ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN

Van’dan en çok konut, işyeri vb. alan ülkelerin açıklandığı değerlendirmede, Van’da konut satışında en çok yabancı satışının Iraklılara yönelik olduğu belirtildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Dilşat Kaya Canbaz, geçtiğimiz aylarda Son 5 yılda Van’da satılan konut sayısına ilişkin meclise soru önergesi vermişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi veren Kaya, Van’da son 5 yıl içinde gerçekleşen konut satışlarının kaçının T.C uyruğuna sahip olmayan kişilere yapıldığını da sormuştu. Bakan Kurum, milletvekili Kaya’nın sorduğu soruları yanıtladı.

BAKAN KURUM, MİLLETVEKİLİ KAYA’NIN SORULARINI CEVAPLADI…

Bakan Kurum, milletvekili Dilşat Kaya Canbaz’ın sorduğu “Son beş yıl içerisinde Van ilinde toplam kaç konut satılmıştır? Satılan konutların toplam piyasa değeri ne kadardır?” sorusuna “Van ilinde satılan konutların piyasa değeri ile ilgili bilgiler Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü veri tabanında tutulmamaktadır. Bu tür verileri işlemek, anlamlı ve tutarlı sonuçlar elde etmek, özel uygulamalar ve uzmanlık gerektirdiğinden; konunun TÜİK tarafından yayımlanan verilerden alınmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir” yanıtını verdi.

VAN’DA 107 KONUT YABANCILARA SATILDI!

Kurum, milletvekili Kaya’nın “Van ilinde son beş yıl içinde gerçekleşen konut satışlarının kaçı T.C uyruğuna sahip olmayan kişilere yapılmıştır? Bu kişilere yapılan satışların piyasa değeri ne kadardır? Satın alan kişilerin uyruğuna göre istatiksel dağılımları nedir?” sorusuna ise “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü İstatistik Bilgi Sistemi kayıtlarına göre; son beş yılda (16.08.2017- 16.08.2022 tarihleri arasında) Van ilinde satış vb. yollarla yabancı gerçek kişiler tarafından edinilen 107 adet bağımsız bölüm (konut, işyeri vb.) bulunmaktadır” cevabını verdi.

VAN’DA EN ÇOK KONUT SATIŞI IRAK VATANDAŞLARINA YAPILDI…

Bakan Kurum’un verdiği cevaba göre, son 5 yıl içerisinde Van’dan en çok konut, işyeri vb. alanlar 43 ile Irak vatandaşları oldu. Irak vatandaşlarını sırasıyla 7 konut ile Afganistan, 7 konut ile Azerbaycan, 3 konut ile İsveç, 3 konut ile Norveç, 2 konut ile Almanya, 2 konutla Finlandiya, 1 konut ile Amerika Birleşik Devletleri, 1 konut ile Avusturya, 1 konut ile Danimarka, 1 konut ile Kanada, 1 konut ile Kazakistan, 1 konut ile Libya ve 1 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşları izledi.

Editör: TE Bilisim