Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri (TESKOMB) aracılığıyla Halk Bankası'ndan esnaf ve sanatkârlara bu yılın eylül ayına kadar 19,6 milyar lira destek sunulduğunu bildirdi. Van’daki esnaflar ve sanatkarları bilgilendirmek için katıldığı toplantıda önemli destekler ve kredi imkanlarından söz eden Çiftci, yeni çalışmalardan da söz ederek gelecek dönem için umut vadeden projeleri anlattı

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından “Esnaf ve Sanatkârları Bilgilendirme Toplantısı” Van’da düzenlendi. Vanlı esnaf sanatkârların verilen krediler ve yapılan desteklerden nasıl yararlanacağının ele alındığı toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci’de katıldı. Toplantıda yapılan yatırımlarla ilgili geniş bir açıklama yapan Çiftci, esnaf ve sanatkârların önemli olduğunu bu anlamda da destekleneceğini ifade etti. Toplantıda konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan ise esnafın toplumun temel taşı olduğunu ve sorunlarını çözmek adına ellerinden geleni yaptıklarını, yapacaklarını ifade etti.

 

TAŞYAPAN: ESNAF TOPLUMUN TEMEL TAŞIDIR

Toplantıda konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan, esnafın toplumun temel taşı olduğunu ifade etti. Taşyapan şunları söyledi: “Kendi çapında gerek sanat olarak gerekse ticaret ehli olarak ekmeğini kazanma derdinde olan, helal kazancın derdinde olan ve belli büyüklükte hizmet etmeye çalışan insanlarımızdır. Geçmiş kültürümüze baktığımız zaman bazen dert ortağımız, bazen verdiği veresiye ile kreditör bazen de insanların dertlerini bilen doktor niteliğinde insanlardır. Toplumumuzdaki dertleri bilen ve o sorunlara göre kendi çapında çözüm üreten insanlarımızdır.”

 

“İSTİŞARE TOPLANTILARI ÖNEM ARZ EDİYOR”

Yapılan toplantının esnafa katkı sağlayacağını dile getiren Taşyapan, “Tabi ki yeni gelişmelerde var. Esnaflarımıza sağlanan imkânların gerek internet üzerinden gerekse de başka yollardan bilgilendirmenin yollarını arıyoruz. Ancak yüz bilgilendirmelerde çok önemlidir. Çünkü bu noktada insan unsuru ortaya çıkıyor. Bu tür toplantılarda işin birde istişare toplantıları var. Bu toplantılarda insanlar akıllarındaki soruları açık bir şekilde paylaşıyor ve sorulara cevap alabiliyor. Ben bu toplantıyı gerçekleştirenlere teşekkür ediyorum. Bu tür bilgilendirmeleri gerek KOSGEB gerek Halk Bankası gerek kooperatiflerimiz ve gerekse de esnaf ve sanatkarlar birliklerimiz zaman yapmaktadır. Ancak bunların ne kadar fazla olması ve pratiğe dökülmesi esnaf ve sanatkarlarımıza iletilmesi önemli fayda sağlayacaktır. ” Şeklinde konuştu.

 

TAŞYAPAN: ÇEŞİTLİ İMKÂNLAR SUNULMAKTADIR

Devlet tarafından esnafa verilen desteklerle ilgili de konuşan Taşyapan şöyle devam etti: “Esnafımıza devletimiz tarafından çeşitli imkânlar sunulmaktadır. Bu imkânlar bazen iyi duyurulmadığı zaman insanlarımız faydalanmıyor. Burada sayın bakanımız söyledi. Genç girişimciler bundan faydalanamamışlar. Bu önemli bir imkân ve destek bizim gençlerimiz bunu bilmiyor ve ulaşamamışsa bu bizim eksikliğimizdir. Bu dışında yaşanan gelişmelerden dolayı sıkıntılar oluşmuşsa bunların da ortadan kaldırılması esnafımızın, girişimcilerimizin ve bizlerin görevidir. Bu teşvikleri bizler hali hazırda olan teşvikleri takip etmeliyiz ve faydalanmalıyız. Bunda olan eksiklikleri de yetkili yerlere taşımalıyız.”

