Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, Van’da mayıs ayının zam şampiyonunun sabun olduğunu söyledi. 


2017 Mayıs ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıklayan Özer Coşğun, “TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) bölgesine ait TÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 0,50'lik bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 12,96 oranında artış meydana geldi. Çekirdek enflasyon olarak tabir edilen özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden, mevsimlik ürünlerin hariç olduğu A grubunda yıllık değişim yüzde 11,09; [enerji, gıda, alkollü-alkolsüz içecekler, tütün ürünleri ve altının hariç] olduğu C grubunda ise yıllık değişim yüzde 9,38 oldu.


Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 5,97'lik oran ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, en çok düşüş gösteren grup ise yüzde 0,91 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu. TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 3,48'lik oranla eğitim grubunda, en çok düşüş ise yüzde 0,48'lik oranla çeşitli mal ve hizmetler grubunda oldu” dedi.


Coşğun, madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde umreye gidiş ücretinin yüzde 30,18 ve yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turların yüzde 21,60'lık oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, “Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 bölgesinde sabun 16,23 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 14,51 oranındaki artışla limon takip etti. Sivri biber ise yüzde 60,37'lik bir oranda değer kaybederek mayıs ayında TRB2 bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 59,79 oranında değer kaybeden sivri biber en fazla ucuzlayan ürün oldu” diye konuştu.


Yurt İçi ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 0,52’lik bir artış gerçekleştiğini dile getiren Özer Coşğun, “Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 15,26 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,31 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,57 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,54 düşüş ve su sektöründe ise yüzde 0,72 artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 2,74'lük oranla dayanıklı tüketim mallarında, en yüksek yıllık artış ise yüzde 20,04'lük oranla yine ara mallarında gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim