ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ -  Van bir Hotelde Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün sekretaryasını yürüttüğü, Van Valiliği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ), Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) desteklediği  Van Gençlik Çalıştayı’nda, gençlerin sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

 

Van’da haftasonu (4-6 Ocak) Van Gençlik Çalıştayı adıyla önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün yürüttüğü, Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) desteklediği çalıştay Van’da ilgili bakanlıklardan temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleşti. Sadece Van’daki gençliğin değil, Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençlerin katıldığı çalıştay komisyon çalışmalarının, sunumların, tespitlerin ve çözümlerin yer aldığı bir buluşma şeklinde gerçekleştirildi. Van’ın önemli isimlerinin de yer aldığı ve açılışını gerçekleştirdiği toplantıda artık gençler için sözde değil, özde çalışmalar yapılması gerektiği konuşuldu. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in, “Hep gençleri bir kalıba koymaya ve dizayn vermeye çalıştık. Bundan dolayı bugüne kadar başarılı olamadık.” Diyerek özeleştiri yaptığı toplantıda Van milletvekilleri, bakanlık yetkilileri, çalıştayın öncülüğü yapan isimler de önemli tespitler paylaştı. İki gün boyunca yapılan ve sonuç bildirgesinde elde edilen verilerin detayı ile yazıldığı toplantı Van’ın da ev sahipliği yaptı en önemli buluşmalardan birisi olarak gerçekleşmiş oldu.

 

 

BİLMEZ: GENÇLERİMİZİ DAHA ÇOK DİNLEYECEĞİZ

 

Çalıştayın açılışında konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, gençlerin hayal ve umutlarına göre bir yönetim şeklinin belirlenmesi gerektiğini belirtti. Gençlerin bir sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini ifade eden Vali Bilmez, “Hep gençleri bir kalıba koymaya ve dizayn vermeye çalıştık. Bundan dolayı bugüne kadar başarılı olamadık. Bizim sizi dinlememiz lazım. Sizin hayallerinize ve umutlarınıza göre yönetim şeklimizi belirlememiz lazım. Devlet milletine şekil veren değil, milletin geçmişine göre şekillenen bir aygıttır. Bundan sonra gençlerimizi daha çok dinleyeceğiz ve sizin hayallerinize göre adımlar atacağız. Gençler olarak da sadece karanlıklara küfrederek bir şeyler yaptığımızı sanmayacağız. Biz okuyacağız, düşüneceğiz, sosyal sorumluluk bilinciyle hareket edeceğiz. Dünyada ve bölgemizde yaşananların niçin yaşandığını kendi aramızda tartışacağız” diye konuştu.

 

BİLMEZ: BİZ ORTAK AKLI BULMAK ZORUNDAYIZ

 

Gençlerin bölgede yaşanan oyunların farkında olması gerektiğini dile getiren Bilmez, sözlerini şöyle sürdürdü:  “80 öncesi bölgemizde ve ülkemizde yaşanan sağ-sol olayları neye mal olduğunu, bizi nereye götürdüğünü ne olur düşünelim. Arzularını şiddetle dile getirmek acizlerin işidir. Bunun için taleplerinizi her ortamda dile getirin. Şiddet içermeyen her talep makuldür. Biz ortak aklı bulmak zorundayız.” dedi.

 

 

ARVAS: BÖLGENİN İKİ PROBLEMİ VAR

 

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ise, çalıştaya katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür ederek, “Gençler geleceğimizin teminatıdır. Bugün gençlik bir buhran yaşıyor. Burada önemli olan gençleri dış etmenlerden nasıl korumaktır. Bu dış etkenler fikri ve zihni bulanıklardır. Sermayemiz olan gençleri bize düşman eden hareketler nelerdir, bunu araştırmak gerekmektedir. Yıkıcı ve tahrip edici, dinine, örfüne düşman olan dış tahrikli gençlerin tedavisi nedir acaba? Bölgemizin iki problemi var, biri cehalet, diğeri işsizliktir. İşsizliği yenebiliriz. Peki, cehaleti nasıl yeneceğiz? Eğer biz helal ve haramı bir gencimizin kalbine yerleştirmemişsek, biz bunun ailesine huzuru sokamayız. Peygamber sevgisini kalbine yetiştirmesek, komşusuna zarar verecek. Biz akademik başarının yanında, ahlaki başarıyı ihmal ettik” dedi.

 

“BUGÜN GÜZEL BİR FİNAL YAPMAK İÇİN TOPLANMIŞ BULUNMAKTAYIZ”

 

AK Parti Van Milletvekili ve MKYK üyesi Osman Nuri Gülaçar, gençliğin bütün toplumların en büyük sermayesi olduğunu belirterek, “Gençlik, kıymetli bir sermayedir ve bu sermayenin doğru işlere kanalize edilmesi, hem gençlerin hem de toplumun geri kalanı için hayati önem taşımaktadır” dedi. Van ve bölge gençliğinin sorunlarını ve çözümlerini hedefleyen Van Gençlik Çalıştayı zirve programında konuşan Gülaçar, “Van Gençlik Çalıştayı adı altında birbirinden kıymetli kurum ve kuruluşların, yine birbirinden kıymetli gençlerle birlikte gençlerin sorunlarını gündemine aldığı uzun bir çalışmanın sonucunda, bugün güzel bir final yapmak için toplanmış bulunmaktayız. Eğitim, aile, göç, kalkınma, istihdam gibi ülkemizin, hatta dünyanın çokça tartıştığı, kıymetli ve bir o kadar da netameli konu başlıkları üzerinde gençlerle el ele vererek kafa yormaya, sorun alanlarını belirlemeye ve çözümler üretmeye yönelik böylesi bir çalışmadan dolayı emeği geçen kurum ve kuruluşlara ve siz değerli gençlere teşekkürü bir borç biliyorum. Çalıştay vesilesiyle şehrimize teşrif eden kıymetli misafirlerimize, kentimize hoş geldiniz diyorum, umarım buradan güzel dostluklar ve güzel anılarla uğurlarız sizleri, ayaklarınıza sağlık” dedi.

 

 

GÜLAÇAR: GENÇLİK KEŞKELERLE ANILAN BİR DÖNEMDİR

 

Gençliğin, yaşamının bu dönemini bitirmiş insanların istisnasız tümü için özlemle ve biraz da pişmanlıklarla anılan bir dönem olduğunu ifade eden Gülaçar, “Gençlik özlenir, çünkü gençlik yılları insanın en idealist, en enerjik olduğu yıllardır. Mücadele etmeye, azmetmeye, hayal etmeye en meyyal olduğu çağ gençlik çağlarıdır. Gençlik aynı zamanda, keşkelerle anılan bir dönemdir. Çünkü bu yıllar insanın en saf, en doğal ve samimi olduğu çağlardır ve bu açıdan yaptıklarımız ya da yapamadıklarımız için iç çektiğimiz dönemlerdir. Yani gençlik, insan yaşamında bir şeyleri başarmaya en yakın olduğu ve aynı zamanda bir şeyleri yanlış yapmaya en meyyal olduğu bir dönemdir. Buradan çıkaracağımız sonuç, siz gençlere, toplumsal, ekonomik ya da siyasal her türlü meselenin çözümü için büyükleriniz olarak bizlerin ve sizden sonra gelecek nesillerin ihtiyacı var. Toplumun; sizlerin enerjisine, cesaretine ve üretmesine ihtiyacı var. Ancak bunu sizden beklerken, bizlerin de size karşı en önemli bir görevimiz var. Sizin yaşayacağınız muhtemel ‘keşke’ler için sizleri uyarmak ve yönlendirmektir. Gençlik, kıymetli bir sermayedir ve bu sermayenin doğru işlere kanalize edilmesi, hem gençlerin hem de toplumun geri kalanı için hayati önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

 