 

“BÜROKRAT VE BAKANLIKLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Esnaf ve sanatkârların var olan sıkıntılarıyla ilgilendiklerini ifade eden Taşayapan, “Var olan sıkıntıları başkanlar burada belirttiler. Bizde bu sıkıntıları yaptığımız toplantılar da gerekli yerlere iletiyoruz. Çoğu alanlarda da makul karşılanıyor. Burada önemli olan var olan imkânların üretici ile buluşturulmasıdır. Devletimizde bunu genele yaymak için çalışıyor. Var olan eksiklikleri sizlerde bizlere ve buradaki bakanlık temsilcilerine ileterek var olan eksiklikleri tamamlamamız ve talepler halinde iletmemiz lazım. Bu talepler uygun bir dile gerekli yerlere ulaştırıldığı zaman mutlaka çözüme kavuşturulacaktır. Ben bu anlamda gerek bürokratlarımıza gerekse de bakanlıklarımıza teşekkür ediyorum. Bunların gelişmesi adına bizlerde her tülü gayreti gösteriyor ve ilgileniyoruz.” Dedi.

 

TAŞYAPAN: SANAYİ SİTELERİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Esnaf için küçük sanayi siteleri için çalıştıklarını söyleyen Taşyapan son olarak şunları kaydetti: “Esnafımızın daha iyi bir şekilde çalışması için küçük sanayi sitelerinin oluşturulması adına çalışmalar yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalar zaman zaman belli bir süreci almaktadır. Bu konuda esnafımızın ve sanatkârlarımızın yanında olduğunu belirtmek isteriz. Esnaf ve sanatkârlık bir kültür olarak da devam etmektedir. Buna biz ahilik kültürü diyoruz. Ahilik kültürü ahlak ve sanattır. Bu çıraktan kalfaya oradan da ustaya ulaştırılan ve yaşatılan bir kültürdür. Burada çıraklık konusunda da sıkıntılarımızın olduğunu çok iyi biliyoruz. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Var olan sanatımızı kaybetmemek ve ileri ki dönemlerde ustalarımızı kaybetmemek adına sizlerin de gayretleri ile çıraklıkta önemlidir ve bunun üzerine eğiliyor. Biz esnaf ve sanatkârımızın sorunlarını her zaman dinlemeye hazırız. İş birliği ile bu sorunların üstesinden geleceğiz.”

 

ÇİFTÇİ: HEDEFİMİZ REFAHIN ARTIRILMASIDIR

Toplantıda son olarak konuşan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci ilk olarak, “Topluma girişimciliği öğreten, sermayeden ziyade emeğine ve sanatına güvenen, Türk ticaret hayatını ayakta tutan ve zemin oluşturan esnaf ve sanatkârlarımızdır. Esnaflık yapmak emek ve piyasa arasındaki boşluğu kapatmak, yeni iş yaratmak ve ayrıca mevcut işi geliştirmek, büyütmek, piyasaya yeni mal ve hizmet sunmaktır. Türkiye olarak hedefimiz; refahın artırılması, kullanılmayan potansiyelin etkin hale getirilmesidir. Bu hedefimize ulaşmada beşeri yönden büyük bir kapasiteye sahip ülkemizin kaynaklarının tam kullanılması için esnaf ve sanatkârımızın teşvik edilmesini ve güçlendirilmesi en iyi yol olarak görüyoruz. Esnaf ve sanatkârlarımız, gelenekleriyle, ahlâkıyla, disipliniyle en önemlisi de dayanışmasıyla medeniyetimizin gelişmesinde ve ileri taşınmasında hayati bir rol oynamıştır.” Şeklinde konuştu.

 

“ESNAF VE SANATKÂRIMIZ ÖNEMLİDİR”

Esnaf ve sanatkârların tarih boyunca köklü bir geçmişinin olduğunu söyleyen Çiftci şöyle devam etti: “Biz esnaf ve sanatkârlarımızı yalnızca ekonomik değerler olarak görmüyoruz, bizim farkımız esnaf ve sanatkârımızın bir topluluktan bir toplum oluşturma gücüne sahip olduğunu bilmemizdir. Esnaf ve sanatkârlarımız tarih boyunca köklü gelenekleri ile gençlere, topluma örnek olmuş; zor zamanlarda vatanın bölünmesinin, toplumun dağılmasının önüne geçmiştir. Her nerede bir zorluk, bir kırılma yaşansa orada birleştirici güç olarak, gençlere akıl hocalığı yapan, toplumun abdalları, bilgeleri olarak esnaf ve sanatkârlarımızı görürüz. Esnaf ve sanatkârlarımız bizler için, vatanımız için çalışırken, üretirken; bizler de bakanlık olarak, dünya çapında emsalleri ile yarışabilen, güçlü, büyüyen ve daha çok istihdam sağlayan esnaf ve sanatkârlarımızın sayısını artırmak için sizlerin talepleri doğrultusunda yönetilebilir ve verimli bir ticari hayat oluşturmak üzere çalışmalar yürütmekteyiz. Bu noktada Bakanlığımızın bazı faaliyetlerinden sizlere bahsetmek istiyorum.”

 

VAN ESNAFI 10,2 MİLYONDAN YARARLANDI

Eylül 2016’da 19,6 milyarlık bir desteğin yapıldığına dikkat çeken Çiftci, “TESKOMB aracılığıyla Halk Bankasından esnaf ve sanatkârlarımıza sağladığımız destek miktarı Eylül 2016 itibariyle 19,6 milyar TL olmuştur. Bu destek sisteminde faiz oranları piyasa faiz oranlarının yarısı kadardır. Bu destek türümüzden Van ilimizde 3.316 esnaf ve sanatkârımız yararlanmıştır. Bu rakam Van’daki esnaf ve sanatkârımızın  %21’ine tekabül etmektedir. Alınan destek tutarı ise 60,7 milyon Türk Lirasıdır. Bizim beklentimiz daha çok esnaf ve sanatkârımızın devletimizin sağladığı bu avantajdan yararlanması, evlatlarının rızkını faize değil evine, işine aktarmasıdır.  Yine bir diğer destek türümüz olan sıfır faizli 30.000 TL’lik krediden Van’da 345 esnaf ve sanatkârımız 10,2 milyon TL düzeyinde faydalanmıştır.” Dedi.

 

ÇİFTÇİ: DAHA FAZLA KREDİ VERMEK İSTİYORUZ

Usta Girişimci kredileri hakkında da konuşan Çiftci sözlerini şöyle devam ettirdi: “Bizi sevindiren ve daha da artmasını beklediğimiz bir başvuru ise Usta Girişimci kredileridir. Van ilimizdeki gözünün nuru, elinin emeğiyle geçinen usta esnaf ve sanatkârımızın bu kredi türünde şimdiye dek 195 bin Türk Lirası kredi sağlanmıştır. İnşallah daha çok ustamıza işlerini geliştirmeleri, mesleklerini sürdürmeleri, yeni ustalar yetiştirmeleri için kredi vermek temennimizdir. Genç girişimci kredimizden ilde yararlanan esnafımızın olmaması bizi üzmektedir. Görünen o ki bu destek türümüz ilde çok fazla bilinmemekte. KOSGEB tarafından sağlanan hibe ve faizsiz kredi desteğinden yararlananlar hariç olmak üzere; KOSGEB Girişimcilik Destek Programını bitiren, başvuru tarihinde 30 yaşını tamamlamamış olan genç girişimci esnaf ve sanatkârlarımıza, KOSGEB tarafından onaylanan projelerini Banka’ya sunmaları durumunda 100.000 TL’ye kadar % 100 faiz indirimli kredi kullandırılmaktadır. Evlatlarınızı, çırak ve kalfalarınızı bu kredi türünden yararlanmaya yöneltmek sizlerin görevidir. Başvurularınızı mutlaka bekliyoruz.”

