin uygulayabileceği yasal bir yaptırım yoktur sadece meslektaşlar olarak konuşarak anlaşma yoluna gidilebilir. Bu belirsizliğe en kısa zamanda bir çözüm bulmaya çalışacağız ama bir indirim söz konusu olamaz...” diyerek, açıklamalarını tamamladı. 

Kaynak: Prestij Gazetesi

Editör: TE Bilisim