Şerefiye Mahallesi, Kanarya Caddesi, 2. Sokak Birlik Apartmanı No:49 Kat:6 Boyner karşısı Defacto arkası Van merkez adresinde hizmete giren “Diyetisyen” sağlıklı bir yaşam sürmek adına il halkına önemli bir hizmet verecek.

“BESLENMEMİZE ÖNEM VERMELİ VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMZİ GÜÇLÜ TUTMALIYIZ”

Kronavirüsün bağışıklık sistemimizle savaş halinde olduğunu dile getiren Diyetisyen Songül Bayram, “Covid -19 tün dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir halk sağlığı tehdidi oluşturmaktadır. Maalesef bu hastalığı kesin olarak önleyebilecek veya tamamen iyileştirebilecek bir besin yoktur. Fakat tüm hastalıklarla olduğu gibi koronavirüs ile de bağışıklık sistemimiz savaşacaktır. Bu nedenle beslenmemize önem vermeli bağışıklık sistemimizi desteklemeliyiz.” Dedi ve ekledi.  Bayram, “Peki, bağışıklık sistemimizi nasıl destekleriz? Öncelikle sebze ve meyve tüketimimizi artırmalı mevsimine uygun olarak tüm çeşitlerini tüketmeliyiz. Sebze ve meyveler içerdiği vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemimizi destekler. Bu vitaminlerin içerisinde en önemlisi olan C Vitamini kuşburnu, kırmızıbiber, domates, maydanoz, tere, roka, brokoli, karnabahar, limon, mandalina ve portakalda bulunmaktadır.” İfadelerini kullandı.

“KALİTELİ PROTEİN ALMAYIZ”

Cümlelerine devam eden Bayram, “Kaliteli protein almalıyız çünkü antikorlarımızın savunma yapabilmesi için proteinlere ihtiyaçları vardır. Et, yumurta, peynir, balık kaliteli protein kaynaklarıdır. Haftada 3 gün kurubaklagil tüketmeliyiz. Haftada 2 gün balık tüketmeliyiz. Balık kaliteli protein, omega-3, selenyum ve çinko kaynağıdır. Süt, yoğurt ve kefir tüketmeliyiz. Vücudumuza aldığımız vitamin ve minerallerin emilimi bağırsaklarda gerçekleşmektedir bu nedenle bağırsak sağlığımızı probiyotiklerle desteklemeliyiz. Yoğurt ve kefir probiyotik içeriği yüksek besinlerdir.” Şeklinde konuştu.

“SARIMSAK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİRİR”

Bağışıklık sistemimiz için tüm minerallerin önem arz ettiğinin altını çizen Diyetisyen Bayram, “Fakat bu minerallerin içinde çinko ve selenyum öne çıkmaktadır. Çinko; kabak çekirdeği, hindi eti, kurubaklagil, deniz ürünleri, ceviz ve bademde bulunmaktadır. Selenyum; deniz ürünleri, tonbalığı, mantar, tam tahıllı ürünler, sarımsak, soğan, yumurta ve tavukta bulunur. Bir diğer bağışıklık destekleyicisi sarımsaktır. Sarımsak içerisinde bulunan allicin maddesi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağışıklık sistemimizde vücudumuzdaki tüm sistemler gibi suya ihtiyaç duymaktadır bu ihtiyacı karşılayabilmek için günde en az 2 litre su içmeliyiz.” İfadelerine yer verdi.  

“GAZLI İÇECEKLER, HAMUR, ŞEKERLİ GIDALAR GİBİ ÜRÜNLER VÜCUDA ZARARLI”

Son olarak Bayram, “Bağışıklık sistemimiz için tüketmememiz gereken şeyler var mıdır? Şekerli gıdalar, hamur işi yiyecekler, gazlı içecekler, paketli ürünler bağırsak floramızın dengesini bozmakta vitamin ve minerallerin emilimini zorlaştırmakta ve bağışıklık sistemimizi baskılamaktadır. Bu sebeple bu ürünleri tüketmemeye özen göstermeliyiz.” Diye ekledi.  

Editör: TE Bilisim