 

MADDE MADDE YAPILAN ÇALIŞMALARI AÇIKLADI

Sosyal güvenlik konusunda yaptıkları çalışmaları da açıklayan Çiftci madde madde çalışmaları açıkladı: “Esnaf ve sanatkârlarımızın faaliyetlerini kolaylaştırmak için yaptıklarımız yalnızca kredi ve destekle sınırlı değildir. Esnaf ve sanatkârımızın kayıt dışılık konusundaki hassasiyeti nedeniyle vergi ve sosyal güvenlik konularında da çalışmalarımız devam ediyor. Şimdiye kadar bu alanlarda yaptığımız çalışmalardan bazıları şöyledir:

- Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişiler için. Faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75 bin liraya kadar olan kısmı, kanunda belirlenen şartlarda Gelir Vergisinden istisna tutulmuştur.

- Basit usule tabi vergi mükelleflerinin ticari kazançlarının yıllık 8.000 Türk lirasına kadar olan kısmı Gelir Vergisinden müstesna hale getirilmiştir.

- Esnaf ve sanatkârları da kapsayan, çalışanlar için 2015’te %15’ten %10’a indirilen Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi tamamen kaldırılmıştır.

- Hâlihazırda gerçek usulde vergilendirilen mükellef, hiç bir şeklide basit usulden yararlanamazken kabul edilen Kanunun ilgili maddelerine göre gerekli şartlara haiz olunması durumunda gerçek usulden basit usule geçiş imkânı getirilmiştir.

- Geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan mesleklerin vergiden muaf olarak destekleneceği bir sistem oluşturulmuştur.

- Bir diğer düzenlememiz ise ticari araçlarla ilgili ÖTV istisnasıdır. Yolcu ve yük taşımacılığı faaliyeti ile iştigal eden esnaf ve sanatkârlarımızın ve tacirlerimizin bu faaliyetlerinde kullandıkları taşıtları 30 Haziran 2019 tarihine kadar yenilemeleri durumunda ilk araçları ÖTV’den müstesna tutulmuştur.

 

“ESNAFIN KULLANDIĞI ARAÇLARI YENİLEMEK İSTİYORUZ”

Esnafın kullandığı araçların yenilenmesi içinde çalışmalarının olduğunu dile getiren Çiftci, “Bu kapsamda yapılan düzenleme ile ülke genelinde önemli bir paya sahip, model ve yılı ilerlemiş veya yıpranmış. Siz esnaf ve sanatkârlarımızın ekmeğini kazandığı şehiriçi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk otobüsü ve belediye otobüsü taşımacılığında kullanılan taşıtlar ile ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon, kamyonet ve tır gibi taşıtların yenilenmesi amaçlanmıştır. Bu düzenleme sizlerin en yeni teknolojiye sahip, güvenliği yüksek ve konforlu araçlarla ile faaliyetlerinizi sürdürmeniz için yapılmıştır. Yine aynı Kanun kapsamında 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b) bendinde sayılan “Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan”; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin beş puanlık kısmına isabet eden tutarının Hazinece karşılanmasına yönelik düzenleme yapılmıştır.” İfadelerine yer verdi.

 

ÇİFTÇİ: ESNAF SORUNLARIMIZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Çiftci konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sigortalıların bu prim indiriminden yararlanabilmesi için primlerin hazinece karşılanmayan kısmının yasal süresi içinde ödenmesi, kuruma kendi sigortalılıklarından kaynaklanan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması şarttır. Ancak bu borçları yapılandıran ve taksitlendiren sigortalılarımız da taksitlendirme ve yapılandırmaları devam ettiği sürece bu hükümden yararlanabilir. Bu düzenleme ile amacımız sizlerin prim borç yüklerinin azaltılmasıdır. Tüm bu düzenlemeler ve daha birçoğu Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ile düzenlediğimiz ve 16 yıl aradan sonra toplanan 4. Esnaf ve Sanatkârlar Şurası’nda alınan kararlarımızın tezahürüdür. 4. Esnaf ve Sanatkârlar Şurası’nda esnaf kardeşlerimizin her sorunu tartışılmış, bilimsel yöntemlerle ve metotlarla masaya yatırılmıştır. 5 başlık altında vergi, sosyal güvenlik, yenilikçilik, mevzuat, kredi finansmanı ve teşvik ile mesleki eğitim konu başlıklarında yapılan düzenlemeler ile esnaf ve sanatkârımızın sorunlarının tamamını çözmek için gerekli adımlar atılmış, birçok başlıkta ise örneklerini verdiğim gibi sonuca varılmıştır.”

