ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Son yıllarda kaldırım, yol ve sokak çalışmaları sıkça tartışılan Van’da iş sezonu hızlı bir şekilde başladı. Bir türlü bitmeyen yol ve kaldırım çalışmalarının adresi olan Van’da bu çalışmaların başlatılması geçtiğimiz yılki tecrübelerden sonra kentte endişe yarattı. Kentin dört bir yanında yapılan kazılar özellikle geçtiğimiz yıl büyük mağduriyet yaratmış ve aylarca şehrin inşaat halinde kalmasına neden olmuştu.

Çalışmaların ağır ilerlemesi, bazı alanlarda aylarca başlamaması ve kalitesiz işçilikle yapılması büyük gündem olmuş halk bu çalışmalardan dolayı sıkça isyan etmişti. O tepkiler sonrası çalışmalar kışa doğru hızla tamamlanmış, daha sonra da yapılan işçilerin kalitesizliği konuşulmuştu. Bununla birlikte her yıl aynı noktalardaki yapım/yıkım meselesi tartışılırken vatandaşlar bu yılki çalışmalar başlar başlamaz aynı tedirginliği yaşamaya başladı. Merkezdeki ara sokaklarda başlayan çalışmalar iş sezonunda endişe yaratırken Şehrivan’a konuşan esnaflar ve vatandaşlar her yıl sökülüp tekrardan yapılan yol ve kaldırımlar için şikâyetçi olduklarını dile getirerek, belediyelerin bu yılki çalışmaları hızla tamamlamasını beklediklerini söyledi.

ESNAF YİNE AYNI SIKINTILARI YAŞAMAKTAN DOLAYI ENDİŞELİ

bakım ve kaldırım çalışmalarının iki gün önce başladığını ifade eden esnaf Mehmet Güney, “Ana caddelerin en işlek olduğu dönemlerden bu yana çalışmalarda devam ediyor. Yıllardır aynı sorunlarla karlı karşıya kalıyoruz. Buradaki yol çalışmaları bizi mağdur ediyor. Her yıl çalışmalar yapılır, bu sokakta iki gün önce çalışmalar tekrar başladı ve dünde elektriğimizi kestiler. Bu çalışmalar artık bizi bezdirdi, bu çalışmaların derhal bitmesi içinde çağrıda bulunmak istiyorum. Çalışmalar artık rant amaçlı yapılıyor birileri zengin oluyor, biz de mağdur oluyoruz. Bir sene kaldırım yapıyorlar sonra üstünden biraz zaman geçiyor ve kaldırımları söküp parke taşı yapıyorlar. Bu tür çalışmaları da büyükşehir konumunda olan Van’a yakıştırmıyorum. Çalışmalardan dolayı sokak üzerinde bulunan 80-90 tane esnafımız perişan durumda ve çalışmaların uzun sürmesi halinde esnaf daha da perişan olacak” dedi.

ÇALIŞMALAR İŞLERİ DURDURUYOR

Toz ve toprağın içinde iş yapamaz hale geldiklerini belirten esnaf Erhan Tekin, “Bu çalışmalardan tüm esnaflar etkileniyor. Gördüğünüz gibi lokantamız boş bir şekilde duruyor. Çünkü kimse tozdan dolayı buraya gelip oturmak istemiyor. İki gündür başlatılan çalışmalar işimizi ciddi anlamda etkiledi ve bir an önce bitirilmesi için de çağrıda bulunuyoruz. Dünde elektriklerin kesilmesinden dolayı dükkanımızı kapatıp eve gittik. Her sene sökülüp tekrardan yapılması bir çözüm değildir. Bu soruna artık bir çözüm bulmaları gerekiyor. Taşları yeniden yapıyorlar ve düzgün yapamadıkları içinde kışın ayrı bir sorun yaşayacağız. Tabi, yazında tekrardan sökülme çalışmaları başlayacak. Bizim kadar çalışanlar da ciddi zorluklar yaşıyor. Çünkü günlük çalışan elemanlar, iş olmadığı zaman gelemiyor ve bu durumda onları olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.

“KISA SÜREDE BİTMELİ”

Sokaklardaki çalışmalardan dolayı müşterilerin iş yerlerine giremediğini vurgulayan esnaf Sait Karakuş şunları söyledi: “Bozuk olduğu zaman onların yapmak gibi zorunluluğu var. Ancak erkenden bitirilmesi gerekiyor. Esnaf olarak ciddi anlamda bu çalışmalardan etkileniyoruz. Her yıl söküp tekrar yapmaları mağdur ediyor ama çalışmalar uzun sürerse daha çok mağdur oluyor. Şu an bizim tek istediğimiz çalışmaların kısa sürmesidir. Sokağa müşteri değil bir vatandaş bile girmiyor.”

