ŞEHRİVAN HABER: Koronavirüs ile imtihanda son birkaç aydır örnek teşkil edecek bir süreç yöneten Van’a nazar değdi. Taziye, düğünleri bitiren, tedbirlere tam uyan kentte taziye geleneği iyi gidişatı bitirdi. Tüm uyarılara rağmen taziye kuran aileler iki ilçede vakaların yeniden patlak vermesine neden oldu!

Son dönemlerde tedbirlere uyan, aşılamada iyi bir gidişat sergileyen Van’da, süreç yine bir taziye ile bozuldu. Daha önce kurulan taziyeler ve düğünler nedeniyle vakaların birkaç kez patlak verdiği kentte, yine bir taziye ile normale dönüş yolunda güzel gidişat sona erdi. Türkiye’nin normalleşmeyi beklediği kabine toplantısından çıkacak sonucu takip ettiği sırada gelen kötü haber moralleri bozdu. Vali Mehmet Emin Bilmez, kötü haberi önce sosyal mesaj üzerinden duyurup sonra da bir haber ile çağrı yaparak duyurdu. Bilmez, “Normalleşmeye bu kadar yakın olduğumuz bir dönemde Özalp’in Çubuklu Mahallesinde Erzengin, Tuşba’nın Altıntepe Mahallesinde Dinç ailelerinin taziyeleri, covid-19 vaka sayımızı arttırmıştır. Normalleşmeye geçmek için taziye konusundaki kısıtlamalara ve kurallara uyalım!” diyerek Özalp ve Tuşba’da iki ailenin kurduğu taziyenin vakaları artışa geçtiğini açıklayan Bilmez, Van halkına tedbirlere uyma çağrısı yaptı. Covid-19 vakaları bakımından büyükşehirler arasında en iyi durumda olan Van’da, yasak olmasına rağmen gizli şekilde kurulduğu sonradan tespit edilen 2 taziye, vaka sayılarında artışa neden oldu. Vali Mehmet Emin Bilmez, vatandaşları kurallara uymaları konusunda uyardı.

İKİ İLÇEDE KURULAN İKİ TAZİYE GİDİŞATI BOZDU

Tüm Türkiye, bugün yapılacak kabine toplantısı sonrası normalleşme adımlarının atılacağı kararları beklerken, Van’da uzun zamandır artış göstermeyen Covid-19 vaka sayısı, yasak olmasına rağmen taziyeler nedeniyle yeniden artarak gündeme geldi. Özalp İlçesi’nin Çubuklu Mahallesi’nde Erzengin ailesi ve Tuşba İlçesi’nin Altıntepe Mahallesindeki Dinç ailesinin kurduğu taziyelerle bağlantılı yeni pozitif vakalar tespit edildi.

VALİ’DEN TAZİYELER İLE İLGİLİ ÇAĞRI: KISITLAMALARA UYALIM!

Her iki mahallede filyasyon ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonrası vakaların görüldüğü evler karantinaya alınırken, vatandaşların kurallara uymaları için uyarılar yapıldı. Vali Mehmet Emin Bilmez, Van’da salgınla mücadelede yapılan çalışmalar sonrası çok iyi bir başarı elde edildiğini, normalleşme sürecine en kısa sürede geçmek için vatandaşların taziye ve diğer kısıtlamalara sıkı sıkıya uyması gerektiğini söyledi.

VAN’IN ORTA RİSKLİ DURUMUNUN BOZULMASINA NEDEN OLABİLİR!

Öte yandan taziye nedeniyle yeniden başlayan yayılımın son haftalarda kısıtlamalardaki bölgesel rahatlamadaki durumunu da bozabilir. Azalan vakalara rağmen Sağlık Bakanlığı’nın 100 binlik oranlar halinde açıkladığı verilerden sonra günlük ortalama 25 vakası olan Van bu nedeniyle orta riskli olarak sınıflanmıştı. Sağlık Bakanlığı’nın 4 gruba ayırdığı haritada rengi mavi olan iller bölgedeki Hakkari, Şırnak gibi iller olurken Van da sarı renkli orta riskli iller haritasında yer almıştı. Toplam hasta sayısının 50’nin altına düşmesiyle sevinç yaşayan Van’da taziye nedeniyle yayılımın büyük kitlelere ulaşması halinde yaşanan bu durumun normalleşmedeki durumu da etkileyeceği endişesi yaşanmaya başlandı.

Editör: TE Bilisim