 

“TOPLANTILAR TÜM İLLERDE YAPILACAK”

İl il dolaşarak bilgilendirme toplantılarını yaptıklarını söyleyen Çiftci, “Allah’ın izni ile bu yıl Kasım ayında 5. Şura çalışmamızı da gerçekleştireceğiz. Hali hazırda 5. Esnaf ve Sanatkârlar Şurası için çalışmalarımız ön çalışma grupları halinde siz esnaf ve sanatkârlarımızın, meslek kuruluşları temsilcilerimizin ve işbirliği içinde çalıştığımız kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımı ile devam etmektedir. Siz emektar esnaf ve sanatkârlarımız ile bir araya gelmek için birçok çalışmalar yapıyoruz. Sizleri dinlemek; sorunlarınızı, beklentilerinizi öğrenmek bizim için büyük bir kaynak. Bugün burada toplanmamızın da nedeni olan “Bilgilendirme Toplantıları”nı bakanlığımız bürokratları ve uzman personeli ile il il gezerek düzenliyoruz. Bu toplantılar kapsamında finansman ve teşvik sistemlerinden sosyal güvenlik sistemine, kişisel gelişimden liderliğe, Ahilik kültüründen e-ticaret ve sosyal medya kullanımına kadar talep ettiğiniz her konuda uzman akademisyen ve bürokratlar aracılığı ile bilgilendirmeler yapıyor, sorularınızı cevaplıyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

İŞTE O DÜZENLEMEDEKİ YENİLİKLER

Perakende düzenlenmesi hakkında yapılan çalışmalarla ilgili de bilgiler veren Çiftci, bu yenilikleri de madde madde açıkladı: “Gerek bu gibi platformlardan, gerek sizlerle yaptığımız samimi sohbetlerden, gerekse Bakanlığımıza ulaşan taleplerinizden esnaf ve sanatkarımızın en çok şikayetçi olduğu konulardan birinin Alışveriş Merkezleri olduğunu biliyoruz ve bu konuda da gerekli adımları attık. Bu kapsamda hepinizin bildiği gibi Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun yasalaştırılmıştır. Bu yeniliklerden bazıları şunlardır:

- Alışveriş merkezlerinde, esnaf ve sanatkâr işletmecilerine rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek üzere, toplam satış alanının en az yüzde beşi oranında yer ayrılacaktır.

- Esnaf ve sanatkâr işletmelerinin çalışma saatlerinin belirlenmesinde, meslek kuruluşunca ilgili esnaf ve sanatkâr odasının görüşü alınacaktır.

- Esnaf ve sanatkâr işletmelerince satışa sunulan malların etkin bir şekilde piyasadan temini amacıyla tedarik ve dağıtım kooperatifleri kurulabilecektir.

- Odaya kayıt sırasında, ustalık belgesi veya muadili belgeler istenmeyecektir.”

 

ÇİFTÇİ: BU PROJE SİZLERİNDİR

Esnafa bu proje sizleri projesidir diye Çiftci, “Söz konusu yasa kapsamında ikincil düzenlemeler de hızla tamamlanmaktadır. Sizlere hizmet ederken yalnızca klasik yöntemleri kullanmıyoruz. Şimdiye kadar uygulanmamış metotları uyguluyor sizlerin ticari hayatını daha kaliteli, daha kolay hale getirmeye çalışıyoruz. Bu amaçla ülkemizin saygın üniversiteleri ile işbirliği halinde çalışılarak ve sizlere de danışılarak “Esnaf ve Sanatkârlar Sektör Analizleri Projesi” çalışmalarını yürüttüğümüz hepinizin malumu. Bu proje sizlerin projesi. Amacımız sizlere dünya çapındaki muadilleri ile rekabet edebilecek yeni bir gelecek inşa etmek.” Dedi.