ESNAF HER YIL AYNI ÇALIŞMALARIN TEKRAR TEKRAR YAPILMASINDAN YANA DERTLİ

Orhan Sofuoğlu isimli esnaf, sürekli çalışmaların yapıldığını söyleyerek, “Eskiden mevcut kaldırımlar vardı. Tekrar kaldırım çalışması yapılıp ve dükkanların toz toprak içinde bırakılması doğru bir çalışma değildir. Öte yandan kaldırımların yükseltilmesi dükkanların çukurda kalmasına neden oluyor ve kot farkına uymuyor. Van’ın göbeğinde kanalizasyon ve doğal gaz hatlarının geçmemesi ayrı bir sorun. Tüm bu sorunların düzeltilmesini, fazla zaman almamasını ve kısa sürede bitirilmesini arzu ediyoruz. Tüm esnaf arkadaşların beklentisi de yapılan çalışmaların çok kısa bir sürede yapılması ve iyi bir çalışmanın ortaya çıkmasıdır” diye aktardı.

“İHTİYAÇ DUYULAN ALANLARA ÇALIŞMA YAPILMIYOR”

Çalışmalardan dolayı etkilendiklerini ifade eden esnaf Şefik Özköy, şunları kaydetti: “Çalışmaların yapıldığı sokağa vatandaş giremiyor. Zamanında hiçbir çalışma yapılmıyor. tozdan ciddi anlamda etkileniyoruz ve işimizde durgun bir şekilde devam ediyor. Tozdan dolayı her saat temizlik yapıyoruz. Bizim çoğu müşterimiz ailelerden oluşuyor. Çalışmalardan dolayı aile kısmı hiç gelemiyor. Yetkilerden bir an önce bu işin bitirilmesini talep ediyoruz. Çalışmalar ne kadar hızlı ilerlerse buradaki esnaflarda bir o kadar rahat eder. İnsanlar alışveriş yapabilir ve bizim de işlerimiz açılır. İnşallah en kısa sürede bu çalışmalar biter. Bu tür çalışmalar bazen gereksiz yere yapılıyor bazen de gerçekten gereklidir. Özellikle ihtiyaç duyulan birçok alana çalışmalar yapılmıyor. Giden gelen şehir merkezinde çalışmalar başlatıyor.”

“SABAH DAHA SİFTAH AÇMAYAN DÜKKANLAR VAR”

Faruk Timur isimli esnaf, belediyenin işlerini zorlaştırdığını belirtti. Bayramlarda caddelerin boş olduğuna dikkat çeken Timur, “Sokak bayramdan sonra 6 gün kapalı kaldı. Şimdi işler zaten durgun ilerliyor ve çalışmaların başlamasıyla da işler durdu. Sağlam olan yolları söküp tekrardan yapmaya çalışıyorlar. Sabah daha siftah açmayan dükkanlar var. Bu sokaktaki esnafların birçoğu yemek sektörüyle ilgileniyor. Tozdan dolayı kimse de gelmiyor. Ne sabah kahvaltı yapmaya gelen var ne de öğlen yemek yemeye gelen var. Perişan halde sokaktaki çalışmaların bitmesini bekliyoruz” dedi. Son olarak esnaflardan Ahmet Cintam ise şunları aktardı: “Yollarda çalışma başlatıldığı zaman 15 gün sürdüğünü biliyoruz. Haliyle bu süre zarfında da esnaflar ciddi anlamda etkileniyor. Bu sokakta kanalizasyon sorunu var ve bir defalarca kez bu sorun için dilekçe verdik. Aslında güzel bir çalışma yapılıyor. Ancak bunun da sorununu biraz yaşayacağız. Aslında bu çalışmalar daha uygun zamanda yapılabilir. Esnafların mağdur olmaması için bayram tatillerinde yapılabilirdi. Özellikle ramazan aylarında bu sokak kapalı oluyor. Ramazanda insanların birçoğu da merkeze gelmiyor yani bu kadar yoğunluk olmuyor. Düğün sezonuyla birlikte fistancıların da işleri açılıyor ama bu çalışma onları etkiledi. Dünden beri işlerimizde ciddi bir düşüş var.”

Editör: TE Bilisim