ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ

Kentlerdeki yaşam kalitesini ortaya koyan bileşenlerden biri olan ulaşım, Van’da yıllardır yılan hikayesine dönen sorunlardan biri olarak görülüyor. Sıkışıp kalan ve kentin yükünü kaldırmayan yol ve sokaklar ciddi problem olurken şehirde hareket etmek adeta imkânsız hale geldi. Bu durum vatandaşları farklı alternatiflere yönlendirirken, son dönemlerde akaryakıta gelen zamlar, vatandaşı bisiklet ve scooter gibi alternatiflere yönlendirdi. Fakat kentin bu anlamdaki alternatif araçlar konusundaki yetersizliği de dikkat çekerken her geçen gün artan bisiklet kullanımı için kullanıcılar bisiklet yolları, parkları gibi isteklerinin karşılık bulması için çağrılarını sıklaştırdı.

VAN’IN BİSİKLET VE DİĞER ARAÇLAR İÇİN YOL VE PARKLARA İHTİYACI VAR!

Türkiye genelinde son zamanlarda akaryakıt ürünlerine uygulanan zam taşıt sürücülerini ulaşımda farklı yöntemlere itiyor. Daha az maliyetli olan bisikletleri, scooterlar tercih eden sürücüler akaryakıt giderlerinde tasarruf etmeye çalışıyor. Bisikletli ulaşımı geliştirmek, sağlık ve çevreye katkı sağlamak amacıyla yapılan ve neredeyse tüm Türkiye’de bulunan bisiklet yollarının Van’da eksik olması gözlerden kaçmıyor. Sadece kentin birkaç noktasında bulunan bisiklet yolları, kent merkezinde bulunmuyor ve bu durum bisikletlilerin güvenliği için tehlike arz ediyor. Halihazırda kent merkezinde ve kent dışında bisiklet yolları, park alanları, durakları bulunmayan kentte hem bisiklet kullanıcıları hem de yeni nesil ulaşım araçlarını kullananlar sıkıntı yaşıyor. Bu araçlar genel trafikte de tehlike oluştururken daha önce de defalarca çağrısı yapılan bisiklet ve yeni nesil ulaşım araçları ile ilgili taleplere bir yenisi daha eklendi. Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren Van Pedalşör Bisiklet Grubu Başkanı Adem Aslan, bisiklet yolları eksikliğinin hem bisikletliler hem de sürücüler için tehlike arz ettiğini söyledi. Aslan, bu sorunun bir an önce çözülmesini gerektiğini dile getirdi.

VAN’DA NE PARK YERİ VAR NE DE YOL…

Aslan, kent merkezinde bisiklet ve scooterlerin yanlış kullanılmasının problem yarattığını dile getirerek, “Bildiğiniz gibi Van’da trafik ciddi bir şekilde problemli bir halde. Düzelmesi gereken önemli sorunlardan biri. Araçla ilerlemektense bisiklet ve scooterlar ile ulaşım sağlamak daha kolay fakat bisiklet ve scooterların kent merkezinde ve çarşıda yanlış kullanımı yanlış park edilmesi herkes için problem yaratmaktadır. Bunun önüne geçmek için yetkililerin, bisiklet ve scooterlar için gerekli park alanları yaptırması, bisiklet sürüş yolları yaptırması gerekiyor. Bizler bunun için CİMER üzerinden yetkililere ulaşmaya çalıştık, randevu taleplerinde bulunduk fakat geri dönüşler olmadı. Taleplerimiz kurumlar arasında dönerek aynı cümleler ile geçiştirildi” dedi.

