Van’da yaz aylarının başlamasıyla birlikte özellikle kavak ağaçlarından yayılan polenler hayatı olumsuz yönde etkilerken, İpekyolu Belediyesi ise polenlerle mücadele çalışması başlattı. 


Van’da kavak ağaçlarının fazla olması nedeniyle kent merkezine adeta polen yağıyor. Kavak ağaçlarından yayılan polenler hayatı olumsuz yönde etkilerken, alerjik hastalığı olan vatandaşlar ise dışarı çıkamıyor. Vatandaşlardan gelen yoğun şikayet üzerine harekete geçen İpekyolu Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, hem vatandaşları bilinçlendiriyor hem kavak ağaçlarını kestirmek isteyenlere ekipman ve personel desteği veriyor hem de kesilen kavak ağaçlarının yerine ücretsiz olarak meyve ağaçları veriyor.


İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ercan Çiplak, oluşturdukları ekiplerle hem Türkçe hem de Kürtçe olarak bilgilendirme çalışması yaptıklarını belirterek, “Mevsim geçişiyle birlikte ilimizdeki en büyük problemlerden biri polendir. Özellikle kavak ağaçlarından yayılan bu polenler yaklaşık bir ay boyunca çok ciddi çevre kirliliğine neden oluyor. Halkımızdan bununla alakalı çok yoğun bir şikayet geliyor. Bizler de bu şikayetlerin önüne geçebilmek için çalışma başlattık” dedi.
 

“Çözüm kavak ağaçlarının kesilmesidir”

Sorunun en temel çözümünün kavak ağaçlarının kesilmesinden geçtiğini ifade eden Ercan Çiplak, “Eskiden ilimiz ve bölgemiz için ekonomik bir değer ifade eden ve kültürümüzde yeri olan kavak ağaçlarının artık teknolojinin gelişmesi ile inşaat sektöründe de çok fazla bir işe yaramadığı ve ekonomik bir değer de taşımadığını görüyoruz. Bu saatten sonra kavak ağaçlarının yerine vatandaşlarımıza meyve fidanları dikmelerini öneriyoruz. Bunun İpekyolu Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüze bağlı eğitim ekibimizle birlikte halkımız üzerinde bilinçlendirme çalışması yapıyoruz” diye konuştu.

 

Ekiplerinin ev ev dolaşarak halkı bilgilendirdiğini aktaran Çiplak, şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımıza isterlerse ağaçların kesilmesinde ekipman ya da personel desteği verebileceğimizi, ağaçlarını keserlerse ve bunu belediyemize bildirilerse yerine meyve ağaçları vereceğimizi ve aynı zamanda bunun çevreye karşı bir sorumluluk olduğunu ve bu ağaçların kesilip yerlerine ekonomik değerleri olan meyve ağaçlarının dikilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Bu konuda herkesin duyarlı olması gerekir. Kamu kurumları olarak bizler üzerimize düşeni yapar ve halkı da ikna edebilirsek, bu sorunun çözülebileceğine inanıyoruz.”


İlçe sınırlarında kavak ağaçlarının fazla olduğunu ifade eden eğitim ekibi ise, mevsim geçişlerinde polenlerle ilgili bilinçlendirme yaptıklarını ve kendilerine geri dönütlerin olumlu olduğunu ifade ettiler.
İlçe sakinleri ise, yapılan çalışmadan memnun olduklarını ve kavak ağaçlarının kesilerek yerine meyve ağaçları verilmesini istediklerini belirttiler.

Editör: TE Bilisim