 

“DETAYLI BİR HARİTA OLUŞTURULACAK”

Çiftci konuşmasını şöyle devam ettirdi: “Proje kapsamında esnaf ve sanatkârlarımız sektör sektör, meslek meslek ele alınmakta, analiz edilerek ihtiyaçları belirlenmekte ve çözüm önerileri geliştirilmektedir. İnşallah bir yıldır süren bu projenin sonuçlarını da çok yakında sizlerle paylaşacağız. Elde ettiğimiz sonuçlar ile esnaf ve sanatkarlarımıza sektörlere özel vizyon çizeceğiz. Söz konusu proje, sonuçlarının stratejik bir yol haritası çizmek üzere kullanılabilmesi ve objektif kriterlere göre değerlendirilebilmesi için üniversite-kamu işbirliğiyle hayata geçirilmiştir.  Bu kapsamda esnaf ve sanatkârlarımızın çok büyük bir kısmının yer aldığı “Ulaştırma”, “Gıda”, “Makina, Taşıtlar ve Madeni Eşya” ile “Deri, Giyim ve Ayakkabı” sektörlerini mercek altına alınmış ve çalışmalar nihayete erdirilmiş olup sonuçları en kısa zamanda sizlerle paylaşılacaktır. Mevcut durumda Haziran ayı itibariyle “Bakım, Temizlik ve Sağlık”, “Eğlence, Dinlenme ve Barınma”,  “Ağaç, Kâğıt ve Camdan Mamul Eşya” , “Elektrik ve İnşaat” sektörlerinde de çalışmalarımız başlamıştır. Söz konusu proje sonucunda esnaf ve sanatkârlarımızın faaliyet gösterdikleri tüm sektörlerin detaylı bir haritası ortaya çıkacaktır.”

 

ESHEP UYGULAMAYA GİRDİ

ESHEP’in uygulayamaya koyulduğunu ifade eden Çiftci, “Tüm bahsettiğim bu çalışmaların yanı sıra sivil toplum örgütlenmesinin en köklü ve önemli örneklerinden biri olan esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarımızın yapısının da günümüz şartlarına uyarlanması ve güçlerine güç katabilmeleri için sizlerden gelen görüş ve istekler doğrultusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Meslek kuruluşlarımızın, esnaf ve sanatkârlarımızın mesleklerindeki yenilikleri takip etmesi ve kendilerini geliştirmeleri öncelikli hedeflerimizden biri olduğu için bu kapsamda esnaf ve sanatkârlarımıza sunulan tüm hizmetlerde, etkinlik ve verimliliğin sağlanması amacıyla bir yeniden yapılandırma projesi olan Esnaf ve Sanatkârlara Sunulan Hizmetlerin Etkinlik ve Verimliliğinin Artırılması Projesini (ESHEP) uygulamaya koyulmuştur.”

 

ÇİFTÇİ: AMACIMIZ TİCARETİ KOLAYLAŞTIRMAK

Tek amaçlarının esnafın ticari hayatını kolaylaştırmak olduğunu ifade eden Çiftçi son olarak şunları söyledi: “Bizim tek amacımız sizlerin ticari faaliyetlerini kolaylaştırmak, işyerlerinizin kapısının açık kalmasını ve gözünüzün içinin mutlulukla parlamasını sağlamak. Tek hedefimiz ise siz esnaf ve sanatkârımızın yükseltip vatanımızı kalkındırmak. Türkiye’nin ihtiyaçları ve imkânları doğrultusunda projeler geliştirmeye devam edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Üreten, ihracat yapan, istihdam oluşturan esnaf ve sanatkârımız, tacirimiz, sanayicimiz ve çiftçimizle birlikte, büyük bir kalkınma seferberliği yürütüyoruz. Bu gibi istişare ve bilgilendirme toplantılarını çok önemli adımlar olarak görüyor, katkıda bulunan ve katılan herkese çok teşekkür ediyorum.”

Editör: TE Bilisim