ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ – HAMİT KARAKUŞ - Van’da daha önceki yıllarda da çokça tartışılan halk ekmek uygulaması Tuşba Belediyesi eliyle Tuşba sınırlarında kaldığı yerden devam ediyor. Ramazan ayı öncesi startı verilmesine rağmen Ramazan nedeniyle bir kaç ay ara verilen halk ekmek noktaları ile vatandaş normalde 1 TL olan ekmeği Tuşba ilçesinde 60 kuruşa alıyor. Daha önce büyükşehir belediyesi ve diğer belediyelerin de gündemine aldığı fakat hayata geçiremediği, kentteki fırıncıların da ciddi tepki gösterdiği o uygulama Tuşba halkı tarafından ise sevinç ile karşılandı. Kent genelinde gramajı düşürülerek 1 TL’ye satılan ekmek yerine 60 kuruşa ekmek alan Tuşba sakinleri uygulamadan memnuniyetini dile getirirken diğer ilçe sakinleri de benzer uygulamanın her yerde hayata geçmesini istiyor. Son zamanlarda dolar ve piyasadaki diğer yükselişler nedeniyle tüm gıda ürünlerinin zam aldığı süreçte uygun fiyata ekmek almanın dar gelirli vatandaş için elzem olduğunu belirten vatandaşlar, uygulama için diğer belediyelere de çağrıda bulundu.

 

 

TUŞBA SAKİNLERİ ARTIK EKMEĞİ VAN’DAN UCUZ YİYOR

 

Van’da ilk olarak Tuşba Belediyesi tarafından hayata geçirilen ‘Halk Ekmek’ 8 ayrı noktada hizmet verirken, kısa bir süre kapanmasının ardından tekrar açıldı. Halk Ekmek uygulaması vatandaş tarafından memnuniyet karşılanırken, uygulamasının yalnızca Tuşba ile sınırlı kalmaması talebi de geldi. Piyasada 1 lira 10 kuruştan satışa sunulan ekmek, ‘Halk Ekmek’ noktalarında 60 kuruştan satışa sunuluyor. Haftanın her günü açık olan Halk Ekmek noktaları saat 7 ila 12 saatleri arasında ekmek satışı yapılıyor.

 

 

BOZKURT: EKMEĞİ 60 KURUŞA ALIYORUZ

 

Şehrivan Gazetesine konuşan vatandaşlardan İslam Bozkurt, Tuşba Belediyesi tarafından başlatılan halk ekmek uygulamasının sevindirici olduğuna vurgu yaparak, “Piyasa da 1 lira 10 kuruştan aldığımız ekmeği, ‘Halk Ekmek’ noktalarında 60 kuruşa alıyoruz. Bu konuda aile bütçemize katkısı fazlasıyla oluyor. Herkesin maddi durumu iyi değil haliyle kısa bir süre kapatılması tepkiye neden oldu. Dar gelirli olan aileler ekmek ihtiyacını buradan sağlarken, ani kapatılması sıkıntı yaşamasına neden oldu. Ama Belediyenin tekrar açması bizleri mutlu etti. Tuşba Belediyesi’nin bu adımı atması hem Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Belediyesi tarafından hayat geçirmesi diğer dar gelirli vatandaşlar aileler açısından da güzel olacaktır. Vatandaş olarak bu projeden memnunuz. Darısı diğer belediyelerin başına diyelim.” Şeklinde konuştu.

 

 

DİĞER BELEDİYELERE ÇAĞRI

 

Şehrivan’a konuşan Ahmet Ceylan isimli diğer vatandaş da ‘Halk Ekmek’ noktalarının açılması Tuşba’da yaşayan vatandaşlar açısından çok güzel bir çalışma olduğunu ifade ederek, “Şabaniye Mahallesi’nde oturuyorum. Bizim mahallede neden açılmıyor. Biz 10 nüfuslu bir aileyiz. Sabah 10 tane akşam 10 tane toplam 20 ekmek alıyorum. 1 liradan hesaplasan 20 lira para yapıyor. Bir ay olarak 600 lira sadece ekmeğe veriyorum. İşim gereği Halk Ekmek noktasına yakın yerde çalışıyorum. Denk geldikçe burada ekmek almaya çalışıyorum. Diğer Van’daki belediyelerinde ‘Halk Ekmek’ noktaları açmaları ve dar gelirli ailelerin bundan yararlanmasını istiyorum.” Dedi.

 

AKDEMİR: FAKİR FUKARANIN EKMEĞİNİ BURADAN TEMİN ETMESİ GÜZEL

 

Abdulhekim Akdemir isimli vatandaşta Şehrivan’a şu açıklamalarda bulundu: “Halk için vatandaş için ucuz ekmek satılması özellikle dar gelirli aileler açısından hayatı önem taşıyor. Fakir fukaranın ekmeğini buradan temin etmesi güzel. Benim maddi durumum iyi ben kendim halk ekmek noktalarından ekmek almadım. Ama dar gelirli ailelerin buradan ekmek alması adına bu noktaların kapatılmaması lazım. Bir kesim kalkıp yok gramı eksik, yok bilmem şuyu var diyor. Ben bir vatandaş olarak bu noktaların tekrar kapatılmasına karşıyım. Kapatılması dar gelirli aileler açısından kötü olur. Artı ekmek noktalarında az ekmek getirildiği söyleniyor. Bu satış noktalarında kısa zaman diliminde ekmeklerin tüketilmesi bazı vatandaşların yararlanmamasına neden olduğunu da duyuyoruz. Ekmek fazladan getirilse ve gün boyu çalışsa çokta satış olacaktır. Her şeye rağmen Belediyenin böyle bir adım atması halk ve dar gelirli aileler için güzel bir çalışma olmuş.”

