Van’da sonbahara geçişle birlikte hava sıcaklıklarında akşam vakitlerinde ani ve sert düşüşler yaşanırken, kömürcüler ve oduncular sitesi esnafı kömür ve odun sezonunu açtı.

Kentte kömür fiyatlarında özellikle korona virüs salgını nedeniyle döviz kurunun yükselmesiyle artış yaşanırken kent esnafı, satış yapamamaktan dolayı dert yakındı.

Kente birçok yapının yıllardır doğalgaz sistemine geçiş yapmasına rağmen hala kent merkezinde kömür ile ısınan ev ve yapı bulunuyor. Bununla birlikte kent merkezinde bulunan sobalı ve kaloriferli yapılar kış mevsimin kapıya dayanmasıyla kömür satışıyla ayakta kalmaya çalışan oduncular ve kömürcüler sitesi esnafı, son süreçte yaşanan ekonomik daralmadan dolayı ayakta kalmaya çalışıyor. yardım kömürleri gibi olumsuzluklar hem vatandaşı hem kömürcüyü ciddi manada zora sokarken korona virüs salgını nedeniyle bu yıl kömür fiyatları 1600-1700 lira arasında satılıyor.

Site esnafı, Ekonomiyi olumsuz etkileyen korona virüs salgını nedeniyle satış yapamadıklarını, yardım kömürlerini ihtiyaç sahiplerinin dışındaki kişilere verilmesi, kaçak kömür satışlarının olması satışlarını kötü etkilediğini ifade etti. Zor bir süreçten geçtiklerinden dolayı dert yanan site esnafı yaşanan sıkıntılardan dolayı çözüm beklediklerini söyledi.

Konuya ilişkin Vanbasin.net’e açıklamalarda bulunan Van Oduncular ve Kömürcüler Kooperatif Başkanı Muhammet Aslantaş, kömür ve odun fiyatları ve süreç içerisinde yaşana sıkıntıları dile getirdi.

Kömür satışında geçen yıla oranla düşüş yaşandığını söyleyen Muhammet Aslantaş, ” Doların yükselmesiyle birlikte kömür fiyatları da yükseldi. Şu anda bin 600 TL civarında bir fiyata kömür satışımız var. Odun bu yıl kısıtlı geliyor. Odun da 600 TL civarındadır. Tabi pandemi sürecinin çok etkisi oldu. Pazar payımız bununla birlikte daraldı. Bu şekilde çalışıyoruz” dedi.

FİYATLAR DOLARA BAĞLI

Dolar fiyatlarının sabit kalmasıyla kömürün bin 600 civarında kalacağını kaydeden Aslantaş, “Kömür taleplerimiz daha çok merkez mahallerimizde ve doğalgazın giremediği yerlerde kömür satışımız devam ediyor. Köyler bizim Pazar payımızın yüzde 5’ini oluşturuyor. Doğalgazın bize etkisi yüzde 75 civarındadır. Kredi kartlarına 5 ile 9 taksit arasında taksitler yapabiliyoruz. Esnaf arkadaşlarımız elden de taksit yapabiliyor. Vatandaşlara her türlü kolaylık sağlanıyor. Geçen sene kömür satışlarını bin 200 TL’den başlayıp bin 400 TL ile bitirmiştik. Bu sene bin 400 TL ile başladık bin 600 TL ile devam ediyoruz. Tabi fiyatlar dolara bağlı dolar eğer bu fiyat seviyesinde kalırsa kömür bin 600 seviyelerinde devam eder. Zaten yeni sezonun başlangıcı bu yüzden tam fiyatı kestirmek mümkün değil” diye konuştu.

PANDEMİDEN EN ÇOK ETKİLENEN SEKTÖR OLDUK

Korona virüs salgını sürecinde ekonomik anlamda olumsuz etkilendiklerini belirten Aslantaş, “Ücretsiz olarak dağıtılan yardım kömürü bizim kömür piyasasını yüzde 40 civarında etkiliyor. Doğalgaza geçmiş ama halen ismi Sosyal Yardımlaşma Vakfında olan vatandaşlar yardım kömürü olabiliyor. Bu kömürü satıp paraya çeviriyorlar. Özellikle bu kat kaloriferi kullanan müşterilerimiz çok yoğun talep alıyor. Biz yardım kömürü ile alakalı yetkili mercilerle görüştük. Bunu kömürcüler sitesi esnafı eliyle ve devletimizin uygulayacağı bir sistemle kart olur, fiş olur bu şekilde biz vermeyi talep ettik. Yalnız bu konuda bize herhangi bir olumlu dönüş olmadı. Yardım kömürü ciddi manada hava ve çevre kirliliğine neden oluyor. Yaklaşık 7 yıllık rapor halinde yetkili mercilere veriyoruz. Daha kaliteli kömürü daha uygun fiyata burada alabileceklerini yetkililere ilettik. Lakin herhangi bir sonuç alamadık. Öte yandan bu yardım kömürlerinin satıldığını duyuyoruz. Nasıl satıldığı ile alakalı bir bilgimiz yok ama satıldığını biliyoruz. Kömürcüler Sitesi olarak ilin ekonomisine yön veren işletmelerden biriyiz. Dolar üzerinden çalıştığımız için bu süreçte en fazla etkilenen sektörlerden biri olduk. Bu sezon böyle devam ederse esnafımız 3-4 yılda toparlanamaz. Pandemiden en çok etkilenen sektör olduk” ifadelerini kullandı.

EKONOMİK PAKETLER SİTE ESNAFINA DERMAN OLMADI 

Devlet tarafından korona virüs salgını sürecinde yapılan desteklerin yetersiz olduğunu ifade eden Aslantaş, “E- Devlet üzerinden sağlanan yardımlara işletme sahibi olan esnaflar yararlanamadı. Sadece bin TL yardımdan faydalanıldı. Devletin sağladığı 50 bin ve 100 bin TL’lik kredilerden esnaflarımızdan bazıları faydalandı, ama bu paralar yeterli değil. Çünkü çok yoğun bir dolar kuru ile karşılaştık. Yani aldığımız 50 bin, 100 bin TL krediler bu açığı kapatmıyor. Bu süreçte BAĞ-KUR, SGK borçları da bizi zorladı. Bir de pandemi süreci ülkemizde sezon sonu gibi başladı. Ekonomik paketler site esnafına derman olmadı. Bu kredileri bazı esnaflar alamadı, alabilenlere de yetmedi” şeklinde konuştu.

Kaynak: Vanbasın

Editör: TE Bilisim