GÜLAÇAR: TALEPLERİN TARTIŞILDIĞI, GÜNDEMLEŞTİRİLDİĞİ BİR ÇALIŞTAY UMUYORUM

 

Gençliğin önemine değinen Gülaçar, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Sizlerin, komisyonlardaki yoğun çabalarınız ve uğraşlarınız sonucunda bugüne getirdiğiniz ve bu çalıştay vesilesiyle kamuoyuyla paylaşacağınız çalışmalarınızı önemli kılan husus, bizler için hayati derecede ehemmiyet kesbeden gençlik mefhumunu ve gençlerin yaşadığı problemleri gündemine almasıdır. Daha da önemlisi bu problemlerin belirlenmesi ve çözümler üretilmesi sürecini yine siz gençlerle beraber yürütülmesidir. Mezuniyet sonrası karşılaştığınız iş bulma, düzenli bir yaşam kurabilme, içinde yaşadığınız toplumun saygın bir bireyi olarak yaşamınızı devam ettirme gibi istek ve taleplerinizin tartışıldığı, gündemleştirildiği bir çalıştay, umuyorum ki hepimiz açısından gerekli farkındalığı oluşturur ve gençliğe yönelik yapılacak yeni çalışmaları beraberinde getirir.”  dedi.

 

GÜLAÇAR: KENDİNİZİ DEĞİŞTİRİN VE KENDİNİZİ GELECEĞE HAZIRLAYIN

 

Gençlere değiştirme ve dönüştürme potansiyellerini hiçbir zaman küçümsememeleri gerektiğini ifade eden Gülaçar, “Lütfen potansiyelinizin farkında olun. Sizler bu toplumun arızalı yönlerini düzeltmeye mahirsiniz. Bu kabiliyet siz de fazlasıyla var. Ancak sizden istirhamım bu değişim ve dönüşüm sürecinin çevrenizden, oradan buradan değil, kendinizden başlayın. Önce kendinizi değiştirin ve kendinizi geleceğe hazırlayın. Bu ülkeyi, bu toplumu daha güzel günlere taşıyacağınıza dair hayalleriniz mutlaka olsun, ancak bu hayallerin ilk durağı yine siz olun. Bunu başarırsanız, kendinizle başlayarak, ailenizi ve çevrenizi ve yaşadığınız şehri değiştirebilirsiniz. İşte o zaman, 21 yaşında İstanbul’u fethedebilirsiniz, işte o zaman 18 yaşında Peygamberimizin emri üzerine İslam ordusuna kumandan olabilirsiniz.”

 

“GENÇLİĞİ AİLEDEN, TOPLUMDAN BAĞIMSIZ DEĞERLENDİREMEZSİNİZ!”

 

“Gençlik, bütün toplumların en büyük sermayesidir. Fakat gençliği aileden, eğitimden, toplumsal ilişkiler ağından ayrı değerlendiremezsiniz. En önemlisi de konumunuzu, değerlerinizi ve medeniyetinizi merkeze koymadan çözemezsiniz. Radikal bir şekilde sorgulamalar yapmalıyız. Uyuşturucu müptelası olmuş gençlerin problemlerini, sadece bağımlılığın tedavisi ile çözemezsiniz. İslam’ın temel kurallarından biri de bir şey haramsa ona götüren yollar da haramdır. Uyuşturucu veya daha farklı bir bağımlılığın yollarını kapatmak, set çekmek aileden başlar. Bilinçli ve şuurlu bir aile, çocuklarının toplumun en saygın insanları olma bilinciyle, sonrasında ilk adımını attığı eğitim kurumunun, o kurumdaki terbiyeci, eğitimci ve öğreticilerinin ona katacağı katma değerle yol alır. Sözü fazla uzatmadan medeniyetinize, köklerinize dönecek, çare ve çözümü burada arayacaksınız. Bu da çok ciddi toplumsal bir değişim ve dönüşümle gerçekleşir. Emeği geçen her bir gencimize yürekten teşekkür eder, organizasyonu düzenleyen kurum ve kuruluşlarımıza şükranlarımızı arz ederiz” şeklinde konuştu.

 

 

BATTAL: TÜRKİYE GENELİ UYGULANABİLECEK ÇOK ÖNEMLİ BİR ÇALIŞTAY OLDU

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin bir danışma kurulu olduğu ve 2 ayda bir toplandıklarını ifade eden YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, “Danışma komisyonu olarak tematik ve bir konu üzerine toplanıyoruz. O konuyu enine boyuna, şehirden sivil toplum örgütlerimiz ve başta valiliğimizin öncülüğünde yapmaya çalışıyoruz. Danışma kurulunda aldığımız kararlara ilişkin projeler yapıyoruz, projeler kapsamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Birinde tarımla ilgili karar aldık, birinde ise, gençlik çalıştayı ile ilgili karar aldık. Bu anlamda şu anda çıktısını her beraber müşahede ediyoruz. Bir başka almış olduğumuz karar ise, eğitimle ilgili şu anda Mart ayı veya Nisan ayı içerisinde bir sempozyum şeklinde çalışmamızı sürdüreceğiz. Bu anlamda çalışmalarımız devam edecek, bu çalıştay da bu kapsamda çok önemli bir çalıştay oldu. Belki Van özelinde Van gençlik çalıştayı diyoruz ama aslında Türkiye geneli uygulanabilecek çok önemli bir çalıştay oldu.” diye ifade etti.

 

 

ÖZDEMİR: GENÇLERİN TALEPLERİ ÜZERİNE KALİTELİ PROGRAMLAR YAPACAĞIZ

 

Çalıştayın Van gençliği için hayırlı olması temennisinde bulunan Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşaviri Ali Özdemir ise, “En büyük potansiyelimiz, sahip olduğumuz genç nüfusumuzdur. Allah’a hamd olsun genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın kuruluşu da gençliğe verilen önemi göstermektedir. Önceki yıllarda daha mütevazi yapılan gençlik çalışmaları, bakanlığımızın kurulmasından sonra daha çok gencimize ulaşacak şekilde, daha çok imkanla ve çok sayıda gencin katılımıyla, gençlerimize daha çok kıymet vermeye çalışıyoruz. Bu çalışmaları yürütürken de gençlerin talepleri doğrultusunda daha kaliteli programlar yapmaya çalışıyoruz. Bugünkü çalışmamız da bunun bir göstergesidir” dedi.

 

 

İNANÇ: ÇALIŞTAY GENÇLERE YOL GÖSTERECEKTİR

 

Gençlik politikalarına yeni bir vizyon katacağına ve yol göstereceğine inandığını ifade eden Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, “Gençlik ve spor bakanlığı eğitim kültür ve araştırma genel müdürlüğümüze sunduğumuz ve tüm illerden sunulan 136 proje içerisinde kabul gören tek proje olan Van’ın gençlik haritası projemizi henüz uygulamaya geçmek üzereyken, Rektörümüzün YYÜ bünyesinde oluşturduğu, ilimizdeki kamu kurum ve kuruluşlarından oluşan danışma kurulu gündemine teklif ettiğimiz ve hemen kabul gören gençlik çalıştayı projemizi bu projemizin üzerine bina ederek 30 Ocak 2018 tarihinde startını verdik. Bu çalıştayın ülkemizin en genç nüfuslu illerinin başında gelen şehrimizde yapılıyor olmasını ayrıca anlamlı ve çok faydalı bulduğumu ifade etmek isterim. Bilvesile şimdiden bu çalıştayın şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını rabbimden temenni ediyorum.” dedi.