 

 

YAĞMUR: SAAT 12’DE KAPATILMASI DOĞRU DEĞİL

 

Necati Yağmur isimli vatandaşta yaptığı konuşmada, Bir vatandaş olarak ‘Halk Ekmek’ noktalarının belirli ve merkezi bir yere konulması daha iyi olacaktır. Bu halk ekmek noktasına ben gelebiliyorum. Ama evi daha uzak olan insanlar buraya gelemiyor. Örneğin, küçük çocuğu olan var. Eşi işe gidip geç saatte eve gelenler var. Almak isteyip alamayan çok kesim var. Bu halk ekmek noktaların çoğalması ve belirli mahallede merkezi bir noktada olması daha olur. Halk ekmek noktaların kapatılması tabi ki de olmaz. Tekrar açılması güzel oldu. Diğer bir sorun da halk ekmek noktalarının erken kapanması çoğu vatandaşın yararlanmamasına neden oluyor. Yani erken açılıyor. Ama erkende kapatılıyor. Bazı vatandaşlar akşamdan alıyor. Saat 12’de kapatılması doğru değil. Van geneli şuan ekmek 1 lira ya da 1 lira 10 kuruştan satılıyor. İmkânı olmayan bir sürü vatandaş var. Bu halk ekmek noktalarının açılması gerçekten dar gelirli vatandaş açısından önemliydi.

 

 

IŞIK: EKMEĞİN SAĞLIKLI OLMASI ÖNEMLİ

 

Şehrivan’a halk ekmek konusunda açıklama yapan Necmettin Işık isimli vatandaş ise “Tuşba Belediyesinin açtığı halk ekmek noktalarını gördüm ama alışverişimiz olmadı. Van Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Belediyesi’nin bu konuda çalışma yapması dar gelirli vatandaşlar açısından gayet iyi olur. Tabi burada halk olması deyip geçmemek lazım. Ekmeğin sağlıklı olması ve temiz olmasına dikkat etmeleri lazım. Halkımız ve vatandaşımız bundan faydalanmasını istiyoruz. Biz olsun ya da başkası olsun 1 lira ya da 10 kuruş ekstradan cebinde para kalması vatandaş açısında avantaj. Oradan kaldığı parayı başka bir yere harcar. O yüzden diğer belediyelerinde bu konuda çalışma yürütmesi vatandaş açısında güzel olacaktır.” İfadelerini kullandı.

 

 

“VAN’DA ÇOK SAYIDA DAR GELİRLİ AİLE YAŞIYOR”

 

Metin Ecer isimli vatandaşta şunları söyledi: “Kalecik TOKİ’de Tuşba Belediyesi tarafından yapılan halk ekmek noktaları gördüğüm kadarıyla 8 metre m²’lik bir alandan oluşuyor.  Sadece bir defa açık olduğunu gördüm. Daha sonra rastlamadım. Sosyal Hizmetler çalışanıyım. İşim gereği yoksul ailelere ulaşmak. Özellikle TOKİ’lerde çok yoksul aile var. Daha çok dağılmış aileler TOKİ’lerde toplanıyor.  Özellikle bu ailelerde temel sıkıntı gelir sıkıntısı. Bir kısmını biz karşılıyoruz. Gıda gibi, kira gibi. Bazılarını karşılayabilecek hiç alternatif yok maalesef. Onlardan birisi ekmek. Şuan Van’da çok sayıda dar gelirli aile yaşıyor. Diğer belediyelerde koordineli ve bu işi tam anlamıyla üstlenecek ve projeyi iyi yönetebilecek bir çalışma yürütülürse, diğer Belediyelerde Halk Ekmek noktaları açılması yönünde projelendirmesi güzel olur.”

                                                                                                                

KAVAK: HALK EKMEK DEVAM ETSİN

 

Ali kavak isimli vatandaşta Şehrivan’a yaptığı açıklamada, Tuşba Belediyesi tarafından açılan ‘Halk Ekmek’ noktalarını tekrar açılmasını memnuiyetle karşıladıklarını ifade ederek, “Dar gelirli ailelerin ekmek ihtiyaçlarını karşılamak adına güzel bir proje oldu. Bir ara kapalı olması bizi üzse de kısa bir süre sonra açılması bizleri memnun etti. Bulunduğumuz mahallede dar gelirli aileler bakımdan gerçekten tekrar açılması çok önemliydi. Tuşba Belediyesi’nden talebimiz ‘Halk Ekmek’ noktalarının devam etmesi yönünde olacaktır.” Dedi.

 

“SINIRLI SAYIDA OLMASIN DEVAMI DA GELSİN İSTİYORUZ”

 

Aylin atlı ise Şehrivan’a şunları söyledi: “Halk Ekmek noktalarının açılmasından çok memnunuz. Kısa süre kapalı kalması dar gelirli vatandaş olarak bizi üzdü. Halk Ekmek noktalarında satışa sunulan ekmekten memnunuz. Belediyeden talebim halk ekmek noktalarını daha fazla yerde açılması istiyoruz. Sınırlı sayıda olmasın devamı da gelsin istiyoruz. Ama genel anlamda yapılan bu çalışmadan memnunuz. Bu ve buna benzer çalışmaların gelmesini bekliyoruz.”

Editör: TE Bilisim