ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ / HAMİT KARAKUŞ-  Gelecek nesillerin çevre bilinciyle yetişmesi ve daha yeşil bir Türkiye için 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen “11 milyon fidan dikimi” etkinliği saat 11.11’de gerçekleştirildi. Van’da da birçok ayrı noktada geçekleştirilen fidan dikimi etkinliğinde 76 bine yakın fidan toprakla buluştu.

Türkiye’de ağaç ve orman sevgisini geliştirmek, toplumun bütün kesimlerinin çevreye olan duyarlılıklarına katkı sağlamak, özellikle son aylarda çıkan orman yangınları neticesinde zarar gören alanların yeniden ağaçlandırma konusunda vatandaşların yoğun taleplerine karşılık vermek ve toplumda çevre konusunda farkındalığı artırmak maksadıyla Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda 11 Kasım'da 11 milyonu aşkın fidan 81 ilde 2023 farklı lokasyonda toprakla buluştu. Her kesimin destek verdiği kampanya ya öğrencilerden askeri birliklere, sivil toplum örgütlerinden kamu kurum ve kuruluşlarına, esnafından işçisine kısaca 7’den 77’ye toplumun bütün kesimlerin katkısıyla 11 Kasım 2019 günü saat 11.11’de 81 ilde aynı anda 3 saatlik bir zaman dilimi içerisinde ülke genelinde 11 milyonu aşkın fidan dikimi gerçekleştirildi. Van’da birçok ayrı noktada gerçekleştirilen fidan dikimi etkinliğinde 76 bine yakın fidan toprakla buluştu. Edremit’ten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne Erciş’ten Gürpınar’a dört bir yanda yeşil seferberliği yaşanırken, on binlerce fidanın toprağa buluşmasında adeta bir şölen havası oluştu.

VAN’DA 70 BİNDEN FAZLA FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

Tarım ve Orman Bakanlığınca Türkiye genelinde gerçekleştirilen "Geleceğe Nefes" seferberliği kapsamında, Van'da 70 bin fidan dikildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda başlatılan "Geleceğe Nefes" seferberliği çerçevesinde saat 11.11'de başlatılan fidan dikim etkinlikleri başladı. Tüm Türkiye'de eş zamanlı başlatılan etkinliklerden biri de Van'ın Edremit ilçesindeki Kurubaş Mevkisi'nde yapıldı. Halkın büyük ilgi gösterdiği etkinlikte 70 bin fidan toprakla buluşturuldu.

BİR ETKİNLİĞE 6 BİN KİŞİ KATILDI

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ülke genelinde başlatılan program kapsamında, Van'ın Edremit ilçesindeki Kurubaş Mevkisi'nde de etkinlik düzenlendi. Halkın büyük ilgi gösterdiği etkinlikte 70 bin fidan toprakla buluşturuldu. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yaptığı açıklamada, fidan dikim etkinliğine 6 bin kişinin katıldığını söyledi.

“HER OKUL ADINA KÜÇÜK BİR ORMAN OLUŞTURULUYOR”

Bilmez, "İnşallah bugün ilimizde dikilen fidanlarla orman varlığımız daha da artacak. Bu fidanlar inşallah bölgemizde kardeşliğin, huzurun ve birliğin sembolü olacak. Fidanlar çocuklar tarafından dikiliyor. Bu, aynı zamanda çocukların hayalleri ve umutları olarak da dikiliyor. İnşallah bu fidanlarla çocuklarımızın hayallerini, umutlarını da yeşerteceğiz." dedi. AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar da etkinliğin tüm Türkiye'de eş zamanlı başladığını anımsatarak, "Bu etkinlik inşallah çocuklarımızın daha güzel nefes almasına da vesile olacak. Çocuklarımız ve gençlerimizle yoğun ilgi gösterdik. Her okul adına küçük bir orman oluşturuluyor." ifadelerini kullandı.

AK PARTİLİ KADINLAR DA AKKÖPRÜ’DE FİDAN DİKTİ

Van’ın Tuşba İlçesinin Akköprü Mahallesindeki Toprakkale Mevkiinde bir araya gelen yüzlerce Ak Partili kadın 5 bin fidanı toprakla buluşturdu. Törene Van Ak Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Van il kadın kolları başkanı Havva Duran ve Van’ın merkez ve diğer ilçelerden yüzlerce kadın katıldı. Fidan dikimi sonrasında açıklama yapan Ak Parti Van İl Kadın Kolları Başkanı Havva Duran, “3 merkez ilçemiz ve 3 taşra ilçemizle birlikte toplam 33 bin üye sayımız kadar fidanımızı toprakla buluşturduk.” Dedi. Ak Parti Çevre Şehir Ve Kültür Birim Başkanı Nur Arslantosun ise “Bugün burada üye sayı adedimiz kadar ladin, sedir, sarı, çam ve karaçam olmak üzere birçok çeşit fide dikimi gerçekleştirdik. ‘Bugün fidan yarın nefes’ şehrimize gelecek yeni nesillere daha temiz bir doğa için bu tür etkinliklerin olması Van il teşkilatını heyecanlandırıyor.” Diye konuştu.