 

İNANÇ: TUTTUĞUNU KOPARAN BİR GENÇLİK LAZIM

 

Gençlerin imanına, inancına, maneviyatına sahip çıkması gerektiğine, aynı zamanda sorgulayıcı ve araştırmayı ilke edinmiş bireyler olarak yetişmelerini arzuladıklarını dile getiren İnanç, “Sanatıyla, kültürüyle,  sporuyla, estetiğiyle zirvede bir gençliğimiz olsun istiyoruz. İlimde, fende, teknikte, en ileride olan bir gençlik. İşte bunun için bize denemekten hiç bıkmayan, her yenilgisini öğrenmeye, daha iyisini yapacak tecrübeye dönüştürüp hedefine odaklanan ve nihayetinde Allah’ın izniyle tuttuğunu koparan bir gençlik lazım. İşte bu doğrultuda Van gençlik çalıştayı amaç olarak; En temelde, gençliği gençlikle konuşmayı ve gençliğin yarınını gençlikle beraber hazırlamayı, gençliğin kendi diliyle ortak sorunlarını saptamayı, çözüm önerilerini de yine gençlerle hazırlamayı şiar edinmiştir. Bu çalışmamızın öngörülen hedefler doğrultusunda ilimize, bölgemize ve hatta ülkemize farkındalık getirmesi, gençlere ve gençliğin sorunlarına dikkat çekerek Van gençliğinin sesini tüm Türkiye’ye duyurarak somut çıktılarıyla bizlere yol göstermesini diliyorum.” dedi.

 

 

ÇİÇEK: HEPİMİZİ ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ

 

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okullarda ve yükseköğretimdeki öğrenci sayı 25 milyonun üzerinde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Çiçek, “Bu Dünya’daki 140 ülkenin nüfusundan daha fazla bir rakamı ifade ediyor. Van’da nüfusun yüzde 65’i, 29 yaşın altındaki insanlardan oluşmaktadır. Biz bu konuda çok şanlıyız.   Bize düşen bu hazineye sahip çıkmaktır. Çünkü bugün en büyük kriz insani anlamda yaşadığımız krizdir. En büyük erozyon insanı düzlemde yaşadığımız erozyondur. Özellikle dijital çağın küresel etkileri, Dünya’nın her tarafında etkili olduğu gibi bizde de etkili olmaktadır. Böylesi insani krizin yaşandığı bir çağda, gençlerimizi heder etmemek gibi hükümlülüğümüz ve sorumluluğumuz var. Bizim gençlerimizin sorunlarına sahip çıkmamız gerekiyor. İnsani ve ahlaki erdemlerle bezenmiş gençlere sahip olmamız gerekiyor. Biz dünün gençleri olarak üzerimize düşeni yaptığımızda şüphesiz, biz bu insani sermayemizi, kendi toplumuzu için bir hazineye dönüştürebiliriz. Hepimizi elimizi taşın altına koyacağız. Gençlerimizi anlamak, onlara yönelmek, onların sorunlarını dinlemek, onların gelecek kaygılarına ortak olmak, onların endişelerine sahip çıkmak ve onlara değer vermek gibi hükümlülüğümüz var. Biz böyle yaparsak, gençlerimizi tanıyarak sorunlarına vakıf olarak bu sorunların çözümüne yönelirsek, şüphesiz bu insani hazineyi en iyi bir şekilde değerlendirmiş olacağız. Bu bilinçten hareketle Van danışma kurulu, özelde Van’daki gençlerin, genelde gençlerin sorunlarının irdelenmesi, tartışılması ve çözüm önerileri bulunması nedeniyle böylesi bir öneri geliştirdi.” dedi.

 

ÇİÇEK: GENÇLERİN SORUNLARINI TESPİT ETMEK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPTIK

 

Gençlerin sorunlarının irdelenmesi, tartışılması ve çözüm önerileri sunması adına komisyon kurduklarını ifade eden Çiçek, “Özellikle Van’da ve Bölge’nin gençleriyle genel olarak gençlerin sorunlarını tartışmaya yönelik irdeleyerek ve tespit etmeye yönelik çalışmalar yaptık. Yaklaşık 10 aydır yoğun bir bicimde Van’da bütün ilçelere ulaşarak, oradaki gençlere ulaşarak,  sorunların tespite yönelik çalışmalar yaptık. Bu anlamda 8 ayrı komisyon kurduk. Bu 8 ayrı komisyon düzenli bir şekilde odak grup görüşmeleri, anketler, gözlemler, ortak toplantılar, çalıştaylar, ve benzeri çalışmalar yürüttüler. Komisyonlarımızın çalışmalarının sonucunda durum analizi, sorun analizi, çözüm analizi yaparak kendi çalışmalarını raporlaştırdılar.” diye konuştu.

 

GÜRAY: GENÇLER BÖLGE DE ÖNEMLİ BİR ROL OYNAMAKTADIR

 

Bölgenin kalkınması için genç nüfusun önemli bir potansiyeli barındırdığına işaret eden DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray da, “DAKA olarak bölgemizin kalkınmasına yönelik 2009 yılından bu yana Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerinde tarımdan turizme, eğitimden sanayi altyapısına kadar birçok alanda program, proje ve farklı destek mekanizmalarıyla çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bölgemiz mevcut nüfus yapısıyla ülkemizin en genç nüfusuna sahiptir. Bu durum hepimize kuşkusuz bir takım sorumluluklar yüklemektedir. Türkiye’nin en geri kalmış bölgesine hizmet eden DAKA olarak gençlerimizin kapasitelerini artırmak ve böylece kalkınma entegrasyonunu sağlamak için önemli strateji belgelerinin gerekli planlamaları ve müdahalelerini yaptık” ifadelerini kullandı.

 

 

KİYAĞ: SORUMLULUK ALMAMIZ GEREKİYOR

 

Gerçekleştirilen Çalıştay’ın sürdürülebilir bir iletişimin nüvesini oluşturması ve yeni bir geleneğin başlangıcı olması umduğunu ifade eden Çalıştay'ın genç temsilcisi Zafer Kiyağ, “Hepimiz biliyoruz ki, farklı kültürel arka planlarımıza rağmen, küreselleşme hepimizi ortak bir kadere doğru sürüklüyor. Artık Afrika'da bir rüzgâr esse, Türkiye'deki yapraklar kımıldıyor, Amazonlarda bir kelebek kanat çırpsa, etkisi dünyanın diğer ucunda hissediliyor. Küreselleşme olgusu, bizi hem sorunların, hem de çözümlerin tarafı haline getiriyor. Küresel vatandaşlığın henüz hukuksal bir tanımı yoksa da, sadece yaşadığımız ilin ve ülkemizin değil, dünyanın sorunları konusunda da sorumluluk almamız gerekiyor. İşte bu noktada gençliğe, proaktif yaklaşımlarla, yaşadığı dünyanın öznesi olma vazifesi düşüyor. Büyük şairimiz Necip Fazıl'ın gençliğe seslenişinde ifade ettiği gibi; "kim var!" diye seslenilince, sağına ve soluna bakmadan, fert fert "ben varım!" cevabını verici' Her ferdi "benim olmadığım yerde kimse yoktur!" duygusuna sahip bir gençlik bekleniyor. Yaşadığımız dünyanın devasa sorunlarına ancak böyle bir özgüvenle çözüm üretebilir, geleceğe ancak böyle bir heyecan sayesinde sahip olabiliriz. Bugün ne yazık ki, irademizi esir alan bazı bağımlılıklarımız var. Gündemimizde fikirlerden, kitaplardan çok markaların, teknolojinin, internet oyunlarının yeri var. Mutlak özgürlük aradığımız bir çağda, bu tür bağımlılıkların tutsağı olduğumuzun farkında mıyız? Böyle zamanlarda bilincimizi aşk tutacak 'Ben neye hizmet ediyorum?' sorusunu yanımızdan hiç eksik etmememiz gerekiyor.” dedi. 

 

SAĞLAM DİYALOG ŞART!

 

Kıyağ, Gençliğin bu dünyada yaratabileceği en büyük farkın, vicdanları sarsacak bir haykırışı dile getirebilmek olduğunu ifade etti. Kiyağ, “Dünyanın bütün adaletsizlikleri, sistemik sorunları karşısında sessiz kalmadan alternatifler üretebilmektir. Fakat bunun için önce sağlam bir kimlik inşa edebilmek, kendi tarihimizle, kültürümüzle sağlam bir ilişki kurabilmemiz gerekir. Bizi kültürümüzle barıştıracak köprüler inşa etmemiz lazım. Aksi halde, sistemin bizi kanalize ettiği sınırsız tüketim, mutlak özgürlük ve haz odaklı mutluluk arayışı ile tüm bunları gerçekleştirebilmek adeta imkânsız. Özgürlük adı altında gelen, ama aslında bize hiç de özgürlük vadetmeyen prangalara karşı direnç geliştirmemiz gerekiyor. Kendimizi ne kadar erken gerçekleştirirsek hayatta o kadar başarılı olur ve en önemlisi kendi hayatımızın öznesi oluruz. Gerçek başarı, sınırsız arzu ve istekleri olan bir varlığın, sınırlı bir ömürde ve sınırlı imkânlar içinde yaşama sanatını öğrenebilmesidir. Evet, gerçekten yaşamak bir sanattır. Başarılı insanların temel özelliği de, bu sanatı iyi öğrenmiş olmalarıdır. Tüm bunları hayata geçirebilmek için, birbirimizin tecrübesine kulak vermek ve birbirimizi güçlendirecek sağlam diyaloglar kurmamız gerekiyor. Ben bu çalıştay’ın en birbirimizi tanımak olduğunu düşünüyorum. Az okuyoruz, teknolojiyi takip etme seviyemiz sosyal medya hesaplarından ibaret belki, bu konuda kendimizi düzeltmemiz ve çok çalışmamız gerekiyor ama düzeltilmesi gereken şeylerin de olduğunun farkındayız.” diye ifade etti.

 

 

KIYAĞ: GENÇ FİKİRLERE SÖZ VE EHEMMİYET VERİLDİĞİ BİR ÜLKE HAYAL EDİYORUM

 

Kıyağ son olarak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Biz gençler olarak ilk önce eğitimde ezberci bir eğitim sisteminin yerine öğrenmeyi hedefleyen, sorgu ve muhakeme gücünü arttıran bir eğitim modelin istiyoruz. Gençler olarak geleceğe umutla bakmak istiyoruz. İş bulmak için sadece liyakatimizle bir yerlere gelebilmek, üniversitede hangi bölümü okumalıyım sorusuna hangisinde iş bulabilirim sorusu ile cevap vermek istemiyoruz. Yeteneğimizin olduğu, sevdiğimiz bölümler okumak, Sevdiğimiz ve yeteneğimizin olduğu işler yapmak istiyoruz. Genç nüfusun bu kadar yüksek olduğu bir ülkede ve şehirde bizlere de söz hakkı ve sorumluluk tanınmasını isteriz. Ülkemiz adına yenilikçi, kültürümüzle özdeşleşen projeleri, Siz büyüklerimizin desteğiyle gelecek kaygısı, stresi yaşamadan üretken olmak istiyoruz. Güzel bir şehir ve güzel bir ülke hayal ediyoruz. Yemyeşil parkları olan, sanatla ve kültürle iç içe şehirler istiyoruz. Emeğin mutlaka karşılığının olduğu adil ve kardeşçe paylaşacak bir toplumda huzurla geleceği inşa etmek istiyoruz. Sözcüsü olduğum tüm gençler adına gençlerin üretimde, yönetimde ve ülkemizin inşaasında daha fazla söz sahibi olduğu, gençlere ve genç fikirlere daha çok ehemmiyet verildiği bir ülke hayal ediyorum.” diye konuştu.

 

Çalıştaya, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşaviri Ali Özdemir, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AK Parti Van milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar ve Abdulahad Arvas, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, kurum amirler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda genç katıldı.

Editör: TE Bilisim