YOLLAR, BİSİKLETLİLER İÇİN TEHLİKE ARZ EDİYOR…

Park yerlerinin olmamasına da değinen Aslan, “Bisiklet kullanımına özen gösteren halka yeterli yol durak ve bisiklet park etme yeri olmadığından yetersiz kaldığından bisiklet ve scooter sürücüleri güvenli buldukları yere park etme gereğinde bulunuyor. İlimizde çoğalan scooter kullanımı ne kadar uygun görünse de şehir içinde araçlar arasından aniden çıkmaları, yol kenarlarına gelişi güzel park etmeleri herkes için büyük bir problem teşkil etmektedir. Çok ciddi kazalara sebep olmadan önce bu araçlar için sürüş ve park alanlarının yapılması gerekmektedir” diye aktardı.

BİSİKLET VE SCOOTERLER AĞAÇLARA, DİREKLERE PARK EDİLİYOR

Aslan, bisiklet yollarının olmayışının trafiği nasıl etkilediğini belirterek, “Yollarda bulunan çukurlar, yollarda bulunan ters mazgallar ve emniyet şeridinde aniden duran minibüslerden kaçmak isterken trafiğin içine girmek zorunda kalınıyor bu trafik kazalarına sebep olunuyor. 5 yıldır aktif şekilde profesyonel bisiklet kullanan biri olarak ben ve benden önceki Van Pedalşör bisiklet grubu başkanlarımız bu konuda gerekli mercilere dilekçeler yazmış fakat yeterli bir güvenlik önlemi alınmasını sağlayamamıştır. Bu dönemde bisikletten ziyade scooterların da Van trafiğine karışması daha fazla kaza olmasına sebep oluyor. Yetkililerin ivedi bir şekilde Van şehir merkezinde bu tür araçların emniyetli bir şekilde sürülmesini ve park etmesini kolaylaştırmak için bisiklet ve scooter park alanları yaptırmalıdır çünkü bu artık bir ihtiyaç haline gelmiştir” dedi.

ASLAN: BİSİKLET VE SCOOTERLARIN KENT MERKEZİNDE YANLIŞ PARK EDİLMESİ HERKES İÇİN PROBLEM YARATMAKTADIR

Bisiklet ve scooterlerin gelişi güzel her yere park edilmesine değinen Aslan, “Bisiklet kullanıcıları olduğumuz gibi gerektiğinde araçlarımızla trafiğe çıkıyoruz. Fakat yol kenarında direklere çöp kutularına park edilmiş scooter ve bisikletlerden kaçarken yanımızdan geçen araçlarla kaza yapmama olasılığımız çok düşük bir hal alıyor. Kaldırımda yürürken kaldırımdaki herhangi bir yere boydan boya gelişi güzel park edilmiş scooter ve bisikletler Van gibi güzel bir şehir için hiç olmayan görüntüleri ortaya koymaktadır. Buda ilk sorduğunuz soruda verdiğimiz cevapla çözülebilecek bir problemdir. Yetkililerimiz bisiklet ve scooterlar için sürüş ve gerekli park alanları kurduğu taktirde bu sorunun da ortadan kalkacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

AĞAÇLARA PARK EDİLEN BİSİKLETLER GÖRÜNTÜLER VAN’A YAKIŞMIYOR…

Aslan, bisikletlilerin bu kapsamda yaşadığı sorunları anlatarak şunları söyledi: “Van Pedalşör bisiklet grubu olarak ilk amacımız Van'da bisikleti sevdirmek sonrasında Van'daki doğal güzellikleri bisikletle tanıştırmak. 5 yıldır düzenli olarak geleneksel Salı turları adını verdiğimiz şehir merkezi turlarımızda mola verdiğimiz noktalarda bisiklet park alanları yok bu yüzden çok fazla problem yaşıyoruz. Bisiklet sağlık spor ve doğa için çok güzel bir ulaşım aracı ama kurumlarımız tarafından değer verilmiyor. Hâlbuki bisiklet kullananlar için parklar, dinlenme alanları olması ne kadar güzel bir görüntü sağlardı. Örneğin, şehir merkezinde bulunan kurtuluş parkında toplandığımız zaman bisikletleri banklara yaslamak, ya da çimlerin üzerine koymak zorunda kalıyoruz. Bunun yerine bisikletlerimizi yaslayabileceğimiz bisiklet park alanları konulmuş olsa rahatlıkla bırakabileceğiz. Çarşı merkezinde 4-5 noktada yapılabilecek bisiklet park alanları bisiklet sürenler yayalar ve motorlu araçlar için kesinlikle mükemmel bir çalışma olacaktır.”

“BİSİKLET PARK ALANLARI, BİSİKLETLİLER, YAYALAR VE MOTORLU ARAÇLAR İÇİN MÜKEMMEL BİR ÇALIŞMA OLACAKTIR”

Aslan, “Bu sorunlarla alakalı trafik kazası geçiren birçok ekip arkadaşımız oldu. Ciddi şekilde yaralananlar oldu. Buna istinaden sürekli bir görüşme ayarlamak için uğraştık fakat hep ertelendi konuşmalarımız ya da halledilecek gibi cevaplar aldık. Fakat herhangi bir çalışma yapılmadı. Hatta kısa zaman öncesinde CİMER üzerinden 3 defa başvuru yaptık bu sorunlarla alakalı motorlu araçlar dışında kullanılan bisiklet ve sccoterlar için yol yapımı, ters konulan mazgalların düzeltilmesi ve emniyet şeridini sürekli ihlal eden toplu ulaşım araçlarının bisiklet ve scooter süren kişiler için ne kadar tehlikeli olduğunu ilettik. Aldığımız geri dönüşler olumlu olmadı. Verilen cevaplar hep aynıydı” diye konuştu.

“BU SORUNLAR ORTADAN KALKTIĞINDA BİSİKLETLER VE SCOOTERLAR TRAFİĞİ ETKİLEMEYECEK”

Bisiklet yolları ve park yerlerinin yapılmasıyla birlikte yaşanan sorunların çözüleceğini ifade eden Aslan, “Öncelikle araç kullanan vatandaşların bisiklet kullanan kişilere saygı göstermesi gerekiyor. Çünkü bizler de trafik kurallarına uyuyoruz ve trafikte ilerlemek bizim de hakkımız emniyet şeridinde sürerken arkadan yanaşarak sıkıştırmalar, korna çalmalar büyük bir tehlike arz ediyor. Bu konuda sizler aracılığıyla sorunlarımızı dile getirerek belki yetkililerimiz tarafından bu soruna hep birlikte çözüm bulabiliriz. Böylece Van gibi güzel bir şehirde bu nahoş görüntüleri ortadan kaldırmış oluruz. Bu sorunlar ortadan kalktığında bisikletler ve scooterlar trafiği etkilemeyecek, gelişi güzel park etmeyecek şekilde hareket ettiğinde daha güzel ve daha çekici bir görüntü ortaya koyacaktır diye düşünüyorum” dedi.

ASLAN: HERKES HAFTADA BİR KEZ DE OLSA BİSİKLET SÜRMELİ

Aslan, Van Pedalşör Bisiklet Grubu olarak farkındalık yaratmak amacıyla etkinlikler düzenlediklerini dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: “Van'da her geçen gün bisiklet kullanımı ciddi bir şekilde artmaktadır. Van Pedalşör bisiklet grubu olarak Van’da bisiklet kullanımını ve Van'daki doğal güzellikleri göstermek için 5 yıl önce başladığımız birlikteliğimizde 5-10 kişi bisiklet sürerken şu anda 50-60 kişi ile birlikte sürekli bisiklet turları düzenlemekteyiz. Daha güzel bir hava ve temiz bir Van için bisiklet kullanımını yaymak ve 7'den 77'ye herkesin sağlıklı bir yaşam sürmesi için bisiklet sürmelerini teşvik etmekteyiz. Van Pedalşör bisiklet grubu dışında Van'da aktif olarak bisiklet süren gruplar ve topluluklarda mevcuttur dileyen herkesin bu gruplarla birlikte haftada 1 kez dahi olsa bisiklet sürmelidir.”

Editör: TE Bilisim