ERCİŞLİ İŞ ADAMI HALİS BAHÇE 300 FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDU

Van’ın Eriş ilçesinde 100 adet konutun yapımını tamamlayarak sahiplerine teslim eden iş adamı Halis Bahçe, ‘Geleceğe Nefes Ol’ kampanyası çerçevesinde 300 adet fidanı kendi elleriyle toprakla buluşturdu. Camikebir Mahallesi’nde yapımına geçen yıl başladığı 100 adet konutu bitirerek sahiplerine teslim eden Halis Bahçe, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğünün ülke genelinde başlattıkları ‘Geleceğe Nefes Ol’ kampanyasına destek olmak amacıyla 300 adet fidanı kendi elleriyle toprakla buluşturarak destek verdi. Amacının insanlara ve doğaya faydalı olmak olduğunu belirten Bahçe, “Yaptığımız konutlarının tesliminin ardından, bugün ülkemiz genelinde başlatılan ‘Geleceğe Nefes Ol’ kampanyasına destek olmak amacıyla bizler de sitemizin olduğu alanda 300 adet fidanı toprakla buluşturarak destek olmayı amaçladık.” dedi.

ERCİŞ’TE 5 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTURULDU

Tarım ve Orman Bakanlığının ülke genelinde başlattıkları ‘Geleceğe Nefes Ol’ kampanyası kapsamında Van’ın Erciş ilçesinde 5 bin fidan toprakla buluşturuldu. Erciş Belediyesi tarafından Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden alınan 5 bin adet fidan, Adnan Menderes Mahallesi’ndeki Erciş Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğüne ait alanda toprakla buluşturuldu. Fidan dikme töreninde konuşan Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde Tarım ve Orman Bakanlığının başlattığı ‘Geleceğe Nefes Ol’ kampanyası için bir araya geldiklerini belirterek, “Ülkemizin orman varlığını artırabilmek için bir aradayız. Orman varlığını artırmak tabii ki çok kıymetli ve çok değerlidir. Hele bulunduğumuz şirin ilçemiz yeşil Erciş’te insanlarımızın yeşili ve doğayı sevmesini çok değerli buluyoruz. Biz bu proje ile birlikte geleceğe nefes olmak istiyoruz. İlçemizde de bu kampanyaya büyük destek verildi. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza, vatandaşlarımıza teşekkürlerimi iletiyorum. İnşallah bunu bir başlangıç olarak düşünüyoruz. Ayrıca, Erciş Belediyesi olarak üzüm bağları projesinin ilçemizde daha da genişletilmesi için 2020 yılı içinde çalışmalarımız da olacak’’ dedi. Konuşmaların ardından 5 bin adet fidan; protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, kurum amirleri, sivil toplum örgüt temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar tarafından toprakla buluşturuldu.

GÜRPINAR’DA DA FİDANLAR TOPRAKLA BULUŞTU

"11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes" programı kapsamında Van'ın Gürpınar ilçesinde 2 bin 500 fidan dikildi. Başbulak mesire alanı ağaçlandırma bölgesinde düzenlenen etkinlikte konuşan Kaymakam Fatih Sayar, ağaç dikmenin önemine vurgu yaparak, 11 Kasım'ın Milli Ağaçlandırma Günü olarak ilan edildiğini hatırlattı. Bu kapsamda ilçe genelinde 2 bin 500 fidanı toprakla buluşturduklarını aktaran Sayar, şunları kaydetti: "Öğrencilerimizle, vatandaşlarımızla ve kamu çalışanlarımızla bu etkinliğe katıldık. İlçemiz yüzölçümü olarak çok güzel ve geniş bir alana sahip. Ancak ağaç sayısı bakımından istenilen seviyede değil. Dolayısıyla bu ağaç dikme seferberliği ilk olmakla birlikte inşallah bundan sonraki yıllarda da devam edecektir." Belediye Başkan Vekili Mehmet Yıldız ise tüm kamu kurumlarının destekleriyle ilçenin farklı noktalarında ağaç diktiklerini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla tüm Türkiye genelinde saat 11:11'de ağaç dikim seferberliği yapıldı. Dikilen her ağaca sahip çıkmak ve takip etmek hepimizin görevi." diye konuştu. Etkinliğe kurum amirleri, belediye meclis üyeleri, AK Parti ilçe teşkilatı, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ORGANİZE SANAYİ DE YEŞİL SEFERBERLİĞİNE KATILDI

Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu tarafından 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla fidan dikimi yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından startı verilen 'Geleceğe Nefes Ol' kampanyası kapsamında Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, iş adamları ve öğrencilerin katılımıyla OSB’de fidan dikimi yapıldı. Burada konuşan Memet Aslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlatmış olduğu ülke genelindeki fidan dikme seferberliğine Van OSB olarak tam destek vererek etkinliğe dahil olduklarını söyleyerek, “Daha iyi ve yaşanabilir bir dünya için her gün aynı duyarlılığı sergilemeliyiz. Gelecek nesillere sağlıklı bir dünya bırakmanın tek yolu yeşil bir coğrafya bırakmaktır. Şu an için dünya gezegenini yaşamış olduğu küresel ısınmanın önüne geçmenin en etkili yolu yer küreyi ağaçlandırmaktır. İnsanlığın ve tabiatın karşı karşıya kaldığı iklim değişikliğinin en büyük çaresi coğrafyamızı yeşillendirmektir. İnsanlığın yakın zamanda karşılaşacağı en büyük sorunların başında gelecek olan gıdasızlık ve susuzluk problemini de ancak etrafımızı ağaçlandırarak çare olabiliriz. Kendisini; kendisine, çocuklarına ve dünyaya karşı sorumlu hisseden her birey, yaşadığı çevreyi, bölgeyi, ili, ülkeyi ve dünyayı ağaçlandırarak sorumluluğunu yerine getirmelidir. Daha iyi bir dünya, yaşanabilir bir hayat ve mutlu bir aile için el ele vererek dünyamızı ağaçlandıralım” dedi.

JANDARMA’DAN FİDAN DİKİMİNE DESTEK

İl Jandarma Komutanlığından yapılan açıklamada, “Ülkemizde ağaç ve orman sevgisini geliştirmek, toplumun bütün kesimlerinin çevreye olan duyarlılığını artırmak, toplumda çevre konusunda farkındalığı yükseltmek amacı ile 7 den 77'ye toplumun bütün kesimlerinden vatandaşların katkılarıyla 11 Kasım 2019 günü saat 11.11 de 81 ilimizde aynı anda 11 milyon adet fidanın “Geleceğe Nefes” kampanyası kapsamında toprağa kavuşturulması amacıyla “Van İl Jandarma Komutanlığı ve bağlı birliklerin kışlasında personelin katılımıyla” icra edilen fidan dikim faaliyetinde, 2500 adet fidan doğaya kazandırılmıştır.” Denildi.

VAN YYÜ'DE 1111 FİDAN TOPRAKLA BULUŞTURULDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ülke genelinde başlatılan 'Bir ağaç bin nefes' fidan kampanyası kapsamında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (Van YYÜ) 1111 fidan dikildi. Bin 111 ceviz fidanının toprakla buluşturulduğu fidan dikimi töreninde Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Şevli, öğrencilerle halay çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan 'Bir Ağaç Bin Nefes' fidan kampanyası kapsamında Van YYÜ Zeve Yerleşkesinde Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli'nin katılımıyla 1111 ceviz fidanı toprakla buluşturuldu.

ÖĞRENCİLER VE HOCALARI BERABER FİDANLARI TOPRAKLA BULUŞTURDU

Öğrencilerle birlikte fidan diken Rektör Şevli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 11 Kasım'ı milli ağaçlandırma günü ilan ettiğini ifade ederek, "Tarım Bakanlığımızın başlatmış olduğu kampanya çerçevesinde biz de Van YYÜ olarak Yeşil Alan Müdürlüğümüz ve Ziraat Fakültemizin destekleriyle bin 111 aşılı ceviz fidanını üniversitemizin kampüs yerleşkesinde toprakla buluşturduk. Öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz, güvenlik personelimiz, ve vatandaşlarımız bu etkinliğimize katıldılar. Ben hepsine teşekkür ediyorum. Van Gölü kıyısında kurulan Van YYÜ zaten Türkiye'nin en güzel kampuslarından biri. Biz kampusumuzda mavi ile yeşili buluşturacağız. Yani hem mavi hem yeşil olacak. Bu anlamda başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve Tarım Bakanlığımıza bu desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Tabi ki bin 111 ceviz fidanı dışında öğrencilerimiz de kendi imkanlarıyla 3 bin civarında hem çam hem badem fidanı getirdiler. Onların da başka bir alanda dikimini yapacağız. İnşallah daha yeşil ve doğa ile iç içe olan bir kampus alanımız olacak. Aşılı ceviz fidanlarını Prof. Dr. Ahmet Kazankaya'nın kontrolünde bugün toprakla buluşturduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifiyle, daha yeşil bir Türkiye için başlatılan bu kampanya hakikaten çok önemli. Bu kampanyaya destek veren herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

FİDAN DİKİMİNDE HALAYLAR ÇEKİLDİ

Fidan Dikimine katılan YYÜ öğrencisi Hakan Güleryüz ise, Türkiye genelinde eş zamanlı başlatılan kampanyanın çok anlamlı olduğunu, bu kampanyayı başlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ettiklerini söyledi. Fidan dikiminin ardından, Rektör Şevli, çalınan müzik eşliğinde öğrencilerle halay çekti. Törene Van YYÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Hakkı Ekin, Prof. Dr. Murat Kayri, Genel Sekreter Doç. Dr. Sebaheddin Şevgin, Rektör Baş Danışmanı Doç. Dr. Gökhan Oto, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Editör: TE Bilisim