Van Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) Başkanı Gülmay Gümüşhan, çocuk yaşta evliliklerle mücadele kapsamında yürüttükleri projeye kuaförleri de dahil ettiklerini belirterek, artık 18 yaş altı gelin saçı ve damat tıraşı yapılmayacağını söyledi. 


YAKA-KOOP, çocuk yaşta evliliklerle mücadele kapsamında yürüttükleri projeye kuaförleri de dahil etti. Çokça tartışılan ve durdurulamayan çocuk gelinlere karşı verilen mücadeleye destek veren kuaförler, işyerlerine ‘18 yaş altı gelin saçı ve damat tıraşı yapmıyoruz’ yazılı pankartlar asacak. Artık 18 yaşından küçüğe gelin başı yapılmayacağını ifade eden Gümüşhan: YAKA-KOOP, Sabancı Vakfı hibe programları kapsamında desteklenen ‘Van’da Çocuk Evlilikleriyle Mücadele Projesi’ kapsamında üç yıldır köy ve ilçelere ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirtti. Bugüne kadar 57 köy gezdiklerini ifade eden Gümüşhan, “Çocuklar evlenmeden önce en son kuaförlerden çıkıyor. Kız çocukları hediye paketi gibi yapılıp adamlara sunuluyor. Birkaç kuaförle görüştüğümde, ‘Biz çok çocuk gelin saçı taradık’ dedi. Bir tanesi telefonunu çıkarıp saçını yaptığı 12 yaşındaki bir kız çocuğunu bile gösterdi. ‘Bu durum bizi de rahatsız ediyor’ dediler. Biz de kendilerini de yürüttüğümüz projeye dahil etmek istedik ve olumlu yanıt aldık. Bundan sonra çocuklara saç yapan kuaförler hakkında da suç duyurusunda bulunacağız. Birçok kuaför bize bu konuda destek sunacaklarını söylediler” dedi.



“ÇALIŞMANIN KAPSAMINI GENİŞLETİYORUZ”

Kuaförlerin yanı sıra gelinlik satan dükkanlar ve düğün salonlarıyla da işbirliği yapacaklarını ifade eden Gümüşhan, “Kuaförlere bu durumu ihbar edebileceklerini söyledik. ‘18 yaş altı gelin saçı ve damat tıraşı yapmıyoruz’ diye yazabileceklerini söyledik. Bundan böyle kuaförlerin yanı sıra gelinlik satanlarla da çalışacağız. Ayrıca düğün salonlarıyla da çalıştay yapmayı düşünüyoruz. Okul servislerinin camına yapıştırılmak üzere etiketler hazırlıyoruz. Tüm bu kuruluşlar saha çalışmaları sırasında fark ettiğimiz yerler oldu. Çocuk evliliklerinden konuştuğumuz zaman işin içine gelinlik satanlar da var, muhtarlar da. Kuaför de var düğün salonu sahipleri de. Tüm bunlar çocukları ölüme götüren halkalar” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim